Šta je novo?

Kampus Univerziteta umetnosti

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579947#p579947:3jmsxuuj je napisao(la):
direktor » 08 Nov 2018 12:38 am[/url]":3jmsxuuj]Od kojih para ljudi da se rasformira studentski grad ...

Kako od kojih para? Koliko košta zemljište na toj lokaciji i da li bi bio problem prodati stanove na Novom Beogradu?
 
Видим да се спомињaла фармација, она је иначе била пре у кругу клиничког центра, али је исељена због института Торлак.
 
Postoji jedna fantasticna lokacija na kojoj bi mogli da se udome FDU i srodni umetnicki fakulteti: Dvorski kompleks na Dedinju.
Velelepni prostori, uredjeni parkovi, otvoren pogled svez vazduh i priroda. Prava oaza u srcu grada, dusu dala za umetnicke fakultete.

A na ploci na Prokopu napravicemo jos jedan studentski grad. Opet optimalno resenje: direktna komunikacija i sa Beogradskim fakultetima i sa ostatkom Srbije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=580007#p580007:2gxcoy29 je napisao(la):
Дошљак » Čet Nov 08, 2018 12:51 pm[/url]":2gxcoy29]Видим да се спомињaла фармација, она је иначе била пре у кругу клиничког центра, али је исељена због института Торлак.
Nisam znao to. Mada ima logike. Pa ako je njima tamo bolje i lakše, i ako nemaju potrebe da dolaze u KCS, onda ima smisla da ostanu.
Samo, sa aspekta lokacije i putovanja do onde i dalje su na užasnom mestu.

I da, pročitao sam ono što si napisao za putovanja i raspodelu studenata po domovima. Strašno. Da neko hoće da sabotira grad/studente, ne bi smislio bolje (gore) rešenje. :roll:
 
Моје мишљење је да им је било боље у кругу клиничког центра. Има много нелогичности у распореду факултета, домова и мензи. Мада није високо образовање једини сегмент где је наше друштво показало нефункционалност. Ту су и средње и основно образовање, здравство и администрација који исто нису најсрећније распоређени по граду.
 
Izvor: Blic.rs

Beograd bi mogao da dobije UNIVERZITETSKI UMETNIČKI KAMPUS, a evo kakav je plan
o7Lk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTkRNN01EQV8vNGM5MzM3ODk0OGFhYjBlYjA0YjhlYzYwZTE3MjYwY2IuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Kampus umetničkih fakulteta, koncipiran još 70-tih godina prošlog veka, mogao bi da postane realnost.

Projekat započet izgradnjom Fakulteta dramskih umetnosti na Novom Beogradu, na zemljištu koje je u međuvremenu promenilo vlasnika, mogao bi da se realizuje da prostoru na Topčideru, koje država kao osnivač nudi Univerzitetu umetnosti.

Prema rečima rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu Milete Prodanovića, na tom prostoru planira se izgradnja mini kampusa umetničkih fakulteta.

- Tu bismo smestili zgrade Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta muzičke umetnosti, a postoje najave da bi tu bilo mesta i za novoformirani fakultet, čiji studenti bi se bavili umetničkom igrom - kazao je Prodanović za "Tanjug".

Za njega nema dileme da prioritet u izgradnji novog prostora ima Fakultet muzičke umetnosti.

- Projekat izgradnje nove zgrada Fakulteta muzičke umetnosti biće završen ove godine i nadam se da će 2020. započeti realizacija tog projekta. Država nas uverava da je moguće rešiti taj problem brzo, jer dekanica Fakulteta muzičke umetnosti ima neku vrstu idejnog projekta. Nisam siguran da li će to biti pozivni konkurs ili međunarodni konkurs. Založiću se za onaj koji će biti najpre realizovan - kazao je Prodanović.

Odmah iza Fakulteta muzičke umetnosti je, po prostornoj ugroženosti, Fakultet primenjenih umetnosti.

- Voleo bih da na nivou projekta koji bi rešio oba problema imamo celinu. Sedamdesetih godina prošlog veka koncipiran je kampus umetničkih fakulteta na Novom Beogradu, ali izgrađen je samo Fakultet dramskih umetnosti. U međuvremenu, zemljište oko tog fakulteta je promenilo vlasnike i sada nam država kao osnivač Univerziteta umetnosti nudi zanimljiv prostor na Topčideru - kazao je Prodanović.

Jedan od prioriteta Univerziteta umetnosti, inače, biće osmišljavanje i realizacija programa fakulteta koji će biti rezulatat dobijanja Erazmus povelje za visoko obrazovanje.

- Erazmus povelja za visoko obrazovanje je dokument na osnovu koga Evropska komisija visokoškolskim ustanovama iz programskih zemalja dodeljuje akreditaciju na osnovu koje mogu da konkurišu i učestvuju u projektima Erazmus+ programa. Ona sadrži osnovne principe koje visokoškolske ustanove moraju da poštuju da bi mogle da učestvuju u Programu. Erazmus povelja pruža osnovni okvir kvaliteta evropske i internacionalne saradnje. Sada Srbija može dobrim programima da bude nosilac međunarodne razeme studenata - kazao je Prodanović i dodao da je sada trenutak da se ojačaju službe za međunarodnu razmenu na svim umetničkim fakultetima.

- Potrebni su nam eksperti iz te oblasti. Fakultet likovnih umetnosti, gde predajem, ima intezivnu međunarodnu saradnju. Fakultet muzičke umetnosti takođe. U Beogradu su studenti iz Španije, Hrvatske, Francuske, Kine... - kazao je Prodanović.
 
Za kog tajkuna je otet plac i u koju supu ce da ih gurnu na topcideru ...
 
Где се тачно планира на Кошутњаку?
 
Nigdje to je pricica samo radi otimacine placa
 
Sve te univerzitetske kampuse su mogli da prave na parceli između FDU i auto-puta (Blok 39) i da se taj blok lepo zaokruži.

Svi ti državni projekti idu jako sporo, ako se uopšte i rade, tako da neće to skoro.
 
Gdje bre ublizini hajata sto su nedoreceni ....
Kome je dat blok 39 poslije propalog centra nauke
Pored hajata postoje temelji za zgradu eps to je 20 000 kvadrata ,rusice pno u bot basti da bi zidao ponovo seljak ...
 
Да неће у блоку 18? Или их уселе можда у зграду Рада??
 
To sa radovom uopste ne bi bilo lose ....samo treba papire srediti ....
 
Имамо брдо неискоришћених зграда по граду, а имамо и брдо институција и установа које кубуре са простором.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=605718#p605718:3mb4e9p0 je napisao(la):
Дошљак » 03 Mar 2019 01:09 am[/url]":3mb4e9p0]Да неће у блоку 18? Или их уселе можда у зграду Рада??

Blok 18 bi bio zanimljivo mesto za ovakav univerzitet, samo sto mi nismo zemlja koja ima takve prioritete, nazalost.

Univerzitet umetnosti bi morao biti mesto gde je, pre svega, prijatno za rad i boravak, jer od toga dolazi inspiracija, sto je kljucno.
Zato sam vise za neku potpuno novu arhitekturu, a ne iskoriscavanje praznih zgrada (sve zavisi, naravno), jer su to mahom zastareli arh. koncepti.
Cak i FDU, koja je arhitektonski zanimljiva zgrada, nije vise najadekvatnija svojoj svrsi.
 
u zgradu rada umetnici fakultet, projektovana kao poslovna zgrada sigurno je zgodna za prenamenu u tako nesto. lokacija savrsena za umetnicki faks, sa pogledom na gondolu i bnv. u zgradu b23 posto ima heliodrom moze neka bolnica, mirno mesto a lako dostupno. geneks kulu posto ima rotirajuci restoran na vrhu mozemo lako pretvoriti u vetrenjacu pa da generise struju za pola zemuna. botanicku bastu svesti na razumnu meru i izbetonirati visak, kao i u kostunjaku gde bas ima neiskoriscenih livada dok u obliznjoj secerani treba da se skladiste burici sa naftom i roba iz ada mola, bice i pasarela taman

za to vreme gradimo naci stadion u surcinu, metro u makisu, luku u zemunu.. jos samo da izgradimo drugu pistu surcinskog aerodroma negde kod panceva i imamo zaokruzenu celinu
 
Drakche
A za FDU si zaklijucio da je ne adekvatna zastarila kako...
Ja bi prije fakultete stavio u seceranu jednim udarcem dvije muve cuvas industrisko nasledje i dajes novi zivot istom Sta su to zastarijeli arh koncepti de nas malo prosvjetli edukuj...
 
FDU je, kao sto rekoh, zanimljiva zgrada, pogotovu unutrasnjost sa onim cik-cak stepenicama itd, ali smatram da ustanove poput fakulteta i skola treba vise da idu u sirinu, sa manje spratova, vise svetla i uredjenog zelenila itd.

Svidja mi se ideja za secernu, samo ne znam da li tamo ima dovoljno prostornog kapaciteta.
 
Mislim da bi ovo bila najpribližnija tema za ovu vest:

DVA NOVA KAMPUSA NA BG UNIVERZITETU U jednom će biti umetnički fakulteti, a u drugom TEHNIČKI. Evo šta je još u planu

Izgradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kao i dva naučna kampusa u Novom Beogradu trenutno je u planu, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je naveo da se pregovara o kreditu za izgradnju nove zgrade ETF, a da će u jednom kampusu u Novom Beogradu biti smešten Umetnički fakultet, a u drugom Biološki, Geografski i Fakultet bezbednosti.

Ministar je za "Novosti" objasnio da zgrada ETF treba da se projektuje u zoni iza sadašnje zgrade tog fakulteta gde ima oko 7.000 kvadratnih metara za novi tehnički kampus.

Takođe, Šarčević je istakao da će radovi na proširenju Fakulteta organizacionih nauka od 7.000 kvadrata, koji su bili usporeni zbog problema sa dozvolama, početi nakon obeležavanja godišnjice osnivanja tog fakulteta.

Ranije je, osim izgradnje tehničkog kampusa, najavljivana i izgradnja kampusa za umetničke fakultete - FDU, FPU i FMU, a u planu je da se to radi kod hotela "Hajat" na Novom Beogradu.


Osim Univerziteta u Beogradu, u planu je i proširenje kapaciteta i na drugim univerzitetima, pa su tako već otpočeli radovi na Prištinskom univerzitetu sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i to na zgradi Rektorata, a radi se i adaptacija škole "Branko Radičević" u koju će biti smešten tehnički fakultet.

- U Nišu se radi na zgradi Elektrotehničkog fakulteta, a planira se i izmeštanje Hemijskog fakulteta. Univerzitet u Novom Sadu dobio je prostor od 10.000 kvadratnih metara za tehničke fakultete. U Kragujevcu se radi na adaptaciji dve škole, u koje će biti smešteni Umetnički fakultet i Filološki fakultet - rekao je ranije ministar Šarčević, pišu "Večernje novosti".

U planu i trening centri za robotiku

- Pričali smo i o veštačkoj inteligenciji, već smo potpisali ugovor sa kineskom kompanijom "Red dragon" koja se time bavi. Ministarstvo prosvete je sada zaduženo da oformi trening centre za robotiku. Ti centri planirani su u Beogradu, Novom Sadu i, najverovatnije, u Trsteniku - rekao je Šarčević nakon skupa o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji.

Ministar je ocenio i da je otvaranje Centra za obrazovnu tehnologiju u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja važan pomak za promovisanje pedagoške primene digitalnih tehnologija.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/dva-n ... om/rk0wx64
 
Уместо да искористе простор у близини Студењака, опет натрпавају све у центар.
 
Ili još bolje, blok gde je FDU jer tu ima mesta za sve te kampuse. To zemljište se verovatno čuva za nekog većeg igrača.
 
Та локација је за уновчење очигледно. НБГ им је превише вредан колач да би дали неки блок за непрофитабилну намену као што је високо школство. Али зато нису проблем гужве у аутобусима 65, 74, 601 које би се преполовиле када би домови били близу факултета.
 
Ljudi, ima li neko od vas onaj originalan projekat iz sedamdesetih za blok 39 gde su sva četiri univerziteta? Po tom projektu je napravljen FDU, bio je na netu do pre neku godinu, sada nigde ne mogu da nadjem.
 
ČETIRI NOVA UMETNIČKA FAKULTETA Temelji univerzitetskog kampusa u prestonici krajem 2020.
Temelji univerzitetskog kampusa u kojem će biti smeštena četiri umetnička fakulteta i Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, trebalo bi da budu postavljeni krajem naredne godine na ekskluzivnoj lokaciji pored novobeogradskog hotela Hajat, rekao je za Politiku ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar najavljuje da je gradnju kompleksa na parceli od 1,5 hektara odobrila Vlada Srbije i da će ona započeti 2020. ukoliko ne bude zastoja u izradi planske dokumentacije.

Ministar ističe da se odustalo od prvobitnog plana da ovaj akademski centar bude podignut u Topčideru, koji je lane podigao prašinu u javnosti.

Zgrada u kojoj će biti smešteni Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, veći deo Fakulteta likovnih umetnosti, ali i nova akademska ustanova koj Srbija dugo očekuje - Fakultet za igru, predviđeno je da bude površine 29.000 kvadrata.

Sada smo u fazi izrade idejnog projekta, sledi studija izvodljivosti i pribavljanje potrebne tehničke dokumentacije. Bože zdravlja da krajem iduće godine krene gradnja pa bismo onda, u najboljem slučaju, otad za dve godine privreli kraju radove", kaže Šarčević i dodaje da je prezadovoljan lokacijom namenjenom za gradnju umetničkog kampusa.

Ministarstvo prosvete je dobilo taj prostor, kaže, zahvaljujući dogovoru sa Ministarstvom energetike, kojem su dali tri hektara zemljišta kod tramvajske okretnice u Bloku 45, za duplo manju, ali eksluzivniju parcelu.

https://www.blic.rs/biznis/cetiri-nova- ... em/blfxbhf
 
Vrh