Oko 3500-3600 sa PDV-om, zavisi od veličine, pozicije, sprata. Možda su manji i skuplji od toga. Nisam siguran.Koja je cena stanova ?
Pogledajte prilog 190728jesu oni to projektovali drugu fazu tako da zaklanja i baca u mrak sve ove stanove na kraju zgrade iz prve faze?
Jeste malo bezveze što zaklanja tim delom, mada tu je sever, tako da je svakako mračnije, čak mislim da može biti obratno sa tom novom fazom, jer će u tu novu zgradu udarati sunce sa juga koje će se nekim delom odbijati na taj prednji deo prve faze. Nemam pojma da li je to baš tako u praksi, ali eto tako se meni čini neštoPogledajte prilog 190728jesu oni to projektovali drugu fazu tako da zaklanja i baca u mrak sve ove stanove na kraju zgrade iz prve faze?
Da, to je svakako najvažnijeDa li misliš da se vodi računa o tome?
Jedino što je bitno je da se izvuče maksimalni broj kvadrata i maksimalno iskoristi parcela.
Kako misliš da će se promeniti platežna moć stanara? Pa to su premium zgrade, nisu to novogradnje u BG iz 1989 pa da posle par godina dolaze rat i sankcije pa da platežna moć stanara odjednom opadne.Kako godine budu prolazile, menjaće se i struktura i platežna moć stanara, a i njihova volja da plaćaju održavanje.
Topla voda se distribuira kroz centralni gasni sistem, što znači da je firma koja je zadužena za održavanje gasnog sistema zadužena i za taj deo….Mene baš te stvari kao centralni razvod tople vode "plaše" kod tih "premium" novogradnji. S jedne strane, doprinose kvalitetu života i to je definitivan plus, a s druge strane, dogovor svih stanara oko održavanja toga će biti jako teško održati. Postoji velika verovatnoća da će na početku sve biti OK, ipak stanove od ¨3500€/kvm kupuju ljudi koji imaju novca, a toplu vodu svi koriste. Naći će se neki broj onih kojima će sve biti skupo, ali bar na početku će većina biti za to da se zajednički sistemi i održavaju, a postoji mehanizam da se nateraju na plaćanje i oni koji nisu za. Kako godine budu prolazile, menjaće se i struktura i platežna moć stanara, a i njihova volja da plaćaju održavanje. U nekom trenutku, krenu zatezanja, formiraju se dve strane koja vuče svaka na svoju stranu i treća strana koja je indiferentna i taman dovoljno brojna da ni jedna od druge dve nema 50% i tu kreću problemi.
Takođe, stambene zajednice mogu da se formiraju na nivou cele zgrade, ali mogu i na nivou ulaza. Šta se dešava kada jedan ulaz izabere jednu firmu za održavanje, a drugi drugu? Ko održava zajedničke sisteme?
Ne mora uvek da bude loše, samo postoji potencijal. Živeo sam u zgradi koja je imala centralno grejanje na mazut (kompleks zgrada, ukupno 15-20 ulaza) i svi su se grejali na struju/drva jer dovoljan broj ljudi nije hteo da plaća centralno grejanje (pre 30+ godina, van Beograda). Pored toga, u Zemunskim kapijama upravo sada tri ulaza ne žele da prihvate firmu za održavanje koju su svi ostali prihvatili i za sada nema rešenja... A naselje je tek ušlo u petu godinu (ako se ne varam).
Pa ne funkcionisu tako bojleri ovog tipa. Daleko im je manja zapremina i daleko brze zagrevaju vodu. Ne znam koji se sistem u lastavicama ali postoje grejaci vode bez "rezervoara" a isto tako postoje sistemi od vise razlicitih rezervoara zapremine 400-800L. Ovo funkcionise isto kao u hotelu, potrebno je neko vreme da stigne voda, kalorimetri se verovatno nalazi na jednom mestu blizu grejaca.Meni je ovaj centralni bojler za toplu vodu nešto skroz novo i moglo bi da bude stvarno sjajno (nema bojlera u kupatilu), ali ne znam ni jednu zgradu koja ima ovakvo rešenje. Pitam se koliki je to bojler za 70 stanova po ulazu (ako svaki stan ima 80l bojler, to bi značilo bojler od 5600L, odnosno bazen dimenzija 2x3x1m). Da li neko zna koliko bojlera je predviđeno po ulazu i koji im je kapacitet? Dodatno, ako neko živi na poslednjem spratu, koliko je vremena potrebo da topla voda dođe od momenta kada se pusti topla voda i kako se računaju ovi gubitci (topla voda treba da pređe barem 30-50m do stana)?
Gde zivim ima ovaj sistem. Centralni veliki bojler. Useljeno pre 2.5 god.Meni je ovaj centralni bojler za toplu vodu nešto skroz novo i moglo bi da bude stvarno sjajno (nema bojlera u kupatilu), ali ne znam ni jednu zgradu koja ima ovakvo rešenje. Pitam se koliki je to bojler za 70 stanova po ulazu (ako svaki stan ima 80l bojler, to bi značilo bojler od 5600L, odnosno bazen dimenzija 2x3x1m). Da li neko zna koliko bojlera je predviđeno po ulazu i koji im je kapacitet? Dodatno, ako neko živi na poslednjem spratu, koliko je vremena potrebo da topla voda dođe od momenta kada se pusti topla voda i kako se računaju ovi gubitci (topla voda treba da pređe barem 30-50m do stana)?
Da li postoji neki backup sistem ukoliko dodje do kvara na centralnom sistemu?Gde zivim ima ovaj sistem. Centralni veliki bojler. Useljeno pre 2.5 god.
Hvala na ovom objašnjenju. Lepo je znati da ovo negde postoji i da funkcioniše... Bilo bi dobro i ako bi znali da li je to slična zgrada (koliko ima spratova i koliko ima stanova) i da li se i tu voda za bojler greje na gas.Gde zivim ima ovaj sistem. Centralni veliki bojler. Useljeno pre 2.5 god.
Uvek tople vode (nema vrele, ako dete pusti vrucu nece da se ispece).
Zna da se saceka topla voda do 10sekundi da stigne.
Kalorimetar je po ulazu (ne po stanu).
Trosak samo tople vode nam je oko 2000 meseceno.