Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Ајмо тренутно најважнија градња у Београду :)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4uqFS8ffaW8[/youtube]
 
Još jednom da napomenem da se ne gradi novi klinički centar, nego se radi novi spoljašnji izgled kliničkog centra i uređuju spratovi koji nisu bili u funkciji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874012#p874012:2ez7nnfu je napisao(la):
solecar » 23 Aug 2021 09:06 pm[/url]":2ez7nnfu]Još jednom da napomenem da se ne gradi novi klinički centar, nego se radi novi spoljašnji izgled kliničkog centra i uređuju spratovi koji nisu bili u funkciji.

Ako ćemo da budemo precizni, radi se rekonstrukcija nosećih elemenata sa dogradnjom, izgradnja novog fasadnog pokrivača i novog enterijera. Tako da je ovo neka poluizgradnja, a ako neko ima inspiraciju, neka smisli bolju reč :)
 
Да фасада се гради три године и то прича неко ко са прозора гледа градњу, поверовао сам :roll:
 
Што се тиче фасаде, то и даље стоји, ружна је к'о ђаво! Оно о чему нико не прича овде је о кредитима. Ко ће то да отплати? Градски, и државни буџет су нам ојађени. Ми немамо пара да довршимо метро, и фабрику за прераду отпадних вода која се гради већ 40 година, или да окречимо старе школе изграђене у време старе Југославије, а камоли да отплатимо те кредите које смо узели од Европске банке. То ће ићи камата на камату како године пролазе. На крају ћемо морати да продамо ту ругобу да би смо отплатили дуг, а болесни људи ће се лечити на улицама као наша војска током Колубарске битке. Мајка ми је донела новине, које штампају Двери, пре неколико година. Споменуто је да је архитектонско веће одбило ове планове реконструкције, јер не ваљају ништа. Сећам се пре неколико година, да је наш архитекта, који прави пројекте клиничких центара по Скандинавији и Европи, и продаје их, рекао да је све то урађено наопако и траљаво. Је л’ се сећате кад су медији брујали по Интернету пре пар година како је Клинички центар у Нишу лоше изграђен? Уска стаза за инвалидска колица да особље са пацијентима не може да се мимоиђе, увучен улаз у зграду, степениште високо два метра без гелендера и рукодржача. Пацијенти су се жалили како се замарју док се пењу уз степенице. Кров је прокишњавао током градње, па су морали да скину кров и да направе нови. Тај архитекта је рекао за медије да је клиника у Нишу урабнистички, плански и функционално лоше пројектована. Све је урађено наопако. Чак су морали да руше улаз у зграду јер је таваница била толико ниска да нису могли да унесу уређаје за магнетну резонанцу и скенер.

Мајка ми је причала да ту нема шта да се ради три године. Имаш костур зграде, електричне инсталације, топловод, подстаницу, централно грејање и агрегат за помоћно напајање у случају нестанка струје. Треба само да се доврши кула, камена фасада, и да се преграде просторије у којима ће особље са пацијентима да бораве. Ја не верујем да ту треба више од пола године, годину дана максимум да се то доврши. Имајмо на уму да је плац претрпан, и да нема места за паркирање, тако да ова бескорисна проширења која они раде ће да створе још већи проблем. Те помоћне зграде су непотребне. Да су оне корисне, архитекте из Трудбеника би их пројектовале, али нису јер су непотребне. Стажирао сам у тој клиници, и знам колико је било фрустрирајуће радити тамо. Немаш где да прођеш од кола која су паркирана на тротоарима. Најбоље би било да су довршили зграду по старим плановима, за које верујем да још увек постоје, али их је неко намерно сакрио. Кад се постојећа зграда доврши, прво се уселе све велике клинике, почев од физикале до пулмологије и кардиохирургије. Након тога, се те зграде сруше, плац се рашчисти и направи се паркинг за 6-7,000 возила!

Ем си решио проблем паркирања, ем си решио муке с којима се сносе ове велике клинике у којима бораве пацијенти у претрпаним собама, које сам напомеуо. Што се тиче ове карикатуре коју тренутно граде, грешке ће се открити као код клинике у Нишу, а кад се открију, онда неће бити другог решења него да се зграда сруши, нађу стари планови да се по њој изграде и да се почне испочетка. А то значи још кредита да се позајми од Европске банке и тиме се на тај начин дуг све више, и више увећава. Такође, цена реконструкције, је апсурдна! За 125 милиона евра, могла је да се доврши стара зграда, да се направи иста таква, и да се споји са постојећом. У Сан Франциску, пре неколико година, је направљена клиника која има мању квадратуру од наше, исти број кревета као наша стара клиника, а коштала је свега 95 милиона долара! Дечија клиника у Вашингтону има двапут више кревета од Тиршове 2. Луксузнија је, и боље је пројектована, а коштала је свега пет милиона долара, док ова стаклена коцкица кошта 70 милиона евра! За те паре градска власт је у Вашингтону могла да направи дечију клинику велику као клинички центар у Бања Луци, Љубљани, Загребу, Сарајеву или као војномедицинска академија у Београду. Сад ви урадите математику, па ми ви реците да ли је то нормално јер мени није јер је ово апсурдно!
 
Beskonačna gradnja parkinga neće rešiti problem toga što javni prevoz ne postoji u krugu KCS-a. Da podsetimo da sve ulice koje prilaze KCS-u su sa jednom trakom po smeru. Jedino rešenje je izgradnja metroa i zato vas pozivam da nas podržite i potpišete peticiju kako bi prva linija metroa išla preko Kliničkog centra Srbije i nove glavne železničke stanice Prokop.

https://www.peticije.online/pomerimetro_linija1
 
Nažalost Klinički Centar Srbije je megalomanski projekat. Imao bi smisla kad bi iselili 10 okolnih zgrada. Beograd pokriva područje od 2 000 000 ljudi. Tu su KC Zemun Bežanijska Kosa i VMA Bolnica na Zvezdari. Da li su potrebni toliki smeštajni kapaciteti. U svetu se smanjuje broj bolničkih dana prebacuje se maksimalno sve na dnevne boravke. Kod nas??? Državnom zdravstvu se jedino isplati ili prazan krevet ili da nema kreveta. 50 opštih bolnica širom Srbije su zatočenici kliničkih centara jer neko hoće da bude naučnik pa mu treba sve i svašta. Smisleno bi bilo da svi imaju jednake uslove pa da pacijenti kao svugde u svetu biraju gde hoće da se leče. Ali koga briga što neki okrug od 200 000 nema državni magnet. Bitno da taj pacijent mora šipčiti 100 km i čekati pola godine da bi došao na red samo da bi se reklo da mi imamo opremljene Kliničke centre. Mislim da je gore pisao komentar neko od lekara. Trebalo bi da ode do Tutina Valjeva Vrbasa pa da vidi skučeno prostor. A tamo rekonstrukcija nema ni u najavi. Opremu ne treba komentarisati. Da naglasim ako se neko uhvati za broj pacijenata uprosečite broj na zaposlene i krevete pa će te videti da KC se ne ubijaju od posla kao što se priča. Taj odnos se jako jako malo razlikuje od ustanove do ustanove. Ali finansijska raspodela ide u njihovu korist. Malo se treba prizemljiti i sagledati stvari iz svih uglova.
Bez obzira na sve nova zgrada će biti sasvim ok u odnosu na 90 posto ustanova u Srbiji.
I još nešto, univerzitetske klinike se finansiraju svugde iz para koje zarade od naučnog rada plus što im daju univerziteti. Kod nas to finansira država na uštrb celog zdravstvenog sistema. Pare od projekata zna se ko kupi.

Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока
 
A, pa, ovde je bilo i da nemaš kardiohirurgiju južno od Beograda, šta se čudiš.

Dobro je da ima ljudi koji znaju kako stvari stoje, mada, ipak, samo neka završe već jednom i ovo. Pa će, valjda, neko jednom i da reformiše anti-sistem...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874634#p874634:3kitwecj je napisao(la):
mzx1976 » Sre Avg 25, 2021 6:40 pm[/url]":3kitwecj]Imao bi smisla kad bi iselili 10 okolnih zgrada.

Читаш ми мисли. О томе се расправљало на Интернету месецима. Београд је мали и његов саобраћајни систем није у могућности да се сноси са шпицем и кркљанцем који настане у центру града у рано јутро. На Бановом Брду, код трамвајске окретнице, постоји пулмолошка клиника која није у употреби још од распада СФРЈ. Зврји празна већ 30 година. Плафон се на појединим местима искривио до границе урушавања. У тој болници може да се запосли 300 људи! Зграда има стационар од 80-120 кревета. Било би исплативо да се та болница ренорвира и оспособи да се у њој пацијенти из целе Чукарице и Бановог Брда лече, него да се мрцваре по аутобусима плаћајући аутобуску карту која кошта читаво богатство и трпе терор од стране полу-писмених контролора који нису завршили ни три разреда основне школе. Они то неће да ураде. Знају за ове проблеме, али њих то не интересује и не занима.
 
Gde je tačno ta pulmološka klinika?

Ono na početku Trebevićke? Ja sam mislio da je to policijski objekat obližnje konjičke jedinice.
 
Да, предата је МУПу, али није оспособљена већ стоји руинирана. Слажем се да Београд има лошу дистрибуцију здравствених установа секундарног и терцијарног нивоа по граду. Фале болнице у Банатском делу и на југозападу (Чукарица-Раковица) и југоистоку (Вождовац-Калуђерица). Шта више, мислим да би свака општина требала да има по неку болницу. Овако имамо већину болница на Савском венцу- Клинички центар, Свети Сава, Дедиње, ВМА, Народни фронт Тиршова и онкологија, сви су на територији Савског венца, и поред имамо још градску болницу на Звездари, КБЦ Земун и КБЦ Бежанијска коса у Земуну и Институт за мајку и дете на НБГ.
 
Kardiohirurgijs, neurohirurgija, estetska hirurgija, interventna radiologija su apsolutno nedostupne i opremom i kadrom za opšte bolnice. Pa u OB hirurzi i dalje operišu 90 posto operacija klasično a ne laparoskopski. Radiolozi imaju najjeftinije uređaje jel Bože moj šta će opštoj bolnici premijum ultrazvuk ili matrična sonda. Gde su bronhoskopi, kolonoskopi i gastroskopi. Gde su MR i CT uređaji. Organizacija i raspodele u zdravstvu su katastrofa.
Inače za loš projekat su krivi ne projektanti nego zdravstveni radnici. Bolnice se projektuju na osnovi i samo uz konsultaciju kadra. Nikad arhitekta ne radi zdravstvenu ustanovu po svom nahođenju. A skučenosti i megalomanstvo potiče ne od želja za po olakšanjem usluge nego planom kako od toga kasnije izvući što veću korist. Naravno za sopstveni džep. Pa treba dobro unovčiti svaku postelju. Što više kreveta nekome se smeši lagodniji život.
Ali šta da se radi u zdravstvu je poklon od tristo evra apsolutno dozvoljen. Taman da se smesti neko na par dana dok ukućani ne odu na vikend odmor.
Uostalom džaba pričati. Ovo proširenje neće doneti veliki boljitak. Boljitak bi doneo rez od jedno 1500 postelja. Sve ostalo je mrljanje i zamazivanje očiju. Plus ogroman minus zbog troškova održavanja koje FOND NE PLAĆA.

Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока
 
Да, мама ми је причала о тој пулмолошкој клиници код трамвајске окретнице која гледа на почетак Требевићке пре неколико година. То је преузела милиција под своје. Да то није урадила, то би саможиви инвеститор који је изгубио битку са отимањем паркића отео, и на том месту изградио стаклено чудовиште са петсто станова. Пошто ни то не може да отме јер је у власништву милиције, определио се да отме плац на коме се налази зграда Атекса. Као да нам кркљанац у центру града због дивљег урбанизма није довољан, сад нам то треба и у Пожешкој. На Бановом Брду се налази последњи спрат дома здравља у Пожешкој који стоји недовршен већ годинама. Само су поставили прозоре да не бије промаја и то је све. Од тада, тај спрат стоји празан. Видео сам то на телевизору у Дому Здравља у Жаркову. Кад би се то оспособило, то би много значило. А што се тиче овог стакленика са пушкарницама, џаба што то они раде, кад нема ко да ради у здравству. Кад сам одрађивао стаж пре неколико година, возач који је задужен за превоз медицинских уређаја и лекова, причао нам је да 350 анестезиолога недостају. Хирурзи су очајни јер немају анестезиологе да оперишу пацијенте, и због тога је листа чекања дуга.

Постоји новински чланак на Интернету да клиничком центру Србије недостаје 1,800 здравствених радника, од тога 1,300 медицинских сестара. Медицинске сетсре ти раде и у хируругији, јер ни без њих хирург не може да ради. Све су оне отишле у Немачку и Америку да раде за велику плату. Медицинска сестра са средњом школом има почетну плату од 1,500 евра, а висока медицинска сестра након што јој се диплома нострификује, плата јој је и до 3,000 евра! Да ли би ти радио у болници у Франкфурту или Берлину, ма колико год она теби ружна била, за плату од 3,000 евра, или у овој склепаној пушкарници за тричавих 300-450 евра и стрепео да ћеш да добијеш отказ као гром из ведра неба јер се нашао неко да отме твоје радно место путем партијске књижице? Ја бих се определио за прво. Плата је велика, стан и пензија су ти осигурани, и немаш о чему да бринеш.
 
KCS treba izmestiti van centra grada, 90% klinika je ionako u neuslovim zgradama. Ostaviti polikliniku i to je to. Što se tiče bivše bolnice u Trebevićkoj, ne ponovila se. Tu su bili TBC bolesnici koji izađu na terasu da puše i onda pljuju šlajm po sred ulice. Ukinuto je to sa razlogom.
 
Па не може сад да се измешта - управо се завршава четврта највећа болничка зграда на свету. Мораћемо да се стрпимо којих пола века или тако...
 
Са тим нисам упознат, али би било најбоље оспособити је да се растерети КЦС. А што се тиче пушења и пљувања секрета из плућа, па, то би требало кажњавати. А што се тиче поликлинике, главни физиотерапеут ми је причао да се планирало да се прво уселе велике Клинике као што су пулмологија, кардио, нефрологија, ортопедија, и физикала која је највећа, као и уролошка клиника и неурологија. После тога је требало те павиљоне порушити, рашчистити плац и направити коловозе са петљама за возила медицинског особља и паркинг за 6-7,000 возила. Постоје зграде које су обележене и предвиђене за рушење, али власт троши милионе узете од кредита Европских банака за њихово реновирање. Мени је терапеут који ради на ортопетској клиници причао да је та зграда требала да има и хидро одељење са три олимпијска базена, и два базена за децу, и старију децу са покретним дном. Пошто су они овом реконструкцијом која је урађена офрље урнисали, онда то отпада.
 
Kvalitetne klinike po unutrašnjosti bi mogle da rasterete KCS i sam Beograd, nažalost ogroman broj ljudi dolazi da se leči u Beograd jer u svom ili blizu svog mesta nema mogućnost za to. Što se tiče renoviranja, skoro sam bila na Endokrinologiji, ono je horor film.
 
Потребна је озбиљнија реформа и децентрализација здравства у Србији.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875012#p875012:3cozu2m8 je napisao(la):
Hitachi » Čet Avg 26, 2021 4:48 pm[/url]":3cozu2m8]. Мени је терапеут који ради на ортопетској клиници причао да је та зграда требала да има и хидро одељење са три олимпијска базена, и два базена за децу, и старију децу са покретним дном. Пошто су они овом реконструкцијом која је урађена офрље урнисали, онда то отпада.

Lovačke priče. Tolike bazene nema ni olimpijski kompleks u Tokiju a ne neka bolnica.
 
Ендокринологију је требало уселити у ту поликлинику као што је било предвиђено, а ту зграду срушити јер би било узалуд трошити милионе динара на њено ренорвирање.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874634#p874634:nq4fkism je napisao(la):
mzx1976 » Sre Avg 25, 2021 7:40 pm[/url]":nq4fkism]Nažalost Klinički Centar Srbije je megalomanski projekat. Imao bi smisla kad bi iselili 10 okolnih zgrada. Beograd pokriva područje od 2 000 000 ljudi. Tu su KC Zemun Bežanijska Kosa i VMA Bolnica na Zvezdari. Da li su potrebni toliki smeštajni kapaciteti. U svetu se smanjuje broj bolničkih dana prebacuje se maksimalno sve na dnevne boravke. Kod nas??? Državnom zdravstvu se jedino isplati ili prazan krevet ili da nema kreveta. 50 opštih bolnica širom Srbije su zatočenici kliničkih centara jer neko hoće da bude naučnik pa mu treba sve i svašta. Smisleno bi bilo da svi imaju jednake uslove pa da pacijenti kao svugde u svetu biraju gde hoće da se leče. Ali koga briga što neki okrug od 200 000 nema državni magnet. Bitno da taj pacijent mora šipčiti 100 km i čekati pola godine da bi došao na red samo da bi se reklo da mi imamo opremljene Kliničke centre. Mislim da je gore pisao komentar neko od lekara. Trebalo bi da ode do Tutina Valjeva Vrbasa pa da vidi skučeno prostor. A tamo rekonstrukcija nema ni u najavi. Opremu ne treba komentarisati. Da naglasim ako se neko uhvati za broj pacijenata uprosečite broj na zaposlene i krevete pa će te videti da KC se ne ubijaju od posla kao što se priča. Taj odnos se jako jako malo razlikuje od ustanove do ustanove. Ali finansijska raspodela ide u njihovu korist. Malo se treba prizemljiti i sagledati stvari iz svih uglova.
Bez obzira na sve nova zgrada će biti sasvim ok u odnosu na 90 posto ustanova u Srbiji.
I još nešto, univerzitetske klinike se finansiraju svugde iz para koje zarade od naučnog rada plus što im daju univerziteti. Kod nas to finansira država na uštrb celog zdravstvenog sistema. Pare od projekata zna se ko kupi.

Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока


Svrati da vidiš jedan moj radni dan, jedno dežurstvo, pa ponovi ovo što si rekao.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=874634#p874634:3a33rkjf je napisao(la):
mzx1976 » Sre Avg 25, 2021 7:40 pm[/url]":3a33rkjf]Nažalost Klinički Centar Srbije je megalomanski projekat. Imao bi smisla kad bi iselili 10 okolnih zgrada. Beograd pokriva područje od 2 000 000 ljudi. Tu su KC Zemun Bežanijska Kosa i VMA Bolnica na Zvezdari. Da li su potrebni toliki smeštajni kapaciteti. U svetu se smanjuje broj bolničkih dana prebacuje se maksimalno sve na dnevne boravke. Kod nas??? Državnom zdravstvu se jedino isplati ili prazan krevet ili da nema kreveta. 50 opštih bolnica širom Srbije su zatočenici kliničkih centara jer neko hoće da bude naučnik pa mu treba sve i svašta. Smisleno bi bilo da svi imaju jednake uslove pa da pacijenti kao svugde u svetu biraju gde hoće da se leče. Ali koga briga što neki okrug od 200 000 nema državni magnet. Bitno da taj pacijent mora šipčiti 100 km i čekati pola godine da bi došao na red samo da bi se reklo da mi imamo opremljene Kliničke centre. Mislim da je gore pisao komentar neko od lekara. Trebalo bi da ode do Tutina Valjeva Vrbasa pa da vidi skučeno prostor. A tamo rekonstrukcija nema ni u najavi. Opremu ne treba komentarisati. Da naglasim ako se neko uhvati za broj pacijenata uprosečite broj na zaposlene i krevete pa će te videti da KC se ne ubijaju od posla kao što se priča. Taj odnos se jako jako malo razlikuje od ustanove do ustanove. Ali finansijska raspodela ide u njihovu korist. Malo se treba prizemljiti i sagledati stvari iz svih uglova.
Bez obzira na sve nova zgrada će biti sasvim ok u odnosu na 90 posto ustanova u Srbiji.
I još nešto, univerzitetske klinike se finansiraju svugde iz para koje zarade od naučnog rada plus što im daju univerziteti. Kod nas to finansira država na uštrb celog zdravstvenog sistema. Pare od projekata zna se ko kupi.

Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока

A Bog te, čega ću se sve načitati ovde na forumu...
:(
 
Da li znate koliko košta bolnički dan??? Da li znate da su bolnice u minusu sa svakim pacijentom koji legne u krevet? Da li znate da fond finansira popravki otprilike 30 posto kvarova na opremi? Da li znate da cene usluga nemaju veze sa cenama proizvoda koje se koriste. Da li znate da naplata za pojedine preglede koji se odrade je 0 dinara i na najskupljim aparatima? Da li znate da fond ne pokriva troškove nemedicinskog troška za nesiguran lica? Otprilike kao kad Vi ne bi platili info stan za ukućana koji je nezaposlen. I tako u nedogled. Možete pričati šta hoćete cena rekonstrukcije je ogromna. Moglo se rešiti kompletno Valjevo Subotica i Kragujevac koji su u mnogo gorem stanju a imaju posla kao i KCS. Mada u Srbiji treba na ovaj broj stanovnika skretati broj postelja bar za 20 posto s negde i više a zdravstvo prevrnuti na glavce. Ali nažalost tada zdravstvo postaje biznis ali se gube izbori.

Послато са Mi Note 10 помоћу Тапатока
 
Vrh