Šta je novo?

Kolor šeme vozila GSP-a

Metalik boje baš pate od vretena četki za pranje vozila. Klasična siva mi je šta znam, pomalo sumorna. Žutoj kolor šemi za moj pojam nije ništa falilo. Jedino mi je smetala ona ružna plava traka, pogotovo onako tamna na dnu karoserije. Tanja ispod linije stakala je već druga priča, kao kod Japanaca, pogotovu svetlija varijanta. Vidljiva u svim uslovima, uvek je izgledala sveže koliko toliko, pa i posle niza godina trljanja grubim i često poderanim vretenima. Nije sumorna, na šta me podseti i Lisabon, plus što oni imaju i neke dodatke kolor šemi, što je čini još zanimljivijom. Tamne boje su generalno nezahvalne, gde spada i ova trenutno aktuelna nijansa plave. Važi i za crvenu. Jako brzo se vide risevi na laku, matira pre nego bela, žuta i slično. Zato se meni u ondašnjem predlogu najviše i dopala bela da tankom plavom trakom ispod prozora. Koliko god se prljala, manje mi je to zlo od matirane boje bez ikakvog sjaja, a još se prilikom svakog farbanja nekog oštećenja mnogo lakše primete razlike u nijansama. Od toga je žuta isto manje patila.

I ja sam za belu. Metalik siva je ekstra, ali mislim da nije praktična. Što se tiče štrafti, ne mogu iste na svaki model. Recimo IK166 sa plavom štraftom dole do lajsne i isti model sa užom štraftom gde se lajsna vidi su nebo i zemlja. Mnogo bolje druga kombinacija koju su imali remontovani. IK103 sa plavom štraftom dole katastrofa, ali ona kombinacija na modelu iz 2003. vrhunska. Itd.

Loše
1000030655.jpg

Dobro
1000030656.jpg

Jeste, al teško primenljiva u ta dva tona na modernim vozilima, a da to izgleda atraktivno. Više krem boja, nego baš bela jeste ta neka naša tradicija. Al aj i nije toliko bitno, al glavni problem ostaje što stvarno jako brzo matiraju, odnosno izgledaju starije nego što jesu u stvari. Mnogo je gradova sa crvenom kao šemom, al obično je kombinuju sa još nečim da je malo razbiju, plus se očigledno i vozila manje agresivno peru nego kod nas. Inače, generalno volim crvenu boju.

Jeste, al teško primenljiva u ta dva tona na modernim vozilima, a da to izgleda atraktivno. Više krem boja, nego baš bela jeste ta neka naša tradicija. Al aj i nije toliko bitno, al glavni problem ostaje što stvarno jako brzo matiraju, odnosno izgledaju starije nego što jesu u stvari. Mnogo je gradova sa crvenom kao šemom, al obično je kombinuju sa još nečim da je malo razbiju, plus se očigledno i vozila manje agresivno peru nego kod nas. Inače, generalno volim crvenu boju.
Takode i novosadska svetlo plava ima isti problem, iako je boja prelepa. Jedina dobra stvar kod ove naše plave je baš to što će boja dugo vremena izgledati sveže i neće tako brzo izbledeti.

Vezano za odabir šeme i boja...

hq720.jpg

khaby-lame-hobi.gif
Традиционална црвено-крем шема је била супер док нису почели да лепе стакла, па доминира црна боја. Црно-црвена комбинација није баш пријатна. Да ли могу да се обоје стубови између прозора у крем?

1000030679.jpg

Istanbulska šema je bila kul. Znam da sam baš gotivio Turke koji su ostali u GSP-u. Bilo ih je u NBG, Karaburmi i Zemunu.

Да, динамична. Могла би нпр. таква линија црвене боје на крем подлози. То би изгледало ок на новим возолима.

Традиционална црвено-крем шема је била супер док нису почели да лепе стакла, па доминира црна боја. Црно-црвена комбинација није баш пријатна. Да ли могу да се обоје стубови између прозора у крем?
Pa ne, jer stubova faktički i nema najčešće, preko njih isto ide staklo.
Ma Došljak za njih je ovo iz Praga apstrakcija i SciFi:

Pogledajte prilog 237376

Kakva crna stilizacija, dizajn, brendiranje grada...operisani totalno od toga.
Pa dobro da, al da se ne lažemo, u većini gradova Evrope, kolor šeme nisu nešto posebno sad stilizovane. Kod nas je veći problem često menjanje prema bojama političkih stranka i frakcija. Jesam za to se i takvim stvarima posveti veća pažnja, al ne možemo baš očekivati da ulazimo toliko u detalje kao neki. Generalno nismo takvo društvo. Taj Prag je javni prevoz doveo na izuzetno visok nivo kod mnogo bitnijih stvari od kolor šeme.

Да ли би метални грбови града као на Лејландима могли да се постављају и на новија возила?

Zašto toliko želite da postarite moderna vozila krem bojom? 😆

no-dude-no-no.gif

Pa ja ne znam dal se to igde više radi. Moderne karoserije su mnogo bolje obrađene, mislim oplate, glatke, daleko boljeg laka i završne obrade. Leyland je imao vidljive zakivke, pa ni grb ne strči više. Danas bi mi to bilo suludo na modernim vozilima.

Zašto toliko želite da postarite moderna vozila krem bojom? 😆

no-dude-no-no.gif
Па некако ми црвена без крем као чизкејк без сира :)
Pa ja ne znam dal se to igde više radi. Moderne karoserije su mnogo bolje obrađene, mislim oplate, glatke, daleko boljeg laka i završne obrade. Leyland je imao vidljive zakivke, pa ni grb ne strči više. Danas bi mi to bilo suludo na modernim vozilima.
А да се лепи пластични, као што се лепе нпр. ознаке модела, ознаке произвођача и сл.?
То би баш био елегантан детаљ. И гаражни број исто тако да се уради.

Па некако ми црвена без крем као чизкејк без сира :)

А да се лепи пластични, као што се лепе нпр. ознаке модела, ознаке произвођача и сл.?
То би баш био елегантан детаљ. И гаражни број исто тако да се уради.
Pa plastika uvek može da se nalepi, samo ne mogu baš sad da stvorim sliku u glavi kako bi to izgledalo. Proizvođači su počeli na kolima da lepe nazive modela i baš ime brenda kao nekad na starim kolima. To je novi trend kod velikog broja, pa čak i kod premijum brendova, Porsche na primer. Kod autobusa kao da više vidim neku vrstu printa na karoseriji, naziv u staklu, otisak u masci itd., al mislim može i plastika da se lepi. Samo nam je ovaj tip grba baš kitnjast za bus.

Kada bi tako bilo, onda bi bio uniforman vozni park, pa bi bilo potrebno jednom smisliti šemu za 500 autobusa (ili koliko god), i mogle bi i šare i linije da se uklope sa crtama vozila. Tako bi onda bio rešen problem sa plaćanjem dizajna za svaki model, komplikovanim farbanje, skupim popravljanjem farbe, a na kraju i sa rezervnim delovima ne bi bio problem. Takav vozni park, sa minimalnim brojem modela svih vrsta vozila bi na početku bio velika investicija, ali na duže staze sigurno jeftinije nego ovo sklapanje voznog parka sa 1001 modelom.

Čudi me kako nikome nije palo da uopšte ne farbamo vozila. Em nema bacanja para na farbu, em nema nikakve promocije, em niko ne može da proziva po političkoj osnovi na bazi kolor šeme... :D

Pa ako se prodaju automobili, i to i oni luksuzni, u boji za radijatore, što ne bi i autobusi 😁

Vrh