Čudno, ali imam utisak da ukoliko bi neko sa strane čitao ovaj forum, mislim da bi stekao utisak da je Srbija neka jako odvratna zemlja u kojoj neki zli despoti uništavaju naše živote na svakom koraku iz dana u dan. Zašto? Pa, na svakoj temi nam sve smeta - smetaju nam kante za smeće, biciklističke staze, drveće u parkovima, behaton na trotoarima, kandelaberi u uličicama, letnje bašte, gužve u prevozu, klima uređaji, krečene fasade, novi most, stari most, denivelisane raskrsnice, nedenivelisane raskrsnice, nemanje metroa....
Dakle, na svakoj temi generalni utisak je da u Srbiji, je li, ništa ne valja, da su svi lopovi, da su svi korumpirani, i da čuveni planetarni heroj poznat kao "mali čovek" ovde gotovo i da nema nikakvu perspektivu.
Međutim, ono što bi moglo da zbuni i poremeti taj osećaj stranog posetioca Beobuilda su upravo teme kao ova. Jerbo kad god se dodaknemo bilo koje menjinske grupe, onda se Srbija odjednom pretvara u najlepše mesto za život, gde je sve potaman, gde samo što Dunavom ne teče mleko, a Savom med.
E moja većino, kako ste oholi. Da, ta oštra reč jedino može opisati takav stav. Gde je problem većine uvek problem dočim problemi manjina zapravo i ne postoje. U Srbiji izgleda heteroseksualni Srbi imaju monopol na pravo da budu nezadovoljni, dok bi svim tim pederima, Ciganima, Ustašama, Balijama, Šiptarima, Ješama itd. trebalo hirurški usaditi osmeh na lice.
I dalje insistiram na tome da neko ako želi da mi dokaže da nisam u pravu, pokuša da izvede gore navedeni eksperiment. I da, ako bude uspešan u tome, okači slike na forum. Ali znam da niko neće, zato što ne sme. Zato što koliko god sebi ponavljao mantru da je sve u Srbiji OK, u duši zna da bi dobio preko nosa.
Zato što će svi u Srbiji reći kako LGBT populacija ima sva prava, ali neće propustiti da doda ono famozno ALI, čisto kako bi podvukao da je to njimu bolesno, da to što oni rade neka rade u četiri zida i da je gej parada, je li, provokacija. I naravno, svi će zatvarati oči na one primere koje verovatno znaju iz najbližeg okruženja, gde deca ne smeju roditeljima da priznaju da su peder jer su slučajno čuli ćaleta, kako pijan, razglabajući sa drugarima teme iz dnevnika kaže onu čuvenu "draže bi mi bilo da je lopov, nego peder". Ne, to ćemo prećutati, i okrenućemo glavu i praviti se ludi što je crnim sprejom, ogromnim slovima u ulazu u kojem živi komšija gej napisano "Smrt pederima". Ma ne, to se deca šale.... I onaj prvi neuspešni prajd gde 10 srBskih heroja šutira devojku na pločniku koja ima 50 kila sa sve krevetom, to je samo zato što je ona kučka provocirala, p**** joj materina! A, uostalom, tu je država koja će te zaštititi - kako - pa tako što će ti savetovati da se skloniš, da se pritajiš, prostonarodski rečeno da "ne provociraš". I na kraju, naravno da možeš da prošetaš gradom noseći majicu "Ja sam peder", jer bi, bože moj, ljudi shvatili to kao fazon, a ne da si, ne dao bog, i zaista peder.
Dres hrvatske nogometne reprezentacije je pomenut čisto kao reciprocitet. Čekam samo dan kada ću otvoriti novini i videti naslov "Skandal: Ustaški jež na Hvaru probio stopalo srpskog turiste". Ne negiram da u Hrvatskoj ima incidenata, ali se ježim na našu potrebu da non-stop ističemo kako su naši susjedi, je li, retrogardni nacionalisti, dočim su Beograd i Srbija najotvorenije srce univerzuma spremno da svaku dušu zgrabi u zagrljaj. I Hrvati dobijaju batine u Srbiji, ali se o tome ne piše po novinama. Poslednji primer se desio pre dve-tri nedelje u Kraljevu, gde je 17-godišnji hrvatski kajakaš, koji je bio učesnik nekog takmičenja u tom gradu, gađan čašama iz kafane zbog hrvatskih nacionalnih obeležja.
Konkretno - kultivator simbolizuje generalni odnos prema Romima u Srbiji. Mislim da ovde odnos prema Romima ne gledamo kao rasizam jer, budući da je taj odnos toliko uobičajen i toliko duboko usađen, mi zaista verujemo da to nije to. Ali jeste. Naravno, niko od nas ne može da zna kako je odrastati kao Rom, ali niko se ne trudi da bar 30 sekundi razmisli o toj temi. Mislim, setite se i sami kada ste bili mali da su vam sigurno pretili da će vas, ako budete nevaljali, dati Ciganima. U slučaju da niste oprali ruke, reći će vam hoćeš li da budeš prljav k'o Ciganin. Ako se pobiješ sa decom u parkiću, reći će ti da se ponašaš k'o Ciganin. Ako nešto zanovetaš bezveze, reći će ti da se ciganišeš. Ako je nešto ružno, savršen pridev da se to opiše bez po muke, je da to nešto izgleda ciganski... Dakle, ciganski je sinonim za mnoge loše stvari u društvu koje čak i nemaju direktne veze, niti direktno potiču iz romske kulture, ali mi svejedno pravimo tu negativnu asocijaciju. Da li ja govorim da problem sa Romima ustvari ne postoji? Ne, svestan sam da upotrebim najblažu reč, njihove neprilagođenosti. Međutim, nisu samo oni krivi za to. Iz naše pozicije lako je rećii "pa, mogao je da ide u školu, da uči, pa da se zaposli" (što je u današnje vreme i za mnoge etničke Srbe postao san, ali imaju prednost u tome što imaju mamu i tatu da im se uvale na gajbu). E sad se vraćamo na onih 30 sekundi razmišljanja o tome kako je odrastati kao Rom. Jednom sam se vozio tramvajem na NBG, i na prvoj stanici je jedna romska porodica ušla u tramvaj - 40-godišnja baba, 20-godišnja keva i dvoje dece predškolskog uzrasta. Kada su se stacionirali u kljunu tramvaja, poslali su dvogodišnju devojčicu da od putnika prosi. Pazite, ljudi moji, dvogodišnja devojčica!? E sad, to dete nikada neće upisati školu, verovatno nije upisana ni u matičnu knjigu rođenih, uči je da prosi pre nego što je progovorila, i kao njena keva, a verovatno i baba, udaće se sa 16, do 21 će imati četvoro dece, sa 40 će već biti baba, i ništa drugo neće znati da nauči svoju decu nego da prose. Isto tako se pitam, pošto je Romima već najlepše u Srbiji i Rumuniju, zašto uopšte, koji k*****, oni beže odavde u Francusku?
Naravno, sve ovo nisu nerešivi problemi. Upravo i zato ljutito reagujem jer nikako ne mogu da se složim da su "standardi ljudskih prava najviši u Srbiji". To jednostavno nije tačno i to može da izjavi samo neko ko se u ljudska prava razume kao srednjovekovna kaluđerica u cyber sex. Takav stav je jednostavno ignorisanje problema, a ako probleme ignorišemo oni nikada neće ni doći na dnevni red za rešavanje.