Šta je novo?

Leva obala Beograda -Borča- Ovča-Krnjača-Kotež Padinska Skela-Kovilovo-Ritovi

То ако ће да буде општина треба да му грб буде проста кап воде

1. то је малтене облик тог дела
2. пуно је воде
3. тужно је

мада ту бих најрадије направио две општине, једна градска која би била Крњача, Борча и Котеж, а друга приградска, Падинска Скела и Овча и све оне пропале колоније ПКБ-а (које искрено треба или додатно изградити у нешто крштено или тотално раселити и порушити јер оно је јадно и бедно)

Au, leba ti lebovog, pa mi smo istrajni na stazi gluposti, od Studentskog grada u nedođiji do večnosti...

Који ли ће факултети бити срећници да се преселе преко Панчевца? Баш ће усрећити студенте да проведу сате на Панчевцу и Зрењанинцу. Замислите путовање од Студентског града или 4. априла на Вождовцу до факултета у Борчи. Једино што може да извуче ствар би било да тај факултет буде у Крњачи близу станице БГ воза. Банатском Београду би боље било да добију клиничко-болнички центар.

можда би се онда сетили да направе неки крштен мост који повезује центар, а не пропалу индустријску зону са борчабејџаном и крњачистаном

Prvo da potpuno rekonstruišu zrenjaninac od A do Š sa sve izgradnjom kanalizacije, trotoara, zelenila i osvetljenja. Onakav put je sramota celog društva. O kakvim fakultetima i kampusima se priča kada put izgleda kao da je u centru ratnih zbivanja. Zamislite fakultet koji se nalazi bogu iza nogu, do kog se putuje raspalim Zrenjaninskim Putem na kom je uvek gužva i predelima gde se izliva kanalizacija, kakv bi ugled imao taj fakultet?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863975#p863975:16oftu8p je napisao(la):
Bender Rodriguez » Pon Jul 12, 2021 10:06 pm[/url]":16oftu8p]
Sad videh da jedino šire od 1+1 ulica u Kotežu i Borči je - Zrenjaninski put. SVE ostalo je 1+1. Fenomenalno. Apsolutno fenomenalno. Da je neko hteo mirnodopski i nenasilno da sahrani Beograd, ne bi ga bolje sahranio nego svi koji su upravljali njime od 1945. naovamo.
BlackInbornBlacklemur-max-1mb.gif

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864029#p864029:2y8wpiek je napisao(la):
SRBO » Уто Јул 13, 2021 1:33 am[/url]":2y8wpiek]Нека, шукнуо бих тамо факултете и да то буде трећи центар, као што је НБГ други

Па нема ни НБГ неки универзитетски центар. Има студењак као свет за себе, политехнику поред њега, ФДУ као острво у океану и бивши мегатренд у улици гладних. И биће географаки и факултет безбедности Суседни Земун има само пољопривредни факултет у свом правом историјском центру, виша медицинска, дом Жарко и полицијска академија су већ код моста за Борчу.
Све разбацано, једино су стари факултети груписани у центру груписани у три кварта (Правни, ЕТФ, ТМФ, Грађевински, Архитектонски и Машински са универзитетском библиотеком у блоку Булевар-Вук-Краљице Марије-Старине Новака; Медицински, Стоматолошки и Ветеринарски са Народном библиотеком у кругу КЦС и непосредној близини; и у центру града Филозофски, Филолошки, Математички и Хемијски са ректоратом око Студентског трга и парка уз Физички и Дефектолошки релативно близу у Цара Душана). Све остало је разбацано или без свог простора.

МОжда коначно и крене речни трамвај...

Па ће да се преседа са речног трамваја за факултет у Борчи где? У викенд насељу Мика Алас или код Ренатове конобе испод Панчевца?

30 fakulteta Beogradskog univerziteta razbacano u 40 zgrada na 20 lokacija širom grada su jedna od najvećih sramota Beograda, a i kancera u njegovom razvijanju i normalnom funkcionisanju. Isto važi i za razbacane raskomadane domove.

A čak i ono što kolokvijano nazivamo ''Grupa/kompleks tehničkih fakulteta'' nije nikakav kompleks, nego samo 5 fakulteta prirodnih nauka sticajem okolnosti nabacano u par zgrada u istom bloku. A međusobno su povezani i sinhronizovani mani ga mito. Svako svoje pleme vodi, svako svoje laboratorije koristi, svako svoj parking ima, svako samo o svom delu zgrade brine. A i taj ''kompleks'' tehničkih fakulteta opet ne obuhvata sve tehničke fakultete.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864110#p864110:1ueet0a5 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 13 Jul 2021 11:51 am[/url]":1ueet0a5]30 fakulteta Beogradskog univerziteta razbacano u 40 zgrada na 20 lokacija širom grada su jedna od najvećih sramota Beograda, a i kancera u njegovom razvijanju i normalnom funkcionisanju. Isto važi i za razbacane raskomadane domove.
Буквално тако.

Ал некад ипак нисмо били баш толко сулуди - студентски дом "Краљ Александар" је ономад направљен баш поред техничких факултета (и недалеко од Правног). Са Студентским градом у недођији, све је отишло к врагу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864110#p864110:18wvfqyh je napisao(la):
Bender Rodriguez » Uto Jul 13, 2021 12:51 pm[/url]":18wvfqyh]30 fakulteta Beogradskog univerziteta razbacano u 40 zgrada na 20 lokacija širom grada su jedna od najvećih sramota Beograda, a i kancera u njegovom razvijanju i normalnom funkcionisanju. Isto važi i za razbacane raskomadane domove.

A čak i ono što kolokvijano nazivamo ''Grupa/kompleks tehničkih fakulteta'' nije nikakav kompleks, nego samo 5 fakulteta prirodnih nauka sticajem okolnosti nabacano u par zgrada u istom bloku. A međusobno su povezani i sinhronizovani mani ga mito. Svako svoje pleme vodi, svako svoje laboratorije koristi, svako svoj parking ima, svako samo o svom delu zgrade brine. A i taj ''kompleks'' tehničkih fakulteta opet ne obuhvata sve tehničke fakultete.

ја сам на ЕТФу, испите имамо у згради ЕТФа у просторима који припадају ЕТФу, грађевинском, и архитектонском, као и у неким заједничким просторијама, такође нас бацају често и на машински, ТМФ, лолу (она висока стаклена зграда отприлике преко пута факса), и не знам да ли се испити одржавају у "павиљону рашовић", то је нека зградица између машинског и ЕТФа, ту често имамо лаб вежбе, такође лабове често држе у институту за физику, то је она стара зграда поред машинца, на углу краљице марије и рузвелтове

али то није ништа, физички факултет као сам факултет има просторије на 6 локација у граду, на ПМФу, доле у цара душана, негде у војводе степе ваљда, и на још места

Уф да, Физички је разбацан уби боже.

Ево овако - Природне и остале "тврде" науке на једну локацију на НБГ/сремски крај (предложио бих блок 18, али то би превише коштало за прохтеве наших власти). Друштвене и "меке" у центар/шумадијски крај (можда на место садашње луке). Уметнички у Крњачу

Video sam u komentarima na sajtu Politike da je jedan predložio izgradnju na jednom mestu na Novom Beogradu. Ali kada bi se to prenelo ovde, digle bi se kuke i motike.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=864131#p864131:37jkqrag je napisao(la):
nekianonimnilik » Uto Jul 13, 2021 1:39 pm[/url]":37jkqrag]
ја сам на ЕТФу, испите имамо у згради ЕТФа у просторима који припадају ЕТФу, грађевинском, и архитектонском, као и у неким заједничким просторијама, такође нас бацају често и на машински, ТМФ, лолу (она висока стаклена зграда отприлике преко пута факса), и не знам да ли се испити одржавају у "павиљону рашовић", то је нека зградица између машинског и ЕТФа, ту често имамо лаб вежбе, такође лабове често држе у институту за физику, то је она стара зграда поред машинца, на углу краљице марије и рузвелтове

али то није ништа, физички факултет као сам факултет има просторије на 6 локација у граду, на ПМФу, доле у цара душана, негде у војводе степе ваљда, и на још места
Da, vi ste rastureni, Fizički takođe. Biološki je isto raskomadan. Imaju predavanja i u Filološkom, i u zgradi PMFa i u prostorijama Botaničke bašte.
Ne znam da li ima još takvih primera raskomadanih fakulteta, ali znam da ima primera da isti profesori predaju na dva fakulteta, a zgrade bukvalno na različitim krajevima grada. Takođe, koliko sam čuo, dok mnogi faksevi kubure sa prostorom, Mašinski stoji poluprazan.

I pouzdano znam da je u BU od vajkada bilo da svako grabi svoju zgradu i samo gleda sebe. Mislim, određeni nivo autonomije je očekivan jelte. Ali nije tu nikad bilo sistemske organizacije i saradnje, nego ko kako istera i izgura kod ovih na vrhu. Rezultat je to da jedan deo nema ni svoje zgrade, a ovi što ih imaju, imaju ih ili u bestragijama, ili potpuno separatisani od ostatka. Ma opšti haos.

Podseća me na fijasko sa Kliničkim centrom koji je trulio prazan 40 godina dok su se ljudi gužvali i zgražavali u okolnim raspadnutim zgradama. I isti je princip - svako gleda samo sebe i svoju fotelju. Svi bi da budu sam svoj poglavica. Pa makar na svoju, i štetu celog kolektiva.

Свокевррмено је електротехничком Ила нуђена локација на НБГ али су сабирали старији професори који су живели недалеко од факултета. Новац је отишао на зидање електронског факултета у Нишу.

Са једне стране и могу да разумем те старије људе јер 80-их се прбацити до НБГ је било равно самоубиству.

Сада би ово питање требало решавати комплексно, тј поред студентских потребно је одмах градити и професорске апартмане. Саобраћајна доступност такође мора да буде боља.

Дошљак, кафана је увек била незаобилазни део школовања.

Учитељски је исто раскомадан. Имају зграду у Краљице Наталије и горе изнад Маракане.
Није редак отпор професора селидбама факултета. Тако су хтели и Ветеринарски факултет да селе код Торлака али су се стари професори махом са Врачара побунили да неће на село, па је на крају тамо пресељен Фармацеутски који је пре био у кругу КЦС.
Иначе могу ове поруке у тему о факултетима.

Раније сам могао да разумем, сада када постоји и он лајн предавање и друго, може брате да се напрегне и направи блок наставу... Дао бих им апартман на лично бесплатно коришћење.

Факултети на Левој обали су пуста обећања јер један Панчевачки мост не може да се реконструише деценијама. Ипак, не мислим да је то у потпуности лоша идеја. Готово ни један једини факултет Универзитета у Београду не може да буде задовољан простором који поседује. Правни има најпристојније услове али ни у њему није савршена ситуација. Многи факултети као Биолошки немају сопствену зграду. Географски такође, плус користи простор некадашње основне школе у Земуну. Поприлично тужно за универзитет који броји око 100 хиљада студената. Један модеран кампус који би се простирао на неколико десетина хектара био би достојно решење. Уз адекватну инфраструктуру могао би да се игради на Левој обали.
PROSTORPRAZAN.png

Рецимо овај огроман празан простор између Котежа и Борче би био идеалан. На свега 3км од самог центра града. Кампус са модерним лабараторијама, радионицама, инструментима, научним институтима, стакленицима, салама, амфитеатрима, спортским игралиштима тешко да би могао да се нађе на ближем месту центру града.

Ту су разни рукавци Дунава, Јојкићев Дунавац, мочварно земљиште...ако се то већ планира у некој далеој будућности логичније би било на потезу од Пупиновог моста до гробља у Борчи уз Северну тангенту.

Ovo što je Joe Peeps označio (gde piše 3.58km) je bukvalno i najviši deo u tom kraju. Primetno je uzvišen u odnosu na okolinu. Nema tu močvarnog dela, ali je u odnosu na ono što se vidi na GMapama, više izgrađen. I mislim da je sve privatno vlasništvo. Jojkićev dunavac je ona plava površina/"reka" koja preseca njegov lenjir na pola.

Vrh