Sva Njegova Obracanja su beskonacno bitna, beskrajno vazna, neizmerno poucna, epohalno dramaticna.
Moje drage komsije slusaju ih pobozno.
Otvore prozor da svi cujemo koliko ga vole.
Verujem da klece pred televizorom.
Mislim da mozemo da ocekujemo da ce biti izazvani nemiri.
Ivan Maksimović (Kosovska Mitrovica)
Popodne, poslednjeg dana jula, na severu Kosova i Metohije izgledalo je kao i u svakom drugom mestu. Do tada mir na ulicama kojima se neopterećeno šetalo, kao što je to uobičajeno za nedelju popodne, naglo i grubo su prekinule sirene. Počev od 17 i 40 do kasno uveče njihovo zavijanje gotovo da nije prestajalo.
Otežavajuća okolnost je bila ta što su još ranije one regularne sirene, predstavnici separatističke "Srpske liste" dozvolili da, po zahtevu kosovskih Albanaca redom budu uklonjene.
Međutim, pronađeno je rešenje. Mobilna sirena postavljena je na civilni automobil koji je kružio, ponajviše Zvečanom i okolinom, te pri punoj brzini besomučno zavijao, bolje reći urlao ulicama, unoseći užas i ogromno uznemirenje kod ljudi. Vozilo će narednih sati neumorno kružiti naseljem, prolazeći svakom pa i najmanjom ulicom i uznemiravati i nervno rastrojiti narod do krajnjih granica da su neki čak počeli i otvoreno da govore kako to mučenje treba zaustaviti makar i oružjem!
| |
Mislim da smo mi realno najsmesniji i najgluplji narod.