Šta je novo?

Klima uređaji (split sistemi, prozorski, prenosni, inverter)

IvanAVM

Novice
Učlanjen(a)
10.06.2020.
Poruke
1
Pohvaljen
0
Da li neko zna možda neki model klima uređaja sa užom unutrašnjom jedinicom a da to nije LG Art Cool od 1000+€?
12.000 BTU
 
Čini mi se da veličina unutrašnje jedinice klasičnog split sistema uglavnom zavisi od kapaciteta klime tako da su klime od 9000BTU nešto uže.

Inače danas sam prvi put od prošlog leta pustio klimu koja nije dugo servisirana. Mislim na ozbiljno servisiranje, ne na pranje filtera koje sam uradim pred svako leto.

Video sam na par sajtova i youtube-u tri nivoa čišćenja. Prvi je samo prskanje isparivača, drugi je skidanje i kompletno pranje isparivača i ventilatora i treći kao ne baš pedantan ispiranje isparivača i ventilatora na licu mesta pod pritiskom dok se ispod klime stavlja podloga koja odvodi tečnost. Ostaje naravno i pitanje dopune klime.
 
Klima se u sopstvenoj izvedbi mora prati svake dve nedelje ili 100 sati rada, zimi zbog čađi i smoga ako se koristi za grejanje. Leti intervali mogu biti duži.

To znači da treba oprati i dezinfikovati filtere.

Svake godine treba uraditi stručni servis koji košta 2000-3000 koji obuhvata profi čišćenje spoljne i unutrašnje jedinice i dopunu rashladnog fluida. Ove pare se isplate kroz manju potrošnju struje, servisirana klima održava svoju fabričku efikasnost. Naravno, kod održavanih uređaja manji je i rizik od kvara.
Klime koje se koriste samo sezonski - samo za grejanje ili samo za hlađenje će logično smrdeti prvih dana upotrebe. Smrdi i šporet na drva u tom režimu, kvarcna peć TA peć isto tako.
 
Da li neko ima preporuku za multi split klimu sa 2 unutrasnje jedinice od 9000BTU?
Gledao sam neke modele, ali cene su im haos (1200+ eura pa na vise).
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=752702#p752702:2lmrr780 je napisao(la):
Igor » Uto Jun 30, 2020 4:02 am[/url]":2lmrr780]
....Video sam na par sajtova i youtube-u tri nivoa čišćenja. Prvi je samo prskanje isparivača, drugi je skidanje i kompletno pranje isparivača i ventilatora i treći kao ne baš pedantan ispiranje isparivača i ventilatora na licu mesta pod pritiskom dok se ispod klime stavlja podloga koja odvodi tečnost. Ostaje naravno i pitanje dopune klime.
Retko koji klima servis radi to sto ste videli na navedenim mestima.
Serviser koji je kod mene montirao spoljnu jedinicu na veoma nezgodnom mestu, u kojeg imam poverenja, radi servis koji ste opisali kao drugi nivo.
Spoljnu istalaciju /bakarne cevi/ce vam, takodje pregledati ako trazite zamenu trake kojom su cevi obavijene i to ce vam naplatiti posebno, po metru utrosene trake.
Dopuna freona je magla kojom su na pocetku ovog biznisa, peljesili nas naivne, trazeci nam po 500 din na svakih 100 gr. freona, koji su navodno dopunili. Jer, posten majstor me je pitao kad sam radila dopunu frizidera, freonom...nikad, naravno. Dopuna se radi veoma retko, kad klima ne hladi, ali, ondadje u pitanju neki kvar.
To sa pranjem spoljne jedinice je veliki servis i on se posebno dogovara i skuplji je od obicnog servisa.
U gomili klima servisa, zaista je tesko pronaci dobar servis koji posteno radi svoj posao...to kazem iz licnog iskustva.
 
Nikad nisam platio da mi neko drugi čisti klimu, a naročito to punjenje. Kao što je @Saloniki rekao - kada ste dopunjavali freon frižideru? Ako duva "ladno" freona ima (ili koja god je tečnost u pitanju).

Svakog proleća isprskam unutrašnjost asepsolom i spolja prebrišem prašinu i istuširam one filtere što stoje ispod poklopca.

A što se tiče bakarnih cevi - sledi anegdota. Imamo 2 klime, jedna ima 10-ak godina, a druga oko 7. Ova starija je pre par godina krenula da "drnda" čim krene da hladi i mislili smo da je stara, ali pošto je bila u spavaćoj sobi i palili smo je retko nismo se previše tangirali. Prošle godine primetim na novijoj klimi da su spoljna creva počela da trule (tj. izolacija) i pogledam ja creva na staroj klimi (koja su nepristupačnija i ne vidim ih dok se ne nagnem skroz kroz prozor) i vidim da izolacija uopšte ne postoji celom dužinom.

Kupim ja sve što treba i zamenim na obe klime izolaciju i stara klima prestala da "drnda". Bakarne cevi su na par mesta bila u kontaktu i ona su "drndala".
 
vanste25":mn563qxh je napisao(la):
Da li neko ima preporuku za multi split klimu sa 2 unutrasnje jedinice od 9000BTU?
Gledao sam neke modele, ali cene su im haos (1200+ eura pa na vise).
To se prosto neispalti ni iz praktičnih ni ekonomskih razloga. Jedino ako baš (ali baš) nema mesta za dve SJ.
 
Sad mi izlaze oglasi za multisplit sa centralnom od 14000 btu i dve unutrašnje od po 9000 za oko 500
 
Uyeo bih ovakav plafonski ventilator, koliko treba tavan da bude visok? Imam malo niži tavan, 2.20sm, ne znam da li ej to dovoljno.
Inače ventilatore više preferiram od klime

5227-9.jpg
 
Bio sam nedavno u jednoj prodavnici, nemaju klimu nego takav ventilator.
I fascinantno je sveze unutra.

Medjutim, majstor kaze: "Plasim se da se ovaj metalni rotor ne otkaci..."
 
Ja imam klimu gree GWH12AAB-K3NNA1A nekad se cuje da turbina na unutrusnjoj jedinici skripi ili zveci
 
kad je zadnji put čišćena? vrv je uletelo neko čvršće strano telo, što se može desiti kad vraćaš filtere posle pranja. Proveri a li je mrežica koja štiti turbinu oštećena. Moguće da parče te mrežice visi i lsatice turbine se češu o to.
 
kad je zadnji put čišćena? vrv je uletelo neko čvršće strano telo, što se može desiti kad vraćaš filtere posle pranja. Proveri a li je mrežica koja štiti turbinu oštećena. Moguće da parče te mrežice visi i lsatice turbine se češu o to.
Radio sam servis nedavno
A kad pipnem turbinu prema cauri ono skripi I kad je u radu cuje se skripanje I zveckanje
 
Poslednja izmena:
Serviseri nisu tu uradili nešto kako treba, proveri dal su paneli na svom mestu i šrafovi pritegnuti.
 
Serviseri nisu tu uradili nešto kako treba, proveri dal su paneli na svom mestu i šrafovi pritegnuti.
Sve je na svom mestu I svi su sarafi zategnuti a pre kad radila na hladjenju nikad se nije culo skripanje I zveckanje sa turbinom a prepostavljam se nije desilo sa caurom sto drzi turbinu pa da se cuje ti zvukovi
 
Poslednja izmena:
Meni to izgleda kao da je otišao ležaj
 
Ja imam problem sa lg S12EQ inverter standardnu r32 da radi samo u prvoj brzini a predhodne dve radila je na sve tri brznine kad stavima na grejanje na 30 stepeni I na petu brzinu ventilator
 
Vrh