Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Isto uvek vodi racuna, penali od 5-10% o kojima pricam se odnose na ukupnu vrednost stana, ne na tvoju uplacenu sumu.
Mislim da ti nijedan investitor nece pristati da na ucesce od 20,000 EUR za stan od 100,000 EUR ti ga ispalis i on samo dobije 2000 EUR odstetu na raskid ugovora.

Isto uvek vodi racuna, penali od 5-10% o kojima pricam se odnose na ukupnu vrednost stana, ne na tvoju uplacenu sumu.
Mislim da ti nijedan investitor nece pristati da na ucesce od 20,000 EUR za stan od 100,000 EUR ti ga ispalis i on samo dobije 2000 EUR odstetu na raskid ugovora.
To sam hteo sad da pitam. Posto ovo ne bi bio raskid nego visa sila (nije odobren kredit od banke) jel investitori u praksi idalje guraju da tih 5-10% od vrednosti stana zadrzavaju u predugovorima u slucaju da nije odobren kredit ili je bilo slucajeva gde se to navodi kao van toga i da vracaju ili zadrzavaju manji iznos?

I naravno, advokat ako mozes angazuj ga, ja sam sa mojim advokatom prolazio i pokusavao da se izborim za bolje uslove kod 3 razlicita investitora i imao sastanke, revizije, dopisivanja itd, za 200 ili 300 eur ne secam se, bolje platiti advokata da proba da ti skrene paznju nego da se oslanjas na nas ili svoje tumacenje ugovora.

To sam hteo sad da pitam. Posto ovo ne bi bio raskid nego visa sila (nije odobren kredit od banke) jel investitori u praksi idalje guraju da tih 5-10% od vrednosti stana zadrzavaju u predugovorima u slucaju da nije odobren kredit ili je bilo slucajeva gde se to navodi kao van toga i da vracaju ili zadrzavaju manji iznos?
Iz mog iskustva samo jedan investitor je pristajao na 5% i to samo u tom slucaju vise sile neodobravanja kredita kao sto kazes, nijedan drugi nije to prihvatao za olaksavajucu okolnost.

Racunaj da ces 5-10% vrednosti stana izgubiti u kesu ako ti ne odobre kredit.
Na kraju dana zato i jeste jeftiniji stan u izgradnji, nosi rizike.

Prvo, hvala puno Filipe na odgovoru! Dogovorili smo se samo za cenu po m2 i cenu garaze koja kada se sumira ispadne 350.000€. Rekao je da ispod te cene po m2 nece da ide. Nismo pricali jos u vezi dinamike placanja pa zato pisem ovde unapred da budem pripremljen.

Ako sam shvatio dobro, posto investitor u mom slucaju nece da spusta cenu, vi biste mi predlozili da mu dam 20% - 75.000€ (minimalno ucesce sto traze banke) do odobravanja kredita i mogu da mu kazem da ce tih 20% biti u 2 rate npr. 10% pri potpisivanju predugovora i 10% kada se zavrsi gruba gradnja, dok preostalih 20% ucesca (posto je ucesce 40%) ce dobiti samo nakon odobravanja kredita i naravno da se osiguram da u predugovoru/ugovoru ima klauzula da u slucaju ne odobravanja kredita investitor ima pravo samo da zadrzi 5% ili 10% od 75.000€ (inicijalnih 20%) u zavisnosti od toga sta se dogovorimo?
20% odmah, to i banke traže toliko učešće, nisam čuo za rate nikad tu kao što ste naveli.
Nakon odobravanja kredita tih 60% ide njemu, to mu dodje da ste isplatili 80% na 80% izgradjenosti zgrade na koliko banke i daju kredit.
Preostalih 20% nakon primoredaje stana, ovako bi bilo najpoštenije i najobjektivnije.
Tih 5% ili 10% je od ukupne sume stana ako odustanete od kupovine, ali vidite da li možete usled neodobravanja kredita da se stavi 5%.
Postoje i penali ka vama od strane Investitora u slučaju kašnjenja, uglavnom je to nesto simbolicno 3-4e po m2 mesečno, ali treba da bude.
Takodje vidite ako možete u Ugovoru da stavite da će se na osnovu stvarne kvadrature korigovati poslednja isplata rate.
U većini slučajeva Investitori stave +-3% m2 da se toleriše, neki stave +-2%m2, dok oni najbolji i najpošteniji po meni stave da se plaća prava kvadratura.
Svakako vidite sa Advokatom ali mu sve ovo spomenite, jer nisu ni svi Advokati upoznati sa svim forama, ali mislim da Investitor već ima njegov tipski Ugovor sa kupcima.
Kako da kažem ovo su preporuke i ne treba biti baš tvrdoglav i zbog neke sitnice ili tenzije sa Investitorom da se odustane od kupovine, pričam iz iskustva 😉

Nisam siguran da se to tretira kao viša sila i vidite da se u Ugovoru stavi da poslednjih 10% isplaćujete nakon dobijanja Upotrebne dozvole, uglavnom to Investitori stavljaju nakon pozitivnog Tehničkog prijema.
Evo meni je za jedan apartman prošlo 3 god od kako nema Upotrebnu dozvolu i nisam još isplatio poslednjih 10%.
Nije isto dobijanje pozitivnog rešenja od komisije za Tehnički prijem i dobijanje Upotrebne dozvole 😉

Vrh