hvala bogu pa studente zanima suštinska promena a ne fasada.
Ali je problem što glavne struje u EU to ne zanima. Njima odgovara Srbija ovakva kakva je.
Znam da ćeš sad ili ti ili neko drugi da potegne pitanje "ali, zašto je EU takva prema nama? Da li možda zato što smo i mi sami tako odlučili?" I onda tu ulazimo u večitu debatu šta je starije - naše nepoštovanje i nerad prema ulasku u EU ili licemerje i nemar EU za nas. I okej, ne moramo to sada da raspetljavamo. Ostavićemo to za drugi put.
Ali jeste činjenica da i EU odgovara ovakva Srbija. Da joj bude deponija, štrokava radionica, tampon zona i uopšte, jedan veliki buvljak svega i svačega. Tu, u dvorištu.
Seti se samo onoga pre par meseci -
u Srbiji ključaju tenzije između naprdnih i ostalih, naprdni svakog dana pomeraju dno nekim novim svinjarijama, mediji desetkovani, Lelekom na putu da postane monopolista, malo pre toga studenti otišli na noge EU u Brisel i Strazbur da ih mole da se udostoje da reaguju... a na sve to vrh EU izađe pred medije i kaže da je njima samo bitno da rovarenje litijuma ostane strateški prioritet.
I kako onda mi treba da se osećamo?
Ne govorim sad o našim kolektivnim manama i krivicama, o tome možemo u zasebnoj diskusiji. Ali zar nije malo jadno da na sve što je normalni i opozicioni deo naroda ovde uradio do sad, i na sve što je režim uradio, da EU izađe i kaže nešto tako jadno, licemerno, podlo i hladno?
Na sve to, ja iskreno mislim da Srbija nekim zemljama i blokovima (i sa zapada i sa istoka) služi i kao test poligon za razne političke finte i eksperimente. Da ovde na nama isprobavaju šta sve može da se radi i izmisli, kako koji ljudi reaguju na to, šta se može naučiti iz toga, koje su prednosti a koje mane svake taktike, kako i gde podmititi da prođu najveće stvari a da najmanje košta... Ćacilend, paralelne institucije, hipnoza penzosa, medijski mrak, apsurdizacija svega, iskorišćavanje svakog problema u svoju korist, dovođenje stranih birača, srozavanje kulture pa i inteligencije, lažna opozicija (Đilas i slični), neprestana paranoja među opozicijom... sve je to neko smislio i pokazao Vučiću. Nije on sam izmislio i usavršio sve to. I dok se sve to ovde odvija i testira, svi veći svetski režimi prate, beleže i uče na svemu tome.