Šta je novo?

"Kennedy Residence" - Blok 9a

Potrajace izgradnja, mislim da je plan sredina 2022.

S obzirom da grade 3 nivoa ispod zemlje mozda je negde zapelo ili jednostavno treba vremena.
 
U ugovoru je najavljeno da se tehnicki prijem ocekuje par meseci oko nove godine 2021/22. Mada mi se cini da ce to pre biti krajnji rok jul 2022. Meni se ne zuri, samo da se uradi kako treba, to mi je vaznije od rokova.
 
Bas sporo ide gradnja ovog projekta :(.

Jel se zna koji % stanova su prodali?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=805172#p805172:3ewvy3vx je napisao(la):
shadestudio » 20 Dec 2020 10:58 am[/url]":3ewvy3vx]U ugovoru je najavljeno da se tehnicki prijem ocekuje par meseci oko nove godine 2021/22. Mada mi se cini da ce to pre biti krajnji rok jul 2022. Meni se ne zuri, samo da se uradi kako treba, to mi je vaznije od rokova.

Tehnicki prijem je ugovorom predvidjen na period od feb-jun 2022.
Zavrsetak najkasnije 1.Sept 2022
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=805184#p805184:kws6noal je napisao(la):
urosk » Ned Dec 20, 2020 1:15 pm[/url]":kws6noal]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=805172#p805172:kws6noal je napisao(la):
shadestudio » 20 Dec 2020 10:58 am[/url]":kws6noal]U ugovoru je najavljeno da se tehnicki prijem ocekuje par meseci oko nove godine 2021/22. Mada mi se cini da ce to pre biti krajnji rok jul 2022. Meni se ne zuri, samo da se uradi kako treba, to mi je vaznije od rokova.

Tehnicki prijem je ugovorom predvidjen na period od feb-jun 2022.
Zavrsetak najkasnije 1.Sept 2022

Treba računati vanredno stanje, tako da taj krajnji rok može da se produži i do kraja 2022.

Inače, na gradilištu ima puno radnika, prolazio sam par puta. Oni rade tom 'top-down' metodom, tako da mislim da se dosta radi ispod ploče na nivoima -2 i -3 garaže, što se ne vidi sa površine....

Trenutno izlivaju zidove i dolaze do nivoa zemlje, tako da mi izgleda da je realno da uskoro urade i ploču prizemlja...
 
Vanredno stanje moze samo posluziti kao dobar izgovor za kasnjenje i izbegavanje placanja penala, inace sva veca gradilista u bg rade punom parom...
 
Slazem se Urose. Ne mislim ja de će oni namerno otegnuti gradnju, nije im to u interesu. Što pre gotovo, to pre profit. Meni se čini da su trenutni radovi kompleksni. Kad izađu iznad zemlje, sve će ići mnogo brže...
 
_20201223_151156.JPG

_20201223_151116.JPG
 
Bio sam na sastanku u "Merinu" u februaru, ali se u međuvremenu svašta nešto desilo dako da je kupovina bila "na ledu". Kontaktirao ih ponovo pre desetak dana i vidim da su cene otišle nekih 50 EUR/m2 gore, garaže 1.000 EUR skuplje. Ono što mi je najnelogičnije je da cena za iste stanove raste 50 EUR/m2 sa svakim spratom, pa ispada da je isti stan na osmom spratu, na istoj vertikali, skuplji za 300 EUR/m2 od onog na drugom spratu. Ne vidim zašto jer isti je pogled i sa drugog i sa osmog, čak je možda i bolji sa drugog jer ne gledaš zarđale krovove okolnih zgrada. Da li se i drugi investitori/prodavci služe ovakvim trikovima u predprodaji ili je to recept samo "Merina" ? Takođe, zanima me da li neko ima bližu informaciju o materijalu od koga će se raditi ograde terasa i "žardinjera", u materijalizaciji je navedeno da se rade od "perforiranog lima
pričvršćenog na čeličnu konstrukciju". Bojim se kako će izgledati tolika površina sa belim limom kada krene korozija, imam jako negativna iskustva sa metalnim detaljima i u stanu na Zvezdari i u kancelarijama u YUBC-u. Ako je aluminijum u pitanju-OK, ali po onome što piše materijalizaciji objekta zaključujem da je čelični lim.
 
Zato treba kupiti nizi sprat, trzisno on mozda bude vredeo vise, dok 8 sprat tesko trzisno moze vise vredeti, jer mu je cena vec veca za 300 e pri kupovini.
Zardinjere se ne izvode koliko znam. Noviji procesi zastite lima su dosta uspesniji nego pre 20 godina, tako da ja licno ne ocekujem neke promene u izgledu bar 15+ godina.
Na primer, belvil je isto oblagan nekim limom, pa i dan danas nije zardjao. A ni investitoru nije u interesu da za 10 godina ljudi gledaju ovu zgradu u totalno zardjalom izdanju, tako da verujem da ce uraditi sve da do rdje ne dodje.
 
Naravno da treba gledati niži sprat, ali u februaru navodno bio slobodan tek peti a sad sedmi. A za sedmi cena 3.050 €/m2. Žardinjere su ostale u projektu, samo nece investitor saditi biljke nego ostaje na kupcima da im odrede namenu. Izmišljene su da bi se formalno zadovoljio kriterijum zelenih površina. Ograde terasa i tih žardinjera značajno utiču na ukupan izgled objekta, voleo bih da vidim gotov projekat. Od Merina nisam uspeo da ga dobijem...
 
Nekada se znalo da su najcenjeniji spratovi bili 1,2,3. Da ne govorim o poslednjim spratovima koji su tradicionlano bili ne popularni. Sada je sve dugačije tako su povučeni spratovi najatraktivniji. Takođe svi slede praks što si više to je i skuplje. Tako se upravo dolazi do onoga što je neko već spomenuo da se za isti stan u istoj vertikali stanovi plaćaju i po 300-400 evra skuplje po m2.
Da apsurd bude veći, taj isti stan na drugom spratu će vlasnik sutra prodati po ceni stana na šestom, neko je lepo primetio, slažem se. Da li će i taj na šestom uspeti toliko da uveća cenu, sumnjam.
Praksu da se veći stanovi prodaju jeftinije od manjih mogu da razumem. Ne znam da li je u ovom kompleksu takav slučaj?
 
Taj prostor za žardinjeru se zove 'pripadajuća terasa'. To je prostor koji se dobija uz stan, verovatno su u obavezi da obezbede neku količinu kvadrata za ove potrebe (zelenilo), ali neće izvoditi ništa u tom prostoru. Negde je to prosto deo terase, negde zasebna terasa, koja je po obliku i dimenzijama u nekim stanovima upotrebljiva, negde ne. Mislim da sama pripadajuća terasa neće uticati na izgled objekta.

Što se tiče spratnosti, ranije i sada. Ja bi samo prokomentarisao - sve dok se prodaje i dok je neko spreman da kupi, ima smisla....
 
Terase i "pripadajuće terase" se protežu duž cele zgrade, na svim spratovima. "Normalnih" prozora nema, sve su ili balkonska vrata ili francuski prozori sa visinom parapeta 30 cm i sa prozora se "izlazi" na tu pripadajuću terasu. Dovoljno je pogledati render pa zaključiti koliko te ograde utiču na izgled zgrade, a piše i u materijalizaciji : "Čelična konstrukcija ograde pričvršćuje se po obimu cele zgrade na nivou međuspratne AB konstrukcije" . Logično mi je da informaciju o materijalu i izgledu dobijem godinu dana nakon početka prodaje. Iskreno, to mi je bitnije nego da li će mi WC šolja biti Ideal standard ili Catalano, a to je definisano. Takođe me zanima da li je neko uspeo da dobije informaciju o dimenzijama i položajima radijatora, jer mi je rečeno samo da će biti neki visoki slovenački Aklimat ali položaj nisam uspeo da dobijem. Konkretno u stanu koji mene zanima, ako se poštuju dimenzije po projektu koji mi je dostavljen, radijator neće moći da ide na spoljni zid ka terasi već na neki od bočnih zidova. U ostalim sobama neće moći ispod prozora (kao što je uobičajeno) jer je visina parapeta 30 cm ali ni tu nisam uspeo da dobijem informaciju o tačnom položaju. Ne razumem zašto ovakve informacije nisu dostupne kupcima, čak ni onim koji su već potpisali predugovor.
Politika prodaje i formiranje cena je pravo prodavca, ali ako već pristanem na traženu cenu očekujem da dobijem i jasne odgovore šta ja to plaćam.
 
Slažem se, sve što kažete ima smisla. Ja sam hteo da kažem da žardinjere nemaju uticaja na izlgled, već je stvar ista kao sa terasama, tj one su sastavni deo terase i neće biti nikakve razlike. Ovo što ste rekli za samu ogradu ogradu i same terase ima smisla skroz.

Meni je rečeno da će radijatori biti vertikalni, bar u stanu koji sam ja uzeo, što je i jedino moguće obzirom na dimenzije francuskih prozora i vrata. (drugačije bi moglo jedino da grejanje nije putem radijatora). Rečeno mi je da će biti pored prozora, iako je dosta uzak prostor. AKo tako zaista bude, meni je to prihvatljiv kompromis, jer mi je važnije da veći deo zida bude u staklu. Naravno, to je individualno. Nadam se da će tako i ostati, tj. da neće dislocirati radijatore na zid pored, što bi već bio mnogo gore (ovako mogu da se sakriju zavesama, draperijama i sl...). Čak i u tom slučaju bi insistirao da ih stave pored prozora kako god (čak i manje...). Što se tiče dimenzija, zavise od stana do stana, koliko će biti rebara u odnosu na mesta. Moguće da postoje i stanovi sa standardnim radijatorima, to već ne znam.
 
U stanu koji ja razmatram (tip 4.1) će moći pored prozora u dečjim i u spavaćoj sobi, ali u dnevnoj neće moći ako je skica koju su mi dostavili konačna. Ili da smanje zastakljenu površinu ili da ga postave na bočni zid. A to sa bočnim zidom izgleda rogobatno i smanjuje korisnu dužinu za ugaonu garnituru. Treća varijanta je da ga postave na zid u trpezarijskom delu, ali time se sužava već prilično uzak prolaz pored stola. Taj detalj sigurno postoji u projektu instalacija, ne razumem zašto ne žele da ga obelodane.
Lokacija je odlična, stan je dvostrano orjentisan (što je danas zaista retkost), ima dosta toga što opravdava i da se plati nešto više od realne cene, ali taj pristup "take it or leave it" me sve više gura da odustanem.
 
Izbor stana i kriterijumi su stvarno individualni, tako da ja mogu da podelim moje iskustvo. Ja sam prlikom odlučivanja šta da uzmem pogledao sve aktivne projekte na NBG i jedan sa druge strane reke, na Dorćolu. Prema parama koje treba dati očekivao sam vrhunski tretman i nisam bio spreman da napravim apsolutno niti jedan kompromis. (kao što ih ne prave moji klijenti u nekoj drugoj industriji za isti nivo para...). Elem, ono sa čim sam se suočio bilo je totalno drugačije. Od svih stanove koje sam pogledao, bio sam spreman da uzmem ovaj koji sam uzeo, taj vaš koji vi gledate i samo jedan tip stana u konkuretnskom projektu 2km od ovog. Od velikog broja tipova stana koji meni treba, sada u ponudi...Čudio sam se i pitao koje škole završavaju pojedine arhitekte kad projektu takve stanove i da li se zapitaju da to neko treba da kupi, ali shvatio sam da je tržište takvo i da stan koji će zadovoljiti sve kriterijume ne postoji.

Meni se čini da ovo što pišete su detalji koji se daju rešiti i ako zbog njih odustanete od kupovine stana koji zadovoljava gomilu drugih kriterijuma, možda će izbor biti neki drugi koji će tražiti više kompromisa... Opet, sa druge strane ako date taj novac i gledate taj radijator koji vas nervira svaki dan, to stvarno može biti problem...

Moje iskustvo sa Merinom je vrlo pozitivno za sada. Dogovorili smo se za sve što mi je bilo bitno. Čini mi se da se ovo da rešiti. Čini mi se da sa leve strane blakonskih vrata možete da stavite radijator (ne znam da li je jedan dovoljan), a može da se uradi podno grejanje, pa da nema radijatora uopšte....
 
Verujem i ja da bi se našlo neko logično rešenje, ali ako već gazim neke svoje principe i dajem 30.000 EUR više nego neko drugi za isti stan na drugom spratu, onda ne pristajem na to da verujem, već tražim da znam kako izgleda projekat. I to je jedan vrlo uobičajen zahtev, do sada sam kupio dva stana i poslovni prostor u novogradnji i uvek sam dobijao kompletan projekat, zajedno sa mašinskim i elektro intalacijama.
To za podno grejanje je u domenu naučne fantastike jer je meni rečeno da ne mogu da promenim čak ni dezen pločica u kupatilu (jer mi one iz projekta deluju previše hotelske). A to nije bio problem ni kod jednog investitora do sad.
Bilo je tu i dodatnih pitanja po osnovu garancije na izvedene radove jer Merin se postavlja samo kao agent prodaje, ugovor se potpisuje sa "Le maison doo", firmom bez ijednog zaposlenog (ništa neobično je je projektno finansiranje u pitanju) ali ne dobih jasan odgovor kako to izgleda u praksi na recimo Gornjem Gradu gde je prodaja isto išla preko Merina.
Sve u svemu, projekat deluje dobro, lokacija je izuzetna, još da prodavac/investitor dokaže svoj kredibilitet pa da se uđe u priču. Verujem da će to na kraju ispasti dobra kupovina, ali kao što rekoh, za lovu koju traže sada ne želim da verujem već hoću da budem siguran...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809310#p809310:1zqqa4n8 je napisao(la):
Mahseer » Sub Jan 02, 2021 1:53 pm[/url]":1zqqa4n8]Naravno da treba gledati niži sprat, ali u februaru navodno bio slobodan tek peti a sad sedmi. A za sedmi cena 3.050 €/m2. Žardinjere su ostale u projektu, samo nece investitor saditi biljke nego ostaje na kupcima da im odrede namenu. Izmišljene su da bi se formalno zadovoljio kriterijum zelenih površina. Ograde terasa i tih žardinjera značajno utiču na ukupan izgled objekta, voleo bih da vidim gotov projekat. Od Merina nisam uspeo da ga dobijem...
U februaru je prvi bio 2500, a sedmi je u februaru trebao biti 2800 jer je svaki sprat po +50. Kako je onda danas cena sedmog 3050? Jel to znaci da je kvadrat za godinu dana
poskupeo za tu razliku? U tom slucaju bi sada za sedmi dao 500 evra vise nego za drugi u februaru, tako reci 50k evra vise, ne 30k ako sam sve dobro povezao.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809655#p809655:2n0zc4d1 je napisao(la):
shadestudio » Ned Jan 03, 2021 2:47 pm[/url]":2n0zc4d1]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809310#p809310:2n0zc4d1 je napisao(la):
Mahseer » Sub Jan 02, 2021 1:53 pm[/url]":2n0zc4d1]Naravno da treba gledati niži sprat, ali u februaru navodno bio slobodan tek peti a sad sedmi. A za sedmi cena 3.050 €/m2. Žardinjere su ostale u projektu, samo nece investitor saditi biljke nego ostaje na kupcima da im odrede namenu. Izmišljene su da bi se formalno zadovoljio kriterijum zelenih površina. Ograde terasa i tih žardinjera značajno utiču na ukupan izgled objekta, voleo bih da vidim gotov projekat. Od Merina nisam uspeo da ga dobijem...
U februaru je prvi bio 2500, a sedmi je u februaru trebao biti 2800 jer je svaki sprat po +50. Kako je onda danas cena sedmog 3050? Jel to znaci da je kvadrat za godinu dana
poskupeo za tu razliku? U tom slucaju bi sada za sedmi dao 500 evra vise nego za drugi u februaru, tako reci 50k evra vise, ne 30k ako sam sve dobro povezao.
U februaru je prvi bio 2.650, drugi 2.750 a svaki sledeći još 50 EUR/m2 skuplji. Bar je meni tako ponuđeno, s tim što je u februaru prvi slobodan navodno bio tek na petom spratu i cena je bila 2.900 EUR/m2. Sada je navodno slobodan tek sedmi sprat i cena je 3.050 EUR/m2. Računao sam razliku između sedmog sada i drugog u februaru, za stanove tip 4.1. Ako se porede sedmi sada i prvi u februaru razlika je 400 EUR/m2. A objekat je i dalje u fazi podzemnih radova.
 
[/quote]
U februaru je prvi bio 2.650, drugi 2.750 a svaki sledeći još 50 EUR/m2 skuplji. Bar je meni tako ponuđeno, s tim što je u februaru prvi slobodan navodno bio tek na petom spratu i cena je bila 2.900 EUR/m2. Sada je navodno slobodan tek sedmi sprat i cena je 3.050 EUR/m2. Računao sam razliku između sedmog sada i drugog u februaru, za stanove tip 4.1. Ako se porede sedmi sada i prvi u februaru razlika je 400 EUR/m2. A objekat je i dalje u fazi podzemnih radova.
[/quote]

Kada sam ja gledao u Aprilu dobio sam ovakve cene. Mislim da ne koštaju sve strukture stana isto u startu...
 
Moguce je da nemaju sve strukture istu pocetnu cenu, ja sam za trosoban u februaru dobio od 2500 prvi pa navise za 50.
Mozda taj cetvorosoban vise cene zbog dvostrane orijentacije, mada vece strukture su obicno jeftinije po kvadratu od manjih.
 
Kada sam ih pitao za limenu ogradu, odgovor je bio da su arhitekte trazile samo to ili nista drugo.
Nisu imali komentar na izmenu inicijalnog projektnog resenja (zgrada je trebalo da izgleda prilicno drugacije).

Cena 3k, sta znam, meni je to previse za Beograd na kojoj god lokaciji.
 
Vrh