Šta je novo?

Karađorđeva ulica

У односу на осталу новоградњу у том делу Карађорђеве и онај бункер у Париској изнад, ово је сасвим пристојно.
Znamo da je ta novogradnja užas ali ne treba da budemo zadovoljni što je ovo malo manji užas. Ovo bi trebala biti lokacija od najvećeg značaja, jer će završena Karadjordjeva činiti siluetu Beograda, tako da je minimum nivoa koji smo mogli da očekujemo ono što se gradi na Dorćolu ili Vračaru…
 
Па није ни новоградња по Дорћолу и поготову Врачару ништа више репрезентативна. Шта више мало шта од ње би се овде боље уклопило. Моје неко мишљење је да су могли у Карађорђевој да услове новоградњу да има фасаду само од цигле. Друго што су могли да ураде јесте прављење дупликата постојећих старијих вишеспратница на простору празних плацева и уџерица.
 
Naravno da ne treba da bude isto stilski, nego govorim o kvalitetu. Ne znam zasto bi bila fasada od cigle, kada nijedna nije takva?
 
Па није ни новоградња по Дорћолу и поготову Врачару ништа више репрезентативна. Шта више мало шта од ње би се овде боље уклопило. Моје неко мишљење је да су могли у Карађорђевој да услове новоградњу да има фасаду само од цигле. Друго што су могли да ураде јесте прављење дупликата постојећих старијих вишеспратница на простору празних плацева и уџерица.
Sto od cigle? Pa nije Karadjordjeva ulica Vidikovac... Treba raditi nove zgrade u stilu vec izgradjenih na toj lokaciji...
 
Па ето од модерних здања најприкладније су ми зграде са опеком за старе целине. Инвеститори ретко гледају да граде у предратним стиловима, а и то често испадне накарадно пошто само налепе фасадне украсе на зграду са распоредом тераса и прозора као на осталој новоградњи.
 
Na tom mestu bi zgrada od opeke odudarala vise nego staklenac iz 90ih. Imamo primer hotela Amsterdam koji se nikako nije uklopio.
 
Kada bi se popunio prostor izmedju ove dve zgrade, kako je obelezeno na slici, nekim reprezentativnijim hotelom, dojam o ovom delu Karadjordjeve bi se poboljsao za jednu zvezdicu vise. Uzeo sam za primer jedan hotel u Kanu Fr.


IMG_20221112_120252.jpg

Accueil-hotels-section-hotel-canberra--1705x930.jpg
 
стичем утисак да је ова најновија зграда поставила благи преседан и да би се на том месту сад уклопила чак и модернија зграда неупадљиве беле фасаде

само ме језа хвата од ризика крајњег исхода да се допусти модерна зграда ту јер би вероватно био неки стаклени монструм
 
A da taksi mozda nije išao onuda kuda ne bi trebalo
pa ne bih rekao, ali moguce jer mi se cini da je tu neka taksi stanica, e sad ne znam da li je divlja. Ja sam bas sinoc tuda prolazio i video incident, ti kada iz PARKIRALISTA izlazis, odmah direktno ides na sine pa pitaj boga da li ide tramvaj i da li mozes da se ukljucis na ulicu.
 
Карађорђева

Ноторне канте за отпатке код Бранковог моста су из стања разваљености враћене у нормалан облик, још кад би их празнили редовно ...:




Непоправљен део шеталишта опстаје тако месецима (од прошле године?) ...



... с тим да су плоче померили поред ограде око основе Бранковог моста; зар није рад на њиховом померању (и, једног дана, враћању) мањи од уградње на своје место?

Лепо је посадити растиње, цвеће, травњак и уградити осветљење ... још да се све то одржава, коров плеви....

Канте за отпатке у Пристаништу вапију за одговарајућом градском службом, да не пукну као оне код Моста ...

Капетанија вапије за неколико жардињера с цвећем на огради (и прозорима), има ли кога?







Пасарела:

Решетка је одшетала ...

Лифт који никада није никога дигао ...


 
Poslednja izmena:
Inače ove poslagane ploče ispod mosta neki beskućnik prošle nedelje koristio kao ogradu oko svog kreveta, stvarno neverovatno da nemamo ekipe koje redovno i brzo popravljaju trotoare po gradu po prijavi, čak i na ovim najprometnijim tačkama ove razvaljene ploče stoje tako godinama iako su nadležni dobro upoznati.


Takođe one ploče od Brankovog ka Beton hali su uništila dostavna vozila za restorane a i za dovoženje materijala za razne radove, pa bi oni prvi trebalo da plate sanaciju.
 
Мислим да цео тај сређен потез, од Бранковог моста, са Карађорђевом до Бетон хале и оне грде и несретне пасареле са пропалим лифтом без минута употребе није предат на одржавање.
 
Срамно за релативно скоро уређено. Овде сад треба озбиљнија реконструкција.
Zanimljivo je da su pojedinci koji su od pocetka kritikovali (ne)kvalitet radova bili prozivani da ''mrace'' i da su ''autosovinisti'' :rolleyes: cak i na ovom forumu.
 
Мени је од почетка сметала изградња пасареле, у Карађорђевој то што је трамвај по средини уместо уз ивицу да се избегну укрштања са друмским саобраћајем, а на пристаништу што су скроз избацили приступ моторним возилима (камиони чистоће, аутобуси за туристе са крузера, доставна возила), али у пракси доста дуго туда шпаратју некакви комбији и уништавају плоче.
 
Pa kad stubici potapajuci za kontrolu pristupa kod brankovog mosta kao slučajno ne rade
 
Мислим да ни они нису предати управљачу инфраструктуре. А опет, лоше су игнорисали потребу да некада туда пролазе и моторна возила за разне интервенције.
 
Карађорђева

(Текст који нисам стигао да напишем у објави о Тврђави)
Имам утисак да одговорна лица сматрају да ће текуће интересовање туриста за Београд остати исто и када они виде да се туристичка такса коју плаћају не користи - бар на ударним местима - за одржавање основног реда и хигијене. Нисам сигуран да ће долазити све више туриста у град из којег ће одлазити са сликама гомила отпадака, разваљених канти, мноштва жврљотина и разних оштећења свуда, умазаности, прљавштине, лошег одржавања, непријатних мириса на најпосећенијим тачкама.
Тако лоше одржавање тамо где се то не очекује и где оставља превасходно утисак немара, некултуре и неодговорности, мора да делује одбојно на посетиоце.











Кафић се проширио, средио горњи део зида, а доњи део и испод њега ...:



Новопостављени киоск у Пристаништу, очигледно потребан ту:






 
Poslednja izmena:
Vrh