Ne, meni nema smisla da pod stare dane moram da se selim i da izlazim iz kuce koju sam otplacivao ceo zivot i da idem negde na periferiju. Ko hoce da proda stan i stavi razliku u dzep, to moze slobodno da uradi, i pri toj transakciji on treba drzavi da plati porez. Zasto je ziveti u kraju gde vrtoglavo rastu cene "privilegija"? Recimo ja kupim stan od 50k. Onda taj moj kraj postane popularan, pa hipoteticka trzisna vrednost mog stana postane 150k (hipoteticka, jer je ja ne znam dok ga ne prodam, ili bar dok mi neko ne ponudi da ga kupi). Onda kraj postane nepopularan jer se otvori neki drugi kraj negde drugde, pa cena padne na 100k. Onda se izgradi brdo stanova na nekoj jos atraktivnijoj lokaciji pa cena mog stane padne jos vise. Na kraju ga ja recimo prodam za 25k. Znaci, ja na tom stanu sam imao samo gubitak. S druge strane, ja sam placao porez i na tih 50k, i na tih 150k, i na tih 100k pa posle na 25k.jovanovm":1fqafzff je napisao(la):^^^ Slažem se sa tvojim zadnjim pasusom, ali uđimo u tu hipotetičku situaciju kupovine stana. Zar tebi nema smisla da ti prodaš stan? Uzmeš 50K, staviš u džep, i odseliš se negde gde cene nekretnina manje fluktuiraju. Ako ti se baš živi u delu grada u kome cene rastu tako vrtoglavo, i ti želiš da se vezuješ za stan, zar ima nešto loše da tu privilegiju platiš za nijansu više od drugih? I da napomenem, DOK plaćaš kredit, ti ne plaćaš porez na deo stana koji nije otplaćen, a niko te ne sprečava u bilo kom trenutku da prodaš stan, otplatiš prevremeno kredit, i staviš razliku u džep.
I jos nesto, sto se tice selidbe, zar je cilj da sve stare ljude oteramo u staracke domove, ili da pravimo staracki geto u Barajevu?
Mislim da porez na imovinu treba ukinuti, i sve sto se tice nekretnine placati kroz nadoknadu za gradjevinsko zemljiste. Sigurno moze da se dodje do nekog objektivnog poreza, koji ne bi nuzno bio isti u svakoj opstini, koji ce realno odslikati infrastrukturne troskove koje vlasnik nekretnine mora da pokrije.Mislim da nam ne treba porez na imovinu, smatram to glupim konceptom. Ali kad ga već ima, ne treba da se određuje po nekoj paušalnoj ili arbitrarnoj vrednosti već po tržišnoj. Vidim mnogo pozitivnih stvari od ove uredbe - porast ponude na tržištu nekretnina u centru, pritisak ka izjednačavanju cena u odnosu centar-periferija, povećanje komfora i kvaliteta života u određenim kvartovima, više novca za kulturno-istorijske spomenike, bolji turizam.
Ovaj stari zakon je takav da na kraju platis neku smesnu sumu, i predpostavljam da se vise trosi na svo to obracunavanje nego sto se zaradi iz poreza. Ovde je u pitanju taj novi zakon koji uvodi "stvarnu" trzisnu vrednost kao osnovicu i ukida sve te odbitke. Ja nemam nista protiv da se oporezuje nekretnina koja je investicija - kroz porez na prihod (od kirije) ili na dobit (kad preprodas nekretninu u kojoj ne zivis). Za ljude koji zive u svojoj nekretnini, medjutim to nije investicija nista vise nego sto je kupovina hrane u samoposluzi investicija. I koliko sam ja shvatio sa novim predlogom se te olaksice ukidaju. No, videcemo, ova vlast ne radi nista pre nego sto pusti buvu pa onda saceka istrazivanje Stratedzik marketinga (kao sto je bilo sa "solidarnim porezom").E sad, meni mnogo štošta nije jasno. Npr, vidim na sajtu Privredne Komore da se i ranije za osnovicu uzimala tržišna vrednost:
Iskreno, mnogo štošta mi nije jasno. Treba sačekati predlog pa videti. Ja samo mislim da je apsurdna trenutna situacija da na stan od 60 kvadrata plaćamo porez 1200 dinara godišnje, a da samim rastom njegove vrednosti na tržištu nekretnina smo u zadnjih 7 godina zaradili nekih 40,000 EUR. Ne vidim u čemu se ovaj metod štednje (investicija u nekretnine) razlikuje od drugog, posebno jer daje izrazit popust za ljude koji koriste tu nekretninu za svoju rezidenciju za razliku od onih koji je koriste samo kao investiciju.