А воде и руде нису стратешки ресурс? Власништво готово целе индустрије (где смо џабалеску радна снага угл) и доминација на банкарском тржишту (као ратни плен) није стратешки интерес? Није трагедија што ти Немац пише уџбеник историје? Стратешка културолошка трагедија? Мени је трагедија што то све није српско и да могу, најрадије бих на легалан начин избацио и Русе и Амере и Кинезе и остале и бар направио неки џоинт вентур, али знаш шта је проблем? Што би у року две године дошла ова мафија и довела их све у стање да опет мораш да их продаш (као НИС).
Да је обрнуто нпр и да ти Руси или Кинези или било ко други уводи санкције за нешто што је америчко или немачко, да ли би овако скакали на те Амере као што скачете на Русе? Ја кажем, најрадије бих избацио све, апсолутно српско власништво уз професионални менаџмент и МРШ политичарима, па да сарађујемо где можемо (ви нама капитал, ми вама нешто друго и сл) . Поготово у области енергетике где ти буквално добијаш ненормалну компаративну предност због јефтиније енергије и зашто је и одржив овај наш економски систем, овакав какав је (мада и то све теже). То што држава диже акцизе и наплаћује више ту, него на другом месту, питање је само расподеле, а не тога да је инпут конкурентнији. Да је обрнуто и да нас Руси држе као таоце и наплаћују нам екстра-профит путем рекета (као што ће сутра Амери), па копао бих и рукама и ногама да их шутнем из тога, али опет да сарађујем са њима тамо где имамо интереса и компаративних предности.
Нама су испирали мозак са либералним тржиштем (за које се ја и даље залажем) итд и шта сад видимо? Па монополе и баријере и уцене кад више ниси баја који се за све пита! Управо оно што теоретски мораш једино регулационо да спречиш на таквом тржишту, па нек буде фер утакмица.
Ако је аргумент право јачег, па по чему се онда сви ви који тако резонујете разликујете од овог говнара Муслиуа? Он је исто тако веома силан преба слабијима и боље савија кичму јачима, да га мање боли. Овде је толико јак тај аутошовинизам, комплекс ниже вредности, па и Стокхолски синдром, да сте дозволили себи да се извињавате што су вас тукли.