Svaka navigacija će da ti ponudi alternativu u tom slučaju. Meni dve padaju na pamet: Mali Požarevac -Kragujevac - Batočina ili Mali Požarevac - Markovac pa dalje regularnom rutom. Šta bi aktivno upravljanje moglo da uradi bolje?
Mislim (zapravo znam iz iskustva) da su guzve na našim AP puno manje nego na evropskim a ni radovi u jeku sezone nisu stvar koja se ne vidja na evropskim cestama.
Bar 5 puta sam ozbiljne deonice prolazio u Češkoj paralelno sa AP zbpg radova/udesa…
E pa drugari, ovde alternative u suštini nema, jer postoji neki problem sa paralelnim putem. I tamo su neki radovi, pa se gazi potok ?!
A koje su alternative:
Od Beograda se naravno može preko Mladenova i Palanke, ali Avalski je uzan, ima i krivina, dok onaj preko Malog Požarevca je vrlo opterećen. Od Mladenovca do Plane je ok.
Sa druge strane, Smederevski uvek treba zaobići. Od Krsne preko Lozovika do Plane je OK ali ima dosta naselja, a kako je tu poljoprivredni kraj ima i traktora.
Od Plane do Lapova (raskrsnica sa motoputem za Kragujevac) je isto OK, a dalje desetak kilometara je odličan. Često stoji policija.
Kada se priđe Bagrdanu put je uži i baš loš, a u samom selu je skretanje na jednoj raskrsnici. Dalje ka Jagodini sve bolji kako se bliži grad.
Jagodina - Ćuprija - Paraćin odličan, širok, delom i 4 trake, sa dobrim asfaltom, ali od tih oko 20km više od pola je gradska vožnja sa semaforima, zonama škola 30, a šlag je most u Ćupriji koji nema ni 2 trake. A ima i dosta saobraćaja, mada uglavnom putničkih automobila.
Dalje ka Drnovcu je takođe odličan naročito prvi deo koji izlgleda kao da je u nekoj bogatoj državi.
Od Drenovca ka Nišu, Leskovcu i dalje se uglavnom ide starim autoputem koji je uglavnom asfaltiran i u solidnom stanju.
Neka teška alternativa bi bila varijanta Mladenovac - Topola - Kragujevac - Kruševac, ali do Mladenovca je gužva, a Kragujevac - Kruševac je kao stari put preko Andrijevice u CG.
Sve u svemu, teška sramota za državu Srbiju.
Ako se ovde radi o redovnom održavanju, stvarno nemam lepih reči koje bi uputio nadležnima.
A ako je došlo do oštećenja i vanredne sanacije, možda je bilo pametno samo ograničili brzinu dok ne prođe sezona.
Ali šta god da se desilo, mnogo bolje moraju da se nose sa situacijom. Mnogo više policije koja bi svojim prisustvom uticala da narod malo obazrivije vozi.
Ima rešenja koliko hoćeš. Najveći problemi se javljaju na mestu spajanja dve kolone u jednu. Šta je problem odvojiti ih čunjevima i puštati prvo jednu pa drugu.
Viđao sam to na zapadu.
Takođe, neophodno je bolje informisati ljude koji pristižu o zakrčenju ispred, da bi se smanjila naletanja.