U ranoj fazi sam pitao da li postoji mogucnost za elektricne instalacije za punjac na parking mestu i tada sam dobio potvrdan odgovor. Medjutim to se vrlo brzo promenilo, verujem kada su videli da im je to komplikacija i da svejedno ide prodaja. Iz prodaje su rekli da ce postojati neka mesta koja ce imati punjace, ali koja su to mesta i kako ce funkcionisati nisam dobio odgovor. Verujem da postoji i odredjena obaveza da takva mesta u odredjenom procentu postoje, kao i mesta za osobe sa invaliditetom, ali verujem da ce takva mesta vrlo brzo nestati, sto sam primetio u drugim projektima. Ako neko ima neka saznanja o ovome, bio bih zahvalan da podeli.Vidim da se na temi za airport garden pokrenula prica o ugradnji punjaca za elektricna vozila na garaznim mestima, pa me zanima da li je jos neko od buducih stanara kvarta komunicirao sa investitorom oko toga?
Ja jesam nesto ovlas ranije, ali nisam dobio ohrabrujuce odgovore.
Pitanje je samo da li bi to dodavanje krsilo gradjevinsku dozvolu i da li bi povlacilo izmenu gradjevinske dozvole.Koliko moze biti komplikovano da se naknadno dodaju instalacije za punjenje elektricnih automobila
Pored toga što je Extroniks napisao, generalno je jako teško to realizovati čak i nakon upotrebne dozvole. Pre svega kablovi se razvlače od tvog brojila, pa sve zavisi i gde se nalaze brojila u odnosu na tvoje mesto. Drugo je odobrena snaga od 17.25KW za sve tvoje potrošače, koja u suštini ne verujem da bi predstavljala problem (puniš auto noću, tad možda rade sudomašina i veš mašina). Punjenje preko obične utičnice će ti dati oko 3.6kw/h, što znači prosečan automobil je pun nakon 15-16 sati punjenja, naravno sve zavisi od kapaciteta baterija. Svakako je poželjno da se postave odvojeni osigurači za punjač, i dobar električar da bi iskombinovao faze da bi podjednako bila raspoređena potrošnja. Ovde je lepo objašnjeno https://pmp-elektro.rs/article/navigacija-kroz-svet-punjenja-elektricnih-automobila. Zato se i ostavljaju posebna brojila i instalacije, jer u suprotnom postaje prava gimnastika i popriličan trošak. Da ne pričam o tome da ćeš stalno razmišljati o opterećenju kad ubaciš novi aparat u stan, sva sreća bolji punjači imaju opciju da ograničiš koliko KW se koristi u bilo kom momentu. Takođe tu je i činjenica da ukupnom potrošnjom kućnih aparata i punjenjem el. automobila, jako lako se prelazi u Plavu ili Crvenu zonu potrošnje, što daleko uvećava cenu struje i za kuću i za auto. Odvojeno brojilo ti dozvoljava da koristiš po 350kw "jeftinije" struje, ovako je sve to zajedno što dovodi u pitanje isplativost eksploatacije.Koliko moze biti komplikovano da se naknadno dodaju instalacije za punjenje elektricnih automobila
Ako ja dobro razumem upotrebna dozvola se izdaje za svaku građevinsku dozvolu ponaosob, u ovom slučaju to je prema fazama izgradnje. U paketu idu A i B, C i D, E i F. Što se tiče tehničkog prijema mislim da može da se razdvoji odvojeno po lameli, ali nisam 100% siguran.Jel lamele A i B (kasnije C i D, E i F) moraju ici u paketu sto se tice useljenja (i navrsenosti 80%) ili je tehnicki moguce da se to razdvoji? Posto vidim da na B nisu ni krenuli sa skidanjem skela.
Isto tako sto se tice upotrebne dozvole jel se ona dobija po svakom objektu posebno(ima ukupno 3 objekta) ili se razdvaja po fazama ili po svakoj lameli posebno?
Ne mozes da apliciras kod banke pre 80% a to Greda/Grand Star treba da javi kad se to desi.Pozdrav,
Moze li mi neko objasniti kako bi isla procedura u vezi sa potpisivanjem ugovora sa Gredom i apliciranja za kredit kod banke? Da li nam prvo Greda javlja kada je objekat na 80 posto, pa mi onda idemo kod banke da apliciramo za kredit sa predugovorom, pa kad je objekat gotov onda se potpisuje ugovor, i pusta kredit od banke ka investitoru?
Posto mi u predugovoru nije bas najjasnije, i nije definisan nikakav rok u okviru koga bi trebalo da kupac dobije kredit...
U kom clanu je definisano ovo da je rok za isplatu do 100% zavrsetka objekta, posto mi ocigledno nesto promice u predugovoru?Ne mozes da apliciras kod banke pre 80% a to Greda/Grand Star treba da javi kad se to desi.
Meni stoji da je rok za isplatu do 100% zavrsetka objekta, uglavnom je to par meseci od 80%
Meni u clanu gde je definisana dinamika placanja stoji "xyz еура из средстава стамбеног кредита пословне банке најкасније до завршетка изградње објекта."U kom clanu je definisano ovo da je rok za isplatu do 100% zavrsetka objekta, posto mi ocigledno nesto promice u predugovoru?![]()
Meni su izostavili taj deo najkasnije do zavrsetka izgradnje objekta, kao i ovo o pismenom obavestenju. Sad cu da im pisem da dodaju...Meni u clanu gde je definisana dinamika placanja stoji "xyz еура из средстава стамбеног кредита пословне банке најкасније до завршетка изградње објекта."
A ispod toga je dodat clan da me moraju pisme o obavestiti na 80% izgradnje objekta radi pokretanja postupka za stambeni kredit.