Šta je novo?

Izbori 2025

Gde si Došljak??? Jel ti rekoh da je dr Nestorović udbaš, a ti ne veruješ... Čim je bio u JUL-u, taj je sumnjiv. Čovek napravio stranku preko noći, odakle mu novac za kampanju? Srpska politička scena je providna. Nemam nikakve veze sa politikologijom, a znao sam pre izbora da su Beli, Nestor i Zanoktica podvale AV-a. Pored njih, računajte da su Francuz i zelembaći takođe igrači vlasti. Đilas je kalkulant, sujetan, pre bi trpeo Vučića na vlasti100 godina, nego da neko iz opozicije preuzme vlast umesto njega.
Ма знао сам и ја, ал ми било забавно да их пумпам 😄 Чекам сад проф. Ратка да видим хоће ли стати уз своју нову партију или уз своје студенте.

Мада није Нестор Јуловац, СПО кадар је то, а имао је и жуту фазу.

Ђилас је главна бабарога режима, нешто што је Шешељ био Слоби, и на неки начин ДОСу.
Зеленолеви су Немачки пројекат. А Немачки и СНС интереси се поклапају.

Француз је отприлике политички импотентна корисна бу**** салонско-академског типа.

Ух... Добро, Ноки, пошто ми дајеш шансу... 🙂
Тема је била сакрална архитектура.
Особа икс је покушала особи ипсилон да "објасни" да су православне цркве по Војводини грађене у другачијем ахтитектонском стилу у односу на цркве у "ужој Србији" изводећи тезу да тиме те цркве нису ни српске ни православне.
Не знам шта бих ту издвојио као бизарније, такве тврдње или то што такве тврдње пише особа икс из срца Србије.

A inače to kad krenu argumenti tog tipa... dobar drugar mi je Hrvat, prvi komšija mi Hrvat, ali...

ma kao braća su mi, ali...

I sad si napravio značajnu ogradu pre tog "ali" da ti poverujemo da sledi istina o njima?

Ух... Добро, Ноки, пошто ми дајеш шансу... 🙂
Тема је била сакрална архитектура.
Особа икс је покушала особи ипсилон да "објасни" да су православне цркве по Војводини грађене у другачијем ахтитектонском стилу у односу на цркве у "ужој Србији" изводећи тезу да тиме те цркве нису ни српске ни православне.
Не знам шта бих ту издвојио као бизарније, такве тврдње или то што такве тврдње пише особа икс из срца Србије.

Aaaaa o sakralnoj arhitekturi je reč. 😃😄 e dobro da si napisao, zamalo da te pogresno protumačim. Još si ti branio zapadnjački uticaj barok i rokoko da je u okvirima srpske kulturne tradicije. Dobro onda.

Ето... А ти посмислио да сам радикал који би да коље Хрвате по Војводини.
Није то у реду, није 🙂

A inače to kad krenu argumenti tog tipa... dobar drugar mi je Hrvat, prvi komšija mi Hrvat, ali...

ma kao braća su mi, ali...

I sad si napravio značajnu ogradu pre tog "ali" da ti poverujemo da sledi istina o njima?

Možeš li da elaboriraš malo, šta je za tebe indikator da neko govori istinu "o njima"?

@sutraw Pa da se ne poziva na to odakle je. To je uvek najsumnjivije. Brani argumentima ako misliš da su opasnost ili pretnja po nas ostale koji "to" ne razumemo.

Па да су Срби у Србији разумели не би им браћа свуда осим у ужој Србији завршили овако како јесу.

То такође није ствар дискусије, то се већ одиграло и ово сада што се дешава у "ужој" Србији је логичан и заслужан "крешендо". Нема више тампон зоне, нема више народа и земље за потурити, нема других институција разорити до сопствених.

"Хтели смо своју националну државу јер сматрамо да на њу имамо право и да нам то право нико не може одузети"
Да, али заборавља или неће да спомене сатирисање српства у новопеченој усташији. Доласком Туђмана и његове банде на власт, кренула је велика чистка од свега што је српско. Срби су хтели СФРЈ, а усташе су хтеле вештачку творевину звану Хрватску. Што нису тражили хомогену земљу кад су били део Аустроугарске царевине? Нису смели да писну, јер су знали да би их Аустроугари гвозденом метлом почистили за дан, али пошто су били у питању Срби, онда дижи нос и дивљај.
  1. Србима је отета територија на којој су живели.
  2. Укинута им је аутономија.
  3. Забрањено им је да говоре српски.
  4. Забранили су ћирилицу.
  5. Забранили су српска имена и презимена.
  6. Укидали су све што је било српско.
Да су они хтели тако нешто, а прихватили Србе око себе, до овога никад не би дошло, али нису. Тај изговор је био само да би се опрали од зла које су наносили 1990. године, поготово 1995. године геноцидном операцијом Олуја. Да је Русија имала правог председника да пошаље руску војску да почисти заједно са ЈНА усташију и каже им: »Људи, ако још једном такнете Србе и чините злочине према њима, бацићемо атомску бомбу ограниченог домета на вас идући пут. Јасно?« Да је било тако, до овога не би дошло, и СФРЈ би опстала као лабава конфедерација, али пошто је тад био Горбачов, па после Јељцин, онда цврц Милојко.

Poslednja izmena:
О томе и пишем.
Туђман је желео националну државу и да задржи авнојевске границе али да у усто време погази темељни принцип на којем су оне биле исцртане.
Хрватску без Срба у њој и то никада није ни крио, о томе је отворено говорио. И пре доласка на власт и за време рата и после рата.
О томе буквално постоје свима доступна сведочанства, видео снимци, интервјуи...

Poslednja izmena:
Па да су Срби у Србији разумели не би им браћа свуда осим у ужој Србији завршили овако како јесу.

То такође није ствар дискусије, то се већ одиграло и ово сада што се дешава у "ужој" Србији је логичан и заслужан "крешендо". Нема више тампон зоне, нема више народа и земље за потурити, нема других институција разорити до сопствених.

Neverovatno. 😊 Znači Srbi u užoj Srbiji ne samo da ne razumeju zapadne umetničke pravce nego su i zakuvali ratove, "poturili" prekodrinske Srbe i sad (u ovoj verbalnoj akrobaciji) kao odgovorni mogu da budu i logično i zasluženo dokrajčeni, jer nema drugih Srba da nas brane.

I onda mene nešto pita Sutraw, nešto mu kod mene nije jasno. 😆 Joj.

Nemojte nas braniti više molim vas. Tačno se vidi ko je odakle i odakle su najvatreniji nacionalisti, te odakle su Miloševići, Tadići i Vučići. Sve uža Srbija, do mojega.

Šteta što ste se ponovo vratili na istoriju dok nam SNS krade sadašnjost i budućnost.

Neverovatno. 😊 Znači Srbi u užoj Srbiji ne samo da ne razumeju zapadne umetničke pravce nego su i zakuvali ratove, "poturili" prekodrinske Srbe i sad (u ovoj verbalnoj akrobaciji) kao odgovorni mogu da budu i logično i zasluženo dokrajčeni, jer nema drugih Srba da nas brane.
Не не значи то. Ја заиста не могу да ти помогнем да разумеш шта значи национално јединство и солидарност. Ни теби, ни већини Србаља. Ипак је то темељно разбијано 80 година.

Од барикада у Крајини до барикада у кругу двојке, кратак је пут био.

Šteta što ste se ponovo vratili na istoriju dok nam SNS krade sadašnjost i budućnost.

SNS je sindrom jednog šireg oboljenja kojem koren leži upravo u nemogućstvu Srba da se objektivno odrede prema istoriji XX veka, nego osciliraju između radikalštine i drugosrbijanstva.

Zapravo SNS je ultimativni hibrid te dve besmislene pozicije.

Скоро сам сазнао да људи из Крајине у Србији нису могли да изваде лична документа до раних 2000их, типа знам човека који је то добио тек 2003. Дакле, српски "националисти" из Београда су издејствовали да им се не да аутономија предложена планом z-4, повукли су војску и препустили их на милост и немилост непријатељу, покушавали су да спрече да дођу у Београд бежећи од етничког чишћења и онда су одбили да их учине пуноправним грађанима што су дуже могли. При чему су доста тих људи имали проблема што им се нису признавале дипломе из Крајине па су морали да поново завршавају факултете у Београду за посао који су већ обављали у родној Далмацији

E, ali jajara poput Nestorovica da kaze nesto za Jovu Bakica.
Sa Bakicem se ljudi mogu slagati ili neslagati ideoloski, ali to je covek koji je bez ikakve koristi stavio glavu u torbu i jedan od prvih je krenuo da naziva stvari pravim imenom (mafijaski rezim, kriminalci na vlasti…). Covek je raskrinkavao rezim kada su mnogo “jaci” ljudi od njega cutali. Profesor univerziteta, radi verovatno za manje od 150 hiljada i radi u javnom interesu bez naknade.
Evo, šta kaže Lompar, može i tako. Lompar je neistomišljenik, Nestorović je sad potpuno otvoreni Vučićev bot. Došlo vreme da ja kačim Lompara kao nekog ko je nešto dobro rekao, ali da citiram njega: ,,Ne moramo se družiti".

Priča Nestor godinama o Kurti i Murti i tako skuplja glasove, a sad došao neko ko nije ni Kurta, a ni Murta pa stiglo naređenje da se i oni ipak prozivaju da su Murte.

Dobra stvar je što su studenti već otkinuli gomilu Nestorovićevih glasova jer njegova jedina politika je ,,Ni Kurta, ni Murta", studenti su već privukli te.

Loša je što kradu izbore i stanje nacije je loše pa i jedan posto koji Nestorović otkine može da odluči.

Lik je otvoreno rekao da SNS i SPS bar vole Srbiju. Tačka. Njihov je. Ta informacija mora da dođe do svih koji su protiv Vučića, a prevareni su da gotive Nestorovića, ne smeju ti glasovi biti bačeni.

Скоро сам сазнао да људи из Крајине у Србији нису могли да изваде лична документа до раних 2000их, типа знам човека који је то добио тек 2003. Дакле, српски "националисти" из Београда су издејствовали да им се не да аутономија предложена планом z-4, повукли су војску и препустили их на милост и немилост непријатељу, покушавали су да спрече да дођу у Београд бежећи од етничког чишћења и онда су одбили да их учине пуноправним грађанима што су дуже могли. При чему су доста тих људи имали проблема што им се нису признавале дипломе из Крајине па су морали да поново завршавају факултете у Београду за посао који су већ обављали у родној Далмацији
А ко није имао да подмити пандуре 95е приликом српског егзодуса завршио би са децом и старинама на Косову.

То ће остати једна од највећих српских срамота и пораза.

Са друге стране, бар су доследни у томе. Желудац ми се преврне кад чујем нишлије или краљевчане како причају о "косоварима". Мрзе Албанце мање од Срба са Косова.

Стицајем околности у крај у којем живим током 95. и 96. избегло је доста људи претежно из Хрватске тако да имам доста пријатеља и познаника међу њима.
Ти људи су држављанство добили тек негде између 1998. и 2005.
Међу тим људима била је и једна група која је данас потпуно заборављена.
Људи који су у Србији дошли из Барање након потписивања Ердутског споразума.
Добар пријатељ, у то време клинац, је са породицом тих година био четворострука избеглица.
Прво су његови родитељи '91 избегли из Загреба у Крајину па из Крајине Олујом у Србију након чега су завршили на Косову па са Косова '99 у Бачку.
Тада сам и сам био клинац и нисам разумео ни могао да разумем шта се, како и зашто тачно нешто дешава.
Интересовање за ту тему и историју генерално наступило је доста година касније.
Осим читања слушао сам више прича и личних искустава људи, чуо доста ствари које показују да у муци можемо да будемо јединствени и солидарни али и доста ствари које нам баш не служе на част.

Poslednja izmena:
Шта је ту још феноменолошки занимљиво. Срби који презиру све Србе који су изван замишљеног круга од 100км су исти они који жале за Југославијом и изгубљеним братством и јединством. Подсвесно, ценим да им је данашња етнички очишћена Хрватска њена најбоља итерација и најпожељнија за унију.

Evo, šta kaže Lompar, može i tako. Lompar je neistomišljenik, Nestorović je sad potpuno otvoreni Vučićev bot. Došlo vreme da ja kačim Lompara kao nekog ko je nešto dobro rekao, ali da citiram njega: ,,Ne moramo se družiti".

Priča Nestor godinama o Kurti i Murti i tako skuplja glasove, a sad došao neko ko nije ni Kurta, a ni Murta pa stiglo naređenje da se i oni ipak prozivaju da su Murte.

Dobra stvar je što su studenti već otkinuli gomilu Nestorovićevih glasova jer njegova jedina politika je ,,Ni Kurta, ni Murta", studenti su već privukli te.

Loša je što kradu izbore i stanje nacije je loše pa i jedan posto koji Nestorović otkine može da odluči.

Lik je otvoreno rekao da SNS i SPS bar vole Srbiju. Tačka. Njihov je. Ta informacija mora da dođe do svih koji su protiv Vučića, a prevareni su da gotive Nestorovića, ne smeju ti glasovi biti bačeni.

Oво је истина. Знам доста некадашњих Несторових гласача, сада су за студенте.

Са друге стране, бар су доследни у томе. Желудац ми се преврне кад чујем нишлије или краљевчане како причају о "косоварима". Мрзе Албанце мање од Срба са Косова.
Dodaj tu i Krusevljane. Koliko sam puta cuo od njih “eto, dosao sa Kosova, prodao tamo kucu za velike pare”.

Prvo sto je vecina pobegla spasavajuci glavu, retki su oni koji su prodali za “velike pare”, a drugo sto bi svako prodao da je imao mogucnost. Pa nece valjda kada je drzava kapitulitala i povukla vojsku i policiju da ostane covek sa porodicom. Gorepomenuti bi izgleda jedino tada bili zadovoljni, da je narod ostao da se puskara sa Albancima i da pogine.

Evo vam jedna surova istina, od izbelgih Srba je najvise profitirala Srbija, a najvise izgubila Hrvatska.
Znam da se nacionalsiti sad zagrcnuli i ne veruju sta citaju...
E pa, da nije doslo par stotina hiljada Srba iz Hr i BIH, Srbija bi jos pre 20 godina imala demografski problem, oni su bili nacionalna infuzija.
I sada bi umesto tih 300.000 sunarodnika imali isti broj iz Afrike ili Azije, jer Srbiji nedostaje radna snaga, pogotovo za ove losije placene poslove.
Za Hrvatsku obrnuto, umesto da zive zajedno sa domacim Srbima, sad moraju da uvoze Afrika/Azija.
E pa nek se lepo druze.

Има један други проблем који жуља тзв. Србијанце као и Војвођане од стране избеглица и дошлих из других република, а то је њихово јако држање заједно, чега је било још од оснивања краљевине СХС. Ту нису само избеглице из Крајине, Босне и са Косова, већ и Црногорци. Тако има по многим крајевима стереотипа да су крајишници/босанци/црногорци/косовари/дођоши заузели позиције по државном апарату и да се међусобно вуцарају и заузимају места, док се староседеоци међусобно углавном саплићу.

Vrh