Šta je novo?

Izbori 2025

Без обзира што сам и сам званично пилот од 2003. (додуше лаке, немоторне летелице, параглајдера) и што имам солидног искуства у оцењивању висине и даљине, исти утисак сам имао! Опет нисам експерт, доста је ту до визуелног ефекта и вероватно је све то било много безбедније него што се учинило, али дефинитивно је било импровизације! То се нарочито видело у прелету теретњака. Озбиљне углове су правила крила у односу на тло у крајњим прилазним маневрима и то сам посматрао и снимао са 40 м висине, да не кажем у нивоу. Ловци су летели још ниже, Супер Галебови су пролетели најниже. 29-ке све диме озбиљно, правиле су и озбиљније маневре у самом центру. Видео сам звоно на вежбама пре неки дан са свог прозора, претпостављам да је било и јуче. Ок они су бржи и лакши, па имају простора да ту кинетичку енергију претворе у потенцијалну, али да радиш тако нешто у тако густо насељеној средини, непотребно! Исто за те озбиљније маневре треба и већа брзина, можда и форсаж, тако да ми је то посебна замерка што се буке тиче.

Исто сам од оних који би могли сатима да гледају полетања и слетања и маневре, па мало волим и да снимам и анализирам. У односу на претходне године је промењен прилазни пут, курс. Пре се више летело ближе Војислава Илића, ниже, али без препрека већих и са блажим скидањем висине. Ове године се летело више ближе Булевару, али ту има већих препрека (Рудо, 5 солитера на Лиону) и незгодно је скидање висине, да би било ефектније за гледаоце.

А то мајмунисање са Рафалима, да долазе Французи, а после се као хвалиш снагом нашег неба...
Није до војске, сигуран сам да су пилоти уживали у изазову и максимално професионално радили у складу са захтевима и додатним притиском због урбане средине, до колонијалног управника је!

Ако бих морао да нагађам рекао бих да су променили курс како би се летело више изнад периферних насеља где је циљна група ове параде али и партије.

Kao doskorasnji zvezdas kazem da se ovo Zvezdi nikada ne sme zaboraviti. Gasenje bi bila pravedna kazna, ali znam da od toga nema vajde. Prodane duse svi do jednog. Od vodja koji su se prodali za dobre pare, do obicnih navijaca koji cute za koju namestenu titulu vise. Sramno!
Terzu madjiju, Covica i ostalo rukovdstvo necu ni da komentarisem.
Da, st***. Gde nestade ono vreme kad su im vođe bile srpski vitezovi poput Arkana. :)

Ако бих морао да нагађам рекао бих да су променили курс како би се летело више изнад периферних насеља где је циљна група ове параде али и партије.

Не бих баш ишао толико далеко, а и не би требало да делимо људе периферија/центар ни по којој линији. Ја први баш волим да гледам све у вези летења, само сматрам да овако густо насељена средина није за то, поготово за оне теретњаке, верујем да је ово први њихов налет овакав кроз центар на тој висини. Последњи налет ловцима исто, видно бржи, онако кокетирање са пробијањем звучног зида, клинци из паркића се престравили. Неко показивање мишића Шиптара, плашење народа, учвршћивање свог гласачког тела, шта ли? Баш ми је убер одвратно све то, шатро снага, срБско небо, у ствари један нитков са толико путера на глави, који ће урадити све што му се каже. Није ми јасно како гомила људи и даље пуши ту причу...

А и јесте било захтевније због више летелица, координације са цивилним ваздухопловством, ATC итд...

Kao doskorasnji zvezdas kazem da se ovo Zvezdi nikada ne sme zaboraviti. Gasenje bi bila pravedna kazna, ali znam da od toga nema vajde. Prodane duse svi do jednog. Od vodja koji su se prodali za dobre pare, do obicnih navijaca koji cute za koju namestenu titulu vise. Sramno!
Terzu madjiju, Covica i ostalo rukovdstvo necu ni da komentarisem.

Муслиу је ту паметнији, учио је на грешкама Злобе. Ја ћу и даље бити Звездаш, али их бојкотујем до даљњег...

Poslednja izmena:
Preterujete ljudi. Znajući vojne pilote, to što vama deluje opasno, njima je zabavno.
(naravno, ne mogu da znam da li u pitanju propust ili prosto vežbaju i malo nategnutije stvari kad već imaju priliku)

1758463380818.jpeg

Danas nisu ona spontana okupljanja sa devet miliona ljudi?

Ово око легализовања кућа ће да нам се обије о главу у фулу. Тмн људи да се изгасирају да аца србин мисли на њих па ће да се гласа на макс за њега.

Mi ne odgovaramo za instalacije kakve ste vi postavili. Mi ne možemo da odgovaramo kao država za tehničke stvari, za upotrebne dozvole. Mi odgovaramo za upis prava svojine.

По овоме бар изгледа да неће моћи све да се легализује, а не буквл све и свашта, мада уз који ручкић и ковертицу биће свега. Исто тако чини се да ће требати пројекат и све друге пропратне ствари, што је добра ствар. Друго тумачење је "легализу шта оћеш лол".

Помоћ око легализације би била када би се сваки власник који није најужа родбина да мора да испарцелише, не да људи треба да виде ко је тачно наследио кућу комшије пре 15 година да би могао да сагради гаражу (из разлога јер деле парцелу и даље). Ако одете на геосрбију, посебно по мањим местима, видећете парцеле које садрже целе комшилуке у њима.
Ја код легализације своје куће морао сам да набавим 20 и нешто потписа из истог тог разлога, тада је нешто додатно требало за препарцелизацију па ћу имати ужитак понављања тог поступка.

Парада пијанства и кича је кулминација перверзне издаје српског народа на Косову и Метохији. Док се последњи елементи српске државе бришу за то време се тенкови котрљају по Београду.

Ова издаја има елементе и метафизике јер у суштини пљује на Косовски завет. Војска која би требала да буде гарант суверенитета државе фактички директно учествује у издаји. Пристанак и учествовање генералштаба у целој причи баца додатну љагу на часну официрску професију која је имала чист образ.

Али то је и суштина радикализације српског народа. Некад је ово био не претерано писмен народ, али народ који је знао шта је част. Радикали су га претворили у просту, корумпирану руљу која гледа искључиво лични интерес.

Скидање ове гамади са владајућих позиција са собом мора да повуче тектонске промене у целој држави, или нам се смеши пропаст.

Примарни разлог гласања за студентску листу је борба против режима, али секундарни борба против све лажне опозиције. Битка се води на два фронта, само је други знатно слабији и мањи, али и даље постоји и битан је. Као Солунски фронт у Првом светском рату, мање значајан од Западог и Источног али доста битан на крају.

Ово око легализовања кућа ће да нам се обије о главу у фулу. Тмн људи да се изгасирају да аца србин мисли на њих па ће да се гласа на макс за њега.

Mi ne odgovaramo za instalacije kakve ste vi postavili. Mi ne možemo da odgovaramo kao država za tehničke stvari, za upotrebne dozvole. Mi odgovaramo za upis prava svojine.
По овоме бар изгледа да неће моћи све да се легализује, а не буквл све и свашта, мада уз који ручкић и ковертицу биће свега. Исто тако чини се да ће требати пројекат и све друге пропратне ствари, што је добра ствар. Друго тумачење је "легализу шта оћеш лол".

Помоћ око легализације би била када би се сваки власник који није најужа родбина да мора да испарцелише, не да људи треба да виде ко је тачно наследио кућу комшије пре 15 година да би могао да сагради гаражу (из разлога јер деле парцелу и даље). Ако одете на геосрбију, посебно по мањим местима, видећете парцеле које садрже целе комшилуке у њима.
Ја код легализације своје куће морао сам да набавим 20 и нешто потписа из истог тог разлога, тада је нешто додатно требало за препарцелизацију па ћу имати ужитак понављања тог поступка.
Је ли потреба препарцелизација земљишта за легализацију саме куће? Нешто ми се чини да то није било неопходно када је мој матори завршавао то.

Је ли потреба препарцелизација земљишта за легализацију саме куће? Нешто ми се чини да то није било неопходно када је мој матори завршавао то.

Није потребна, али свако ко има неко право на парцели треба да се сложи са тиме да легализујеш кућу, да радиш било шта.
Право имају сви који су власници парцеле, и они који су се већ одвојили, али нису затражили неки отпуст или тако нешто како више не би имали право и на парцели од које су се одвојили.

концепт легализације је сам по себи бесмислен и иде супротно свакој правној логици. Као што не може да те неко кривично гони за дело који је било законито када је учињено тако не може нешто незаконито да постане законито ретроактивно. Дивља градња без државне дозволе је незаконита и стога не може да се накнадно "озакони" већ мора одговорни да се казни и градња поруши. Као што у обрнутом случају не може да се нешто ретроактивно илегализује.

И не, затварање градилишта није казна, казна је одлазак у затвор и рушење до темеља свега што је направљено.

Потез озбиљне државе би био да се све што је нелегално у целој земљи поруши и да се доследно руши и кажњава апсолутно сваки вид градње који није детаљно одрађен по унапред добијеним дозволама, у складу са законима. Да свако ко покуша да гради ишта без прикупљања свих дозвола аутоматски пошаље на робију а свако ко купи некретнину која није потпуно законито решена третира као криминални инвеститор и да му се та некретнина одузме и поруши без новчане надокнаде. Па уз једно 35 година таквог терања мак на конац можда и изградимо европски систем у коме нам не падају надстрешнице и фасаде на главу деце

И још једна ствар, неке будале, нпр моји родитељи, су градили кућу потпуно легално и све дозволе и прикључке платили држави око 4-5000 евра укупно.

Ово је класично кажњавање људи који су ствари радили легално и стављање истих у статус грађана другог реда на уштрб ових дивљих и алавих.

A ono da se nelegalni objekti neće rušiti nego će postati vlasništvo države? Koliko samo tu ima prostora za malverzacije. Dogovore se da neki buzdovan sagradi neki ćumez nasred Trga republike i država ga uzme i napravi "promotivni štand".

Ово је отишло толико далеко да би пуко доследно примењивање закона изледало као просвећени апсолутизам а можда и грађански рат.

Оно, уклањање свих дивљих објеката у Србији би подразумевао обрачун те неке имагинарне, утопијске легалистичке Србије са једно 20-30% сопствених грађана који су у сталним прекршајима и кршењима закона.

Мени је сам концепт легализације океј, уколико се све одради као да правиш нову кућу од нуле. Просторни план, пројекти, све што ти треба за нову кућу, јер ће ти вероватно све то бити потребно и касније. Мада ово све кажем као неко чији ћале није легално правио кућу па смо је брат и ја легализовали после, стога нмг бити објективан у томе.

A ono da se nelegalni objekti neće rušiti nego će postati vlasništvo države? Koliko samo tu ima prostora za malverzacije. Dogovore se da neki buzdovan sagradi neki ćumez nasred Trga republike i država ga uzme i napravi "promotivni štand".
Сигурно. Биће у фулу ако има неких кућа које су прављене пре '61 или '64, јер тек од тада имаш праву дозволу за градњу. Па некако изманевришу да је уствари нелегална и уместо 3-4 наследника ту кућу добије држава и она је додели некој "сиротињи" (другару од другара)

И још једна ствар, неке будале, нпр моји родитељи, су градили кућу потпуно легално и све дозволе и прикључке платили држави око 4-5000 евра укупно.

Ово је класично кажњавање људи који су ствари радили легално и стављање истих у статус грађана другог реда на уштрб ових дивљих и алавих.
Моји родитељи су платили све дозволе и прикључке. Задружно са комшијама плаћали и спровођење струје и воде кроз улицу. И додатно одвојене прикључке за кућу касније. Припремили сву документацију и све неопходно за легализацију. Уредно плаћају порез на имовину. Пре неких 15-так година отишли да предају, и рекоше им, супер, још само комисија да оде на терен и да платите 9 хиљада евра. Насмејали се, окренули се и рекли када буде нормална цена платићемо.

Ово је отишло толико далеко да би пуко доследно примењивање закона изледало као просвећени апсолутизам а можда и грађански рат.

Оно, уклањање свих дивљих објеката у Србији би подразумевао обрачун те неке имагинарне, утопијске легалистичке Србије са једно 20-30% сопствених грађана који су у сталним прекршајима и кршењима закона.

У ствари понекад се питам да није тај процента већи? Јер јбг...Муслиу је одвратан лик, али није глуп свакако. Не би он то донео тек тако без неке анализе рејтинга и сл (или можда једноставно таргетира своје да учврсти). Једноставно смо хајдучија. Већина би декларативно хтела правну државу и добар систем, али ето, ако може само ово да прође, оно да се среди/заврши итд...

Демократија је, на крају, владавина већине (што видимо да не мора бити и апсолутна, него реалних 25%, проценат који омогућава апсолутну моћ). Ако је већина у том фазону...е хајде да прође само ово/оно...тако ће и бити...

Онда ти кажу...кад будемо имали шведски стандард, имаћемо и такво поштовање закона, а не капирају да је до наше колективне свести...

У ствари понекад се питам да није тај процента већи? Јер јбг...Муслиу је одвратан лик, али није глуп свакако. Не би он то донео тек тако без неке анализе рејтинга и сл (или можда једноставно таргетира своје да учврсти). Једноставно смо хајдучија. Већина би декларативно хтела правну државу и добар систем, али ето, ако може само ово да прође, оно да се среди/заврши итд...

Демократија је, на крају, владавина већине (што видимо да не мора бити и апсолутна, него реалних 25%, проценат који омогућава апсолутну моћ). Ако је већина у том фазону...е хајде да прође само ово/оно...тако ће и бити...

Онда ти кажу...кад будемо имали шведски стандард, имаћемо и такво поштовање закона, а не капирају да је до наше колективне свести...

Не капирају да нема шведског стандарда без шведског легализма, тј. да је данашњи шведски стандард дошао тек много након неудобне владавине права и то као њена последица

О чему ми причамо кад је пола кућа по приградским насељима у Београду нелегално изграђено.

Питања урбанизма и просторног планирања су једна од 4 најјаче категорије тема у Београду, а за које медијски простор малтене не постоји. Ево, на примеру легализације безправне градње сте сами описали колико је то компликовано.

Неки су овде помињали ригорозан систем, а који је везан за државе са традицијом правне и уређене државе. И тамо то представља континуитет. Врло је важно поменути да ту постоји и холандска крајност (а која мислим да је у још неким правно уређеним земљама), да су ти закони једнаки за све са диктираним амандманима финансијске олигархије, како потрошња на становање не би случајно пала испод 40% укупне потрошње, и како случајно не би било доступна градња по свом укусу осим за 2-3 посто најбогатијих. Остали, "креативност" у различитости стамбеног простора могу да бирају међу различитим пројектима корпорација, и то само ако су виша средња класа. Нижа средња класа има много скученији избор онога што јој је финансијски максимум и то у условима доживотног кредита.

Иако је, шта год говорио Холивуд, и окорели прозападњаци, белоруска урбанистичко-стамбена политика једна од најправеднијих, ако и не најправеднија у Европи, иако грађанин Белорусије има једну од највећих слобода по том питању, ни то није модел који је могуће слепо копирати. Слобода овде означава економску и правну доступност да решаваш стамбено питање са својим песничким слободама, не нарушавајући урбанистички, правни и економски поредак.

Ту треба цео систем прелазних закона, али почетак би морао бити:
- Категоризација парцела, и монопол државе на конверзију парцела. То значи да ако је кућа на 10 ари плаца на Врачару или Вождовцу од 120 квадрата, ти можеш на тој парцели да доградиш максимум 20 или 30%, и да та парцела има минимум 70% зелених површина које упијају атмосферске воде.
- Просторни план подручја посебне намене, који дозвољава откуп имовине без обзира на жељу власника да је прода, мора се проширити на откуп земљишта за нова насеља 200 и више хектара. Тако се формира понуда парцела са водоводом, струјом, канализацијом, вртићем.... Да не набрајам све што подразумева планско насеље.
- Монопол државе на конверзију земљишта. Геџа не може да прода њиву у плацеве. Њива може бити само њива док је држава не откупи, комунално-урбанистички не уреди и не претвори у уређено грађевинско земљиште.
- Не смањивање цене легализације испод 100 евра по квадратном метру, осим за баш специјалне у социјалном смислу случајеве (члан породице инвалид, самохрани родитељ и још неки случајеви). Једино што се може, да се организује плаћање истог по некој умереној цени са много рата следећих 5-10 година, типа. Ту је важно да те паре стварно оду за уређење те зоне (вртић, канализација...).
- Градити базу државних изнајмљених станова са смањеном станарином, макар и са заједничким тоалетима и кухињама у неким случајевима. Ту има много основа за пребивање: 1) стална сигурна кућа за случај породичног насиља 2) губитак стамбеног простора због судског спора, пожара, клизишта, поплаве... 3) породице са бар једним дететом 4) полиција, војска, просветни и здравствени радници, 5) привучена радна снага за државна предузећа или службе (рецимо, возач ГСП из унутрашњости, који једном недељно иде на викенд у родно село).

Наравно, ту има доста детаља, али рецимо, грубо.

Zbog sveta, koga boli k za glasače... Da li je glupost ili zla namera, al retko kad propuste priliku da mu nabace penal.

Vrh