Ja sam studirao i u Beogradu i u inostranstvu, gde smo imali taj americki tip kampusa za sve tehnicke fakultete, u jednoj sumi u predgradju.
I mnogo lepsi studentski zivot mi je bio u Beogradu. U inostranstvu se desavalo da po par meseci ne odem van kampusa, da se potpuno ucaurim i ogranicim se na dom, fakultet i prodavnicu. I nisam bio jedini, jer generalno je malo ko od nas sa tehnickih nauka i odlazio cesto do centra. Jednostavno te povuce to sto ti je sve efikasno smesteno na jednom mestu i polako postajes sve vise i vise inertan sto se tice odlaska do drugih delova grada.
Deluje mi da ljudi grese u tome sto misle da je fakultet kao posao, gde ti je cilj da dodjes i odes svaki dan u isto vreme, i gde gledas da sve to odradis sto pre moguce. Nije poenta da se sve to optimizuje tako da se skrati putovanje od tacke A do tacke B i sta ja znam. Studiranje je dosta spontanije i dosta toga se desava usput na putu izmedju doma i fakulteta. Ja sam na primer u Beogradu studirao u centru a ziveo na Vozdovcu, i nije mi smetalo da putujem, jer u centru sam imao mnogo vise sadrzaja da popunim pauze izmedju predavanja, ili zadrzim malo pre ili posle fakulteta, srecem sa ljudima itd.
Mislim da veliki deo sarma Beograda lezi bas u tome sto se svuda vrzmaju studenti, i sto cak i u nekim predgradjima imamo nasumicno postavljene fakultete koji ozivljavaju citave kvartove u kojima se nalaze. A ne bih rekao da je Beograd toliko haotican, pa da bi rasterecenje saobracaja koje bi se dobilo izmestanjem fakulteta bilo vredno gubitka prisustva studenata u gradu. Za prirodne i tehnicke fakultete jeste potrebno malo vise prostora za laboratorije, ali to bi opet moglo da se resi sa nekom lokacijom bilizu centru (npr. nesto slicno onom ICT hubu ili Pupinovom institutu na Zvezdari).
Generalno, izmestanje fakulteta u neku sumetinu u predgradju mi deluje kao da bi bio veliki korak ka komercijalizaciji i daljem iseljavanju centralnih gradskih opstina, i prepustanja centra hotelima, RBNBjevima i tursitima. Mislim da je dosta gradova po svetu napravilo takve greske i sada lokalci uopste vise ne dozivljavaju centar grada svojim. Tako da treba da budemo jako pazljivi u kopiranju tudjih primera, jer ne mora da znaci da je sve sto trenutno imamo automatski lose.