Šta je novo?

Izbori 2025

Притом, уз овакву матицу која прстом не мрда за Србе у региону, до сада би једно трећина тих Срба постали Хрвати. И ово мало што их је остало се убрзано асимилију последњих 10ак година.

Има један други проблем који жуља тзв. Србијанце као и Војвођане од стране избеглица и дошлих из других република, а то је њихово јако држање заједно, чега је било још од оснивања краљевине СХС. Ту нису само избеглице из Крајине, Босне и са Косова, већ и Црногорци. Тако има по многим крајевима стереотипа да су крајишници/босанци/црногорци/косовари/дођоши заузели позиције по државном апарату и да се међусобно вуцарају и заузимају места, док се староседеоци међусобно углавном саплићу.
Pa to je često i tačno, ali to je realno manjina dođoša koja se na taj način ovajdila.

Такви стереотипи постоје свуда јер доста људи сматра да им самим местом рођена припада нешто више у односу на некога ко је рођен у неком другом месту.
Са друге стране постоји и потреба људи да се у новој средини ослоне на "неког свог", на нешто што им је блиско и познато и потреба да стичу брже од некога ко већ има нешто стечено или наслеђено.

Има један други проблем који жуља тзв. Србијанце као и Војвођане од стране избеглица и дошлих из других република, а то је њихово јако држање заједно, чега је било још од оснивања краљевине СХС. Ту нису само избеглице из Крајине, Босне и са Косова, већ и Црногорци. Тако има по многим крајевима стереотипа да су крајишници/босанци/црногорци/косовари/дођоши заузели позиције по државном апарату и да се међусобно вуцарају и заузимају места, док се староседеоци међусобно углавном саплићу.
То је доказ класичног малограђанства оних који то замерају. У природи сваког човека икада је да се групише са својима. Ево, имам доста пријатеља лесковчана и држе се и помажу заједно. Крагујевчани рецимо су исто на неки чудан, својствен начин увек заједно. Онда ужичани и рашани као црногорци...

Кука се на крајишнике и црногорце а нико на тај корупционашки систем непотизма, криминала и уваљивања који је "дођош" затекао.

Ja bih samo voleo da projekcije i stereotipe koje povezujete sa čitavim grupama, ko je kakav, zadržite među sobom.

Nikad u životu se kao Srbijanac nisam osećao ugroženo i sve što ste u bujici stereotipa pripisali, nikad nisam osetio neki problem ili projektovao na druge. Najbolji drugar s faksa je Crnogorac i danas radi u državnoj službi, nikad mu nisam zamerio, niti sam pomislio nešto loše zbog toga.

Sad čitam i deluje mi nestvarno kako nas doživljavate. NISAM UOPŠTE primetio da se hrvatski Srbi jako drže zajedno, nezavisno od nas. Naprotiv tamo gde sad imam kuću u ruralnom Voždovcu su se dogodila i kumstva i krštenja i nerazdvojna najbolja prijateljstva između mojih roditelja i novih komšija. Svaka slava ili bilo koje druzenje ne može da prođe bez njih. Pričate dijametralno suprotne stvari od onoga što sam ja doživeo.

Tooooliko lupetaranja vaših primitivih projekcija na čitave narode ili delove naroda to samo ovde čovek može da pročita i nigde više.

Isto tako su kao u Bačku od 91 - 95 dolazili su i u moje odeljenje u osnovnoj novih đaka najmanje 10, od pada Vukovara nadalje. Svi su bili maksimalno prihvaćeni i voljeni kao drugari. Svi do jednog. Svi.

Koji se se sve ovde neostvareni mamlazi pojavljuju i o čemu pričaju, pa to nema nigde, pri tom ne mislim na tebe i KlauKalasha, ali vidi se na koga mislim i ko deli Srbe i okreće na mržnju. I onda još navode da bi najrađe želeli Hrvatsku bez Srba i onda dodaj tu i Kruševac. Nešto isto bilo u Kruševcu? 😏 Ja ponovo imam najbolja sećanja na Kruševac i sećam se da su neki ljudi morali da prodaju kuće i odu s Kosova, ali ne i da su ih Kruševljani zajedljivo gledali i dočekivali. Prosto ja to sećanje nemam.

Ima nešto malo jadno u tome da u zemlji veličine 200 sa 400 km i jedva 6 miliona ljudi neke grupe i tipovi ljudi osećaju potrebu da kad god odu u drugo mesto traže svoje "zemljake" i "komšije" i drže se samo njih.

Šta smo mi, Indonezija sa 300 miliona ljudi razbacanih na hiljade ostrva? Kina sa 2 milijarde ljudi i XY etničkih grupa? Rusija sa 11 vremenskih zona i 9000 km prostranstva?

Kao što ima mnogo toga jadnog da neko ko je rođen van Beograda (ili nekog od većih gradova ovde) misli da su u gradovima med i mleko, i da ljudi u njima njemu nešto duguju. Ili da su oni krivi što je u Srbistanu večita korupcija i što je g..nar od političara iz njegovog kraja otišao za Beograd da tamo/ovde krade, sili se i baškari se, umesto da je ostao sa njima u rodnom kraju. A oni ga i izabrali i uzdigli takvog rđavog. Kao što su birali i uzdizali mnoge takve g..nare i pre njega.

Ovo zadnje sa animozitetom prema Beogradu pa i ostatku Srbije van Kosova je posebno izraženo kod Kosovara. Dve trećine njih koje sam upoznao imaju stav "ja sam sa Kosova, meni pripada!". I to ne samo prema Beograđanima, nego generalno, i prema Smederevcima, Vojvođanima, itd... I taj mentalitet primenjuju na sve, od čekanja u redu za kasu, preko parkiranja na trotoaru, preko budžetskog mesta na faksu, pa sve do upravljačkih i privilegovanih pozicija na radnim mestima.

Al ajd' mi zli i dekadentni Beograđani koji nismo merodavno ni za šta i ne umemo ni vatru u pećini sami da zapalimo... nego znam da i po ostalim delovima Srbije imaju slična mišljenja i iskustva sa većinom Kosovara. Naravno, nisu svi isti i zato kažem 2/3 da su takvi. Ali svakako jeste većina takva i to se baš primećuje.

Poslednja izmena:
Ne govorim ništa vezano za vlast i režim 90tih protiv kojih sam uvek bio i zašto su ljudi moralo da beže i kako su dočekani i koliko su čekali na ostvarenje svojih prava, ali da su ih obicni građani dočekivali skoro kao pa na nož kako pojedini predstavljaju, i da nama pripisujete mržnju, veze s mozgom nema.

Ja bih samo voleo da projekcije i stereotipe koje povezujete sa čitavim grupama, ko je kakav, zadržite među sobom.

Nikad u životu se kao Srbijanac nisam osećao ugroženo i sve što ste u bujici stereotipa pripisali, nikad nisam osetio neki problem ili projektovao na druge. Najbolji drugar s faksa je Crnogorac i danas radi u državnoj službi, nikad mu nisam zamerio, niti sam pomislio nešto loše zbog toga.

Sad čitam i deluje mi nestvarno kako nas doživljavate. NISAM UOPŠTE primetio da se hrvatski Srbi jako drže zajedno, nezavisno od nas. Naprotiv tamo gde sad imam kuću u ruralnom Voždovcu su se dogodila i kumstva i krštenja i nerazdvojna najbolja prijateljstva između mojih roditelja i novih komšija. Svaka slava ili bilo koje druzenje ne može da prođe bez njih. Pričate dijametralno suprotne stvari od onoga što sam ja doživeo.

Tooooliko lupetaranja vaših primitivih projekcija na čitave narode ili delove naroda to samo ovde čovek može da pročita i nigde više.

Isto tako su kao u Bačku od 91 - 95 dolazili su i u moje odeljenje u osnovnoj novih đaka najmanje 10, od pada Vukovara nadalje. Svi su bili maksimalno prihvaćeni i voljeni kao drugari. Svi do jednog. Svi.

Koji se se sve ovde neostvareni mamlazi pojavljuju i o čemu pričaju, pa to nema nigde, pri tom ne mislim na tebe i KlauKalasha, ali vidi se na koga mislim i ko deli Srbe i okreće na mržnju. I onda još navode da bi najrađe želeli Hrvatsku bez Srba i onda dodaj tu i Kruševac. Nešto isto bilo u Kruševcu? 😏 Ja ponovo imam najbolja sećanja na Kruševac i sećam se da su neki ljudi morali da prodaju kuće i odu s Kosova, ali ne i da su ih Kruševljani zajedljivo gledali i dočekivali. Prosto ja to sećanje nemam.
Ja само преносим шта сам чуо и доживео. Од људи из Крушевца и из Краљева сам углавном слушао лоше о људима који су тамо дошли са Косова. Класичне приче, продали куће шиптарима а сад у кафани певају ко да ми узме из моје душе Косово. Има и горих стереотипа типа да су за све наше пропасти криви црногорци - Милошевић, Караџић и Александар Карађорђевић. Или она прича младићи из Србије ишли да гину по Хрватској, а Срби из Хрватске одмах побегли чим им се запуцало 95. Или Срби у Србији трпели санкције и чекали у реду испред амбасаде зато што су Срби у Босни ратовали. Итд.

Те генерализације и стереотипи могу бити и локалшовинистички, и антинационалистички.

Lelekom, EPS i Železnice su imali po par hiljada zaposlenih na Kosovu koji su uredno primali plate a bili su zavedeni na radna mesta u objektima koji više ne postoje, ili su odavno u vlasništvu šiptara i njihove "države".

Ima toga i dalje, samo malo manje nego pre. Nema skorijih reportaža o tome koliko ih je danas. Ovo je članak iz 2012.

Naravno, takve stvari se gotovo uvek prećutkuju kad krene priča o poštenju i ravnanju računa među Srbima iz različitih krajeva.

Kao što se prećute i muljaže sa švercom i šemama za oslobađanje od PDVa.

Зар сам негде тврдио супротно?
Моја последња реченица односила се на однос државе, конкретно на то што су толико чекали на држављанство и на то што је то урађено највећим делом зато што се чекало да се што више људи са статусом избеглог или прогнаног лица или врати или да емигрира у Аустралију, Канаду, САД, посредством међународних организација за бригу о избеглицама, што је један добар део и учинио у периоду 1995-1999.
Молим да се моја писанија не ставља (поново) у контекст у који не припада 🙂

Ja само преносим шта сам чуо и доживео.

Evo isto i ja. Nije problem.

Malo je reći komšije, za sve te porodice koje su sagradile kuću tik uz nas. I ja sam se družio sa njihovom decom, bili su integrisani, sami su želeli da se povezuju i van njihovih krugova. Ne znam možda je drugačije u nekim tipičnim mestima sa pridošlim Srbima, ali ovde ka Avali gde imam neposredno iskustvo sa par porodica, nije bilo masovno njihovo naseljavanje i sve je funkcionisalo super. Maksimalna integracija.

Žao mi je za nečije negativno iskustvo koje je neke kreiralo u negativne ličnosti kakvi jesu al to ne daje za pravo da celu Srbiju guraš u ambis ili mi pripišeš da najviše volim Hrvatsku u Jugoslaviji bez Srba.

To je ista ova podela na tobože ustaše koju režim radi. Mislim baš je sramota.

Svako leto sam išao u KŠ, gradska porodica nedaleko od centra, deda profesor matematike. Nismo tako doživljavali i komentarisali izbegle sa Kosova. Možda je bilo takvih komentara gde ljudi ne kapiraju da su prinuđeni i da najrađe ne bi prodali, ali na tako šta nisam čuo kao dete dok sam odlazio tamo. Možda sam bio zaštićen tih tema, ne znam. A išao sam sa bakom svuda okolo kod komšinica i slušao baš te čaršijske priče na koje se i sam pozivaš i glupo mi je da razgovor svodim na to, al ako tako treba da dokazujem da postoje i drugačija iskustva, onda nema druge. Neću da dozvolim da dominira narativ o pokvarenim Srbijancima jer je stereotip.

Lelekom, EPS i Železnice su imali po par hiljada zaposlenih na Kosovu koji su uredno primali plate a bili su zavedeni na radna mesta u objektima koji više ne postoje, ili su odavno u vlasništvu šiptara i njihove "države".

Ima toga i dalje, samo malo manje nego pre. Nema skorijih reportaža o tome koliko ih je danas. Ovo je članak iz 2012.

Naravno, takve stvari se gotovo uvek prećutkuju kad krene priča o poštenju i ravnanju računa među Srbima iz različitih krajeva.

Kao što se prećute i muljaže sa švercom i šemama za oslobađanje od PDVa.
Има тога свакако, али то је урађено у дилу са свим властима од окупације Косова. Зашто, зато што су то били лако контролисани гласови.

Eto ako je nešto dobro kod SNS-a, deluje da je drastično otežao te lokal-veza fazone.

Evo kod mene:
- Pola rodbine iz Crne Gore
- Kum sa Kosova po ocu (on sam je rođen u BGu)
- Kroz neki brak relaivno blizu imamo i Ličane

Priče o tome ko je šta kome kako završio (pogotovo po slavama i okuplja njima što razne baba-tetke pričaju), ko je koga kome zaposlio, i slično, takve stvari i u tome obimu apsolutno ne čujem sa druge strane (nekih 150 godina u BGu), ili od ovih iz Vojvodine ili Šumadije (sa juga nemam nikoga).

Ali, poslednjih 5-6 godina utihnulo, pogotovo za posao :ROFLMAO:

Evo isto i ja. Nije problem.

Malo je reći komšije, za sve te porodice koje su sagradile kuću tik uz nas. I ja sam se družio sa njihovom decom, bili su integrisani, sami su želeli da se povezuju i van njihovih krugova. Ne znam možda je drugačije u nekim tipičnim mestima sa pridošlim Srbima, ali ovde ka Avali gde imam neposredno iskustvo sa par porodica, nije bilo masovno njihovo naseljavanje i sve je funkcionisalo super. Maksimalna integracija.

Žao mi je za nečije negativno iskustvo koje je neke kreiralo u negativne ličnosti kakvi jesu al to ne daje za pravo da celu Srbiju guraš u ambis ili mi pripišeš da najviše volim Hrvatsku u Jugoslaviji bez Srba.

To je ista ova podela na tobože ustaše koju režim radi. Mislim baš je sramota.

Svako leto sam išao u KŠ, gradska porodica nedaleko od centra, deda profesor matematike. Nismo tako doživljavali i komentarisali izbegle sa Kosova. Možda je bilo takvih komentara gde ljudi ne kapiraju da su prinuđeni i da najrađe ne bi prodali, ali na tako šta nisam čuo kao dete dok sam odlazio tamo. Možda sam bio zaštićen tih tema, ne znam. A išao sam sa bakom svuda okolo kod komšinica i slušao baš te čaršijske priče na koje se i sam pozivaš i glupo mi je da razgovor svodim na to, al ako tako treba da dokazujem da postoje i drugačija iskustva, onda nema druge. Neću da dozvolim da dominira narativ o pokvarenim Srbijancima jer je stereotip.
Сви стереотипи су лоши, као и све поделе. Мени је подједнако криво кад чујем приче типа "није нам ништа Србија помогла" и "све су добили на тацни кад су дошли а ми рођени овде ништа нисмо добили".

Зар сам негде тврдио супротно?
Моја последња реченица односила се на однос државе, конкретно на то што су толико чекали на држављанство и на то што је то урађено највећим делом зато што се чекало да се што више људи са статусом избеглог или прогнаног лица или врати или да емигрира у Аустралију, Канаду, САД, посредством међународних организација за бригу о избеглицама, што је један добар део и учинио у периоду 1995-1999.
Молим да се моја писанија не ставља (поново) у контекст у који не припада 🙂

Koji kontekst? U čemu si se prepoznao? Poput tebe osvrnuo sam se na suprotna iskustva ljudi koji su izbegli direktno u Beograd jer su imali nekog tu i koji su kao vršnjaci bili prihvaćeni. Različita su iskustva.

Има тога свакако, али то је урађено у дилу са свим властима од окупације Косова. Зашто, зато што су то били лако контролисани гласови.
Naravno. Samo što među neukim srpskim gluperdama od glasača - istim onim koji se lože na Šešelje, Vučiće, Nestore, Dačiće, nekada Slobe... sva krivica i bes za to se uvek usmeravaju ka Beogradu i Beograđanima.

Tip ljudi koji se ponose time što glasaju za nekoga jer im je bio 5. komšija niz ulicu, ili jer nosi šajkaču, ili jer se slikao sa Kalašem u ratu... i ništa drugo ne znaju i ne uzimaju u obzir kada mu daju glas... i onda posle prde na Beograd kad se takvi izrodi izjalove odnosno uzdignu i pokažu svoje pravo lice.

Prosečan Srbenda će sa glasa i za dojučerašnju pijanduru ispred lokalnog dragstora jer "naš je, to je dovoljno". A onda će posle da se čudi i da reži na Beograd i Beograđane kad ta pijandura uđe u Skupslinu i pokaže koliko je zlo i otpad. I kad se malo slegne prašina i prođe par godina, opet će da glasaju za njega! 😂 Jer, ipak... "naš je"... Nema veze što nikad nisu ni kafu popili zajedno... Naš je, brt.🤟😄 Plemenski mentalitet, koji neće isčeznuti odavde ni u 22. veku.

Pa evo, kao što Vučić izda' sve na Kosovu i sve koji su iole vezani za njega. A mnogi od njih opet i dalje glasaju za njega i iskreno veruju u njega. I koliko onanišu na njega, toliko pljuju i psuju na pomen prethodne vlasti koja je bila poslednja koja je pre 24 godine ponovo stupila vojskom na Kosovo i makar malo išamarala šiptarske agresore.

Ali sve je to džaba kad njima nije imao ko da autistično viče Aco Svrbime!

Генерално свим властима одговара било какав анимозитет, етнички, територијални, социјални. Завади па владај. Проблем је што се на Београд гледа као на симбол, само зато што је ту седиште органа власти и моћи. А некима смета што је ту највећа концентрација финансија и послова.

Vrhunac Srbovanja biće kada vidimo da ljudi koji 25 godina reže i kidišu na sve zapadno od Apatina krenu da podržavaju i brane izgradnju Kušneronanije na mestu srušenog Generalštaba.

Tad ćemo znati da smo prešli igricu kao nacija.

U stvari to već postoji, čak smo i ovde na forumu viđali takve primerke. Ima onaj jedan što je redovan na temi o Vojsci. On već 25 godina čeka da opet kolje Evropljane i Zapadnjake, a dolazio je skoro na temu o GŠ da brani i relativizuje Tramponaniju.

Mic po mic, biće toga sve više i po ostatku Srbije. Vučić i njegovi se igraju sa glupim masama kao sa decom. Ispiraju im i preoblikuju mozgove iznova i iznova. A ovi srećni ko svinje u blatu.

То је врхунац перверзије СНС. Али зато су и оформљени. Ипак су они Српска НАТО странка.

Oni su kriminalna interesna grupa koja se malo previše ulizuje Putinu, što ih ne spečava da postižu dilove i na zapadu, kršeći zakon i pljačkajući sopstvene građane

Sastavljena i pogonjena glupošču prosečnih zatucanih Srba.

Što je jedno bar polovina nacije.

I zato nema rešenja za to, jer nema ko da reedukuje, kultiviše i modernizuje 3 miliona survanih Srba. Nema za to ni volje, ni plana, ni para, ni ljudstva.

Uostalom, ako gledamo šire od Srbije, ni korporacije pa ni svetske sile i blokovi ne bi bili tako jaki a tako pokvareni da im drugi glupi ljudi po svetu ne daju pare, pažnju i moć.

Sve se svodi na to kakav je kolektiv, odnosno kakva je većina u njemu i kakav je opšti mentalitet.

Vrh