Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Pa imas li uopste predstavu koliko enerigije treba da se ohladi klinički centar za 1-2 stepena? Ili i dalje mislis da elektromotori na prozorima troše više?
 
Ide ovo dobro bogami. Dopalo mi se kako je urađen kolski prilaz za Urgentni centar. Izgleda baš onako svetski. I sviđa mi se što ima prostora za sanitetska vozila na čekanju.
KCS1.jpg

KCS2.jpg

Neki čudno ofarbani stubići, ne bih rekao da je ovo protiv korozije nego kao da su im došli neobojeni pa je neko hteo da ih učini upadljivjim
KCS3.jpg

IMG_20220601_130518.jpg

KCS5.jpg

KCS6.jpg

KCS7.jpg

Ništa bez bilbord-patriotizma i na ovoj strani... :) Kažem, još samo u WC-e da počnu da stavljaju to.
KCS8.jpg
 
Poslednja izmena:
Ono što bode oči po celom bolničkom krugu su brojni brlozi koji su ostali, što iz prošlih vremena (kad je svaki ćošak vodio svoju politiku) što od ove izgradnje. Pa svuda ima mnogo razbacanog šuta, razvaljenih rampi, stubića, žardinjera, kanti, osvetljenja, mnogo zelenih površina koje su postale mini-deponije, kao npr jedna između zgrade Laze Lazarević i Urgentnog centra (kad se kopalo i parking konvertovao u prilaz, pa ostade šut, zemlja, blato i raskomadan asfalt).

Kada se izgradnja Poliklinike i Tiršove 2 potpuno završe, treba na nivou celog Bolničkog kruga da se napravi velika akcija sređivanja i standardizacije inventara, površina i objekata. Boldujem za slučaj da neko od nadležnih ili uticajnih prati ovo. Elem dakle da se pobaca i skloni sve što je oronulo, prevaziđeno, zapostavljeno, nepotrebno... Stubići, stare svetiljke, stare žardinjere, propale klupe, duplikati putokaza, ivičnjaci... sve, SVE REDOM. Ne samo zbog estetike, nego i zbog funkcionalnosti. Biće moguće dodati još parking mesta, biće manje gužvi i zastoja i sve će biti preglednije i lakše za snalaženje i razumevanje. Pešaci na trotoare, vozila na kolovoze. A ne ovako kao neki Mogadiš.

Ovo su samo neki od primera koji se mogu videti na štrafti od 100 metara, između Tiršove 2 i istočne strane Poliklinike. Inače ih ima posvuda, po celom Bolničkom krugu. Ceo reon je kao Černobilj što se toga tiče, od Bulevara Oslobođenja pa sve do Resavske.
KCS9.jpg
KCS10.jpg
KCS11.jpg
 
Poslednja izmena:
Prilaz Urgentnom centru nije ovo što je uslikano. Na tu stranu odlaze vozila. Urgentnom se prilazi iza garaže, odnosno između nje i Laze, i to je sumanuto loše odrađeno; redovno vozila krenu u suprotnom smeru, pa shvate kad već dođu skoro do ulaza, pa se onda vraćaju nazad da okruže garažu.
 
Mislio sam prilaz kao kolokvijalni termin za parče asfalta kojim se kreću vozila da priđu nekoj zgradi i izađu iz nje. Naravno da svako ko je video slike i video položaje vozila na njima može da shvati iz kog smera se dolazi do ulaza u KC a kako se izlazi.

Pored samog kolkog ulaza (tunela) postoji još jedan, nepokriveni prolaz (koji se ne vidi iz ovih uglova). Tako da ako neko skrene iz Koste Todorovića ka desno, i vidi da se zeznuo za smer, treba samo da uradi polukružno i da uđe u kolski ulaz i to je to.
 
Ne znam na šta misliš kad kažeš "iz Koste Todorovića ka desno".
Ljudi masovno rade ovo:
Screenshot 2022-06-04 at 02.51.38.png
 
Samo mu mali problem pravi ovaj znak, pa se svi uredno vraćaju ka kružnom toku i prave zastoj.
Screenshot 2022-06-04 at 02.58.01.png
 
A koja je prava i ispravna putanja? Kuda se dolazi do ulaza ako se ide kolima?
 
A koja je prava i ispravna putanja? Kuda se dolazi do ulaza ako se ide kolima?
Ovako valjda
KCS tokovi.jpg

Tu se i lepo vidi da sada postoji i taj zaobilazni kolovoz koji ide pored kolskog ulaza. Tako da ako neko i pogreši i počne da prilazi iz pogrešnog smera, može da okrene i na kraju se smesti u kolski ulaz. Naravno, to nije optimalno, ali nije ni toliko strašno. A da bi toga bilo što manje, treba poraditi na što boljoj sginalizaciji i vođenju vozila kroz KCS.

Generalno, celokupnom KCS odnosno Bolničkom krugu, od Bulevara Oslobođenja pa do Resavske, treba jedna velika i temeljna standardizacija svega, pa i signalizacije.
Nije normalno da svaki ćošak, svaka raskrsnica ima svoje: znakove, kupe, kante, stubove, rampe, žardinjere, oznake, kućice, svetiljke...
 
Ne da nije optimalno, nego nije dozvoljeno.

I stvarno je neverovatno da se čitav ulaz u UC ne vidi od garaže.
 
Шта хоћеш да кажеш, да гаража није смела да буде на том месту? Можда си у праву, нешто тај објекат одудара, ствара неку тескобу..
 
Мене чуди да гаража није предвиђена испод саме зграде поликлинике.
 
To i mene čudi. Ne razumem se, ne znam da li je bilo izvodljivo, ali ako jeste - stvarno je sramota što nije tako urađeno.
 
Па саобраћајнице трасирају урбанисти а не менаџмент болнице.
 
Menadžment KCS-a nije imao uticaja ni na to kako će nova zgrada KCS-a izgledati, ni spolja ni iznutra, a kamoli uticaja na saobraćajnice koje s njima nemaju veze.
 
Па саобраћајнице трасирају урбанисти а не менаџмент болнице.
Ne baš, ceo krug Kliničkog ne pripada Gradu. Formalno pripada republici, a o njegovom uređenju odlučuje KC.
Menadžment KCS-a nije imao uticaja ni na to kako će nova zgrada KCS-a izgledati, ni spolja ni iznutra, a kamoli uticaja na saobraćajnice koje s njima nemaju veze.
To što nisu imali uticaja je njihov izbor. Bežanje od bilo kakve odgovornosti je nacionalni sport u Srba. Da su hteli, mogli su da se pitaju, to što su kukavice je njihov, a posledice toga i naš, problem.
 
Vrh