Šta je novo?

Karton City- Sta sa zemljistem.

inache evo predloga za reprezentativnu zgradu koja bi obuhvatila taj prostor sve do obale ...londonski shard buduca najvisa zgrada u Londonu
Shard_London_Bridge_Complete.jpg

Uf, sta mi bi? A da, prosvetljenje. Eto, hvala Vam dragi ljudi sto sad vidim da postoje i efikasniji nacini da se rasele romska naselja. Jbt, samo cekam dan kada ce neko da copy/pasteuje sliku gasne komore Ausvica, ispod koje ce uslediti podrzavajuci komentar - e, tako se to radi. Jerbo gas je i brzi, i efikasniji, a bogami, verovatno i "je*******itacnii" od policije u kombinaciji sa bagerima.

Sarkozi kontroverznim odlukama pokusava da resi probleme ilegalne imigracije koji su se gomilali godinama, a koje uvek rezultiraju onom starom srpskom - "Kasno Marko na Kosovo stize" (ili po mom balkanskom inatu - ko vas je terao da se svojevremno je*******avate po Alziru i ostalim "Afrikama" - trazili ste, gledajte). Tako da su slucajevi Karton sitija u Beogradu i romskih naselja u Francuskoj, iako naizgled slicni, potpuno drugaciji.

a) beogradski Romi su drzavljani Srbije, Francuzi proteruju Rome koji su (navodno) ilegalni imigranti
b) beogradski Romi su uklonjeni jer zive nelegalno (citaj zbog rekonstrukcije mosta), Francuzi proteruju Rome koji su (navodno) pocinili krivicna dela

Tako da je, po mom sudu, neumesno porediti neke ljude koji se terete za "trgovinu i eksploataciju dece i izvor prostitucije" sa skupljacima sekundarnih sirovina iz beogradskih kontejnera, neukim sviracima harmonika iz tramvaja i peracima prozora sa semafora.

I za kraj, mislim da je raseljavanje Karton sitija proslo relativno elegantno. Da je problem resen nije, ali da smo makar na dobrom pocetku, jesmo.

Ipak, i tada, a i sada se suska da postoji neki baja koji za 50 evra doseljava porodice u naselje pored Belvila (koje je sve vece kako se blizi njegovo raseljavanje). E, znacu da smo principijelni kada taj baja zavrsi iza resetaka, te da su nase namere da resimo probleme Romske populacije (da njihove probleme, ne nas problem sa njima), iskrene.

Nema reakcija Amnesti Int. u Francuskoj? Samo da nam ne kažu da se po ovom pitanju ugledamo na EU standarde :kafa: koliko ja vidim standardi ljudskih prava u Srbiji su najviši u Evropi,Gradonačelnik Đilas ovo s razlogom može svuda ističe a posebno "nevladinim"organizacijama,kako pristojno sada žive raseljeni ispod Gazele,imaju struju ,vodu,grejanje,televizore neki i klime(struju i komunalije plaća grad!),deca idu u školu,nije Dedinje ali im je život neuporedivo pristojan,trebalo bi po istom kriterijumu raseliti i kod Belvilla,i pozvati sve građane da poštuju zakone koji su jednaki za sve građane uz isticanje da nema privilegija i da će se ista procedura primenjivati na nezakonito zauzimanje javnih i privatnih površina.Posle ovih vesti iz Francuske,treba ostati dosledan vekovnoj toleranciji u Srbiji prema manjinskim grupama.

Da vidis tek kako tretiraju Rome u Rimu, podigla bi ti se kosa na glavi. Nije da se tamo ne bune Amnesti international i ostali, samo sto se ti glasovi ovde ne cuju toliko cesto. Npr. SAD se u izvestajima Amnestija cesto jedna od najkritikovanijih zemalja. Srbija je samo osetljivija na te primedbe imajuci u vidu specifican polozaj u kom se nalazimo.

Kao sto rekoh, raseljavanje u Beogradu je proslo relativno elegantno. Uslovi koje su raseljene porodice dobile nisu idealni, ali jesu neka pocetna tacka odkle bi mogli da krenu dalje, npr. da konkurisu za socijalne stanove, na sta imaju pravo kao i svi drugi Beogradjani.

Slažem se primenjene kriterijume treba nastaviti i primeniti i novoj akciji raseljavanja,pokazali su se kao dobri i uspešni ,uvođenje reda u ove stvari nema alternativu,Grad ne treba da posustane,već sve energičnije da nameće pravila po kojima je moguće živeti u metropoli imate prava ali i obaveze :kafa:

OK, ako je tako, predlazem vam tri eksperimenta da bismo to dokazali:

a) obucite majicu sa natpisom "Ja sam PEDER!!!" i prosetajte od Slavije do Kalemegdana

b) obucite dres Hrvatske nogometne reprezentacije i izadjite na neki beogradski splav

c) pozajmite motokultuvator, natovarite ga kartonom i vozikajte se po gradu

Ako vam se u bar u jednoj od ove tri situacije ne dogodi nista, onda cu vam verovati na rec - standardi ljudskih prava jesu najvisi u Srbiji.

Uradi to isto kao Srbin u Hrvatskoj, Makedonac u Bugarskoj, Cigan u Mađarskoj, Šiptar u Grčkoj, Arap u Rusiji, Rumun u Italiji, Poljak u Engleskoj, Slovenac u Austriji, Rus u Litvaniji... da li je dovoljno? Samo u Srbiji možeš da ostvariš sve tri tačke, u bilo kom drugom evropskom gradu mogao bi da prođeš samo sa tačkom b) (pod uslovom da se radi o klubu a ne o reprezantaciji), pod a) i pod c) istog trenutka bi završio kod sudije za prekršaje sa takvom kaznom da ti tako nešto ne bi više nikada palo na pamet.

Srbija jeste gora po mnogo pitanja od ostalih država ali je po pitanju prava nacionalnih manjina nenadmašiva. To vam je informacija iz prve ruke jer sam živeo u nekoliko evropskih država i znam kako se ko gde tretira. Cigani ili Romi najbolje prolaze u Srbiji i Rumuniji. Da vdite šta se sve radi u drugim razvijenim 1st world državama, bilo bi vam muka.

A najveći pokazatelj dobrog gostoprimstva je to da u Srbiji mogu nacionalne manjine da ostvare svoju državu. To nigde na svetu nema, zato je Srbija #1.

stranac":3u2ockys je napisao(la):
Uradi to isto kao Srbin u Hrvatskoj, Makedonac u Bugarskoj, Cigan u Mađarskoj, Šiptar u Grčkoj, Arap u Rusiji, Rumun u Italiji, Poljak u Engleskoj, Slovenac u Austriji, Rus u Litvaniji... da li je dovoljno? Samo u Srbiji možeš da ostvariš sve tri tačke, u bilo kom drugom evropskom gradu mogao bi da prođeš samo sa tačkom b) (pod uslovom da se radi o klubu a ne o reprezantaciji), pod a) i pod c) istog trenutka bi završio kod sudije za prekršaje sa takvom kaznom da ti tako nešto ne bi više nikada palo na pamet.

Srbija jeste gora po mnogo pitanja od ostalih država ali je po pitanju prava nacionalnih manjina nenadmašiva. To vam je informacija iz prve ruke jer sam živeo u nekoliko evropskih država i znam kako se ko gde tretira. Cigani ili Romi najbolje prolaze u Srbiji i Rumuniji. Da vdite šta se sve radi u drugim razvijenim 1st world državama, bilo bi vam muka.

A najveći pokazatelj dobrog gostoprimstva je to da u Srbiji mogu nacionalne manjine da ostvare svoju državu. To nigde na svetu nema, zato je Srbija #1.
to zadnje sto si rekao je sarkazam, a nije stvanro stanje stvari.

Kada se prema svakome ubijenome coveku budu odnosili kao prema ubijenom gradjaninu Sjedinjenih Americkih Drzava, tek onda ce zavladati mir u svetu.

IRONICNO ALI ISTINITO

Juče sam prolazio ispod Gazele - prostor se trenutno koristi za odlaganje velikih blokova od armiranog betona koji u skinuti sa mosta/petlji.

Što se mene tiče, prostor treba urediti (a to je i bila izvorna tema) tako da bi se omogući normalan pristup reci pre svega biciklistima - povezati biciklističku stazu u Jurija Gagarina i stazu na keju na delu između Gazele i Tramvajskog mosta.

Treba imati muda pa provozati neki motokultivator u nekom gradu EU :lol:
završio bi u zatvoru nakon predjenih 100 metara :D

@ Homer Jay

a) niko ti nista ne bi uradio, jer bi vise licilo na fazon. Drugo, gej populacija uopste ne stoji lose kod nas,jedini kamen spoticanja je gej parada, za koju smatram da je provokacija, i zbog toga ne treba ni da postoji.

b) Obucite dres bilo koje druge reprezentacije i niko nece obratiti paznju.

c) nikada nisam cuo za incident sa motokultivatorom. Ali u razvijenom svetu to u gradu ne moze ni da se vozi.

Čudno, ali imam utisak da ukoliko bi neko sa strane čitao ovaj forum, mislim da bi stekao utisak da je Srbija neka jako odvratna zemlja u kojoj neki zli despoti uništavaju naše živote na svakom koraku iz dana u dan. Zašto? Pa, na svakoj temi nam sve smeta - smetaju nam kante za smeće, biciklističke staze, drveće u parkovima, behaton na trotoarima, kandelaberi u uličicama, letnje bašte, gužve u prevozu, klima uređaji, krečene fasade, novi most, stari most, denivelisane raskrsnice, nedenivelisane raskrsnice, nemanje metroa....

Dakle, na svakoj temi generalni utisak je da u Srbiji, je li, ništa ne valja, da su svi lopovi, da su svi korumpirani, i da čuveni planetarni heroj poznat kao "mali čovek" ovde gotovo i da nema nikakvu perspektivu.

Međutim, ono što bi moglo da zbuni i poremeti taj osećaj stranog posetioca Beobuilda su upravo teme kao ova. Jerbo kad god se dodaknemo bilo koje menjinske grupe, onda se Srbija odjednom pretvara u najlepše mesto za život, gde je sve potaman, gde samo što Dunavom ne teče mleko, a Savom med.

E moja većino, kako ste oholi. Da, ta oštra reč jedino može opisati takav stav. Gde je problem većine uvek problem dočim problemi manjina zapravo i ne postoje. U Srbiji izgleda heteroseksualni Srbi imaju monopol na pravo da budu nezadovoljni, dok bi svim tim pederima, Ciganima, Ustašama, Balijama, Šiptarima, Ješama itd. trebalo hirurški usaditi osmeh na lice.

I dalje insistiram na tome da neko ako želi da mi dokaže da nisam u pravu, pokuša da izvede gore navedeni eksperiment. I da, ako bude uspešan u tome, okači slike na forum. Ali znam da niko neće, zato što ne sme. Zato što koliko god sebi ponavljao mantru da je sve u Srbiji OK, u duši zna da bi dobio preko nosa.

Zato što će svi u Srbiji reći kako LGBT populacija ima sva prava, ali neće propustiti da doda ono famozno ALI, čisto kako bi podvukao da je to njimu bolesno, da to što oni rade neka rade u četiri zida i da je gej parada, je li, provokacija. I naravno, svi će zatvarati oči na one primere koje verovatno znaju iz najbližeg okruženja, gde deca ne smeju roditeljima da priznaju da su peder jer su slučajno čuli ćaleta, kako pijan, razglabajući sa drugarima teme iz dnevnika kaže onu čuvenu "draže bi mi bilo da je lopov, nego peder". Ne, to ćemo prećutati, i okrenućemo glavu i praviti se ludi što je crnim sprejom, ogromnim slovima u ulazu u kojem živi komšija gej napisano "Smrt pederima". Ma ne, to se deca šale.... I onaj prvi neuspešni prajd gde 10 srBskih heroja šutira devojku na pločniku koja ima 50 kila sa sve krevetom, to je samo zato što je ona kučka provocirala, p**** joj materina! A, uostalom, tu je država koja će te zaštititi - kako - pa tako što će ti savetovati da se skloniš, da se pritajiš, prostonarodski rečeno da "ne provociraš". I na kraju, naravno da možeš da prošetaš gradom noseći majicu "Ja sam peder", jer bi, bože moj, ljudi shvatili to kao fazon, a ne da si, ne dao bog, i zaista peder.

Dres hrvatske nogometne reprezentacije je pomenut čisto kao reciprocitet. Čekam samo dan kada ću otvoriti novini i videti naslov "Skandal: Ustaški jež na Hvaru probio stopalo srpskog turiste". Ne negiram da u Hrvatskoj ima incidenata, ali se ježim na našu potrebu da non-stop ističemo kako su naši susjedi, je li, retrogardni nacionalisti, dočim su Beograd i Srbija najotvorenije srce univerzuma spremno da svaku dušu zgrabi u zagrljaj. I Hrvati dobijaju batine u Srbiji, ali se o tome ne piše po novinama. Poslednji primer se desio pre dve-tri nedelje u Kraljevu, gde je 17-godišnji hrvatski kajakaš, koji je bio učesnik nekog takmičenja u tom gradu, gađan čašama iz kafane zbog hrvatskih nacionalnih obeležja.

Konkretno - kultivator simbolizuje generalni odnos prema Romima u Srbiji. Mislim da ovde odnos prema Romima ne gledamo kao rasizam jer, budući da je taj odnos toliko uobičajen i toliko duboko usađen, mi zaista verujemo da to nije to. Ali jeste. Naravno, niko od nas ne može da zna kako je odrastati kao Rom, ali niko se ne trudi da bar 30 sekundi razmisli o toj temi. Mislim, setite se i sami kada ste bili mali da su vam sigurno pretili da će vas, ako budete nevaljali, dati Ciganima. U slučaju da niste oprali ruke, reći će vam hoćeš li da budeš prljav k'o Ciganin. Ako se pobiješ sa decom u parkiću, reći će ti da se ponašaš k'o Ciganin. Ako nešto zanovetaš bezveze, reći će ti da se ciganišeš. Ako je nešto ružno, savršen pridev da se to opiše bez po muke, je da to nešto izgleda ciganski... Dakle, ciganski je sinonim za mnoge loše stvari u društvu koje čak i nemaju direktne veze, niti direktno potiču iz romske kulture, ali mi svejedno pravimo tu negativnu asocijaciju. Da li ja govorim da problem sa Romima ustvari ne postoji? Ne, svestan sam da upotrebim najblažu reč, njihove neprilagođenosti. Međutim, nisu samo oni krivi za to. Iz naše pozicije lako je rećii "pa, mogao je da ide u školu, da uči, pa da se zaposli" (što je u današnje vreme i za mnoge etničke Srbe postao san, ali imaju prednost u tome što imaju mamu i tatu da im se uvale na gajbu). E sad se vraćamo na onih 30 sekundi razmišljanja o tome kako je odrastati kao Rom. Jednom sam se vozio tramvajem na NBG, i na prvoj stanici je jedna romska porodica ušla u tramvaj - 40-godišnja baba, 20-godišnja keva i dvoje dece predškolskog uzrasta. Kada su se stacionirali u kljunu tramvaja, poslali su dvogodišnju devojčicu da od putnika prosi. Pazite, ljudi moji, dvogodišnja devojčica!? E sad, to dete nikada neće upisati školu, verovatno nije upisana ni u matičnu knjigu rođenih, uči je da prosi pre nego što je progovorila, i kao njena keva, a verovatno i baba, udaće se sa 16, do 21 će imati četvoro dece, sa 40 će već biti baba, i ništa drugo neće znati da nauči svoju decu nego da prose. Isto tako se pitam, pošto je Romima već najlepše u Srbiji i Rumuniju, zašto uopšte, koji k*****, oni beže odavde u Francusku?

Naravno, sve ovo nisu nerešivi problemi. Upravo i zato ljutito reagujem jer nikako ne mogu da se složim da su "standardi ljudskih prava najviši u Srbiji". To jednostavno nije tačno i to može da izjavi samo neko ko se u ljudska prava razume kao srednjovekovna kaluđerica u cyber sex. Takav stav je jednostavno ignorisanje problema, a ako probleme ignorišemo oni nikada neće ni doći na dnevni red za rešavanje.

.. aplauz za mišljenje, i plus jer te nije mrzelo da napišeš ovoliki post o tome :)

@ Homer Jay

Citiracu medjutim - aplauz za misljenje. :) I, zaista, svaka chast sto te nije mrzelo da napises toliki post na temu. :)

Verovatno ga nije mrzelo , jer je to sustina problema kod nas Srba, a mnogi to neshvataju. +1 Inace Srbi su Fasistoidan narod. (nemesajte sa fasizmom)

stf":3kl19357 je napisao(la):
@ Homer Jay

a) niko ti nista ne bi uradio, jer bi vise licilo na fazon. Drugo, gej populacija uopste ne stoji lose kod nas,jedini kamen spoticanja je gej parada, za koju smatram da je provokacija, i zbog toga ne treba ni da postoji.

c) nikada nisam cuo za incident sa motokultivatorom. Ali u razvijenom svetu to u gradu ne moze ni da se vozi.
Samo bih se osvrnuo na tvoju ususkanost koju ocigledno imas, pa se usudjujes da tako bezobrazno govoris o stvarima o kojima nista ne znas. Ko bre ne stoji lose kod nas?
Lako je tebi!
PS jedini kamen spoticanja je POSTOJANJE razlicith ljudi u Srbiji koji jednostavno nisu prihvaceni i to je cinjenica. To se zove ugrozavanje osnovnog ljudskog prava - prava na slobodan zivot.
Da, govorim iz licnog iskustva.
PPS Homer Jay: Svaka ti cast!
PPPS Izvinjavam se za offtopic

Vodite računa kod davanja predloga da bi visoke zgrade na novobeogradskoj strani obale Save zaklonile vrlo lepu panoramu - pogled na stari Beograd. Inače, ja sam pristalica visokih zgrada i neshavtljiva mi je odluka (ne verujem da će se održati) gradskih vlasti o ograničavanju spratnosti. Takvu odluku su referendumom doneli stanovnici Budimpešte ali taj grad je nešto drugo. Budimpešta nema ni jednu kulu ili izuzetno visoku zgradu a opravdano se smatra za jedan od najlepših gradova sveta.

To je zato što neboderi i kule nisu ništa drugo nego kič, nekakava usiljena lepota koja se rodila golim slučajem. Meni je lepše kada je grad popunjen, decentralizovan a spratnost jednaka po čitavom gradu. Ako su neboderi glavni landmark grada onda je takav grad jadan i bedan.

Ajd kad pređosmo na nebodere,a kakav bi Beograd bio bez njih sigurno ne metropola kako nas i stranci vide,a takvi reperi kao što su visoke kule daju Beogradu poseban šmek i ističu važnost mesta na kojem se nalazi a i čine ga različitim u odnosu na ostale Balkanske gradove ,a primetio sam da je Zagreb pre krize počeo da kopira koncept NBG.samo su zaboravili da nam je trebalo više od pola veka da ga izgadimo u gotovo idiličnim društveno ekonomskim uslovima odnosu na danas,uostalom pa glavni pogled na Beograd puca sa Kalemegdana na Ušće,mostove,NBG i njegove kule i od Evropljana koji prvi puta dolaze u BG kada ih odvedem do Kalemegdana gotovo svi kažu "vau,pa nismo znali da je Beograd ovako veliki grad izgleda kao N.Y "
@HomerJay,
Ono što ti napisa u vezi ljudskih prava,je suprotno od onoga kako se ona stiču i konzumiraju ,a ti si pisao odnosu građana prema ovome ili onome, jer ljudska prava zavise pre svega od države,zakona i sprovođenja istih a kada su u pitanju prava nacionalnih manjina tu smo u rangu sa Skandinavcima, a drugo je odnos samih građana prema zakonu,državi i shvatanja sopstvenih i tuđih prava kao i prava LGB populacije ili nečija druga,a ogromna većina građana prati ponašanje države prema tim različitostima kao i rekciju države ali i stav javnosti koji je opet usmeren od medija pa i Crkve koja je retrogradna i slepo se drži dogme,zato se i kaže da je za stanje i zaštitu ljudskih prava odgovorna država a naša je visoko rangirana,dovoljno da svakome zapuši usta e sad da li je to dovoljno ili ne pa to se odlučuje u UN a ne neka lokalna "Ne" vladina org.tipa trla baba lan da joj se uplati koji dinar pa da ode na krstarenje :kafa:

stf":2ret4x9z je napisao(la):
@ Homer Jay

Znaš kako ako je ta parada toliki kamen spoticanja onda bi meni kao nekome ko je gay trebalo strašno da smeta kad ispred opštine izađu mladenci i poljube se !?
Iako to nije moj stav šta bi ja trebalo da radim kada se mladić i devojka drže za ruke ?Da vrištim i da ih prebijem :o

Kad se vec ova tema pretvara u Homerov dzak za udaranje, samo da istaknem jos jednu stvar koja mi jako smeta u poslednje vreme, a to je "njujorkiranje" Beograda. Znam ja da to lepo zvuci "NY Balkana", ali nasi gradovi su toliko neuporedivi da su takve paralele jednostavno neumesne. Zapravo, uvek mi nekako zlo prodje kada u vidim u novinama recenicu kojom se neka novina u gradu (poput cikliranja npr) pravda time da je to "praksa u svim evropskim gradovima" (a ne, ne daj boze, da je to zato sto je dobro za grad i njegove stanovnike). To je tako pozerski, kao oni likovi sto idu na Indie-go da bi bili urbani, a ne zato sto se tamo pusta je***o dobra muzika.

Mislim, uostalom, da upravo odatle izviru nase brojne frustracije. Jer postavljamo sebi nedostizne ciljeve - da budemo kao Njujork, Pariz ili London, sto je san i za prestonice mnogo razvijenijih zemalja od nase - i onda nas neostvarenje tog cilja na kraju dovodi do iluzije da su stvari u Beogradu mnogo gore nego sto jesu. To vam je neki beogradski paradoks, da ga tako nazovem.

Jednom je pokojni Nenad Bogdanovic rekao nesto sto mi se svidelo - da ima viziju Beograda kao originalnog grada. Govorio je, prafraziram, kako bi bilo dobro da Beograd bude otvoren za tehnoloske inovacije i da da prostor mladim ljudima da se izraze. Naravno, kao sto znamo, ni njegova administracija, a ni Djiletova, nije bas nesto u praksi bila luda za tim. Ali, eto, to bi bio neki dobar pravac u razvijanju nekog beogradskog identiteta, kog su nam inace puna usta, a neko zapravo ne moze da objasni sta je to. (makar ne smisleno, odnosno ne upotrebljavajuci termine "zivina" i "hijerarhija").

E Bogdanović ..zamalo da nam ostavi Lrt, za dlaku smo se izvukli :kafa:

bgexplorer":2tytjv4y je napisao(la):
Iako to nije moj stav šta bi ja trebalo da radim kada se mladić i devojka drže za ruke ?Da vrištim i da ih prebijem :o
Ako zelis moje iskreno misljenje, smatram i ljubljenje na javnom mestu izmedju heteroseksualaca jednako neprimerenim. To je privatna stvar.
Stvar je u tome da je Parada nabijanje na nos necijih ideja, opredeljenja ili cega god. Jednako kao i predizborni politicki mitinzi. Da se razumemo, na ulici. Da pojasnim moj predlog. Nisam protiv potpune zabrane. Takve manifestacije treba odrzavati u zatvorenom prostoru, npr. Areni. Jednostavno, poruka je poslata, docice ko zeli, a ko se sa tim ne slaze nece biti iziritiran. Tacka.

Homer Jay":2tytjv4y je napisao(la):
. Jednom je pokojni Nenad Bogdanovic rekao nesto sto mi se svidelo - da ima viziju Beograda kao originalnog grada
Svaki grad nastoji da bude originalan, a samo Beograd nastoji da kopira. Sami sebe stavljamo u podredjen polozaj,iako smo u nekim stvarima i bolji. Osim toga, zasto ne bismo napravili neki samostalni korak napred, pa da npr. u Parizu, kazu: ``Hajde da to odradimo kao Beograd``.

Vrh