[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=601440#p601440:319xuk1o je napisao(la):
dziggy » 11 Feb 2019 01:31 am[/url]":319xuk1o]Tu ce verovatno ziveti ljudi koji ne suse ves, ne peglaju, ne idu u prodavnice, ne ciste kucu, ne kuvaju (valjda se zato prave "moderne" gajbe od 100+ kvadrata bez izdvojene kuhinje (??) i placaju basnoslovno kvadrat za silnu neprakticnost)... Kad bih i imao toliku lovu ne bih mogao zamisliti takav zivot bez imalo doticaja sa istim, al imam srecu da poznajem zovotno obezbedjene ljude koji isto ne podrzavaju takav nacin zivota. Mozda jer su vise generacija vaspitavani u drugom duhu.
U Srbiji uvek treba imati na umu da mogu doci dani kada ce se trzni centri isprazniti, struje nece biti, a za hranu ce se morati na selo. U takvim uslovima stanovi u ovakvim objektima nikako nisu bas najbolje resenje. Meni sve ovo deluje kao neki tetris koji bas i nema dodirnih tacaka sa realnoscu, ali neke stvari se ocigledno desavaju na globalnom nivou za koje cemo tek saznati.
U ovakve zgrade se veoma ozbiljne face koje pripadaju nasem narodnom korpusu ne useljavaju i ne pada im na pamet da kupuju gajbe. Koliko vidim, to su uglavnom ljudi iz dijaspore koji posteno zaradjuju hleba, al nisu bas najblize Srbiji, pevaljke , mafijasi , politicari , ugl ekipa koja jedbog dana moze da ostane bez para. Videcemo sta ce biti za 30 godina Boze zdravlja, ali mi je sve ovo jako klimavo.
Ubo si u sam centar !
Ja nakon bombardovanja 1999 vise apsolutno nemam poverenja u stabilne politicke okolnosti u Srbiji i regionu (kao verovatno i vecina). Tacnije ako bi sutra zapoceo neki novi sukob na nasim prostorima (ne daj Boze) mene to recimo licno ne bi iznenadilo i prilagodio bih se brzo, kada kazem prilagodiio bih se, mislim na osnovne zivotne potrebe, opremanje zivotnog prostora u slucaju ratne opasnosti i sl. a verujem opet i vecina nas.
Zato u Srbiji ziveti u stanu je dosta losija opcija. Nazalost ne mogu svi ziveti u kucama ili manjim stambenim objektima, ali zamisli da zivis u Visti na 22. spratu ili u St Regisu na 33. a oko tebe lete projektili i opet PVO pu pu. Doduse isto je ziveti u Visti ili u istocnoj kapiji na Konjarniku. Zato je vazno imati svoje parce zemlje u drzavi koja je podigla svoje zidine na sred puta, gde je njen glavni grad na raskrsnici svih najvaznijih koridora.
Ovo je specificno podrucje, i ponasati se kao da se ovde nikada nista vise nece desiti je potpuni nonsens, opet kazem nazalost jer smo svi svedoci da se kod nas poslednji rat zavrsio pre samo dve decenije uz naknadne politicke potrese nakon 1999. godine. To sve mora da ima uticaja na buduce planove razvoja ovog grada i adekvatno prostorno i urbano planiranje buducih naselja za njegove stanovnike. Zato smatram isto da je i koncept Novog Beograda, Vidikovca, Petlovog brda, Labudovog brda i svih ostalih mamutskih naselja isto vrlo pogresan, gde su pravljene izuzetno visoke stambene zgrade potpuno bespotrebno.
Beograd je promasio u velikoj meri svoj koncept razvoja u humani grad dostojan coveka, nakon 1945. godine. Planovi za urbani razvoj obe savske obale pre rata je bio mnogo bolji kocept, sa nizim porodicnim kucama u nizu, vilama, i gradskim centrima nize spratnosti. Dakle sve sto je vece od P+3 prosto nije humano zbog vec navedenih razloga, a posebno za slucaj ratne opasnosti. Dakle ovo sve vazi za individualno stanovanje, a ne poslovanje.
Covek je predodredjen od svog samog pocetka da zivi u skladu sa prirodom, a ne betonom. Ceo koncpet zivota odn. zivotnog prostora je pogresno izveden i postavljen, a moglo je bolje u to sam siguran, makar na ovim nasim prostorima, posebno zbog vec navedenih okolnosti.