Šta je novo?

Kampus Univerziteta umetnosti

Direktore podržavam tvoj entuzijazam i dobre namere ali ti se ponekad zagubiš u idejama da ne vidiš osnovne stvari i prepreke. Ne može fakultet da se utrpa u bilo kakav prazan prostor. Ovo sam hteo da ti kažem i na temi o fasadama al reko ajd da ne cepidlačim. Međutim kad već pričamo i ovde o tome...

Fakultetima su potrebne zgrade koje mogu da ugoste velike prostorije poput amfiteatara i učionica. Takođe iziskuju drugačiji raspored i veličine toaleta. Veće liftove, drugačije instalacije, prohodnije koridore... Pa zatim mnoštvo raznih propisa i neophodnih rešenja. Nisam arhitekta pa ne mogu da pričam više o tome ali ima tu svakakvih kriterijuma po pitanju arhitekture i planiranja.

Uostalom zar nisi primetio da retko koji fakultet ima zgradu višu od 15 metara? Imaju neki više spratova nego drugi (npr SF) ali nijedan nije smešten u neku kulu. Sad ja ne znam propise u detalje, ali kapiram da se tu nastoji da se u slučaju nužde zgrada što brže isprazni, a niska prostrana se lakše prazni od visoke a uske. Imajući to u vidu, jasno je da u kule kao ona vojna u Sarajevskoj useljenja fakulteta nije isplativo ni praktično. Može tu da se useli neka druga državna služba sa kancelarijama npr... Ali obrazovna institucija ne.

Takođe, ne treba izostavljati iz vida da nije samo poenta da se svi skuće, nego da im se obezbedi smislen prostor i da se BU, ili bar neki njegovi delovi, konačno formira kao jedna celina, a ne da bude kao skupina 30 osamljenih plemena. Nije poenta (samo) da se kaže da su npr. napokon smešteni i studenti poljoprivrednog, i biologije, i geografije i geologije i šumarstva... I da jedan bude u Zemunu, drugi u zgradi Filološkog, treći u Botaničkoj bašti, četvrti u Takovskoj a peti na Banovom brdu... I da svi kubure sa opremom i prostorom. Poenta je da se fakulteti koji su srodni pozicioniraju i organizuju tako da mogu što lakše i bolje da dele resurse. Što materijalne, u vidu laboratorija i radionica, što ljudske. Jer dosta prevača predaje na više fakulteta. Koji su nažalost, često kilometrima daleko. Tako da ne samo da je bitno u kakvoj je zgradi fakultet nego i na kakvoj je lokaciji i kako je povezan sa drugima. A ako se samo bude gledalo kako da se svi skuće, ovaj haos i otuđenost će se samo prolongirati u beskraj.
 
Zgrada u balkanskoj ima i aneks ali nebitbo moze se u nu ugurati neka administeacija a tu gdje je administracija mozda vise lezi za faks ...
Uglavljivanje neke institucije u zgradu koja nije namjenski pravljena za istu zahtjeva preprojektovanje i renoviranje prilagodjavanje ...
Treba uzeti sve u obzir koji fakulteti treba daidu zajedn i zbog ceka ovo sto ti pises treba a se ptkrepi analizom...
Ni zrada sumarskog nije namjenski pravlhena za isti ...
Kasnije iza napravljen sum institut zasadjen arboretum..
Malo zgrada je namjenski radjeno za fakultete ...
Secerana je idealna za faksove iz vise razloga ...Prije svega analiza ...Recimo sumarski je trebo biti u kompleksu u kome je kbc bez kosa itd itd ...
 
E Bendere moj, mi na Matematici (4 i peti sprat) imali samo jedan mali lift, i preživeli (dobro, neki su koristili i lift kod ulaza).

Ali zato mi astronomi (pripadamo MATF-u) 5. sprat onim stepenicama između liftova. Em stičeš kondiciju, em gledaš Dorćol, ma uživancija :)
 
Naravno, svaka konverzija ili adaptacija zahteva planiranje i analiziranje. Samo kažem, kod fakseva je to još obimnije a bitnije zato što imaju drugačije prohteve nego npr neka admin. služba nekog ministarstva.

Za Šumarski znam da je namenski građen, nego navodim ga kao primer kako su svi oni razbacani po gradu umesto da su neki od njih (ako ne svi) grupisani. Pod time mislim na njega, poljoprivredni, biološki, geografski i geološki. Jer jesu različiti, ali imaju dodirnih tačaka i neke slične predmete izučavanja. I mogli bi da koriste iste laboratorije i radionice, koje bi u grupnom kampusu bile u okviru jedne celine umesto ovako rascepkane.

Dobro si pomenuo tu zamisao o tehničkim fakultetima kod Vuka. I ja sam čuo da je ceo taj blok trebalo da postane improvizovani kampus za njih. Al eto ni to se nije kompletiralo. ETF, Arhitektonski i Građevinski svi zgurani u onu jednu zgradu i svi ponaosob ubeđeni da su oni tu domaćini a ovi drugi gosti. :D (sad koje tu u pravu ne znam a i ne zalazim u to :D ) Saobraćajni takođe jurio svoju zgradu od 50ih i 70ih je dobio, ali skroz daleko na Voždovcu. S druge strane, ostadoše TMF i Mašinac, koji sad ima polupraznu zgradu dok se iza njega ovo troje guraju u onoj staroj.

Ima tu još nelogičog raspoređivanja i razdvajanja po gradu. Npr Pravni i FPN; Ekonomija i FON; Medicinski i Farmacija; FDU, Akademija umetnosti, Muzička akademija i FPU... Sve su to međusobno srodni fakulteti koji bi trebalo da budu, ako ne u kampusima, bar blizu jedni drugih. A u realnosti su udaljeni kilometrima.
astrodule":ewrksvrt je napisao(la):
E Bendere moj, mi na Matematici (4 i peti sprat) imali samo jedan mali lift, i preživeli (dobro, neki su koristili i lift kod ulaza).
Ali zato mi astronomi (pripadamo MATF-u) 5. sprat onim stepenicama između liftova. Em stičeš kondiciju, em gledaš Dorćol, ma uživancija :)
Zato danas Astro Dule cepa astronomske trke i bici rute. :D :mrgreen: Inače kad smo kod toga, zgrada PMFa mi je uvek delovala moćno pa i lepo na neki način. Ali kad god bih ušao unutra osetio bih se ko u bolnici. :oops: Žao mi je što nije stilski malo drugačije uređena prilikom gradnje.
 


Pa nije lako napraviti zgradu prvobitno planiranu samo za Hemijski fakultet, tako da iz visine piše HF (mada piše HE kada se sada gleda)
 
Rudarsko geoloski trebalo bi im dodati nedostajuce krilo da se zatvori blok ...
 
Zgrada pripada gradjevinskom faksu ostali su gosti to se zna nasti svi poslije
Sumarski je trebao biti u zgradi u kojoj je sad kbc bez kosa
Zavrsio na ban brdu to je dva objasnjenja bila zrada bolnice a tu je i jedno vrijeme bio saobrac faks ..
Pravni ima svoju zgradu namjenski pravljenu
Saobracajni ima zgradu koju su ugrabili ...
Sto se farmacije tice ja bi nih uglavio negdje blize kcs
Fak bezbjednosti se dokopo nekog placa na nbg ...
Geografima treba nova zgrada ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579364#p579364:jhc83fc0 je napisao(la):
astrodule » Pon Nov 05, 2018 10:53 pm[/url]":jhc83fc0]
Pa nije lako napraviti zgradu prvobitno planiranu samo za Hemijski fakultet, tako da iz visine piše HF (mada piše HE kada se sada gleda)
Šta, cela ta zgrada je pravljena prvobitno za njih? Pa da nije to malo previše? :| Čak i u ono doba...

Direktore slažem se. Mada mislim da bi Pravni i FPN trebalo da budu bliži. E sad to je da je Pravni među retkima koji je u svojoj zgradi a koja je pritom među najstarijima, to stoji. Ali kažem, bolje bi bilo da je na neki način on bliži FPNu ili FPN njemu.
Slažem se i za Farmaceutski.

U suštini treba napraviti neke grupacije kao ono gore što sam pominjao. Tri do četiri takve grupacije/nazovi-kampusa i već bi problem bio skoro pa eliminisan. Ovako sve izgleda i funkcioniše ko velika rasuta kaša.

Bezbednost nisam pominjao pošto su oni jelte nezavisni od svega. Ali nisam znao za taj njihov plac što pominješ. Može nešto više o tome?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579294#p579294:2s32vrar je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Nov 2018 05:15 pm[/url]":2s32vrar]
Uostalom zar nisi primetio da retko koji fakultet ima zgradu višu od 15 metara? Imaju neki više spratova nego drugi (npr SF) ali nijedan nije smešten u neku kulu.

http://en.mosguides.ru/moscow/MGU/


Inače, najveći pakao je učinjen gradnjom Studentskog grada na najudaljenijoj mogućoj lokaciji od fakulteta beogradskih. Pre rata su, ipak, bili razumniji, pa su dom Kralj Aleksandar (Lola) podigli, praktično, u univerzitetskom kampusu.

Postoji rešenje: Kroz javno-privatno partnerstvo "Studenjak" transformisati u stambeno naselje i podići nekoliko studentskih domova uz fakultete. Izvodljivo je i, usled velike tražnje za stanovima na Novom Beogradu, možda čak i isplativo.
 
Univerzitet u Bg treba da bude investicija Srbije broj 1. I klasteri oko univerziteta. To nam je jedina sansa.
Ne vidim da iko ima plan. Jedini plan je verovatno da se uzme neko zemljiste za zidacinu.
Pre svega treba uloziti i zaokruziti sve uslove za tehnicke fakultete. Tu ne treba zalisti pare, ako treba milijarda onda milijarda.
 
Hvala na linku Direttore.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579547#p579547:b41sragd je napisao(la):
Пантограф » Uto Nov 06, 2018 4:25 pm[/url]":b41sragd]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579294#p579294:b41sragd je napisao(la):
Bender Rodriguez » 05 Nov 2018 05:15 pm[/url]":b41sragd]
Uostalom zar nisi primetio da retko koji fakultet ima zgradu višu od 15 metara? Imaju neki više spratova nego drugi (npr SF) ali nijedan nije smešten u neku kulu.

http://en.mosguides.ru/moscow/MGU/
Dobro to je jedan primer u 100.000. Uglavnom su fakulteti svuda u zgradama sličnih formata, niski a prostrani. Nema kula i ekstravagantnih rešenja, iz brojnih razloga. Zato je u kontekstu priče o prerapodeli državne imovine u Beogradu bitno voditi računa da administrativne službe mogu da se smeštaju u kule, ali fakulteti baš i ne.

Stoga je meni npr baš loša ona ideja koja je jedno vreme bila aktuelna, da se ETF prebaci u kulu EPSa prekoputa. Ok podržavam napor da se nađe prostor i smeste studenti, ali ne možeš ni tek tako da uguraš takav fakultet u takvu zgradu... Samo se jedan problem menja drugim.

Inače, slažem se s ostalim što ste napisali, i ti i Došen. I drago mi je da i drugi vide taj multidisciplinarni problem koji traje već decenijama ovde a nema nikakve naznake da iko radi na njegovom rešavanju.
 
PPP nije put za ovakve razvojne projekte jer u Srbiji ne postoji developer koji moze da uradi kvalitetni skolski projekat po poznatoj ceni, niti moze da finansira javni projekat od 100 me. Cene razvoja stanovanja su poznate i tu nema nikakvog rizika, tako da to moze da radi i Univerzitet ako razvija parcele u etapama, bilo da gradi, bilo da prodaje parcele iz plana koji bi sam uradio.

U vreme najvecih javnih radova u Britaniji od 50-ih do 70-ih javne projekte su radili County Architects. Neka vrsta trasta mozgova pri velikim lokalnim samoupravama. To bi bez problema mogao da uradi Beogradski Univerzitet. Dobijene vestine i iskustvo mogli bi da se koriste dalje ili da se to komercijalizuje.
 
Blok oko Hale Pionir sa zgradom Vojno geografskog instituta i susednim blokovima moze da bude dobro mesto za sirenje BU, pogotovo ETF-a i srodnih bransi. Zgrada i ucionice nisu najvazniji, vaznije su laboratorije i istrazivacki centri.

Blok tehnickih fakulteta kod Vuka moze da dobije pesacku ulicu i sadrzaje izmedju Maskinskog i sadasnjeg ETF-a. Umesto ETF-a u prizemlju koji bi dobio nekoliko mnogo puta vise prostora i sadrzaja na drugom mestu, U blok Tehnickih fakulteta bih stavio neku vrstu centra za integraciju i jedinstveni racunski centar ( ako vec ne postoji).

Mislim da je mesto "kampusu" univerziteta umetnosti u centru grada gde su sve kulturne i medijske "institucije", a ne na ledini. Cak moze biti i lose ako je sve umetnike stavite u jednu fabriku na poljani. To je delovalo anahrono i staljinisticki i kada je izgradnjen.
Razne umetnicke struke mogu biti biti razbijene u vise zgrada u obliku studija. Na primer pri pozoristima, televizijama, muzejima, drzavnim neupotrebljenim zgradama, u izmestenim skolama Drapsin, Drvna ( kojima nije mesto u gradu ) i sl. Ne znam sta se dogadja sa zgradom Beko kod Zooloskog vrta, to bi bilo dobro mesto za umetnike.

Univerzitet umetnosti danas ne bi trebalo da bude prioritet. Izgleda je ovde u pitanju atak na zemljiste.
Blok 39, jedna od retkih, gde ne morate nista cistite i dovodite infrastrukturu. Moze odmah da se roka.
Prilicno sam siguran da ce BU u ovim kombinacijama biti opljackan.
Ova parcela Blok 39, bi mogla dosta toga da otplati.
 
Zasto srednjim skolama nije mjesto u gradu ...
Etf plan je bio nbg sad je na tom placu crkva sv dinitrija
Sledeca ideja kula i aneks lole u bulevaru pa je i to otpalo
Pa kula epsa tj javne rasvjete koja je u dvoristu i tu im nije bas mjesto isto je bila u planu za etf inace je u losem stanju.To da umjetnicke fakultete treba razbiti po gradu ili spojiti treba vidjeti sa samim fakultetima ...RCuB BU vec postoji...Zgrada beka je privatno vlasnistvo krenulo se sa renoviranjem iste ..
Pantograf a gdje bi podigo studentske domove u starom djelu kod sd karaburma ima mjesta za mozda jos jednu kulu dvije gdje bi nadomjestio kapacitet studenjaka ...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579628#p579628:2pdd8rcu je napisao(la):
direktor » 07 Nov 2018 01:30 am[/url]":2pdd8rcu]
Pantograf a gdje bi podigo studentske domove u starom djelu kod sd karaburma ima mjesta za mozda jos jednu kulu dvije gdje bi nadomjestio kapacitet studenjaka ...

Gde hoćeš. Beograd je nerekonstruisan grad, sa silnim udžericama u širem centru. Eno ti prekoputa Mašinca prizemnih kuća. Takođe, ima i nekorišćenih državnih zgrada - jedna od njih je u Balkanskoj i ona bi mogla da se temeljno renovira za smeštaj studenata Ekonomskog. Poljoprivredni (Zemun) i Šumarski (Banovo brdo) mi vise, ali bi se našla neka lokacija u (relativnoj) blizini.

Zamislite taj idiotski koncept, da studenti dnevno troše dva sata na putovanje do doma, gubeći vreme za učenje. Kakva produktivnost! Ta neefikasnost je bukvalno ugrađena u temelje našeg sistema.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=579658#p579658:382kz67m je napisao(la):
Пантограф » 07 Нов 2018 09:23 am[/url]":382kz67m]

Zamislite taj idiotski koncept, da studenti dnevno troše dva sata na putovanje do doma, gubeći vreme za učenje. Kakva produktivnost! Ta neefikasnost je bukvalno ugrađena u temelje našeg sistema.

Концепт је сврсисходан. Студенти, као најбунтовнији део популације смештени су тада на далеку градску периферију, како би народна милиција могла лако да их неутралише у случају потребе а да мали проценат грађана то види и пренесе вест даље. Што се и дешавало.
 
Da, dva puta u ekstremnom obimu. A prvi put, 1954, o studentskoj pobuni izvestio je samo Njujork tajms, dve nedelje posle događaja...

Elem, kako to više ne bi smeo da bude parametar, treba povući razumne poteze.
 
Ево мени пада на памет за медицинску групацију факултета код Храма да се старе зграде клиника када исте пређу у нову зграду поликлинике преуреде у студентске домове.
 
Odlična ideja. Poslužilo bi i za Veterinarski, i za Stomatološki, i za Fakultet bezbednosti. I za voždovačke fakultete, pa i za Farmaciju, ako im manjka u 4. aprilu.
 
Definitivno studenjak na NBG treba rasformirati i razdeliti u više namenskih domova. Medicinare po predlogu Došljaka, umetnike i arhitekte u Šećeranu, po direktorovom predlogu. Zgradu Lole u Bulevaru za ETF-ovce i pravnike.
 
@ direktor
U centru grada treba da bude jos par gimnazija, jer postoji kriza mesta u gimnazijama bez ikakvog razloga. Vazduplohovci mogu na Surcin ili u Pancevo blizu mesta gde se zaista odvija radnja. Slicno vazi i za Drvnu i druge skole. Zgrada Beka moze da se ofsetuje kroz parcelu u bloku 39 i tako spase celo priobalje.
Racunarski centar traba da bude u sklopu novog tehnickog kampusa a ne u zgradi ILR, tamo je mesto za umetnike.

Prioritet bi trebalo da bude povezivanje mesta za istrazivanje i rad sa "ucionicama" i spavaonicama i dodavanje sadrzaja koji ne postoje, mesta za okupljanje, sportske sale, velike zelene povrsine, kretanje biciklima u zoni koju koriste studenti. Na zapadu su biciklisticke magistrale potekle od kampusa.

Ovo moze postati katalizator za siroku urbanu regeneraciju koja je potrebna celom Starom Beogradu. Ko nije bio malo napolju ne oseca da se ceo grad pretvara u slam, sa velikom krizom resursa i padom kvaliteta - svega. Centralne gradske opstine gube stanovnistvo.

Umesto da drzava zastiti blokove oko Hale pionir i napravi pravi kampus, oni dozvoljavaju i ucestvuju u otimanju parcela i divljog gradnji.
Ovaj blok moze da se prosiri preko Ruzveltove.

Prioritet nije Umetnicki fakultet, vec je apsolutni prioritet kampus ETF, matematika, primenjena matematika, fizika i IT na jednom mestu, uz laboratorije i smestaj svetskog kvaliteta, sa mnogo vise upisanih i aktivnih posle studija. Takodje treba rezervisati prostor za IT, Hi-Tech klaster mozda u zoni Zvezdare ili Vilinih voda. Ovaj centar znanja je generisao (od nule i bez subvencija ) granu privrede koja je ubedljivo najbolji deo srpske ekonomije - IT usluge.

ETF ne moze da ostane kod Vuka. Samo laboratorije koje treba da ima treba da imaju povrsinu celog bloka. Najvaznija institucija u Srbiji, ne moze da radi sa tri parking mesta.

Mozda bi kampuse trebalo podeliti u nekoliko grupa. Nije neophodno ni dobro da svi fakulteti budu na jenom mestu. To je pitanje za detaljno istrazivanje. I pre svega drzava mora da ima plan sta hoce da radi. Iz plana sve ide dalje. To je veliki posao i najznacajniji posao u srbiji danas. Od nekoliko poteza koji mogu da se urade ili ne urade danas, zavisi buducnost zemlje na rok od 50 godina.
 
Što više razmišljam o ovoj temi, gledam lokacije svih zgrada i razmatram alternative to više vidim kakav je kolosalni pičvajz ovde napravljen, i to opet ni manje ni više nego zbog proklete politike.

Fakulteti razbacani po gradu, zatim sami fakulteti rascepkani na više lokacija (biološki i fizika npr), većina domova uvek minimum nekoliko blokova udaljeni od fakulteta pa usled toga i najezda stanova za izdavanje studentima po gradu što opet stvara druge pravne i urbanističke probleme... zatim gigantski hotel nasađen posred bloka koji se nekad razmatrao za tehničke fakultete, fakulteti smešteni bogu iza nogu, Fakultet za rehabilitaciju koji ne može biti dalji od zdravstvenih ustanova, zgrada gde je PMF pravljena u onoj veličini a okružena tesnim i imbecilno regulisanim ulicama...

Ovo treba staviti u neki dokumentarac i poslati u svet. :roll:
 
О функционалности домова имам пример другарице која студира дефектолошки који се налази на Дорћолу код Зоо врта а добила је прво дом Жарко Мариновић у Земуну, па после дом 4. април на Вождовцу, онда Студењак и на крају дом Вера Благојевић у Војводе Степе. И из сваког дома је путовала по најмање пола сата до факултета.
 
Od kojih para ljudi da se rasformira studentski grad ...
Raspored po domovima ide obrnutom logikom od udaljenosti od fakulteta...
Gledaju se prosjek mat stanj stud . to se pretvara u bodove pa od toga i godine studija zavisi kvalitet tj kategoria doma koji se dobija tu igra ulogu i godina studija brucosi ne mogu u pojedine domove kao i polovi musko zensko itd ...
Sto se tice zgrada u krugu KCS tu bi samo preselio fasper i eventalno farmaciju ...Ako pretekne prostora iskoristiti za smjestaj zaposlenih ,roditeljsku kucu ,dodatne krevete apartmane i sta je potrebno prije svega KCS ...
A u surcin i u pancevo gdje u sta drvna industrija mrtva ...
Razmjena beka za blok 39 zaboravi ...
Ono sto treba gledati da se za fakultete domove iskoriste postojece drzavne zgrade ili objekti koje drzava moze izuzeti kao sto su secerana zgrada u balkanskoj zgrada ilr
Etf treba pitati koliko i kakvog prostora im treba jer nedeljom koriste zgradu pravnog ..Mozda u zvez sumu gdje je naucni park tamo ima dosta drzavne zemlje koja je predvidjenja za sirenje centra ...
Sto se ruzveltove tice tu bi se mogao dobiti mozda dio gdje je bio zastavin servis
I mozda seljenje vojske ali to je tesko oduzeto im je previse a nista nisu dobili za uzvrar ...
Recimo vojni hotel na dorcolu mogo bi da se iskoristi renovira i nadogradi u studentski dom ili u fasper npr ...
 
Vrh