Zdravo, nov sam u ovoj temi tako da se izvinjavam unapred.
U prvom delu poruke ste naveli da nije moguce dobiti subvencionisani kredit jer se Kvart ne gradi uz pomoc projektnog finansiranja banke.
A zatim u drugo delu poruke kazete da ce moci da se kupi stan u Kvartu preko subvencionisanog kredita tek kada se stan uknjizi.
Pa vas molim za objasnjenje, da li kada izgradjenost dodje do 80% (i u tom trenutku budu dostupni subvencionisani krediti) da li se onda moze podici subvencionisani kredit za stan u Kvartu?
Hvala
Naravno. Znači Kvart64 je objekat u izgradnji. Prema dostupnim informacijama (
https://mfin.gov.rs/sr/propisi-1/za...-nepokretnosti-slubeni-glasnik-rs-br-192025-1) za objekte u izgradnji (i starogradnju) važe sledeći uslovi:
Кредити се могу одобрити само за куповину непокретности која није у власништву брачног друга, сродника корисника кредита у правој линији и свих лица у другом наследном реду, и која је:
1) укњижена (староградња и новоградња);
Da bi stanovi u Kvartu64 bili uknjiženi potrebno je da se dobije Upotrebna dozvola. Kao što znamo u našem sistemu to može da traje godinama, iako se ja kao kupac nadam da će se to završiti u roku od godinu ili dve od završetka izgradnje. Pretragom na CEOP-u i pregledom prethodnih projekata u Beogradu, može se videti da Gredi u proseku je potrebno oko 2 godine od završetka objekta da bi dobila Upotrebnu dozvolu, a u najboljem slučaju oko 1.5 godina. I to nema veze sa Gredom već sa našom korumpiranom Birokratijom. Dostavljam i screenshot sa CEOPa primera jedne zgrade. No, koristeći se tom logikom, ako se lamele A i B završe u roku, tj 01.07.2025, može se očekivati dobijanje Upotrebne dozvole u Januaru 2027 u najboljem slučaju, i tada će stanovi moći da se kupe putem garatntne šeme. Obzirom da treba da se ostvare sledeći uslovi: Da 2027 bude dostupnih stanova koji nisu prodati u lameli A i B, da garantna šema i dalje važi, i da se dobije Upotrebna dozvola u roku od 1.5 godina, rekao bih da je mala šansa da se sve zvezde poklope.
2) у објекту у изградњи код којих банка или Република Србија финансира изградњу и над којим је могуће успоставити хипотеку;
Kvart64 ne finansira ni banka niti Republika Srbija.
3) стамбена непокретност део је објекта у изградњи у оквиру пројектног финансирања те банке;
Kvart64 ne finansira se od strane projektnog finansiranja.
4) стамбена непокретност део је објекта у изградњи у оквиру пројектног финансирања друге банке, при чему је степен завршености тог објекта најмање 60%;
Kvart64 se ne finansira putem projektnog finansiranja.
5) стамбена непокретност део је објекта у изградњи код којег је Грађевинска дирекција Србије носилац грађевинске дозволе;
Kvart64 ne gradi GDS već Greda Valjevo i GrandStar.
6) стамбена непокретност део је објекта у изградњи у оквиру мера подршке државе одређеним категоријама физичких лица.
Stanovi u Kvart64 ne grade se kao mera podrške države određenim katergorijama fizičkih lica.
U suštini samo po tački 1. može se finansirati kupovina stana preko garantne šeme, u teoriji. U praksi bi ja lično dao procenu da su male šanse da se ostvare svi uslovi koje sam naveo. Zbog tog razloga sam možda zvučao kontradiktorno u svojoj prethodnoj objavi, izvinjavam se. Jako teško će neko doći do stana u ovoj novogradnji putem garatne šeme, bez da ulazim u cenu samih kvadrata i što može do 100 hiljada eura da se finansira, što opet ne znači puno jer nema ograničenja na učešće. Opet ovo je moje tumačenje, niti sam pravnik, niti se bavim nekretninama, samo imam ispod 35 godina i kupujem stan u Kvart64 pa me je zanimalo da li ja mogu da apliciram.