Šta je novo?

K-District [Nekadašnji Beko Projekat]

Baš divno i od naše vlasti i od porodice Đoković. Zatvoren je pogled ka Dunavu, sada se radi isto i ka Ušću.

Patriota Đoković, plaća porez u Monte Karlu, a država ga daruje zemljištem na ušću...

Kalemegdan više neće biti na ušću dveju reka nego unutar gradskog tkiva.

Samo još fali ludačka žičara, i ne dao bog onaj Despotov grad, i da se Beograd pretvori u najveće ruglo u Evropi...

dZtk9kpTURBXy80MzYxOTBjNjEwYjg0OTIxNmMxNzJiMDBiMmY5YmIyOS5qcGeRkwLNAkIAgaEwBQ
 
nemojte tako vidite da to moze i lepo da ispadne uzivo kad se spoje tradicija kultura umetnos i kreativnos....evo "etno" primer ....
etno-selo-stanisici.jpg

etno-selo-stanisici2.jpg

fotos: azra.ba

p.s. na drugoj fotkci da ne bude zabune zive labudovi indijanci....cisto da razjasnim da me ne svatite ozbiljno....
 
Najnovije informacije iz A-faze, investitor je, suprotno odredbama kupoprodajnog ugovora koji je sam nametnuo stanarima, a u kojem je predvidjeno placanje tekuceg odrzavanja po m2, u saradnji sa svojim povezanim licima-vlasnicima velikih stanova sada nametnuo placanje odrzavanja po stamb. jedinici/lokalu, tako da sad 70 evra mesecno placaju svi podjednako, od vlasnika stanova od 30m2 do vlasnika stanova od 200 i vise m2, kao i vlasnici lokala, tipa Univerexport...
Vlaga na -2 nivou garaze nije resena, voda i dalje izbija tako da to predstavlja ogroman problem na cijem se resenju ne radi nista konkretno, samo se zamazuju zidovi gde se pojavljuje vlaga.

Šta se dešava sa ovim računima od 70 EUR? Jel na kraju tako ili?
 
Mislim da je samo ova vizura pre par godina lepo docarana ljudima nekim 3D modelom, skupilo bi se dovoljno ljudi, pa da vlast razmisli o izvodjenju ovog projekta.

Neki mnogo manje pogubni projekti kao onaj u Bloku 37 ili kod starog Merkatora su makar za sada zaustavljeni gradjanskom akcijom, a ugrozavajunpo jednu zgradu.

Ovde je unistena najlepsa vizura i na Beograd i sa Beograda. I mnogi se i sada sokiraju kada vide da je ovo izgradjeno.


0103foto-Miroslav-Dragojevic-992x560.jpg
 
Slazem se, ali ovimgabariti se crtaju vec godinama. I Podreka je slicno nesto predlagao.

Po meni bi daleko manje stete, tj uopste ne bi bilo lose, da je npr. iza Beka dignut soliter od 50 spratova, ali da bude uzak i vitak, bili bi zadovoljni i investitor i Kalemegdan bi ostao sacuvan.
 
Pa ovo je stvarno neverovatno :/ šta je uključeno u tu cenu, da li se vidi neki pomak u smislu sredjenosti? Deluje mi da sneg uošte nije bio lepo očišćen.
Klasicna otimacina, navodno brisnu tu i tamo prasinu i to je sve. Ja ni to brisanje jos nisam video svojim ocima. I da, imamo portire na ulazu u garazu da podignu rampu kad ne radi jer je najvece kinesko djubre.
 
Mislim da je samo ova vizura pre par godina lepo docarana ljudima nekim 3D modelom, skupilo bi se dovoljno ljudi, pa da vlast razmisli o izvodjenju ovog projekta.

Neki mnogo manje pogubni projekti kao onaj u Bloku 37 ili kod starog Merkatora su makar za sada zaustavljeni gradjanskom akcijom, a ugrozavajunpo jednu zgradu.

Ovde je unistena najlepsa vizura i na Beograd i sa Beograda. I mnogi se i sada sokiraju kada vide da je ovo izgradjeno.


0103foto-Miroslav-Dragojevic-992x560.jpg
uf...svašta bih napisao za ovo al svejedno bi Igor editovao post. Neverovatno je kako smo kao narod autodestruktivni...nisu nama krivi ni strani plaćenici ni strana agentura..lobisti...ratovi...nato agresije...mi sami sebe i naš identitet uništavamo...ali avaj valjda je i to deo našeg identiteta.

Živeli
 
Još jednom,sramota za sve koji su učestvovali u uništavanju tvrđavei grada,od investitora tajkuna,preko lopova iz gradske uprave i gospode iz zavoda za uništavanje spomenika kulture,pa sve do ovih što će na instagramu da kače slike iz svog novog stana sa lepim pogledom,koji su svi oni uskratili ostalim građanima i gostima NAŠEG grada i NAŠE zemlje!!! Jedno pitanje za sve one koji su kupili stan u ovom tajkunskom kompleksu: da li ste makar malo svesni onoga što je prouzrokovano ovom građevinom?
 
To njih nije toliko briga,ali sam ipak pitao da vidim da li su uopšte svesni da je tu iza tvrđava.
 
Još jednom,sramota za sve koji su učestvovali u uništavanju tvrđavei grada,od investitora tajkuna,preko lopova iz gradske uprave i gospode iz zavoda za uništavanje spomenika kulture,pa sve do ovih što će na instagramu da kače slike iz svog novog stana sa lepim pogledom,koji su svi oni uskratili ostalim građanima i gostima NAŠEG grada i NAŠE zemlje!!! Jedno pitanje za sve one koji su kupili stan u ovom tajkunskom kompleksu: da li ste makar malo svesni onoga što je prouzrokovano ovom građevinom?
Kada sam kupovao stan u kdistrikt-u postojao je samo reklamni projekat iz kojeg se nije moglo zaključiti da su gabariti zgrada toliki da ugrožavaju pogled na pojedinim tačkama. Takođe projekat je prikazan na način šireg razvoja grada sa linijskim parkom pa svakako nije postojala nijedna naznaka da se bilo koji javni interes može ugroziti projektom već upravo naprotiv.

Spratnost ovog projekta je definisana idejom svetske priznate arhitektice koja je predložila futurističko rešenje koje je većina pozdravila. Gabariti tako zamišljenih objekata su implementirani u plan detaljne regulacije iz 12e godine. Plan nije imao zahteve u pogledu korišćenja materijala i imao je uslove i saglasnosti svih relevantnih ustanova tako da je dalje svaki investitor u ostavljenim gabaritima mogao da dobije građ. dozvolu i da zida stanogradnju po zakonu.

Inače, ovaj deo grada je specifičan iz razloga što je u neposrednoj blizini centra grada, što i sam ima izuzetnih starih predratnih i lepih građevina (većinom oronulih fasada) i istorijski značaj ali je u neposrednoj blizini industrijske zone koja se oslanja na Dunavsku ulicu sve od Kališa do Pančevačkog mosta. Takođe u kraju se nalazi i izuzetno ružno naselje na samoj obali Dunava koje se prostire sve do Marine Dorćol. Niko ne može da kaže da ma koliko ružna novogradnja bila da dodatno ruži deo grada u kojem prevlađuju napuštene fabrike, autoservisi, polunapuštena luka itd.

Ideja da se napusti i izmesti industija iz po meni potencijalno najlepšeg dela grada uz gradnju parkova, stanogradnje itd je najbolja ideja za razvoj grada. Smatram, da je trebalo prvo porušiti sve napuštene objetkte,izgraditi linijski park, rešiti saobraćaj i zatim ponuditi investitorima da grade. Nažalost krenulo je obrnuto pa je tako kdistrikt prvi izgrađen a da ništa od objekata i površina javnog značaja nije urađeno pa se nemože ni sagledati velićina i važnost realiacije svih projekata koje se odnose na spuštanje BG na dunav. Na ovaj način upravo će se ostvariti i komunikacija 25i maj - Kalemegdan što je izvaredna stvar za stanovnke i posetioce Bg.

K distrikt se ne nalazi u dvorištu tvrđave već na mestu bivših skladišta fabrike Beko. Video koji je postavljen na forumu je zanimljiv ali i nerealan s obzirom da revitalizacija koja se predlaže zahteva ukidanje saobraćajnica, potpunu reorganizaciju grada... Takođe Kalemegdan nije na spisku spomenika kulture od značaja prema UNESCO, a izgradnja stanogradnje u blizini uopšte ne predstvlja kriterijum za izbor.

Sporno sa kdistriktom je što sa pojedinih tačaka se zakljanja pogled ka reci i sa reke. Ko vozi čamac u Bg zna da je ovo drugo glupost. Kad ploviš rekom kališ se vidi od Save pa sve do 25og maja (nekoliko kilometara) i ovaj kompleks zgrada ugrožava pogled eventualno nekih 100,200 metara a čak i tada postoji prolaz u samom naselju tako da se panorama ne prekida u potpunosti. Problematičan je pogled sa kališa na dunav. Na glavnim terasama kalemegdana (pobednik i terasa ka Brankovom mostu) ovo naselje se i nevidi. Sporna su mesta kada se krene ka Crkvi Ružici i u bašti restorana kalemegdanska terasa. To je realan problem i meni kao nekom ko se ne slaže sa vama to zaista mnogo štrči (doduše sad je pogled na reku zakljonjen a ranije je pogled bio na skladišta, napuštenu fabriku...). Opet glavni i najlepši pogled sa kališa na ušće i v.r. ostrvo naravno nije ugrožen ni najmanje kao ni pogled na reku sa većine pozicija na Kalemgdanu.

Naš grad je navikao prethodnih decenija da se novogradnja svodi na: kupi staru kuću na Vračaru/Dorćolu/ Savskom vencu, zatim sruši i podigni 7mo spratnicu, zatim podmaži da se priključiš na infrastrukturu male ulice i to je to. Dobijaš ogromne zgrade u malim ulicama (okolina hrama je najdrastičniji primer ali je ceo grad pun sličnih primera). Na ovaj način se ruži grad i gubi duh starih kvartova. Imajući u vidu da je izgradnja novih stanova neupitna upravo je rušenje i izmeštanje industrije iz centra i zidanje modernih kompleksa na tim lokacijama najbolji način da se spreči divljačka gradnja i sačuva stari duh grada (ono što je ostalo od njega).

U potpunosti sam saglasan sa prethodnim komentarom da treba uvesti taksu za ružnoću i svakako bi sve zgrade sa oronulim fasadama, zgrade u stilu komunističke gradnje kao i zgrade izgrađene na mestu predratnih vila imale najveći izdatak. (kada bi mogao da se uvede i porez na glupost i ograničenost gde bi nam kraj bio)
 
Ovo treba skratiti za 3-4 sprata pa bi moglo da prodje. Verovatno ce za par desetina godina to i da se desi.
 
Цео овај пројекат је од самог почетка погрешно постављен урбанистички. Плац Бека намењен продаји је морао да буде скраћен од краја зграде до тврђаве. Ја сам био и против модерног комплекса Захе. Све ово је превише олако пуштено инвеститору за вољу с обзиром на то колико је осетљива локација, што се сада у пракси да видети.
Није баш овај део Дорћола са доминантном пропалом индустријом. Бараке у кругу бившег Бека су биле монтажне и лако су срушене. Следећи индустријски објекат у близини је тек код топлане.
Комуникација Калемегдан-25. мај је већ постојала преко куле Небојша, пошто је тврђава у зони Бека ограђена Зоо вртом.
То што је ту несрећним околностима смештена фабрика не искључује близину остатака зидина објектима новоградње.

К- дистрикт је заклонио поглед на најлепши и најромантичнији део тврђаве - Јакшића кулу, цркву Ружицу и Деспотову кулу. То је тих 100-200 метара највредније визуре.

Ивеститор је бахато игнорисао вредност локације коју је купио као и град који је давао дозволе за све изграђено. Ово је највећа деградација Београда од бомбардовања 1944.
 
Vrh