Шетач":kzelprlt je napisao(la):
Isto kao sto je logicno da osoba A ako nije u stanju da zaradjuje kao njen pokojni deda, ili se ne svojom zaslugom naslo na mestu koje je vremenom dobilo na ceni pa samim tim i na povecanju poreza, pa nemoze da placa odredjeni iznos, proda to sto ima za ne bas male pare (u vecini slucajeva ne licno zaradjeno) i preseli u drugi kraj grada koji zadovoljavanjegove potrebe a priustiv je istome.
Ne znam zasto bi se odredjeni deo Beograda razlikovao od drugih delova istog grada ili od ostalih gradova u Srbiji. Zar zista postoje ljudi koji su toliko prepotentni i zaljubljeni u sebe da veruju da su vitkiji, i pravilnijeg govora da zasluzuju da se odredjeni delovi grada gde oni zive proglase rezervatima . jbt ...ovo prelazi u ludilo....
I jos nesto...za tvoju informaciju,usporedjivati primorska mesta i Dorcol je van pameti, jer se tamo ne stiti lokalno stanovnistvo, vec lokalni interes, to jest izvor novca, baziran na turizmu, sto nema ama bas nikakve vece sa onim sto je sada Dorcol.
Isto tako bi trebao znati da u Hrvatskom primorju "staro "stanovnistvo ne cini ni 20% . Vecina je u ZG-u ili preko grane , a 80% su oni ciji ocevi ili dede nisu nikad videli more.
I molim te odgovori mi , po kojoj ceni bi se trebali prodavati ti isti stanovi/kuce po tvom lokal-arijevskom-tax free-moj je deda jaci-sistemu.
Ovde nije pitanje sta je logicno - zamislivo je i jedno i drugo - vec sta je ispravno i prihvatljivo u sloboradskoj demokratskoj drzasvi. U onom ogranicenom broju zemalja gde postoji porez na imovinu/nepokretnosti postoji posebno obracunata osnovica koja se ne kroji prema oglasima za prodaju nekretnina vec kriterijumima kao sto su starost objekta, lokacija, kvalitet - bas kao sto je to kod nas danas, jer to su kriterijumi koji su zaista vezani za samu nepokretnost. Cinjenica da dolazi 1000 Crnogoraca ili Rusa koji ne pitaju za cenu nije. U suprotnom drzava i bilo koji pojedinac bi moao da iznudi prodaju bilo cega tago sto bi simulovala vecu potraznju.
Odredjivati porez prema trzisnoj vrednoti ima logike/opravdanje samo za stvari koje su namnjene trzistu, cija je sustina u tome da budu prodavane. Sustina imanja stana je u njegovom koriscenju i proez sme biti vezan samo za neke elemente koje u pogledu koriscenja cine taj stan vrednijim ili manje vrednim: kvalitet, starost, lokacija, lift, terasa.
Poredjenje sa primorskim gradovima je potpuno jer je problem isti: postoji na ogranicenom prosotru izvesna koncetracija autohtonog stanovnistva sa posebnim obicajima, jelima, odevanjem, govorom i to stanovnistvo bi se rasulo u bestrag ako bi ljudi bili primorani da prodaju kuce zbog poreza. Ono sto si napisao za primorske gradove je notorna glupost - idi u Kotor ili Dubrovnik pa vidi kao to tamo ljudi ne zive. Tacno je da ih zivi sve manje, da kuce prodaju stranicma, no kada bi im drzava nametala porez obracunat prema trzisnoj vrendosti ne bih do sada bilo uopste.
Ja ovde ne propagiram nikakav arijevksi iskompleksirani koncept Beograda. To sto sam napisao vazi za svako autohtono stanovnistvo gde god da je. To su ljudi sa svojim vrlinama i manama rasporejdenim od mesta do mesta drugacije, sa svojim izgledom, nosnjama, jelima, posebnim govorom. A zar treba da se stidim toga sto stari ljudi na Dorcolu cuvaju vrlo arthaicni jezicki izraz? Sto su stareije gospodje uglavnom vitke jer se na predratnom Dorcolu za devojcice balet podrazumevao? Kao sto postoje razlike izmedju gradske i seoske sredine, tako nije ni svaka gradska sredina ista. Poricati takve stvari je isto kao i poricati da postoje crne, bele, kosooke nacije, krajevi gde se nose krace i duze suknje, gradovi u kojima je ljubicasto u modi itd. Na takve stvari ne valja nadovezivati posledice koje sa njima nisu ni u kakvoj vezi, ali ne smeju se takve posebnosti ni previdjati i unistavati, vec traba negovati razlicitost.
Ja nijednog trenutka nisam rekao da ljudi na Drocolu govore "pravilnije". To su samo tvoji
kompleksi, cisti
kompleksi, jer ako kriterujum pravilnosti uopste postoji, onda oni govore vrlo nepravilno. Ali nije poenta u pravilnosti vec u posebnosti. Rec je o posebnom reliktnom govoru kome su srodni juznobanatski a ne sumadijski govori, koji se odlikuje mekanim izgovorom tvrdog, a tvrdim mekog c, umeksanim slovom L (vrlo arhaicna osobina), duplo iskotrljanim R itd.
A ti Felix, na ovaj forum ne dolaze samo matematicki zaludjenici, vec i ljudi koji vole malo slikovitije da se izrazavaju bez intencije da svoje misli iznesu bez trunke smeha.
FACIT:
treba razlikovati dve stavari, sto niko od vas ne radi:obracun poreza prema trzisnoj vrednosti je neopravdan i protivustavan; kako god da se racuna porez, visina poreza traba da bude takva da u sredinama naseljenim autohtonim stanovnistvom ne dodje do njegovo raseljavanja.