Gutao sam i ja suzavac, više puta. Prvi put sa 10 godina.
A ne bi se danas gutao suzavac da 1/3 naroda - ona mutava, inatlijska i istripovana - nije svirala k..cu od 2012. do 2024. Zato ćemo sad da se najedemo g..ana, nagutamo suzavca, nadobijamo batina i uopšte - da rodimo mečku dok se ratosiljamo ove kancerčine. U stvari biće prava sreća ako ne ode dalje od batina i povreda tupim predmetima.
Ne možemo da zatvaramo oči pred onim što se dešava i što su činjenice.
Evo, nek bude i da je to pravo na drugačije mišljenje, ti uživaš dok udaraju pandura šipkom, ja ne, poenta je da to ne vodi ničemu.
Tj. vodi scenariju koji viđamo već nekoliko puta - mi se kurčimo i to baš mala grupa, oni bace suzavac i krenu u juriš, svi beže, gotov protest.
Rezultat - njima ništa, mi isprebijani, uhapšeni i nagutani suzavca, smanjuje se broj ljudi koji izlaze, mediji bruje o teroristima koji ruše državu (najmanje bitan deo).
Mi smo to što jesmo, svi se živi organizovali, studenti, gimnazijalci, umetnici, profesori, nastavnici, biciklisti, ekolozi, trkači... samo nigde nema internet ratnika i prvosrbijanaca, a oni su ti koji su heroji, jelte, i sve bi prebili.
Meni to nije problem, štaviše, super je što ljudi ne znaju da se biju i posvećeni su sasvim nekim drugim aktivnostima.
Što ne znači da nismo hrabri, hrabriji smo u suštini od svakog navijača i polićacija.
Međutim, nismo organizovani. I već postaje smešno i neozbiljno.
Neko mora da stane više iza svega i vodi protest. Ako se u Novom Sadu ide na fakultet, da se zna šta se radi. Ako protest nije šetnjica, da se zna kako se deluje.
Samo niko to da uradi i ovako ispadamo kao Bole, Čeda Velja, Smrda Mudić i ostale ugnjetene mase.
Danas najveću glupost koji čovek može da odvali jeste da kaže da protesti traju već skoro godinu dana i nije urađeno ništa. Urađeno je mnogo, ali baš mnogo. Jedino ne vidim rezultat ovih ugnjetene mase protesta u proteklih mesec dana.
Proces izgleda ovako - lože se na internetu, ovaj nosi palicu, ovaj koktel... u realnosti 50 ljudi stane ispred policije. Onda vama nije ni najmanje žao i naslađujete se što udaraju pandure. Onda panduri nas masakriraju i završi se našim kukaknjem na policijsku brutalnost.
Ono što ja kažem jeste da i studenti više nek jedu govna. Ili nek kažu, protest je miran i ograđujemo se od svih sa motkama od deset metara, kada vidite takve, sklonite se... može masa da se izmesti na drugo mesto...
Ili da kažu da nije miran i organizuju se. Mora neko da vodi, da postoje ljudi sa megafonom koji usmeravaju masu...
Pa nisu ti panduri ništa strašno i ne prave oni razliku, narod može da se bije sa njima. Ili se gura ili šta god.
Najveći problem je suzavac i to je ono što rastera narod. Jel postoji neko organizovan da to spreči? A postoje načini da se gasi ili vraća nazad. Što nema grupa redara obučenih kako se to radi koja ide kroz masu mirno i vraća suzavce, adekvatno opremljena i obučena?
Niti su se studenti organizovali, niti internet ratnici, niti prvosrbijanci.
Ljudi su organizovani po grupama da trče i rade slične stvari i to je ok, svako doprinosi kako on može.
Samo sad kad je došlo vreme kurčenja, nigde heroja. I šta sad? Opet se kurčiti i opet u krug? I onda ćemo pričati da je motkom po policiji ok i da suze ronimo za jadne policajce.