Bender Rodriguez » 19 Aug 2018 01:51 pm[/url]":7y6aphwn]Ja imam svoje pamćenje i svoje informacije kako je izabrana ta žuto-plavo šema i držaću se njih sve dok mi neko ne priloži dokaze da je bilo drukčije. Kao što rekoh, Japanci su samo bili povod. Glavni razlog za odabir tih boja bio je političke prirode.
Što potvrđuje besmilenost iz 2003. kad jedan GSP i Grad odlučuju da narednih
10 faking godina prefarbavaju 800 vozila u nove šeme zato što su dobili 90 novih u drugim bojama. Da tad nije započet taj idiotizam sa prefarbavanjem, danas ni mi ne bismo davali tih 4000 evra o kojima pričaš za naknadno farbanje Solarisa. Niti bismo pucali pare na prefarbavanje ostalih autobusa, trolejbusa i tramvaja. :bash:
Crveno-belu kolor šemu vozila JGP u Beogradu nose još od 1947,
kad je Beograd pustio prvu trolejbusku liniju. Ona je posle zamenjena zelenom, ako se ne varam, 60ih godina, da bi bila vraćena 1985. I trajala je tako sve do ranih 2000ih kad su se našli pametni DSovi političari koji su započeli 15 godina dugu fazu šarenila i opšteg rasula.
Ma kakve njihove motivacije za to bile, to ne menja činjenicu da je od njih krenuo taj period rasula i haosa koji nas i dan danas proganja. I da oni nisu uspeli čak ni tu svoju žuto-plavu zamisao da sprovedu do kraja, jer kad je 2015. usvojena ''nova'' crveno-bela šema, GSP je još uvek imao 100-200 vozila koja su i dalje bila u starim crveno-belim šarama iz 90ih i ranih 2000ih. Što znači da su DS inovatori pokrenuli proces koji ni sami nisu mogli da ispoštuju i sprovedu za 10 godina, a sve što su uspeli da urade jeste da naprave nepopravivi haos i rusvaj. :bash:
Tako da možemo mi da pričamo do sutra o tome koja je šara lepša, koja je starija, koja budi koje uspomene, ko koristi koje boje... Ali to ne menja činjenicu da je ceo ovaj haos sa šarenilom JGPa odgovornost DS garniture i da svega ovoga ne bi bilo da se oni tad nisu majmunisali sa tim stvarima. Oni su imali priliku da se pokažu i urade nešto po svojoj meri. Pokazali su se. Napravili su drugi najveći pičvajz u istoriji JGP. Sad neka ćute i nek se ne javljaju.
Što se tiče Atinskih trolejbusa, oni su bili narandžasti do kasnih 90ih. Čim su se stvorili bolji uslovi, i kad su nabavljeni Neoplan trolejbusi, prešli su na modernu ljubičasto-žutu šemu. I za razliku od nas, oni su čak i stara vozila - za koja su znali da neće još dugo služiti - uniformisali. Dok ovde i dalje vlada šareniš jer eto kao, nema veze, ionako će za 5 godina deo toga u penziju. Dobro, biće malo haos i šareniš do tad al koga briga.
Apropo toga šta smo dobili ovom najnovijom šemom, ne znam za tebe, ali meni su ovakve varijacije (iskoristiću slike ČKD iz Praga, pošto njihove varijacije u beloj boji nisu ništa manje od varijacija kod nas)
Moj stav po pitanju sadašnje kolor šeme se može sumirati u jednu rečenicu:
daleko je od savršenog, ali je opet bilion puta bolje od svih bespotrebnih pičvajza i majmunisanja koje smo imali u poslednjih 20 godina.
Slažem se s tobom po pitanju besmislenih ugovora o donaciji Japanaca i Švajcaraca kojima se ne smeju menjati boje. Čemu takve stupidarije, ne znam ni sam.