Šta je novo?

Klinički centar Srbije

Ovo sada mi je bolje od ovog sa sajta. Mada i ona ima manjkavosti. Bolje bi išla neka crna / antracit šlajfna nego ova zelenkasta.

Ovaj enterijer koji si generisao je malo moderniji nego iz tog perioda 😜 Na toj skici (potpuno sam zaboravio na prethodnu stranicu koliko je umrtvljena tema potšo nema radova) se vidi da piktogrami, nameštaj, lusteri... više imaju konotacije sa dizajnom 80tih. Pre bi bilo nešto između ondašnjeg Sava Centra i VMA.

Ovo sada mi je bolje od ovog sa sajta. Mada i ona ima manjkavosti. Bolje bi išla neka crna / antracit šlajfna nego ova zelenkasta.

Ovaj enterijer koji si generisao je malo moderniji nego iz tog perioda 😜 Na toj skici (potpuno sam zaboravio na prethodnu stranicu koliko je umrtvljena tema potšo nema radova) se vidi da piktogrami, nameštaj, lusteri... više imaju konotacije sa dizajnom 80tih. Pre bi bilo nešto između ondašnjeg Sava Centra i VMA.
Користио сам ту скицу коју је директор поделио с нама као референцу и задао задатак Копилоту да направи реалистичну верзију тога. Испало је мало модерније него што је требало, али је милион пута боље од овога што смо добили! Што се ентеријера са скице тиче, управу си; вуче ка 1980. години и има ту комбинацију Војномедицинске Академије и Сава Центра. Много ми се свиђа, јер је динамично, луксузно, савремено, и не изгледа офуцано као ово тренутно. Савремено је и за 21. век, а за оно време је било баш ванвременски. Буквално одише луксузом, док ово тренутно изгледа као сеоски дом здравља.

Ja nemam pojma koja je orginalna fasada za KC Vojvodine. Meni je glupo što će sada da ima sivu na lameli A koje je odavno otvorena, a ove nove lamele B i C bežikastu boju...
Imala je diskusija na NSBuild Novi Sad forumu, i pratio sam tamo radove. Ali baš i nije bila aktivna tema pa su slike iskakale na 6 meseci. I tamo je bio u jednom trenutnku projekat deo celog novog kompleksa sa svih 5 lamela mislim (A-E). Žao mi je što nisam skinuo to. Sada vidim da taj forum ne funkcioniše već duže vreme.

296fx9l.jpg

Kako znate kako sad izgleda kad taj ulazni deo stare zgrade jos nije zavrsen ?
@Hitachi je mislio na ovo sto je zavrseno (ispravi me ako gresim). A ako pogledamo kako se inace radi u poslednje vreme, verujem da ce biti slicno i glavni ulaz odradjen, jednog dana.
E sad postavlja se pitanje da li ima smisla bolnice praviti sa luksuznim enterijerom ili da bude pristojan dizajn ali funskcionalan i da potraje? U danasnje vreme ja sam da se manje rasipa novac i to sto bi dali pare za luksuzan enterijer se preusmeri da se nesto drugo odradi. I posle II sv. rata se najvise pravilo da ima, sem par izuzetaka, a onda je tek posle 20-30 godina kada je drzava stala na noge gledala da to sto pravi bude i pompezno i luksuzno. Ipak je ovo bolnica gde je primarno lecenje, a ne zgrada protokola gde se ima dosta medjudrzavnih poseta pa drzava treba da pokaze moc. Sve u svoje vreme.

Na unutrašnje uređenje utiču sanitarni standardi. Ne može se baš pustiti mašti na volju.

Ovaj deo sto je sad otvoren gde se ulazi pokretnim stepenicama pa gore, jeste malo sirov minimalisticki, ali to je privremeno, tj. To su dnevne bolnice i nesto sasvim drugo u buducnosti. Onaj stari deo sto jos nije otvoren to ce biti taj tzv. "Primaci deo", sto bi se reklo , sa holom, foteljama i to sto treba, i bice poliklinike kao sto je bilo nekad , ovo sad ce biti za poptpuno drugu namenu. E sad sto trenutno sluzi za nesto drugo ..., valjda mora tako dok se sve ne zavrsi.
Nadam se da ce nekadasnji veliki hol da bude reprezentarivniji...

Изгледа супер! Јесу ли ти планови у употреби током ове реконструкције?

Nisu, odustalo se od originalnog projekta, a niko ne zna šta će dalje. Ovo što su sad izgradili umesto lamele D ima još jedan sprat na lameli C, malo dužu lamelu C, kao i budževinu ka poliklinici koja nije bila u originalnom planu.

To je to!!!
Nesto sam mislio da ima i E lamela, vrv zbog ovih T2 I T1. Jel imas joj neki crtez projekta?
Nažalost nemam, ovo sam i ja skinuo sa NSbuilda, a sećam se da je bio i crno-beli 3D prikaz ili maketa originalnog projekta.

Nisu, odustalo se od originalnog projekta, a niko ne zna šta će dalje. Ovo što su sad izgradili umesto lamele D ima još jedan sprat na lameli C, malo dužu lamelu C, kao i budževinu ka poliklinici koja nije bila u originalnom planu.

Nažalost nemam, ovo sam i ja skinuo sa NSbuilda, a sećam se da je bio i crno-beli 3D prikaz ili maketa originalnog projekta.
Дивота! Значи, четири најбоља плана за клиничке центре у Србији од најбољих архитеката и грађевинских инжењера су одбачена да би се добило ово ђубре које су нам жабари, који нису знали ни мост у Ђенови да изграде како ваља, увалили. Ништа. Када се ова власт лустрира, све то порушити и завршити како је започето. Толико новца је утрошено на нешто што је од почетка било лоше. Тако нам и треба када смо то допустили, а могло је да се спречи, и да се изврши притисак да се оригинални пројекти спроведу у дело.

Што се тродимензионалне макете оригиналног пројекта тиче, да ли то још увек имаш да поделиш са нама? Сад сам покушао да посетим NSbuild форум, али га је изгледа власник угасио. Веб страница је недоступна.

Poslednja izmena:
Дивота! Значи, четири најбоља плана за клиничке центре у Србији од најбољих архитеката и грађевинских инжењера су одбачена да би се добило ово ђубре које су нам жабари, који нису знали ни мост у Ђенови да изграде како ваља, увалили. Ништа. Када се ова власт лустрира, све то порушити и завршити како је започето. Толико новца је утрошено на нешто што је од почетка било лоше. Тако нам и треба када смо то допустили, а могло је да се спречи, и да се изврши притисак да се оригинални пројекти спроведу у дело.

Што се тродимензионалне макете оригиналног пројекта тиче, да ли то још увек имаш да поделиш са нама? Сад сам покушао да посетим NSbuild форум, али га је изгледа власник угасио. Веб страница је недоступна.
Moguce da nije estetski , mozda ima falinki, sve prihvatam, samo ne , ne nikako da ti koji ce da dodju nisu to uradili pre ovih lopuza , jel ?

Objekat mora prvenstveno da ispunjava sanitarne standarde (materijelai, funksionalna šema, kapaciteti, tehnika i oprema...) ali objekat mora estetski da bude pristojan. Ako se postoji para i takav je cilj države, onda se ide i da ulazni hol bude reprezetativan (VMA, svi ovi proejakti, UKC Ljubljana...).
Interesantno da je 70tih i 80tih bio baš veliki zamah u gradnji bolnica: Ljubljana, Banja Luka, VMA Beograd, KB Dubrava u Zagrebu, bolnica u Zrenjaninu, a da se ne nabrajaju specijalne bolnice poput Merkura, na Ozrenu... Sve su dosta lepši i bolji objekti nego ovi novi
Šteta što tada i ova dva KC u Beogradu i Novom Sadu nisu završeni tada kada se krenulo...

Ovaj deo sto je sad otvoren gde se ulazi pokretnim stepenicama pa gore, jeste malo sirov minimalisticki, ali to je privremeno, tj. To su dnevne bolnice i nesto sasvim drugo u buducnosti. Onaj stari deo sto jos nije otvoren to ce biti taj tzv. "Primaci deo", sto bi se reklo , sa holom, foteljama i to sto treba, i bice poliklinike kao sto je bilo nekad , ovo sad ce biti za poptpuno drugu namenu. E sad sto trenutno sluzi za nesto drugo ..., valjda mora tako dok se sve ne zavrsi.
Nadam se da ce nekadasnji veliki hol da bude reprezentarivniji...
Praktično nema nikakvih radova otkad su ga "otvorili" pred izbore onomad, tako da ne znam kakva je to priča o holu i foteljama koji stižu

A nema ni nešto plana detaljne regulacije koji je trebao da izradi Urbanistički zavod kako bi napokon znali kako se planira ceo ovaj blok gde je KCS, transverzala preko auto puta, metro i.t.d.

Vrh