Pendolino
Advanced
- Učlanjen(a)
- 15.11.2012.
- Pohvaljen
- 5.819
U saobraćaju je ponovo sve više zaprežnih vozila. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima je jasan:
Naravno to niko ne poštuje, a kako su vozači (ili kao se kaže) uglavnom pripadnici osetljivih društvenih grupa (sirotinja, Romi,...) policiji je najlakše da okrene glavu. Nedavno sam čuo za slučaj u provinciji kada je pijani lik zapregom ogrebao više automobila u jednoj ulici. Ljudi zvali saobraćajnu policiju, a oni su još nekima napisali kazne za nepropisno parkiranje, jer su bili parkirani u suprotnom pravcu. Sve je više saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju konji i zaprege.
Povod da pokrenem temu je ovaj snimak sa FB-a, za koji ne znam gde je i kad nastao, ali sam više puta viđao takve zaprege po Srbiji. Ima po Pomoravlju, oko Niša (ne u gradu) i nešto manje u Zapadnoj Srbiji. U Vojvodini ima onih pravih fijakera, ali mnogo retko, dok na Istoku nisam nikad video. Na jug idem retko, pa da ne komentrarišem.
Drugi, podjednako važan aspekt je dobrobit životinja. Sa tim konjima se vrlo loše postupa. Neuhranjeni su, a jednom sam video kako ga "vozač" šiba iako je konj bio u kasu.
Verovatno i ovi za zaštitu životinja (i oni pravi i oni drugi) isto okreću glavu.
Zakon je isti za sve, tako bi moralo da bude. Ovako ja platim registraciju, da bi prošao tehnički platim razne popravke, vežem pojas, upalim svetla i ne smem da pijem i razgovaram telefonom.
Član 7
Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:
53) zaprežno vozilo je vozilo koje je namenjeno i osposobljeno da ga vuče upregnuta životinja,
Član 81
Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti:
6) zaprežno vozilo mora da ima upaljeno najmanje jedno belo svetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svetlo na zadnjoj strani. Ova svetla moraju biti postavljena na uzdužnoj osi vozila ili na njegovoj levoj strani, a ako se na zaprežnom vozilu nalazi samo jedna svetiljka, postavlja se na vidnom mestu na levoj strani vozila,
7) vodiči i goniči životinja, kada se kreću po kolovozu van naselja, moraju da nose svetloodbojni prsluk.
Saobraćaj zaprežnih vozila i učešće životinja u saobraćaju
Član 86
Vozač zaprežnog vozila mora biti uzrasta od najmanje 14 godina života i sposoban da kontroliše upregnute životinje.
Vozač zaprežnog vozila je dužan da u saobraćaju na putu zaprežnim vozilom upravlja iz vozila ili da vodi upregnutu stoku krećući se sa njene desne strane.
Zaprežno vozilo mora da ima uređaje za kočenje koji moraju omogućavati bezbedno zaustavljanje zaprežnog vozila.
Zaprežno vozilo koje se kreće iza drugog zaprežnog vozila mora se kretati na odstojanju od najmanje 50 metara, da bi se omogućilo preticanje bržim vozilima.
Za zaprežno vozilo koje se kreće na putu može biti privezano jedno grlo stoke, i to sa desne strane zadnjeg dela vozila.
Zaprežno vozilo ne sme da se ostavlja na putu bez nadzora vozača ili drugog lica sposobnog da kontroliše upregnute životinje.
Član 87
Domaće životinje mogu biti na putu samo u pratnji lica koja su dužna da ih vode i obezbeđuju tako da životinje ne ugrožavaju bezbednost saobraćaja. Životinje je zabranjeno voditi iz vozila ili sa vozila. Na autoputu, motoputu, državnim putevima prvog reda kao i biciklističkim stazama nije dozvoljen pristup životinjama, odnosno vođenje životinja.
Ukoliko se životinje iz stava 1. ovog člana prevoze u vozilu, prevoz se mora obavljati na način da se ne ugrožava ili ometa vozač, odnosno ostali učesnici u saobraćaju. Životinje koje se nalaze pored puta moraju biti pod nadzorom ili obezbeđene tako da ne mogu izaći na put.
Životinje se vode ili gone što bliže desnoj ivici kolovoza na takav način da drugi učesnici u saobraćaju ne budu ugroženi.
Vlasnik, gonič, odnosno vodič životinja ne sme na javnim putevim da hrani, zadržava ili prikuplja životinje, kao i da ih na putu ostavlja bez nadzora. Jahač ili drugo lice koje vodi životinju dužan je da ukloni sve materije koje je životinja nanela na put.
Jahači za kretanje mogu koristiti kolovoz puta samo ukoliko je to omogućeno režimom saobraćaja na tom putu. Za kretanje jahača po kolovozu shodno se primenjuju odredbe ovog zakona koje se primenjuju za kretanje bicikala.
Naravno to niko ne poštuje, a kako su vozači (ili kao se kaže) uglavnom pripadnici osetljivih društvenih grupa (sirotinja, Romi,...) policiji je najlakše da okrene glavu. Nedavno sam čuo za slučaj u provinciji kada je pijani lik zapregom ogrebao više automobila u jednoj ulici. Ljudi zvali saobraćajnu policiju, a oni su još nekima napisali kazne za nepropisno parkiranje, jer su bili parkirani u suprotnom pravcu. Sve je više saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju konji i zaprege.
Povod da pokrenem temu je ovaj snimak sa FB-a, za koji ne znam gde je i kad nastao, ali sam više puta viđao takve zaprege po Srbiji. Ima po Pomoravlju, oko Niša (ne u gradu) i nešto manje u Zapadnoj Srbiji. U Vojvodini ima onih pravih fijakera, ali mnogo retko, dok na Istoku nisam nikad video. Na jug idem retko, pa da ne komentrarišem.
929.514 Aufrufe · 7.879 Reaktionen | Dusan Milicevic on Reels
www.facebook.com
Drugi, podjednako važan aspekt je dobrobit životinja. Sa tim konjima se vrlo loše postupa. Neuhranjeni su, a jednom sam video kako ga "vozač" šiba iako je konj bio u kasu.
Verovatno i ovi za zaštitu životinja (i oni pravi i oni drugi) isto okreću glavu.
Zakon je isti za sve, tako bi moralo da bude. Ovako ja platim registraciju, da bi prošao tehnički platim razne popravke, vežem pojas, upalim svetla i ne smem da pijem i razgovaram telefonom.
Poslednja izmena: