Офтопик али пошто се увек некако вратимо на тему деведесетих, рата, "Велике Србије" и српског национализма крајње је време да се на ту тему једном стави тачка.
Вратимо се на изборе у Хрватској 1990. године и резултате избора.
Pogledajte prilog 260371
У Хрватској је према попису из 1991. живело око 580.000 Срба.
На изборима 1990. Српска демократска странка (једина српска национална странка у Хрватској) осваја 46.418 гласова што је изузетно лош резултат када се се у обзир узме бројност.
Поставља се логично питање: за кога су Срби у Хрватској гласали и да ли су уопште гласали?
Pogledajte prilog 260373
Да, јесу. Довољно је погледати следећу карту да би се видело да су Срби у Хрватској 1990. већински гласали за СКХ - СДП на коју се тада гледало као на пројугословенску опцију.
Pogledajte prilog 260374Pogledajte prilog 260375
СКХ - СДП освојио је више гласова у Истри и срединама где су Срби чинили већину или живели у већем броју а ХДЗ однео је убедљиву победу у срединама где су већину чинили Хрвати.
Ако је икоме одговарало да Југославија настави да постоји то су били Срби, посебно Срби у Хрватској и Босни.
И данас изненађујуће велики број људи у Србији верује да су балвани у јесен 1990. у Крајини били последица некаквог телефонског позива Милошевића, "меморандума САНУ" (који нити је меморандум нити некакав великосрпски пројекат како се често у јавности представља) и позива да се прави "Велика Србија" а не последица свеукупне атмосфере у друштву и последица потеза које је ХДЗ вукао након доласка на власт.
Ми се и данас понашамо као онај партнер у токсичној вези који дође то оног стадијума да почне да сумња у себе и да преиспитује себе па се и данас многи питају "А зашто Хрвати нису хтели са нама? Шта то нама фали па неће са нама? Мора да је до мене. Мора да сам ја урадио нешто погрешно" потпуно игноришући прости чињеницу да нису хтели Југославију јер су желели своју националну (етнички што хомогенију) државу.
У интервјуу за РТС од пре неколико година некадашњи високи званичник бившег Туђмановог режима буквално каже: "Хтели смо своју националну државу јер сматрамо да на њу имамо право и да нам то право нико не може одузети" а ми и даље 35 година касније расправљамо о томе како је почео рат.