Šta je novo?

Kamioni KUPUSARI

relja":3qtssqkg je napisao(la):
Jutros, u bloku 45 blizu pijace, 3 (tri) vozila komunalne se bakće sa kupusarima.

Komunalna u brobi protiv srpske sarme :)

Ozbiljno:
potražnja postoji, to je sezonska roba, gabaritna, a ponuda samo odgovara na potražnju.

Samo treba uvesti neki red - pre svega parkiranje.
Ретки конструктиван приступ. Овде се углавном говори о камионским продавцима као о нарко-дилерима, а о њиховим купцима као о наркоманима. Узрок проблема је потпуно јасан: недовољно укупно пијачних површина, и погрешно пројектовање пијаца. Многе пијаце по мањим градовима по Србији имају знатно већу површину од просечне пијаце у Београду, и више од пола робе се продаје са неког возила, а не на тезгама. Пијачнина се наплаћује по месту, а у круг пијаце је омогућен улазак колима, без ометања саобраћаја на главним улицама. Београду је потребно 5-6 таквих пијаца, на прилазима граду, али искључиво тамо где је могуће имати добар прилаз јавним превозом.

Примери локација:
1) Овча железничка станица: Аутобуске линије 105,105л појачати у време рада пијаце (покривају мање-више цео Трећи Београ), веза са регионалним возовима из Баната, и БГ:ВОЗ-ом. Преусмерити ту 102,107,109. Могуће и у Крњачи, само треба доградити инфраструктуру.
2) Кумодраж 2, изнад ретензије. Неопходан предуслов продужење трамваја за Кумодраж, због лаке везе са купцима.
3) На Смедеревском путу већ има пијаца у Болечу, само је треба уредити мало друкчије.
4) У Раковици, има доста локација у пропалој индустријској зони, Мислим да је најбоље између трамвајског терминала и стајалишта приградске железнице Кнежевац. Могао би се размотрити и Ресник, али би се захтевала већа улагања у инфраструктуру.
5) На Чукарици код раскрснице Радничке и Крагујевачког друма. Пошто купуси, кромпири, паприке, јабуке, парадајзи на гајбу нису загађујућа средства, то може бити на заштићеном подручју. Стајалишта превоза изпомерати, а још неку од линија спустити на Чукаричку падину из Пожешке.
6) Уз сам Кванташ другачије организовати јавни превоз. Сада све линије иду као антибиотик.
7) У Земун пољу уз стајалиште железнице Камендин направити пијацу. Размотрити продужење линије 700 до исте, када се заврши Батајнички булевар.

Нове пијаце градити по потпуно другачијим стандардима, нарочито везаним за паркирање и прилазе колима. Такве пијаце ће растеретити постојеће, где би могло бити могуће уклонити део тезги са 2 метра квадратна површине, и уместо њих поставити мегатезге за кабасту пијачну робу. Достава камионске робе се врши у тачно одређеним сатима, након чега камионџије морају паркирати камион на неким бесплатним паркиралиштима, где су им возила безбедна, а највише 2 километра од места продаје. Тезге за кабасту робу морају имати цераде, што је једна од важних предности чувања робе у камионима.

Сама Пијаца Видиковац може у правцу Кнеза Вишеслава доградити део за продају кабасте робе.

Odličan pristup. Uopšte nisam razmišljao na taj način

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Karlo del Ponte":3aw258ia je napisao(la):
... Овде се углавном говори о камионским продавцима као о нарко-дилерима, а о њиховим купцима као о наркоманима ....

Ocigledan dokaz da su nadleazni bez ikakvog sluha i bez ikakve zelje za napretkom

resenje je jednostavno
propisati mesta za sezonske prodaje i uslove koje treba da ispune pokretne ,,tezga,,
a pride od toga neki dinar da se slije u budjet
a za uzvrat, takva mesta da budu bar minimmalno sanitarno odrzavana

Vec postoje iskustva sa prodajnim ,,sajmovima,, meda , cveca , rukotvorina i sl
koj su nedeljnog-mesecnog karaktera
Pa sto ne bi bilo i ,,sajmova,, kupusa , na obostranu korist
:sesir:

Karlo del Ponte":3065bsrc je napisao(la):
relja":3065bsrc je napisao(la):
Jutros, u bloku 45 blizu pijace, 3 (tri) vozila komunalne se bakće sa kupusarima.

Komunalna u brobi protiv srpske sarme :)

Ozbiljno:
potražnja postoji, to je sezonska roba, gabaritna, a ponuda samo odgovara na potražnju.

Samo treba uvesti neki red - pre svega parkiranje.
Ретки конструктиван приступ. Овде се углавном говори о камионским продавцима као о нарко-дилерима, а о њиховим купцима као о наркоманима. Узрок проблема је потпуно јасан: недовољно укупно пијачних површина, и погрешно пројектовање пијаца. Многе пијаце по мањим градовима по Србији имају знатно већу површину од просечне пијаце у Београду, и више од пола робе се продаје са неког возила, а не на тезгама. Пијачнина се наплаћује по месту, а у круг пијаце је омогућен улазак колима, без ометања саобраћаја на главним улицама. Београду је потребно 5-6 таквих пијаца, на прилазима граду, али искључиво тамо где је могуће имати добар прилаз јавним превозом.
.....

Taj komentar sam napisao pre dve godine.

Sada, novembra 2015. godine, na istom mestu (blok 45) vlada opšti haos. Kupci parkiraju gde stignu, pa čak i na samom izlazu iz kružnog toka, na pešačkom prelazu. Komunalne policije - nigde.
Promenilo se, ali na gore.

Велики комбији и камиони се враћају на паркинг, џаба је препрека, пролазе преко земље између два паркиралишта:

20151125094147.jpg

20151125094223.jpg

20151124110350.jpg

Ту је и комунална полиција, само, јако је тешко погодити зашто је и шта ради ту јер свој посао, очигледно, не раде :

20151124110308.jpg

20151124110319.jpg

На самој улици поред пијаце је, исто тако, горе него пре ... (горе него на овим сликама од данас, јер је после овог захлађења знатно мање и камиона и купаца):

20151124110403.jpg

20151124110330.jpg

20151124110336.jpg

Komunalna policija je tu zbog "neformalnog tržnog centra", odnosno buvljaka koji se nalazi na okretnici autobusa 52. Ugođaj je isti kao na zemunskom buvljaku: stare stvari, stvari iz kontejnera, razne krpe i krpice...komunalna policija dođe, izuzetno bahato i šireći se u uniformama išutira tim jadnicima robu, ono što iole vredi ukr... mislim zapleni, ostalo pobacaju u kamionet neki koji ide sa njima i odu. Za to vreme vlasnici kamiona i kombija sa kupusom stoje i gledaju, neometano nastavljajući prodaju.
Naravno da i taj buvljak smeta zbog prljavštine i buke, ali treba imati u vidu da ti koji prodaju te stvari prodaju zato što nemaju šta da jedu, dok prodavci kupusa sasvim sigurno jesu u mogućnosti da zakupe tezgu na pijaci.

Flipman":gqnmtj4g je napisao(la):
ti koji prodaju te stvari prodaju zato što nemaju šta da jedu
To je omiljeni argument... Stalno prolazim pored tog haosa uvek u rukama i po podu 'trgovaca' flase piva, cigarete i slicno, svojim ocima sam video kako posle radnog dana se neki od njih sedaju u svoja kola i odvoze se. I sad hoces da kazes da su tu jer nemaju sta da jedu? Tu su jer ima ljudi koji kupuju i kojima je cena vaznija od onoga sto kupuju. A kako su pored podzemnih postavili i stare kontejnere ponuda je sve veca. Prosle godine sam bacio pokvarenu tastaturu i posle par dana je osvanula u asortimanu jednog od prodavaca...
A sto se tice komunalaca, nikad ih nisam video da nesto preduzimaju, a cesto se motaju po okretnici

Sto ti bacas elektronski otpad u kontejner?
Treba jos da im budes zahvalan ;) :D

Flipman":vdn1ysoz je napisao(la):
.... prodavci kupusa sasvim sigurno jesu u mogućnosti da zakupe tezgu na pijaci.
Kakava crna tezga na pijaci za kupus... kamion je zakon... bolje no tri u jedan..,

Prvo, sto tolko kupusa ne može da stane na tezgu
Drugo, nocom ne moze da se spava na tezgi , kamion ko u kuci
Trece , kad prodje paprika,kupus i dr. ide sezona prasica, i sta onda, gde si vido da mogu prasice na tezgi ?
e da, ima i 4 i 5 i .... posle idu drva, ma može i kreč da se radi ...
Kamioni su zakon :lool: :laugh: :lool:

Šalu na stranu
nadam se da si shvatio zašto sam u prehodnom postu pisao o neophodnosti
regulisanja i uredjenja povremenih mini povrtarskih ,,sajmova,,
glavnina sila je upravo potražnja i ponuda
te je jedini izlaz cirkus vašare prevesti u urbane sajmove, sve dr. je uzaludno
:sesir:

Kupus jednostavno ne može na tezge. Na primer moja tašta kiseli 100 kg kupusa. Ljudi koji to kisele ne kupuju male količine. Znači treba urediti prostor gde bi se ti kamioni parkirali i gde bi neko mogao kolima da priđe kamionu. To je jedino pravo rešenje.

Послато са B1-810 уз помоћ Тапатока

Сваки дан исто, код царинског терминала и т.ц. Темпо, купусари су ту, а до скоро и паприкари. Заузели су десну траку саобраћајнице Т6, а то што неко својим колима стане на средњу траку, уз камион или комби, па настане мали хаос у саобраћају, то никога није брига.

Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1

А комуналне полиције нигде !

Нажалост праве велики неред (најблаже речено), а како то изгледа, погледајте у фоторепортажи коју сам поставио на подтеми "Дивље депоније" viewtopic.php?f=24&t=2218&p=413040#p413040

Pre neki dan sam baš prošao tuda i bilo je jedno vozilo Komunalne policije i policajci su bili u razgovoru sa prodavcima.

Moja teorija je da kazne nisu strašne i da komunalci ispišu par kazni i svi srećni.

Poslato sa telefona

Вероватно је тако Дуле + приде која главица купуса у пртљажник комуналног Черија :D

Pa dobro, ipak je sezona. Zna li neko koliko košta dozvola da se kamion parkira i da se vrši prodaja iz istog (a da nije u krugu pijace) ?

Blic.rs

HAOS KOD KVANTAŠA Kamioni kupusari zauzeli ulicu, a zelenilo pretvoreno u deponiju

Revnosni Beograđani sa foruma “Beobuilda” su sve to ovekovečili svojim slikama, baš kao i zelenilo prekoputa koje je pretvoreno u ogromnu deponiju sa velikim količinama razbacanog kupusa i paprike.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/haos-k ... ju/xdhzd0w

Mene je pre oko mesec dana zvala baka koja je više puta prijavljivala komunalnoj policiji pomenute kupusare, čak je i videla komunalce kako uzimaju mito od kupusara. Nažlost nije htela da priča javno za medije o tome, dok je zvanjem komunalne samo bila izvrnuta ruglu

Ти купусари заиста делују ружно. Знам да сви очекују да власт реагује и да их растера. Међутим, власт им гледа кроз прсте, иако то није по закону. Али то можда и није толико лоше. Јесте да оставља утисак дивљаштва и безакоња али, с друге стране, веровано неко у власти толерише ту продају јер је свестан да и ти људи треба од нечег да живе. Зато их пуштају, пишу им неке симболичне казне, али у пракси им дозвољавају да и они зараде неки динар. Треба то гледати мало шире.

A oni koji placaju ulaz na kvantas i oni sto placaju tezge na vidikovcu su sta budale

Тако испада. Зато би требало или свима дозволити да продају где хоће, или никоме. Овако се стиче утисак да власт једном делу становништва гледа кроз прсте, а друге покушава да доведе у ред. Не знам, нисам паметан.

Nema dozvole za prodaju gdje hoce nego na pijacu i kraj

Vrh