Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Moguce zimi od lozenja koje cega ...
Problem je sici sa mirjeva u spicu ...

ovu dilemu treba svesti na stan vs kuca, u smislu da je montazna kuca kuca koliko je zidana kuca kuca.

posto zivimo u beogradu svi znamo dosta ljudi koji se odlucuju za stanove, prosto takvo je trziste. Ja licno znam nekolikoporodica koje su se odlucile za drugu varijantu, plac i izgradnju adekvatnog doma. prednost je svakako sto na placu kreces od nule i pravis dom onakav kakv mislis da ti treba. nemas potrebu da zastaklis lodju, rusis nosece zidove ili pregradjujes sobe. mana, za mene licno i jedina prepreka da se odlucim za drugu varijantu, je tuzno stanje infrastrukture svuda gde su prazni placevi dostupni, znaci ne pircamo o dedinju nego o perifernim naseljima, tacnije livadama kroz koju najcesce tek treba da prodje struja, asfalt, kanalizacija... kad se odlucuju za plac ljudi su u fazonu, ok sad izgleda jadno i treba mi terensko vozilo, deca jos ne idu u skolu ali za pet godina ovo ce biti supera... u realnosti ta deca ce na fakultet u gumenim cizmama..

Zanima me sta znaci kada je stan upisan u katastru, ali bez povrsine - vec pise 0 m2?
Da li je to problem prilikom kupovine?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590560#p590560:1z61jjgc je napisao(la):
tragac » Ned Dec 23, 2018 3:57 pm[/url]":1z61jjgc]Kupovina stana Vs Kupovina placa + montažna kuća.
Vaše mišljenje?

Da se ja pitam...stan. Ne ide montazno u koliko nameravas da zivis tu. Sto bi rekli: "Sve sto se montira, lako moze i da se razmontira"
A najbolje bi bilo plac sa postenom izgradnjom kuce...e sad, zelje su jedno, mogucnosti drugo. Svakako ti zelim najbolje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590553#p590553:10srqm3q je napisao(la):
nensav » 23 Dec 2018 01:54 pm[/url]":10srqm3q]Kakve su impresije sa Mirijeva, slabo poznajem taj kraj. Nekretnine su tamo (još uvek) povoljnije nego u ostalim delovima grada. Dosta ljudi se žali na neki smrad, ali ja to nisam osetio , ali moram da priznam da nisam bio baš često tamo. Pričam o delu oko pijace, ovo drugo oko Šejkine itd, ne računam.
Kada duva vetar od Vinče oseća se smrad sa deponije. Nije toliko često, ali kad smrdi onda smrdi za sve pare...

Pre neki dan sam bio na/u Mirijevu, dva puta. Mešavina čađi i đubreta u vazduhu. No, veći je problem taj prilaz, kroz Milana Rakića, koji je meni najbolji, zbog posla i koječega. Ne živim gore, samo teoretišem.

Izlaz na Smederevac mi je kruženje kao i na Bogosloviju, da ne spominjem Mirijevski bulevar. Gornji deo, tipa Matice Srpske je meni OK, ali me iritira Mite Ružića, ponekad kad idem, a zamišljam samo svaki dan.

TapaT

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590573#p590573:axvu87z2 je napisao(la):
razgradjevinar » 23 Dec 2018 04:28 pm[/url]":axvu87z2]ovu dilemu treba svesti na stan vs kuca, u smislu da je montazna kuca kuca koliko je zidana kuca kuca.

posto zivimo u beogradu svi znamo dosta ljudi koji se odlucuju za stanove, prosto takvo je trziste. Ja licno znam nekolikoporodica koje su se odlucile za drugu varijantu, plac i izgradnju adekvatnog doma. prednost je svakako sto na placu kreces od nule i pravis dom onakav kakv mislis da ti treba. nemas potrebu da zastaklis lodju, rusis nosece zidove ili pregradjujes sobe. mana, za mene licno i jedina prepreka da se odlucim za drugu varijantu, je tuzno stanje infrastrukture svuda gde su prazni placevi dostupni, znaci ne pircamo o dedinju nego o perifernim naseljima, tacnije livadama kroz koju najcesce tek treba da prodje struja, asfalt, kanalizacija... kad se odlucuju za plac ljudi su u fazonu, ok sad izgleda jadno i treba mi terensko vozilo, deca jos ne idu u skolu ali za pet godina ovo ce biti supera... u realnosti ta deca ce na fakultet u gumenim cizmama..

Problem u predgrađima gde ima placeva je i katastrofalna parcelacija koja oslikava gramzivost vlasnika kao i katastra čiji korumpirani službenici sve todozvoljavaju. Po onome što znam ne postoji korumpiranija javna služba od Katastra, ali se o toj korupciji najmanje priča. Rezultat su glavne ulice širine 5m bez trotoara, sporedne ulice širine 3m, i sve dvosmerno. Drugo.....legalizacija je otišla u ćorsokak, mnogo ljudi ne može ni da se prijavi na adresi stanovanja jer nije izvršena konverzija zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, a ni prenos sa bivših vlasnika nije kompletan. Nema legalizacije - nema prihoda od poreza - nema infrastrukture.

Montažna kuća ima prednosti jer ne samo da je jeftinija od zidane, nego se sve mnogo brže završi, imaš garanciju, raspored prostorija koji su radili arhitekti tako da je to stvarno objektivno koristan prostor, a ne subjektivno gde često vlasnik misli samo na sebe. Montažne kuće takođe ako se dobro izvedu su i dalje bolje termoizolovane od većine zidanih kuća novije gradnje.

Katastar jeste grozan ali to ni izbilza ne ide tako kao sto mislis .
Da bi se izvrsila preparcelacija u katastru mora vlasnik ili vlasnici da izvedu geometra koji ce napraviti elaborat u sladu sa planom i preparcelaciju odvoiti ulicu javno od privatnog dobar dio tih ulica je na privatnim parcelama ...
Da bi se promjenila namjena zemljista iz poljoprivrednog u gradjevinsko to mora da uradi grad promjenom plana katastar samo upisuje vrstu bonitet namjenu ...
Prenos sa jednog na drugog vlasnika vrsi katastar na osnovu ugovora ov prometu nepokretnosti a to je opet do vlasnika kupca i prodavca i njihove aljkavoscu ...
Vlasnistvo se stice na osnovu kupoprodajnog ugovora i upisa prava u katastar nepokretnosti ....
Problem koji imaju ljudi koji zele kuce jeste nedostatak planova za takav vid gradnje i ne opremanja gradskog grad zemljista onako kako sleduje ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=590560#p590560:15v2s4zj je napisao(la):
tragac » Ned Dec 23, 2018 2:57 pm[/url]":15v2s4zj]Kupovina stana Vs Kupovina placa + montažna kuća.
Vaše mišljenje?

Kuća ti je bolja svakako i što veći plac, prvo uradi ogradu, ogradi se pa polako.. Stan u zgradi je kolektivni smeštaj gde se gubi kontakt sa prirodom i zna se čemu to vodi.. Kuća i bašta ti daju širinu i psihički MIR što je danas neprocenjiva vrednost.

Ovo što su kao mane, nema puta nema kanalizacije itd.. to prosto nije tačno što se puteva tiče baš je dosta asfaltirano u okolini BG u poslednjih deset godina i svake godine urade još po nešto, + što ljudi asfaltiraju sami kratke deonice od placa do puta od 20 - 30 - 50 metara... što se kanalizacije tiče tu istina ima problema ali ako uradiš septičku jamu kako treba, na primer 9 kubika minimum sa dobrom drenažom (kamenje) i prelivom unutra na pola, nikad u životu nećeš imati problem. Što se tiče vodovoda i tu je šarena situacija ali opet kažem uvek možeš sam sebi da iskopaš bunar, ne živimo u Africi, hvala Bogu.

A ovo o deci koja u gumenim čizmama idu na faks je :)))

Da li zna neko nesto vise o Green Residence stanovima? Cena? Kvalitet? Hvala.

Dobrodosao na bb ima toga puno sa zelenim u nazivu teme mozez malo biti precizniji o kojoj gradnji se radi ...

Kada gledam stanove agenti mi traže ličnu kartu ili pasoš i zapisuju broj i JMBG, neki hoće i da slikaju moju ličnu kartu ali im nedam. Kao zakon to od njih traži. Neki mi ništa ne traže, samo pogledamo stan. Zanima me da li je zakon stvarno propisao da potencijalni kupac koji samo razgleda stanove mora dati svoje lične podatke. malo se bojim zloupotreba

Ne bih sada javno da im dodelim epitet, koji mi prvi pada na pamet.

Elem, po logici ne smeju da legitimišu nikoga. Njihov problem je borba za klijenta i proviziju. To me iritira i u prodavnici tehnike, ili nameštaja. Kod nekretnina su tu veći iznosi i borba je očekivano "krvoločnija".

Traže nekad i da se potpiše neka vrsta ugovora, kojom se izjašnjavaš da si njegovim posredovanjem prvi put video stan...

TapaT

Kada mi agencija bude garantovala svojom imovinom ili na neki drugi način, ali pouzdan, da je stan koji ti prodaju čist, onda možemo da pričamo o njima.

Do tada, oni su potpuni višak u lancu kupovine, naročito sa strane kupca (mogu i ja sam da zovem i ugovaram razgledanje).

Pa čak i u takvom lancu, gde je njihov posao samo da budu lešinari, koji gledaju oglase i iste stavljaju u svoju ponudu, oni služe da prodavca oslobode obaveze da prima pozive, mada na kraju oni zovu prodavca da se najave.

Pa čak i sa minimumom obaveza, ne obezbede ti detaljan plan stana sa kvadraturom, i sa osnovnim podacima o zgradi.

I za to uzmu 3-4 posto!?!?

Naravno da postoje ozbiljne agencije, ali većina nije zaslužila tih par hiljada koje dobiju po obavljenoj kupoprodaji.

Agenti velikom vecinom ne znaju nista o zgradi nema plana stana kad je izgradjena koje instalacije imaju itd ...
Uzimaju po 2 % i od kupca i od prodavca ...
Neznaju kojo su pregradni zidovi nista ...
Ovaki kakvi su sad su cist visak ...
Takodje to elegitimisanje i je bezobrazluk svoje vrste ...

Mene uveravaju da je to zaknska obaveza, i još se vajkaju da to nije u redu, ali da eto, moraju. Sad, ja nisam provaravao zakon, a i ne znam koji zakon je u pitanju. Sledeći put ću možda odbiti da im dam ličnu kartu i JMBG, pa da vidim da li ću ući u stan. Inače, skoro nikad ne nadjemo stan koji se ne prodaje preko agencije. Neki čak prodaju 2 ili 3.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=587040#p587040:2nsdhekg je napisao(la):
nensav » Sub Dec 08, 2018 10:16 am[/url]":2nsdhekg]
Kakve su impresije o Karaburmi, slabo znam to naselje, jedno vreme novine su bile pune kriminalnih obračuna tamo. Kakav je kvalitet škola i slično? Stepen bezbednosti i slično. Pričam o delu oko Marijane gregoran

Ako pogledate danasnje naslove, Karaburma je mala maca za Vracar i Zvezdaru :) Naravno, vise nema pravila gde si bezbedan a gde nisi. Sto se tice samog naselja, zivim u Marijane Gregoran, u zgradi od fasadne cigle, koja mi se cini da je jedna u nizi od boljih u toj ulici.

Ako je stan okrenut ka samoj ulici, malo vise buke je, zbog tri prevoza koja prolaze, naravno pricam za deo od Vojvode Micka pa ka staroj okretnici, ali ako ima pogled na Dunav, onda je buka nevazna :)

Kao sto i sami znate Big je mnogo doprineo da ovaj kraj malo 'zivne'. Takodje je u toku izgradnja jos jednog trznog centra u Visnjickoj. Blizina Ade Huje je plus, ali ta obala je i dalje neuredjena i zapostavljena od strane grada, sto ne znaci da ce tako i ostati....

Ulica Marijane Gregoran je pogodna zbog blizine tri osnovne skole, vrtica, Doma zdravlja i raznih trgovina. Prevozom se veoma brzo stize do centra, i ima dovoljno renoviranih decijih igralista i parkova (izmedju zgrada), koji se izgleda vise ne grade u novijim naseljima, zbog nedostatka kvadrata...

Dosta nadogradnje je unistilo naselje, na dvospratnice iz pedesetih, nadogradjivano je jos po pet spratova... takve zgrade treba zaobici u sirokom luku. Sve u svemu, nije sve desetka, ali za trenutnu cenu kvadrata na Karaburmi, treba je uzeti u obzir :)

Jeste zakonska obaveza, po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Od 2018 su i agenti za nekretnine obveznici i trebaju da uzmu sve lične podatke stranke i kopiju lične karte.

A sto je malo suprotno sa zsatitom podataka o licnosti...
Agenti jako lose rade svoj posao cast izuzetcima ...
Nece svako ko gleda stan kupiti isti pa da brinu ko i kako ce platiti nepokretnost ...

Neće ta situacija skoro da se reši, prosto je previše gluposti a stvarni problemi ostaju i onda oci ove države pokušavaju ponovo da ih reše novim glupostima. Sprečavanje pranja novca je smejurija isto kao i izbegavanje plaćanja poreza, skoro da nema nekog ko to nije radio makar delimično.
a agenti prodaje nekretnina su katastrofa blago rečeno. naravno čast izuzecima al ono kroz šta sam ja sa njima prošao je stvarno katastrofa.

Vrh