Šta je novo?

"Lastavice" [ Stambeno poslovni kompleks | 69 100 m²]

Igor

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Poruke
18.650
Pohvaljen
37.331
"Lastavice" na Novom Beogradu
lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-04bm.jpg

Češka kompanija Urban Developers and Investors (UDI) već 30 godina uspešno posluje na tržištima Češke i Slovačke, a od pre nekoliko godina napravila je veliki poslovni iskorak na tržišta Srbije, Mađarske i Poljske. Njihovi timovi profesionalaca rukovode svim fazama građevinskog procesa, od akvizicije zemljišta, finansiranja, pripreme projekta, do upravljanja gradnjom, prodajom i izdavanjem nekretnina. Prvi u nizu projekata kojim se UDI predstavlja srpskom tržištu je stambeno-poslovni kompleks “Lastavice” u novobeogradskom Bloku 58, preko puta tržnog centra Delta City u Ulici Jurija Gagarina. Građevinska dozvola je dobijena. Početak gradnje prve faze je planiran za prvi kvartal 2022, a završetak nakon dve godine, dok se završetak radova na drugoj fazi kompleksa očekuje u prvoj polovini 2025. godine.

Kompleks se sastoji iz dva ugaona objekta na dve građevinske parcele, projektovana u formi latiničnog slova L kao dve nezavisne celine. Akcenat je na stanovima, dok je prizemlje oba objekta namenjeno za prostor komercijalne namene. Ukupna površina oba objekta u kompleksu iznosi 69.100 m2, a sastoje se od 3 podzemne etaže sa garažama i ostavama, prizemlja u kome se nalaze lokali, devet tipskih spratova i jednog povučenog sprata namenjenih stanovanju (3Po+P+9+Ps). Najzastupljeniju strukturu stanova na tipskim spratovima predstavljaju 1.5-sobni i 2-sobni stanovi. Zastupljeni su i porodicama privlačni 2.5-sobni i 3-sobni, kao i izvestan broj dobro organizovanih 3.5-sobnih stanova.

Površine stanova na tipskim spratovima se kreću od 31 m2 do 106 m2. Na povučenom spratu dominantan tip predstavljaju veliki stanovi – penthausi. Površine ovih stanova se kreću od 41 m2 do 178 m2. Svi stanovi na povučenom spratu pored velikih terasa imaju poboljšanu funkcionalnost u vidu uvučenog dela terase – u formi lođe. Kao dodatan kvalitet se ističe spratna visina tipskog sprata od 2.73 m, kao i 3 m visine plafona na povučenom spratu. U prvoj fazi planirana je izgradnja istočnog krila sa 233 stana i 36 poslovnih apartmana, a u fazi dva, u zapadnom krilu planiran je 191 stan i 32 poslovna apartmana. Oba objekta imaju prostrane podzemne garaže sa preko 600 parking mesta, kao i komercijalno prizemlje sa ukupno 39 prodajnih i uslužnih lokala.

Arhitektura se nameće izraženom horizontalnošću na fasadi, uređena dekorativnim listelama, sa fasadnom aluminijumskom stolarijom i metalnim maskama za multi-split klima uređaje u antracit boji. Objekti su projektovani u B klasi energetskog razreda. Stanove odlikuje visok nivo zvučne izolacije između stanova, koja se postiže upotrebom Silka bloka, kao i dodatnog sloja zvučne i termoizolacije na međuspratnim konstrukcijama. Zidovi kupatila su obloženi parapetnim oblogama koje služe za prolaz instalacija i očuvanje kontinuiteta i debljine zidova, čime se postiže viši stepen zvučne izolacije. Objekti će imati sopstvene gasne kotlarnice, koje će pored centralizovanog sistema grejanja organizovanog po dogovoru stambenih zajednica obezbeđivati i centralnu pripremu tople vode za sve stanove sa merenjem potrošnje. Nezavisno grejanje će obezbediti temperaturni komfor stanarima zahvaljujući mogućnosti blagovremenog reagovanja na hladno vreme. Na tipskom spratu su predviđeni ravni monoblok panelni radijatori sa priključkom iz zida, dok su na povučenom spratu predviđeni podni konvektori i električno podno grejanje u kupatilima.

Arhitektonsko rešenje za kompleks “Lastavice” proizašlo je iz saradnje češkog biroa Hlaváček & Partner Studio i poznatog beogradskog arhitektonskog biroa ZAP. Prodaja prve faze kreće krajem februara.

Više informacija o kompaniji UDI možete naći na www.urban-developers.com, a o projektu Lastavice na www.lastavice.rs.

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-01.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-02.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-03.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-04.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-05.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-06.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-07.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-08.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-09.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-10.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-11.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-12.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-13.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-14.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-15.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-16.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-17.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-18.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-19.jpg

lastavice-stambeni-kompleks-novi-beograd-3d-20.jpg
 
Један од интелигентнијих пројеката по мом мишљењу. Не заузима сувише парцелу, зграде су постављене и пројектоване тако да максимизују осунчаност станова и леп видик, фасада је сасвим на месту и повучене су од улице на општу корист. И да су ишли више у висину / напуцали више квадрата на тај начин пројекат би био одличан.

Једино ми је криво што нису планирали (бар по овим рендерима) ишта осим обичне траве за празан простор парцеле али се то лако да поправити.

Надам се да ће други пројекти узети ово као узор за градњу на НБГД а и шире.
 
Једино ми је криво што нису планирали (бар по овим рендерима) ишта осим обичне траве за празан простор парцеле али се то лако да поправити.

Prvi render Lastavica je imao uredjeni park uz Jurija Gagarina, medjutim ovaj poslednji je samo trava... na CEOP-u se moze videti da je Sakuri odbijena dozvola za park jer se nalazi iznad magistralnog toplovoda, tako da je mozda to uzrok. Gde tacno prolazi toplovod moze se videti na ovoj slici.
 
Dobro je sto je zbog toplovoda zgrada udaljena od Jurija Gagarina, ali opet ima i losih strana - dalekovod jako blizu, okruzenje ne bas sjajno za sada.

Zna li se cena?
 
Još jedan novokomponovani stambeni projekat što bliže Jurija Gagarina (za razliku od prvobitnih blokova) i to na delu gde se stvaraju saobraćajne gužve i gde će tek da ih bude sa otvaranjem autobuske stanice. Pa ovo je ipak - pored toplane.... Verujem da je ova "otvorenost" ipak nastala zbog toplovoda koji zauzima zemljište, a ne zbog želje investitora ili ideje arhitekte.
Arhitektura, isto kao i kod većine ovih novih zgrada po Beogradu - izgledaju kao da ih grade od iste plastike, kartona i farbane balze od kojih se prave i makete građevinskih objekata, samo su u razmeri 1:1.
 
Meni se svida projekat. Jedino sto je cudno da od troteara zgrada je toliko daleko...lepo je da je park ispred samo da se odrzava i tako ostane...ne da kasnije se sete da ima mesta da se jos nesto tu gradi
 
Meni se svida projekat. Jedino sto je cudno da od troteara zgrada je toliko daleko...lepo je da je park ispred samo da se odrzava i tako ostane...ne da kasnije se sete da ima mesta da se jos nesto tu gradi

Čudno bi bilo da nije udaljena od trotoara, jer to je ranije postavljeni standard i generalna zamisao po prvobitnom projektu NBG koji se sada krše u Jurija Gagarina i širom ove opštine (gradnja sa svakoj slobodnoj zelenoj površini između postojećih zgrada i bulevara).... a i kao što je objašnjeno u postovima iznad- ispod je toplovod, a ako se ne varam, i novi gasovod.

Ali da se ni na jednom renderu ovog projekta ne prikazuje - toplana Novi Beograd, najbliži a i najgabaritniji objetak u susedstvu... 😂 pa ko se pređe, prešao se...
To me podseti na one blazirane kupce stanova u "elitnom" Belvilu kada su shvatili da će svako jutro u 4h da ih budi zagrevanje autobusa u depou GSP 😁, i da vozovi znaju da glasno koče i koriste sirenu u stanici NBG 😄
 
Да будемо поштени, на Новом Београду је релативно ретко да се зграда оволико одвоји од улице само голом травом ако није ту планирано нешто друго или остављено касније за другу намену. У најмању руку су ту неки паркови, дрвеће, дечија игралишта и слично.

Није ми баш јасно зашто нису могли некако другачије да искористе тај простор ако не могу да граде због топловода, да ставе неке терене, паркове, игралишта и сл. Једино ако из града озбиљно не планирају да то копају или имају приступ за касније па им је све забрањено?
 
Prvi render Lastavica je imao uredjeni park uz Jurija Gagarina, medjutim ovaj poslednji je samo trava... na CEOP-u se moze videti da je Sakuri odbijena dozvola za park jer se nalazi iznad magistralnog toplovoda, tako da je mozda to uzrok. Gde tacno prolazi toplovod moze se videti na ovoj slici.
Jel to znaci da mozda nece biti parka ispred Sakure?
 
Nije mi jasno kako ne vidite toplanu na noćnom renderu, uostalom valjda kao orijentir će da stave Delta city ili Belvil, ne toplanu..vidi se i dalekovod na par slika, kao i parking toplane koji nije preterano ulepšavan niti je dodavano nepostojeće ili fiktivno zelenilo, tako da sa strane realističnosti rendera bih rekao da su bili korektni..

A što se tiče parcele ispred, verovatno je kao i u slučaju Sakure nepokrivena planom i javna, ako su nešto pre toga crtali možda i ima nade da će pokušati da urede, videćemo..

Što se tiče projekta, deluje na mestu, tehnički zvuči zanimljivo, a i ime nije loše, ima simbolike, naročito uzimajući u vid grb Novog Beograda..repovi su izgleda zgrade, a krugovi gnezdo.. trebali su malo više da se potrude oko dela fasade najbliže Jurija Gagarina samo možda..
 
Poslednja izmena:
Pa da, na promotivnim renderima su prikazali najdominatniji objekat (gabaritima, ali i - ružnoćom) samo na tom noćnom.
Ne znam zašto bi toplana ovde nekome bila važna kao nekakav "orijentir"?
Valjda je bitno da ljudi budu informisani da mogu da biraju da li će sa svog prozora ili terase da imaju pogled ili na saobraćajni špic u Jurija Gagarina ili na toplanu Novi Beograd.
 
Pogled se ništa ne razlikuje od onog u Sakuri, ako nije i bolji.
 
Pa da, na promotivnim renderima su prikazali najdominatniji objekat (gabaritima, ali i - ružnoćom) samo na tom noćnom.
Ne znam zašto bi toplana ovde nekome bila važna kao nekakav "orijentir"?
Valjda je bitno da ljudi budu informisani da mogu da biraju da li će sa svog prozora ili terase da imaju pogled ili na saobraćajni špic u Jurija Gagarina ili na toplanu Novi Beograd.
Ako potencijalni kupac nije svjestan gdje kupuje stan i to uradi na slijepo bez da se raspita šta mu je u neposrednoj blizini (ako već ne zna), takvom nikakav render neće pomoći. Nešto sumnjam da će takvih puno biti. Ova lokacija je jako kontraverzna, to vidimo na temi Sakure. Nekima je najbolja u gradu, dok je za druge Černobil 2, istina je kao i obično vjerovatno negdje između.
 
Ништа гора локација него све друге по граду у близини топлана.
 
Vrh