Šta je novo?

Kampus Univerziteta umetnosti

Molba za Igora: može li tema da se preimenuje u "Kampus Univerziteta umetnosti" ili jednostavno "Univerzitet umetnosti"?
 
чек, а ФЛУ и ФПУ? хоће ли они остати на садашњим локацијама, или се и они селе?
 
Promenjeno je ime
 
Gledam kako ce da naprave glupost
Pa sta ce mupu zgrada vise malo im postojece sivovi plus ps nbg itd sta oce slina ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=578059#p578059:vqim5dbh je napisao(la):
JohnnyLee » 31 Окт 2018 01:02 pm[/url]":vqim5dbh]чек, а ФЛУ и ФПУ? хоће ли они остати на садашњим локацијама, или се и они селе?

Па неће ваљда да прво иселе ФДУ који једини има наменски изграђену зграду, а ФЛУ и ФПУ који су деценијама "привремено" у баракама да оставе за касније?
 
Kada je poslednji put napravljena namenska zgrada za neki državni faks?
Koliko je samo bilo najava da će se graditi razni tehnološki parkovi i kampusi.
Između auto-puta, Bulevara umetnosi, Milutina Milankovića i Omladinskih brigada ima mesta za sve "umetničke" fakultete, a ovi spominju Bulevar patrijarha Pavla ?!?!

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока
 
Колико смо имали празних објеката у државном власништву који су срушени а могли су да буду преуређени у образовне институције? Фабрике, касарне, предузећа?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=578251#p578251:2b1l6udj je napisao(la):
astrodule » 01 Nov 2018 09:33 am[/url]":2b1l6udj]Kada je poslednji put napravljena namenska zgrada za neki državni faks?
Koliko je samo bilo najava da će se graditi razni tehnološki parkovi i kampusi.
Između auto-puta, Bulevara umetnosi, Milutina Milankovića i Omladinskih brigada ima mesta za sve "umetničke" fakultete, a ovi spominju Bulevar patrijarha Pavla ?!?!

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Duki, zemljište u Bloku 32 je vredno i papreno skupo. Zato nije ni poenta u zgradi FDU, već da se odustane od gradnje kampusa na tom mestu, čime namena okolnog zemljišta može da se promeni i da se zidaju stanovi.

Dakle, sudbina koja je zadesila Glavnu železničku stanicu kao javni objekat, namenjena je i ovoj kulturnoj (nekomercijalnoj) instituciji od nacionalnog značaja. Simbolički, ponovo se kao opcija pojavljuje selidba u Topčider. To je dobro, sve dok ne krenu da nas teraju u Lisičji jarak, Jabučki rit, Piroman, Begaljicu...

A i tad ćemo ćutati.
 
Ma jasno je meni da je ceo taj blok mnogo vredan za Grad i da je bolje (za njih) da zidaju tu stambeno poslovne objekte. Tu više nema mesta za nove ulice, pa bi stanovi na tom delu potpuno uništili još većim saobraćajnim gužvama Novi Beograd.

Tu baš treba da se napravi nešto što neće da generiše mnogo veliki automobilski saobraćaj, tako da je nešto za studente prava stvar za taj deo.
 
Navodno, reče Stefanović da MUP nije zainteresovan za zgradu FDU-a. Zašto nešto mislim da to nije bez "ali".
 
Nije zainteresovan kad su ga isprozivali satro ...Bolje bilo da obnovi zgradu u kneza milosa
 
У звездарску шуму, да се разруше оне страћаре у Неретванској, јер ионако то нико неће да користи јер ем што мора да се деле велике парцеле које би биле премале, ем је спратност мала. Сви задовољни.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=578604#p578604:225e811v je napisao(la):
direktor » 02 Nov 2018 04:40 pm[/url]":225e811v]Nije zainteresovan kad su ga isprozivali satro ...Bolje bilo da obnovi zgradu u kneza milosa

Trač sa FDU koji sam ja čuo je da je neko upravo bacio oko na prostor u Kneza Miloša, pa da zato hoće da sele MUP u Blok 39, jer im treba veliki prostor kraj autoputa.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=578280#p578280:3fswc8sf je napisao(la):
Дошљак » Čet Nov 01, 2018 11:22 am[/url]":3fswc8sf]Колико смо имали празних објеката у државном власништву који су срушени а могли су да буду преуређени у образовне институције? Фабрике, касарне, предузећа?

Da se ja pitam ova tema bi mogla da se zatvori nakon ovog jasnog i nadasve zdravorezonskog stava.
Po ko zna koji puta bravo Дошљак! :kk:
 
Meni je fascinantno da toliko gradova na planeti, uključujući i Novi Sad, imaju svoje kampuse za univerzitete a samo Beograd ima svoj univerzitet raskomadan u 100 zgrada na 200 lokacija... :roll:
 
Hm, nije to tako jednostavno. Koliko sam stigao da vidim, kampusi su na jednom mestu uglavnom - mada ne uvek - u manjim gradovima (da ne kažem: pri manjim univerzitetima).
Mislim da bi pravljenje jednog kampusa za BU bilo blaga nemoguća misija.
UU je drugo, to su četiri fakulteta, pritom, četiri relativno mala fakulteta.
 
Pa sad bi svakako bila nemoguća misija jer nema ni prostora (dovoljno blizu centra) ni para ni volje. Al aj da bar imamo po više kampusa srodnih fakulteta, pa i ajde... Nego nemamo ni to. Sve zbrljano u veliku haotičnu kašu.

BIološki i Filološki u istoj zgradi uz to da studenti Biologije moraju da idu na predavanja i u PMF i Botaničku baštu. Hemijski i Fizička hemija malo zgrada PMF malo zgrada u Dušanovoj. Poljoprivredni u Zemunu, Šumarski na Banovom brdu, a Rudarsko-geološki u Takovskoj. Saobraćajni na Voždovcu a Građevinski, ETF i Arhitektura kod Vuka nagurani u onu jadnu zgradu. Pored njih, kao blizu a opet dovoljno daleko, Mašinski i TMF. Pravni kod Taša, Ekonomski u Karađorđevoj a FON na Voždovcu. Medicina u KBC (ajd ovo i mogu da razumem), FASPER kod Zoo vrta, Veterina kobajagi blizu Medicinskog, Farmacija na Kumodražu (dobro ga nisu stavili u Bubanj Potok...). Filozofski na St. Trgu a Političke nauke na Voždovcu...

Sačuvaj me bože. :bash: Čuo sam da jedan deo te priče leži i u političkim igrarijama, tj. da je bilo planova posle Drugog svetskog rata da se objedine, ako ne svi fakulteti u jedan kampus, onda bar više srodnih fakulteta u više kampusa. Ali da se to obustavilo nakon studentskih protesta 1968 jer tadašnje vlasti nisu želele da veliki broj studenata ima jedno mesto gde će se okupljati.

Ne znam koliko istine ima u tome. Verujem da ima, pošto to ne bi bio ni prvi ni poslednji put da nas politika koči i uništava. Ali u svakom slučaju nigde nisam video gori pičvajz sa fakultetima nego u Beogradu. :bash:
 
Ima neke istine u tome. Slažem se da treba srodne fakultete povezivati, tu ima logike.
Ali, da se BU izmesti na jednu lokaciju... Bojim se da je za tako nešto neophodno da Beograd bude sravnjen sa zemljom, ne dao bog. :mrgreen:
Zapravo, cela priča oko osnivanja nezavisnog Univerziteta umetnosti je 1970ih izazvala blage kontroverze. Naime: tada je bila reč o umetničkim akademijama (što su institucije, koje proizvode zvanja nešto ispod fakultetskog) i pripadale su Beogradskom univerzitetu.
Iz nekog razloga je bilo volje da se proizvedu u fakultete, a onda i sasvim izdvoje iz okvira BU.
 
E da... da ne misli neko da ignorišem ove ostale fakultete - Učiteljski, FPU, FDU, DIF, Akademiju umetnosti, Bezbednost... nego oni kolko tolko i jesu izdvojeni u svoje celine i kolko tolko ok uređeni pa ih ne vidim kao deo problema. Doduše vidim da Primenjene umetnosti (FPU) muče tu muku sa prostorom a evo sad krenula i ova priča sa FDU. Nego malo znam o njima i jako retko ih pominjem pa i zaboravim na njih. :oops:

Ali sve u svemu sačuvaj me bože onog ko napravi i onog ko dozvoli takav raspored. :x :bash:

Prokop sa sve svojim manama deluje kao mala beba u odnosu na fuckup koji je stvoren ovim imbecilnim raspoređivanjem BU fakulteta. I to ni manje ni više nego pre pola veka, kad je već bila malo frka sa velikim slobodnim prostorima u BG. A tek danas je to nezamislivo. O parama, administraciji i reformaciji da ne pričam. Ima jednom da napravim mini-mapu sa svim ucrtanim fakultetima BU da se vidi ta haotična kaša prosuta preko celog grada.

Elem, ostaće nam ovaj fakultetski pičvajz kao spomenik srpskoj politici i indijancima koji bi večito da budu sami sebi poglavice. :roll:
 
E, odlična ideja za mapu. Sad, u Beču (koji, doduše, slovi za veliki univerzitetski centar) postoji nekoliko državnih univerziteta, a fakulteti jesu rasuti po celom gradu. Sad... Razlika je što svaki ima svoju zgradu, a neki i više svojih zgrada.
Još uvek pomalo kuburi (eh) Muzički univerzitet (MDW), koji je relativno nedavno dobio novu "drugu" zgradu blizu ulice Kertner.
Rektorat je u bivšoj zgradi bolnice, biblioteteka je iseljena u novi aneks rektorata (iz stare zgrade univerziteta, koje su se odrekli), a pojedini instituti i dalje iznajmljuju poslovni prostor po okolnim zgradama.
 
bas sam nesto gledao po netu da nadjem neki univerzitet koji ima priblizan broj studenata kao beogradski a da ima jedan veliki kampus. cisto da vidim kako to izgleda. i nasao sam da univerzitet u vankuveru ima 65 000 studenata. bgd ima 75-90 000. i kampus im je na jednom mestu, a ako guglate videcete i gde se nalazi. znaci, ne mora da se razrusi pola beograda ali tesko da ima tih para i volje da se to uradi ikada. mozda i ne treba ali ove ideje sa srodnim fakultetima su odlicne.
racunam da je davno propustena sansa da se to sve stavi u jedan kampus.
da li negde mozda ima neki predlog/arh resenje bgd kampusa? neki dipl rad ili nesto slicno.

https://www.google.com/maps/search/.../@49.2653839,-123.2377383,6948m/data=!3m1!1e3
 
Универзитет уметности је мали и цео може да стане у један кампус. Нарочито имајући у виду да су сем ФДУ-а остали распарчани по граду у "привременим" магацинима ...
 
Da ponovim prije drugog rata plan za faktete bio je od pravnog duz bulevara pa udubinu ali rat to prekinuo ...
Metropol je trebao biti neka partiska politicko omladinska organizacija tako nesto a studentima dan oficirski dom zgrada skc danas ali je zafalio hotel za samit nesvrstanih pa je objekat preprojektovan ...
Ja sam za to da se iskoriste sto vise postojeci drzavni objekti zafakultete koji nemaju mjesta
Spisak faklteta kojima fali prostora
Spisak praznih drzavnih zgrada
Tipa kompleks secerane za par fakulteta da li arhitekturu ili gradjavinu preseliti a da postojeca ostane etf da bude bilzu masincu ili obrnuto ...
Za univerzitet umjetnosti napraviti nove kod FDU
Onda vidjeti sta sa ispraznjenim zgrada fakulteta koji dobiju nove zgrade ...da li useliti neke druge institucije prodati zgrade recimo ...Sta raditi na kosancicu gdje i sta objedinjavati ...Vojna kula u balkanskoj koga u nju useliti ...ali pre bilo cega analiza koliko kojem fakultetu treba prostora ...
 
Vrh