@beowl
razumem tvoj stav i on jeste sasvim legitiman i razuman.
No sa druge strane medalje, zar ne misliš da je ljudima neophodno da imaju neki ventil, odušak nakon nepune 2 godine restriktivnih mera?
Simbolika Nobe godine je upravi slavljenje života, slavljenje novog početka, ponovnog rađanja, samim tim i nade u bolje sutra, bolju narednu godinu, u bolje sutra. I nije baš da smo najluđi. Zapravo, ako pogledam koliko se ljudi već nedeljama, mesecima okuplja na protestima širom sveta zbog (ako ćemo da budemo iskreni i realni) totalno neadekvatnih i prestrogih restriktivnih mera, rekao bih da novogodišnja noć ne bi promenila ni tu epidemiološku sliku.
Da se razumemo, ja ne spadam u kategoriju ljudi koja ne veruje u medicinu i u nauku. Ako je to važno, vakcinisan sam, i od onih sam koji kad idu u samuposlugu ako zaborave masku, vrate se kući po nju, bez obzira što znam da me neće vratiti, jer me radnici i privatno znaju.
Ali isto tako znam da se širenje i prenošenje virusa na otvorenom prostoru meri promilima, osim i samo osim neposrednog bliskog kontakta.
Dakle, nikakvog rezona nema da nam noćni klubovi regularno rade (ne samo u novogodišnjoj noći), da se u zatvorenim prostorima održavaju svadbe, punoletstva i druga veselja sa masom zvanica, da se organizuje rodjendan partije u Areni, a da se zbog epidemioloških razloga zabrani okupljanje na otvorenom u svrhu proslave nove godine.
To što će bilo koja vlast da spinuje informacijama i da u drugima traži krivce za svoje propuste i pogrešne odluke, pa je za prošlogodišnji letnji talas okrivila proteste ispred skupštine, je već neka druga priča.
No ako uporedimo podatke zarženih u tom talasu u BG i na primer u Kraljevu ili Arilju u odnosu na ukupan broj stanovnika, dolazimo do paradoksa da je više zaraženih bilo po tim mestima nego u bg gde su protesti bili najmasovniji.
Dakle rekao bih da smo prošlo leto eksperimentalnom metodom dokazali da je na otvorenom prenošenje-širenje virusa MINIMALNO.
Po pitanju gubitka ljudskih života i slavlja sa druge strane...
Onako kako si ti to postavio, ispada da smo bez trukne empatije za tuđe gubitke.
Ali hajde da posmatramo stvari još malo šire. Neko pomenu gladnu decu po Africi? Šta da kažemo o višedecenijskom sukobu jevreja i Palestinaca, o razorenom Libanu, Siriji, Libiji, Iraku, Avganistanu (...)?
Mislim, prvo budimo iskreni, dal ne proslavimo rodjenje deteta, ili rodjendan, zato što je komšiji 3 sprata iznad nas umrla majka?
Opet, sa druge strane nismo samo mi ti koji smo i za vreme ratova imali proslave i veselja.
Tu ne mislim na pokušaje jeftine propagande "branimo mostove" tokom NATO bombardovanja Srbije 1999.
pogledaj dokumentarne filmove ili spise pa vidi kako se i u SSSR-u, ali i u Nemačkoj i u Londonu održavali koncerti, opere, igrale predstave za vreme vazdušnih kampanja bombardovanja, koje je naravno donosilo stradanje stanovništva...