Nešto mi nije jasno oko procesa uknjižbe pa molim za da mi pomognete ako umete. U pitanju je novogradnja koja je dobila upotrebnu dozvolu u decembru 2018. Koliko sam upućen (kao običan kupac, nisam pravnik niti išta slično), sledeći korak je ono što se kolokvijalno naziva "uknjižba", ali nisam siguran koje tačno korake podrazumeva i koliko je očekivano trajanje tih koraka. Moje (laičko) razumevanje je da upotrebna dozvola znači da je objekat završen u skladu sa građevinskom dozvolom i zakonima (npr. protiv požarna zaštita je OK i slično). Uknjižbom bi trebalo da se taj objekat upiše u katastar kao završen, ali i najbitnije, da se upišu posebni delovi (stanovi, garažna mesta, lokali...) i vlasništvo (sa eventualnim hipotekama) nad svakim od posebnih delova. Ako su stanovi prodati "u izgradnji", zabeležbe o vlasništvu i hipotekama se prenose na uknjižen objekat. Ili tako nekako, slobodno me ispravite ako sam negde pogrešio.
E sada, buni me konkretan slučaj. Na sajtu
https://ceop.apr.gov.rs/ceopweb/sr-cyrl/home stoji da je pod brojem ROP-MSGI-14855-RPRIHN-9/2019 podnet "Zahtev za upis prava svojine i izdavanje rešenja o kućnom broju" koji je usvojen 22.5.2019. Da li to znači da je time objekat uknjižen? Očekivao bih da od 22. maja treba da prođe par dana (mislim da je po zakonu 5 dana) da se činjenica da je zahtev usvojen upiše u katastar. Međutim, u katastru objekat i dalje nije upisan i nije moguće dobiti list nepokretnosti. Tražio sam ga preko e-šaltera i dobio poruku da objekat ne postoji u bazi. Pretraga javnog sajta katastra
http://www.rgz.gov.rs/usluge/ekatastar/ ... ni-pristup kaže za ulicu i broj "За наведени критеријум претраживања нема података за преглед!"
Da li neko zna u detalje kako tačno ovaj proces teče? Šta je pomenuti zahtev, ko ga usvaja, a ko procesira? Kod notara sam dobio odgovor iz koga sam (možda pogrešno) zaključio da je zahtev tek od 22. maja otišao u katastar. Ne znam kod koga je bio i ko ga je usvajao od februara do maja. Kada sam pokušao da saznam više, notar je rekao da oni ne gledaju CEOP nego katastar i da je njima to validno, da CEOP nije bitan. Otprilike tako.
Rokovi za isplatu stana teku, a kredit ne može da se dobije bez lista nepokretnosti.
Hvala svima na informacijama.