Šta je novo?

Karađorđeva ulica

Preorati Karadordjevu i BnV i obezbediti dobar internet tom novom centru grada, a moze i kiosk sa sendvicima na vr' one kule pa gondolom da se dostavljaju stanovnicima BnV.

Karadordeva je navise intervencija imala i rade majstori uvek doduse to su oni heroji koji zaradjuju cisteci sine.
 
Vec se i kaldrma na tramvajskim sinama raspada, sinoc sam odrobijao amortizere dok sam obilao genijalce koji su parkirani na asfaltu - po mraku jer nije radila rasveta.
 
Oko 1890. godine, kako kaže FB tekst

Karadjordjeva ulica oko 1890.jpg
 
Obzirom da su se kocke u tramvajskim bašticana odavno raspale, i da je njihovo stanje toliko zastrašujuće, ne bih rizikovao postavljanje tih slika.

Ono što je novo je da je počeo i raspad asflatnog kolovoza, a ono što je staro je da šetalište ispod mosta ni posle 6 godina nije završeno.

Ali, zato nov hotel ima sjajno dekorativno osvetljenje:
20230802_214919.jpg

20230802_215021.jpg
20230802_215028.jpg
 
Ta zgrada koju si fotkao u zagrebačkoj 1-9 ulici iznad ulaza ima natpis da je to zadužbina Luke Ćelovica trebinjca selu tu stranu ulice podigao je luka celovic
 
Palata Riste Paranosa je onda ona zgrada sa zelenim kupolama po ćoškovima, odmah prekoputa Parka Bristol? Naslanja se na Ekonomski Fakultet, a i po Gugl Mapama bi trebala biti tu negde.
 
Последица лошег позиционирања пурге. Требали су трамвај да ставе ближе реци, онда би имали само укрштање после моста.
 
Ostaje nam da vidmo ili obnova ili bager jer bez krova pred zimu sa prvim snegom ce pasti
 
Ne deluje mi da će da se ruši, jer što bi neko uklanjao krov umesto da odmah uzme da sruši celu zgradu, pogotovu jer je niskogradnja.​
 
Palata Riste Paranosa je onda ona zgrada sa zelenim kupolama po ćoškovima, odmah prekoputa Parka Bristol? Naslanja se na Ekonomski Fakultet, a i po Gugl Mapama bi trebala biti tu negde.
Palata Riste Paranosa je na uglu Karađorđeve 67 i Koče Popovića 2 (nekada Zagrebačka). Danas je u njoj hotel Jump Inn. Palata je podignuta 1922-1923.g. za trgovca Ristu Paranosa, po projektu arhitekte Nikolaja Vasiljeva (1875-1958). Izgrađena je u "konvencionalnom maniru sanktpeterburške moderne" (A.Kadijević, Nasleđe XVIII, 2017.) Trgovac Rista Paranos bio je sin još čuvenijeg oca istog imena Riste Paranosa (o.1812-1875).
Rista (otac) bio je vlasnik nekoliko imanja i zgrada u Karađorđevoj ulici:
  • Kuće u Karađorđevoj 51 i 53
  • Paranosov han, prostirao se sredinom današnje Karađorđeve ulice, od Vučine kuće do parcele gde će biti podigunut hotel Bristol, zauzimajući jedan deo i te parcele. Rušenjem ovog hana 1904, probijena je današnja trasa Karađorđeve ulice 1905.g.
  • hotel Bosna, na uglu Karađorđeve i Travničke, porušen 1908.g. U ovom hotelu započela je rad 1895.g. Beogradska berza
  • imanje u Ciganskoj bari (prozvana posle bara Venecija) gde će kasnije biti prosečena ulica Zagrebačka (danas Koče Popovića). Posle Prvog svetskog rata Rista (sin) prodaje deo ovog imanja Luki Ćeloviću Trebinjcu (tu 1929.g. počinje izgradnja Zadužbine Luke Ćelovića na potezu Karađorđeva 65, Koče Popovića 1-9, Gavrila Principa 16). Od sredstava ove prodaje Rista je podigao 1922-1923 ugaonu palatu, na slici
Palata.Riste.Paranosa.Kradjordjeva.67.1922-1923.jpg
 
Надам се да ће цео тај ред кућерака између две полукружне зграде доживети судбину уџерица код Славије које је Деки порушио. Биће наравно опет кукњаве за непроцењивим архитектонским наслеђем, али то све траје ~10 дана.
 
Vidis da bi to mnogi ljubitelji bg pod mac
Mozda moze da mu se doda etaža jedna
Stvarno steta sto do sad nije vec obnovljeno
 
Vrh