U odnosu na 2007. godinu (namerno ću nju uzeti u obzir, jer sam tada upisivao fakultet, pa kada je čovek pod tenzijom, najbolje pamti neke detalje):
1. Šta je gore:
Zapravo, ne mogu reći da je mnogo toga gore nego u to vreme, ono što se može smatrati lošijim je jedino što i dalje postoji gomila neispunjenih obećanja i nerealizovanih projekata. Mnogo toga u šta nije ulagano u proteklih 10 godina je nastavilo da propada. Beovoz je ukinut (što je loše zbog veze sa okolnim mestima). I da, što zbog SEKE, što zbog javašluka, više nego tada cveta ulična prodaja. Izgradnja metroa ni dalje nije počela, što je crna rupa da crnja ne može biti.
I da: reketiranje cveta, možda mi to tada nije bilo upadljivo, ali mi se čini da ga je sada više nego 2007.
2. Šta je isto:
Manje-više, većina stvari. Saobraćaj je i dalje dosta haotičan, mada je za koju komicu bolji. Kultura življenja niti gora niti bolja. Da skratim: i dalje je ista logika organizacije gradskog života. Dosta projekata je otpočeto, pa su prekinuti, te sada dosta skeleta zvrji prazno po celom gradu (mnogi od njih, doduše, još od 1980ih!).
Iznad svega, najveća srpska boljka: KAŠNJENJA!
3. Šta je bolje:
Dosta se nadovezujem na Kartmena: dva nova mosta, ranžirne stanice, BG voz kao prvi efikasan sistem gradske železnice (mada još uvek u povoju), novi tramvaji, puštena je u promet prva elektrobus linija, velike saobraćajnice su kudikamo sređene ili se sređuju (Nemanjina, Bulevar Kralja Aleksandra, Vojvode Stepe, sada Slavija, Bulevar Oslobođenja, Ruzveltova,...), masovno sređivanje fasada, najzad se otvaraju muzeji, obnovljen Avalski toranj.
Mnoge stvari će makar u najavi skoro biti završene: južni krak železničkog čvora.
Mogu dodati i za moj kraj: otvaranjem "Capitol Park"-a, makar je nagovešteno da će se ulagati i u periferijske krajeve, koji su veoma zapostavljani do sada. U najavi su i dalja ulaganja u Čukaricu.
4. Šta bi trebalo da bude bolje:
-Naravno, iznad svega se nadam da će se konačno otpočeti sa "opipljivom" realizacijom izgradnje metroa.
-Moj stav o BnV je, uglavnom, neutralan, jer vidim i dosta lošeg i dosta dobrog oko tog projekta.
-Urbano ruglo (popularne udžerice) najzad treba da budu trajno "likvidirane" u širem ili makar užem centru grada.
-Smanjenje ulične prodaje.
-Više ulaganja u periferiju.
-Kompletiranje velikih infrastrukturnih projekata (da, govorim o "Prokopu", ali i o novom BAS-u i ostalim železničkim stanicama).