Šta je novo?

Karađorđeva ulica

Данас раније поподне; спојили су бициклистичку стазу између Пристаништа и Променаде:

Šta je sa obaloutvrdom ,u zoni tržnog centra na vodi?Tu se radilo toliko traljavo i sporo.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Zašto li je staza bicikle tako zakrivudala da mi je znati ...

Увек кад ми је досадно дођем на ову тему и гледам фотке и умирем од смеха... Изгледа као неки кварт који је додељен некој душевној болници где би пацијенти могли да кроз креативност и рад залече своје поремећаје итд..

У повратку, после једно два сата, на истом месту:

Уместо косине, овде ће бити степенице:

Остаде шахт изнад површине, прикрпљен, усред травњака:

Шлепер пун траве (с подлогом) у позадини - некад је било довољно џакче семена и десетак дана да проклија:

У међувремену су поставили први слој асфалта на бициклистичку стазу:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732346#p732346:90acj370 je napisao(la):
Pasarela » Pon Apr 27, 2020 9:53 pm[/url]":90acj370]Увек кад ми је досадно дођем на ову тему и гледам фотке и умирем од смеха... Изгледа као неки кварт који је додељен некој душевној болници где би пацијенти могли да кроз креативност и рад залече своје поремећаје итд..
Slažem se, pogotovo ovaj deo iza beton hale, i onaj "park" u BnV daje isti utisak. Deluje neprirodno plus tu je ograda od pruge pa stvarno deluje kao da je dvorište neke psihijatrije.
Inače ne razumem čemu toliki pašnjak tu izmedju tramvaja i ulice kod mosta. Tu su lagano mogli da zasade nešto ozbiljnije, žbunje na primer plus 2-3 klupe i jednu česmu eventualno. Praznina bez veze.
20200427-160411-HDR.jpg

Али тачно се види како су се смењивале генерације и "супер идеје".. пацијената, и види се шифра која је у питању, одељење.. значи неспособност да се сагледа шире, да се дефинише једна слика.. то су елементи шизофреније, овако аматерски оцењујем.. вероватно то неко уме овде да објасни боље, када особа или особе не могу да одреде суштину већ се губе у детаљима.. вероватно је то само глупост у питању, ментална заосталост... али идикативне су ове креације разне које говоре да ту има неког и промишљања дубљег.

Jel ovo drugi ili treći put da ovde stavljaju travu i to ovu skuplju varijantu? Mogu makar da stave neke stubiće jer će garantovano neka volina da sve ovo unakazi, ne bi me čudilo ni da se koristi kao parking povremeno.

treci put...imaju slike vec na forumu..imaju i slike tih volova koji sunprolazili preko prvog travnjaka automobilom

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da ne živimo u banana državi ovo bi već bila vest u novinama. Znam da imamo i veće probleme trenutno ali to nije izgovor, onda bi mogli da rade šta hoće, mada rade i ovako.

Udarna vest bi bila sledeća:

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice završena u roku i po projektu.

Po završetku javnog uvida u detaljan projekat rekonstrukcije dela ove poznate beogradske džade, gradski oci su raspisali tender, na kome je posao poveren izvođaču X. U roku od 3 meseca, izvođač X je sproveo temeljnu rekonstrukciju ulice, i predao je na korišćenje Beograđanima, kao i sve brojnijim posetiocima grada. Vredni neimari su za svoj trud nagrađeni iznosom od 340 miliona dinara koliko je iznosila cena kompletne rekonstrukcije. Podsetimo, po projektu, dobili smo nove saobraćajne površine sa potpuno razdvojenim automobilskim i tranvajskim saobraćajem, izdvojene površine za kretanje biciklista i pešaka, uz poseban i restriktivan prilaz vozila hitnih i komunalnih službi priobalnom pojasu. Uspešno je rešeno i pitanje manevrisanja turističkih autobusa. Svemu tome najviše je doprinela činjenica da je nedavno ukinuta i železnička pruga koja je razdvajala obalu od koridora ulice, pa su projektanti imali na raspolaganju daleko više prostora i mogućnosti...

Ja se i dalje nadam da će postaviti neku ogradu oko travnate površine, ako je ostave samo jedan dan nakon otvaranja kupleraja i svega ostalog, ode sve u propast. Da se nadovežem što @And7rey kaže, mogli su zasaditi bilo šta, i to bi bila odlična preventva za pacijente koji parkiraju gde god vide slobodno mesto.

Pa mi imamo neimare koji znaju da naprave stepenice i rekonstruišu iste? Zanimljivo sa obzirom da na Zelenom vencu u prolazu godinama su iste uništene, a i kod mene u kraju postoje jedne koje nikada nisu rekonstruisane, a stalno ih prijavljujem (ulaz u Infostan iz Bulevara Zorana Đinđića)

Није до недостатка мајстора већ до недостатка одговорности надлежних да дају налог за одржавање. Ово степениште ми даје наду да им неће бити баш једноставно да овде праве башту кафића.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732408#p732408:36rhf7o8 je napisao(la):
And7rey » Пон Апр 27, 2020 11:29 pm[/url]":36rhf7o8]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732346#p732346:36rhf7o8 je napisao(la):
Pasarela » Pon Apr 27, 2020 9:53 pm[/url]":36rhf7o8]Увек кад ми је досадно дођем на ову тему и гледам фотке и умирем од смеха... Изгледа као неки кварт који је додељен некој душевној болници где би пацијенти могли да кроз креативност и рад залече своје поремећаје итд..
Slažem se, pogotovo ovaj deo iza beton hale, i onaj "park" u BnV daje isti utisak. Deluje neprirodno plus tu je ograda od pruge pa stvarno deluje kao da je dvorište neke psihijatrije.
Inače ne razumem čemu toliki pašnjak tu izmedju tramvaja i ulice kod mosta. Tu su lagano mogli da zasade nešto ozbiljnije, žbunje na primer plus 2-3 klupe i jednu česmu eventualno. Praznina bez veze.

Мени је искрено језива њихова борба против зеленила. Већ годинама еколози упозоравају на смањење популације ситних животињица (поготов врабац који су јелте, симбол града) због недостатка и уништавања жбуња. Не видим уопште зашто је толико тешко засадити жбуње или неко дрвеће а и кад се засади то је сиромашно и крезубо.

Mislim da je neko ovde na forumu objasno da "Zelenilo" više ne sadi žbunje zato što se "teško čisti od smeća" koje nanese vetar.

Ali, podsetiću da je Grad u međuvremenu zabranio plastične kese (i to treba pohvaliti, pokazalo se kao odlična mera).
Ako obratite pažnju, sve je manje kesa koje vetar raznosi... vidi se i po preostalom žbunju.

A vrabaca sve manje....

На смањење популације врбаца највише је утицало то што су многа насеља трансформисана из кућа са двориштима у затворене блокове новоградње са минимално зеленила. Врачар, Звездара и Вождовац су са све мање жбуња по двориштима. Што се тиче овог травњака питање је може ли се ту шта садити због инсталација испод.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732569#p732569:3dimc5bb je napisao(la):
relja » 28 Apr 2020 11:34 am[/url]":3dimc5bb]Mislim da je neko ovde na forumu objasno da "Zelenilo" više ne sadi žbunje zato što se "teško čisti od smeća" koje nanese vetar.

Најбоље је да седе у расаднику и примају плату. Ионако где они прођу ту трава не расте. Какви су то трипер изговори који у овој земљи пролазе.
Невероватно...

Прочитао сам недавно чланак о лошем утицају тзв. енглеских травњака на разноврсност биљног и животињског света. Такви травњаци су од само једне врсте траве и све друго се на њима сматра коровом и непожељним. Они не цветају, па немају полен којим би се хранили инсекти, немају различите врсте листова, цветова, мириса, плодова, немају опало лишће и остатке који труле; немају камење, комаде стене и цигле, пањеве, стара дебла, па немају ни бубе, ваши, пужеве, стоноге ... Земља испод њих је неретко стерилна и набијена, па немају ни животиње и инсекте које живе у земљи, од црва до глиста и кртица. Птице, инсекти и друге животиње не долазе на такве травњаке јер немају чиме да се хране с њих.
Они су нека врста умртвљене природе, вештачки, људском руком направљен животни облик који од свих особина има само леп изглед који је на цени.
Они су, сем тога, веома скупи, јер захтевају стално одржавање - заливање, шишање, ђубрење, обнављање. Троши се на њих струја или друго гориво, и много воде.

Проблем је у огромним површинама у неким градовима који су под таквим модерним травњацима.

Vrapci, a i senice, najviše nestaju zbog toga što ne postoje zelene površine u tolikoj meri kao nekada. Žbunje nije toliko ključan faktor, jer ga recimo kod mene uopšte nema, a opet imam puno zelenila, i imam vrapce i senice. U rupama u soliteru vrapci prave gnezda. Baš pored moje terase postoji jedna takva, i tu vrapci već nekoliko godina redovno prave gnezdo i podižu mlade.
Što se ovog trougla trave, da bi se adekvatno zaštitio, jedino rešenje su oni stari žuto - crni stubići, a ne ove igračke koje sada postavljaju, koje možeš malo jačim cimanjem ruke da izvališ.

Vest za novine je trebalo da bude to što su ovi nekompetentni bahati majmuni već 3. put posadili travu, drugim rečima 2 puta su posadili pa sje*ali kamionima koji su dovozili gradjevinski materijal, drugim rečima 3 puta su trošili pare na ovaj pašnjak a mogli su samo jednom da su koristili mozak, ako ga uopšte imaju.
Travnjak je ovde bez veze, travnjak treba da bude tamo gde će neko eventualno želeti da sedne sa društvom, ili da prošeta kera ili šta već, ali ovaj zeleni pojas neće niko koristiti. Evo primera gde travnjak ima smisla.
pd5bg8.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732598#p732598:1f7qpuy4 je napisao(la):
svrca » 28 Apr 2020 12:11 pm[/url]":1f7qpuy4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=732569#p732569:1f7qpuy4 je napisao(la):
relja » 28 Apr 2020 11:34 am[/url]":1f7qpuy4]Mislim da je neko ovde na forumu objasno da "Zelenilo" više ne sadi žbunje zato što se "teško čisti od smeća" koje nanese vetar.

Најбоље је да седе у расаднику и примају плату. Ионако где они прођу ту трава не расте. Какви су то трипер изговори који у овој земљи пролазе.
Невероватно...

Takvo je objašnjenje, zato sade druge vrste a ne šiblje.

Potpuno se slazem. Ovaj tavnjak kod mosta je suvise skucen izmedju pruge i asfalta da bi mogao imati ulogu kao ovaj u tvojoj slici.

Umjesto toga trebali su ili neki fini mali trg (uz pratecu stolariju) napraviti ili park sa ogradnim zbunjem, klupama ali tako da se i sa ulice i sa pruge moze pristupiti. Ovako bezveze dragocjena povrsina stoji bez funkcije

Vrh