Šta je novo?

Izbori 2025

@vucko
Хвала на опширном извештају из Неготина. У Неготину, по попису из 2022. године живи 26.200 људи, а у бирачком списку је 35.615 гласача. Како објашњаваш овај феномен и фантомску превару?

Извор:

Jako dobar tekst, vredi pročitati.

Deo koji mi je posebno zapao za oko:

Šta mislite – koliko je predstavnika plenuma glasalo PROTIV lustracije?
Većina beogradskih plenuma, uključujući Ekonomski fakultet, Filozofski, Pravni, AGRIF (Poljoprivredni), Višu elektrotehničku, i tako dalje…
Novi Sad, Niš, Novi Pazar i ostatak Srbije su mahom bili ZA.

Lično sam stava da je SNS najviše prodro u Filozofski i Poljoprivreni. Na trenutke zvuče kao SNS ekspozitura. Novosađani i Novopazarci za sada svetla tačka.
Ne mogu da čitam tekst, ali provereno znam da je lik bolid i narkoman. Nek sklopi malo kockice sam sa sobom pa nek se bavi drugima. Mogao bi takođe i jedan film da napravi koji nije totalni treš i krš.

Studenti su sa svim ograđivanjima sto posto u pravu.

Samo je to samo deo priče, ok, ogradite se, ali sad je vreme za drugi deo, ono što vi radite, ja hoću više akcijeeeee 😤😤😤

U pravu su i studenti što su se ogradili od ograda i nek uče malo a ti na ulicu po zimi... kad budu raspisani izbori očas posla će se dogoditi novi 15.3. Nema njemu nazad odavno.

Sve vreme u prošlom postu pišem Stefan a Stevan je... Dika mu je bio nadimak u osnovnoj, nisam mu ni znao ime... Generaciju je stariji od mene i devojčice su se jaaako ložile na njega. 🙂

Kasniji rad mu nisam pratio uopšte.

Побогу човече, ваљда обрнуто! Становништво је двотрећински русофилско и патроитски настројено. Нико никад овде није био на власти а да барем коалицијом није заграбио из народнњачког базена гласова.

Искључиво грађанистичка опција има теоријски плафон од 20-25%.

Побогу човече, ваљда обрнуто! Становништво је двотрећински русофилско и патроитски настројено. Нико никад овде није био на власти а да барем коалицијом није заграбио из народнњачког базена гласова.

Nema nikakve šanse da studentska lista otkine glasove kartelu. Opseg glasova koje SL može da mobiliše obuhvata dosadašnje opozicione + apstinente.

Inače, nije tačno da je dvotrećinski rusofilsko, prema istraživanjima koja su meni predstavljena svojevremeno, srpsko stanovništvo je bukvalno raspolućeno 50/50. Na izborima pobeđuje onaj koji svoju grupu animira bolje. SNS je "zaposeo" desničare u narodu i vrlo uspešno je našao način da održava visoku izlaznost među njima (to je i razlog zašto nijedna druga desničarska partija nema uspeha na izborima). Studenti moraju da mobilišu ove preostale koji su se, nezadovoljni opozicijom, pretvorili u apstinente zadnjih 13 godina.

Zato na protestima u poslednjih godinu dana sve vrvi od EU zastava. Oh wait...

Aleksandar-Vucic.jpg

@dveipola

Jurimo ka EU poslednjih 12 godina ovako 📉 po nivou korupcije smo pali iza Nepala, verovao ili ne. Lepo je kititi se zastavom, hvala bogu pa studente zanima suštinska promena a ne fasada.

A i dobro znaš da je dogovor da na protestima ne budu bilo koje zastave i grbovi sem Srbije, jedinica lok samouprava i fakulteta/univerziteta...

Isto tako bih mogao da napišem sve vrvi od ruskih da ima neku poentu, al nema.

hvala bogu pa studente zanima suštinska promena a ne fasada.
Ali je problem što glavne struje u EU to ne zanima. Njima odgovara Srbija ovakva kakva je.

Znam da ćeš sad ili ti ili neko drugi da potegne pitanje "ali, zašto je EU takva prema nama? Da li možda zato što smo i mi sami tako odlučili?" I onda tu ulazimo u večitu debatu šta je starije - naše nepoštovanje i nerad prema ulasku u EU ili licemerje i nemar EU za nas. I okej, ne moramo to sada da raspetljavamo. Ostavićemo to za drugi put.

Ali jeste činjenica da i EU odgovara ovakva Srbija. Da joj bude deponija, štrokava radionica, tampon zona i uopšte, jedan veliki buvljak svega i svačega. Tu, u dvorištu.

Seti se samo onoga pre par meseci - u Srbiji ključaju tenzije između naprdnih i ostalih, naprdni svakog dana pomeraju dno nekim novim svinjarijama, mediji desetkovani, Lelekom na putu da postane monopolista, malo pre toga studenti otišli na noge EU u Brisel i Strazbur da ih mole da se udostoje da reaguju... a na sve to vrh EU izađe pred medije i kaže da je njima samo bitno da rovarenje litijuma ostane strateški prioritet.

I kako onda mi treba da se osećamo?
Ne govorim sad o našim kolektivnim manama i krivicama, o tome možemo u zasebnoj diskusiji. Ali zar nije malo jadno da na sve što je normalni i opozicioni deo naroda ovde uradio do sad, i na sve što je režim uradio, da EU izađe i kaže nešto tako jadno, licemerno, podlo i hladno?

Na sve to, ja iskreno mislim da Srbija nekim zemljama i blokovima (i sa zapada i sa istoka) služi i kao test poligon za razne političke finte i eksperimente. Da ovde na nama isprobavaju šta sve može da se radi i izmisli, kako koji ljudi reaguju na to, šta se može naučiti iz toga, koje su prednosti a koje mane svake taktike, kako i gde podmititi da prođu najveće stvari a da najmanje košta... Ćacilend, paralelne institucije, hipnoza penzosa, medijski mrak, apsurdizacija svega, iskorišćavanje svakog problema u svoju korist, dovođenje stranih birača, srozavanje kulture pa i inteligencije, lažna opozicija (Đilas i slični), neprestana paranoja među opozicijom... sve je to neko smislio i pokazao Vučiću. Nije on sam izmislio i usavršio sve to. I dok se sve to ovde odvija i testira, svi veći svetski režimi prate, beleže i uče na svemu tome.

Poslednja izmena:
Ali je problem što glavne struje u EU to ne zanima. Njima odgovara Srbija ovakva kakva je.

Ali jeste činjenica da i EU odgovara ovakva Srbija.

Moje mišljenje je da bi joj više odgovaralo i ne bi nas sprečila da smo bili kao bilo koja od država u okruženju koja je na korak do članstva ili odavno već članica. Ima dosta zemalja istočno od Evrope za to što njima takođe treba.

Iako malo, kritike je najviše upravo odatle kad gledaš svet u odnosu na nas. Švedska je zaustavila neke projekte i finansiranje vladi i kaže preusmeriće ih na nevladin sektor, godišnji izveštaj EK je najgori do sada gde se jasno kritikuju vlasti da nazaduju. Što je katastrofalna ocena. Stagnacija je loša ocena a u pojedinim oblastima nazadovanje je nešto veoma retko za zemlju kandidata. U EP se barem čula neka reč o studentskom pokretu, ne znam za parlamente drugih zemalja i blokova. Ali da su glomazni, inertni, opterećeni svojim problemima i da imaju interese i odatle dvostruke aršine i da gledaju vučiću kroz prste jer im je puno toga obećao, to stoji.

Ipak ne vidim da je povezivanje sa Rusijom bolje, a ni izolacija.

Dakle, ako si to želeo baš od mene da čuješ, da imaju interese i drugačiji tretman nečlanica, eto čuo si. Svako bi se okoristio da može i napravio najbolji aranžman za sebe. Pričali smo pa si malo izvrgao ruglu kad sam uputio jasnu kritiku na račun EU kad nam šalju robu slabijeg kvaliteta te licemerna objašnjenja koje za to nude. Tako da ih i sam kritikijem, ali pogledaj gde smo i šta ovaj bumbar sa tri prsta govori i gde ćemo takvi da doguramo. Radikalštinu guramo već bezmalo 35 godina i debelo nam ne ide.

Што се тиче студентске листе, оградите се од лустрације, ми ћемо се оградити од вас. Што мање на листи буду имали анархо-левих представника - боље ће да прођу.
Од русофилског сентимента, далеко је битнији србофилски, лево оријентисани га најчешће немају, или чак иду у србофобију.

Radikalštinu guramo već bezmalo 35 godina i debelo nam ne ide.
Pa dobro ali ipak, od 2000. do 2012. smo imali proevropsku vlast a radikali i ljudi nalik njima su bili u manjini. 🫤 Odnosno nisu bili većina u Skupštini i vladi i institucijama. Zato ne bih baš rekao 35 godina. Ali kapiram suštinu, šta želiš da kažeš.

Što se ovog ostalog tiče, slažem se u nekim stvarima i naveo si me na razmišljanje. Možda se kasnije vratim na neke od njih.

По трећи пут - Студенти се нису оградили од лустрације. Не смарај.
Nema nikakve šanse da studentska lista otkine glasove kartelu. Opseg glasova koje SL može da mobiliše obuhvata dosadašnje opozicione + apstinente.
Већ се заправо десило тако да не може бити ни предмет дискусије да ли јесте или није могуће.
Inače, nije tačno da je dvotrećinski rusofilsko, prema istraživanjima koja su meni predstavljena svojevremeno, srpsko stanovništvo je bukvalno raspolućeno 50/50. Na izborima pobeđuje onaj koji svoju grupu animira bolje. SNS je "zaposeo" desničare u narodu i vrlo uspešno je našao način da održava visoku izlaznost među njima (to je i razlog zašto nijedna druga desničarska partija nema uspeha na izborima). Studenti moraju da mobilišu ove preostale koji su se, nezadovoljni opozicijom, pretvorili u apstinente zadnjih 13 godina.
Није тачно да није тачно. Имаш све изборе од 91е на овамо који дају тај однос и то буквално у 1-5% варијације на 35 година.
Којекакве анкете су наспрам тога аргумент који тежи непостојању.

Такође, од почетка студентски покрет је јасно патриотски одређен. Твој је избор да се оградиш од тога. Немам ништа против.

Zato na protestima u poslednjih godinu dana sve vrvi od EU zastava. Oh wait...

Aleksandar-Vucic.jpg

То се највише види на захтевнијим студентским акцијама. Ако погледате било који снимак студентских колона, пешака, захтевних протеста (итд.), дакле свих студентских и народских акција које су захтевале неки озбиљнији физички или умни напор, труд и самопожртвовање ЕУ застава нема нигде. Буквално има свих осталих осим ЕУ заставе. Сви они постоје на тњитеру и редиту, јако су паметни и знају како је србадија глупа али када треба заправо да се гуле табани или попије пендрек у борби против мафије онда их нема нигде

Што наводи на шокантан закључак да они који заговарају еунијаћење ради пара из фондова и лакшег бежања из земље у колонијалне силе нису спремни да се цимају или жртвују ради унапређења домовине. Дословно нам деценијама политику и све релевантне институције воде бескичмењаци и аморални хедонисти јер сви остали, који нешто вреде, покушавају да самостално створе нешто смислено и продуктивно за своју домовину упркос тим паразитима које финансирају и носе на леђима

Tqčno, samo:

Lažno patriotski*

Većina.

Имајмо на уму да све оне баке и деке које су износиле храну студнтима који су марширали, и пољопривредници који су учествовали у блокадама припадају већинској русофилској Србији.

@vucko
Хвала на опширном извештају из Неготина. У Неготину, по попису из 2022. године живи 26.200 људи, а у бирачком списку је 35.615 гласача. Како објашњаваш овај феномен и фантомску превару?

Извор:
Ogromna dijaspora. Cela istočna Srbija je po Beču i ostalim gradovima

По трећи пут - Студенти се нису оградили од лустрације. Не смарај.

Већ се заправо десило тако да не може бити ни предмет дискусије да ли јесте или није могуће.

Није тачно да није тачно. Имаш све изборе од 91е на овамо који дају тај однос и то буквално у 1-5% варијације на 35 година.
Којекакве анкете су наспрам тога аргумент који тежи непостојању.

Такође, од почетка студентски покрет је јасно патриотски одређен. Твој је избор да се оградиш од тога. Немам ништа против.

Ja sam gadljiv i na beznadežne evropejske liberale i na zadojene rusofilske desničare, a to su dve grupe koje određuju vlast u ovoj državi zadnjih 25 godina (za koje mislim da su ideološki mnogo bliže nego što oni sami veruju, ali to je druga tema).

Razlog zašto bih voleo da studenti izbegnu zamku podilaženja desničarima je to što mislim da bi to samo dovelo do kanibalizacije glasača desne opozicije, dok bi paralelno izgubili liberalske glasače, a SNS bi u tom procesu završio netaknut.

Mnogo je desničarskih političara i partija u poslednjih 13 godina pokušalo da otme glasače SNS-u, ali bezuspešno. Njegovo glasačko telo je jako disciplinovano i sigurno neće zbog studentskog tokenzima (kao npr. prisustvo Lompara na listi) promeniti kome daje glas na izborima.

Његово гласачко тело није монолитно. А сад му се љуља слика о Српском Путину.

Razlog zašto bih voleo da studenti izbegnu zamku podilaženja desničarima je to što mislim da bi to samo dovelo do kanibalizacije glasača desne opozicije, dok bi paralelno izgubili liberalske glasače, a SNS bi u tom procesu završio netaknut.
Заправо је обрнуто - замка је подилазити левичарима.
Права десна опозиција (независна, непопулистичка) не постоји, зато су њени гласачи у апстиненцији. А либералски гласачи свакако не гласају за патриотске листе. Тако да је јасно шта је чинити студентима.

Vrh