Šta je novo?

Izbori 2024

Jedan od zahteva studenata i opozicije bi trebao biti da se odmah objave svi video snimci nadzornih kamera. U trenucima svih konfliktnih situacija oko kampa "studenata 2.0" i duž čitave ulice Kralja MIlana. Apsurdno je pogađati i gađati se izjavama kad sve postoji snimljeno, i način kretanja mase prilikom eventualne upotrebe zvučnog oružija, što otkriva izvor poremećaja, i ceo tok raznih sukoba koji su se dešavali kod kampa. Razlog postojanja tih kamera je uostalom upravo zbog ovakvih situacija, i mi smo ti koji su ih platili. Pošto svi tvrde da govore istinu, niko nema razloga da bude protiv. Ako neko bude protiv, to je dokaz da taj laže. Vrlo jednostavno.

Usput, bilo bi od koristi napraviti mapu, recimo Google map overlay, Open street map ili druge, i popisati njihove položaje i zone pokrivanja čisto da se zna ako neki snimak bude falio.

Zahtevi su prilicno jasni i pozivaju na rad institucija i postojanje drzave. Najjace da ce sad o svemu pojedinacno da dopisuju novi zahtev. Rade institucije - imamo snimke.

Zastrašujući snimak iz Pionirskog parka, batinaši čekaju u mraku, a policija odlazi.

Ja i dalje ne shvatam sta je ovde bilo planirano?

Bila je planirana diverzija kao i na svakom protestu do sada - kada padne mrak i ugase se svetla, izleću maskirani likovi i izazivaju incidente. Onda sva ona skupina policajaca iz kampa kreće u napad, hapse se neki, a njihovi puštaju. Standardna procedura, ništa novo - osim pametnijih studenata.

U toku dana su se širile informacije, a potom i slike, da su određeni ti likovi iz kampa nosili nekakve broševe u, čini mi se, plavoj i zelenoj boji i da bi im to služilo kao identifikacija međusobno, da se naravno ne makljaju. Samo je onda to kasnije nestalo u masovnosti protesta i nije niko ponovo spominjao to.

Zahtevi su prilicno jasni i pozivaju na rad institucija i postojanje drzave. Najjace da ce sad o svemu pojedinacno da dopisuju novi zahtev. Rade institucije - imamo snimke.

Zato što bi bilo korisno da postoje ne samo opšti, apstraktni i pricipijelni zahtevi čije je ispunjenje teško verifikovati u kratkom roku, nego i neki konkretni i vremenski ograničeni zahtevi. Recimo rok je dva dana da se uradi nešto. Tako se održava dinamika i bolje vidi kako se sve razvija. A snimke dejstva zvučnog topa, panike, ili šta god da je to bilo, sa saobraćajnih kamera duž Kralja Milana ja nisam video. Isto kao ni dobre snimke sukoba u parku na kraju protesta. Ko je tu počeo? To mora da se vidi, tako da vide SVI, a ne da neko samo kaže šta se to po njemu desilo. To se zvanično zove "bezbednosne kamere". Eto prave prilike da tome posluže.

Poslednja izmena:
Evo samo snimak, ko hoce da preskoci Savooov govor.

Edit - ovo nije ceo snimak ipak, bolje pogledati onaj sa instagrama.
Hvala na ovome. Realno otišao je mečki na rupu, nije trebao da ide tamo u Ćaćilend pogotovu sam. I ja sam činio ovakve greške pa sam se opametio pre neku godinu, detalji nisu za javnost ali od tada nikada ne idem sam u ovakve akcije jer su dva ishoda, ili da te prebiju ili da nameste. Željka su namestili.

Niko od nas ne bi trebao da šeta sam, a naročito ne bi trebo ti jer mnogo toga od zavisi od tebe... Booobo.

Кратко и јасно.
1742309243633.png

Pade još jedna "nadstrešnica", ovaj put u Beogradu. I pored crvenih traka ovuda su ljudi stalno prolazili.

1742299441-Bezistan-obrusena-tavanica-Ekoloski-ustanak-750x422.png

Ispravka:

Vest iz časopisa Nova, koju su oni dobili od "Ekološkog ustanka", je netačna. Svod nije pao sam od sebe, nego su ga stručne službe namerno srušile da ne bi sam pao.

Kreni-promeni najavio protest u 19h ispred policijske stanice ,,Stari grad".

Evo je Marinica, sredila se i ne drnda telefon, jos Savo fejd da uradi i skine stomak 🤣

Psiholog Žarko Trebješanin negira „analizu službi bezbednosti“ o izvoru panike na protestu jer to izgleda i nije analiza službi bezbednosti, pa je autor za sada anoniman, a nije ni tačna.

Veoma dobar clanak po meni.

Milanovićeva analiza o potencijalnoj neodrživosti aktuelnog studentskog (opozicionog) pokreta je nesumnjivo kvalitetna, ali mi se čini da sadrži nekoliko determinističkih pretpostavki koje bi se mogle preispitati.

Vučićev režim, na primer, ne funkcioniše kao klasična diktatura iz 20. veka, već više odgovara modelu nekog konkurentskog autoritarizma. Tip u kojem institucije nominalno postoje (izbori, mediji, opozicija), ali su podređene mehanizmima kontrole i neravnopravnosti. Legitimnost se održava ne kroz otvorenu represiju, već kroz sofisticiranu kombinaciju klijentelizma, populizma, medijske kontrole i selektivne represije. U takvom sistemu, pokret ne mora odmah postati partija da bi imao uticaj - njegovo postojanje već remeti narativ o potpunom konsenzusu i pasivnosti.

Pored toga, ne bih tako brzo odbacio potencijal apolitičnih ili neformalnih pokreta. Iako smatram tačnim da fragmentisanost i odsustvo jasne političke artikulacije ograničavaju direktne rezultate, ovi pokreti mogu imati kulturni, obrazovni i simbolički efekat koji dugoročno oblikuje političku svest.

Dakle, umesto da apolitičnost nužno tumačimo kao slabost ili predvorje diktature, možemo je videti i kao prostor političke imaginacije - nedovršen, ali živ, dinamičan i otporan na jednostavne klasifikacije. U ovom trenutku, možda je upravo ta neuhvatljivost razlog što režim ne zna kako da ga uguši.

Između ostalog, sve je to do juče delovalo stabilno, ali prevelika zavisnost sistema od jednog (u najboljem slučaju dva, tri) čoveka i odricanje od institucionalne autonomije, kao i sve očiglednije ekonomske i društvene nepravde, čine isti veoma ranjivim - posebno u kriznim situacijama kada propaganda gubi moć uverenja.

Ono što je najbitnije je da: pad sadašnjeg sistema može biti kraj jedne faze, ali i početak nove reprodukcije istog modela. U najboljem slučaju, to je otvoreni prostor - ne garancija promene, već samo mogućnost. Ako se ta mogućnost ne popuni novim idejama, vizijom, solidarnošću i borbom za pravdu, popuniće je novi cinici, tehnokrate, populisti i oportunisti - jer politika ne trpi prazninu.

Poslednja izmena:
Kako se onaj mali debilko Ćaci prenemaže u kolima hitne pomoći, kao creva da su mu izvadili, a ne da ga niko pipnuo nije.. policijaaaa, policijaaaa, upomooooćć...

Milanovićeva analiza o potencijalnoj neodrživosti aktuelnog studentskog (opozicionog) pokreta je nesumnjvio kvalitetna, ali mi se čini da sadrži nekoliko determinističkih pretpostavki koje bi se mogle preispitati.

Vučićev režim, na primer, ne funkcioniše kao klasična diktatura iz 20. veka, već više odgovara modelu nekog konkurentskog autoritarizma. Tip u kojem institucije nominalno postoje (izbori, mediji, opozicija), ali su podređene mehanizmima kontrole i neravnopravnosti. Legitimnost se održava ne kroz otvorenu represiju, već kroz sofisticiranu kombinaciju klijentelizma, populizma, medijske kontrole i selektivne represije. U takvom sistemu, pokret ne mora odmah postati partija da bi imao uticaj - njegovo postojanje već remeti narativ o potpunom konsenzusu i pasivnosti.

Pored toga, ne bih tako brzo odbacio potencijal apolitičnih ili neformalnih pokreta. Iako smatram tačnim da fragmentisanost i odsustvo jasne političke artikulacije ograničavaju direktne rezultate, ovi pokreti mogu imati kulturni, obrazovni i simbolički efekat koji dugoročno oblikuje političku svest.

Dakle, umesto da apolitičnost nužno tumačimo kao slabost ili predvorje diktature, možemo je videti i kao prostor političke imaginacije - nedovršen, ali živ, dinamičan i otporan na jednostavne klasifikacije. U ovom trenutku, možda je upravo ta neuhvatljivost razlog što režim ne zna kako da ga uguši.

Između ostalog, sve je to do juče delovalo stabilno, ali prevelika zavisnost sistema od jednog (u najboljem slučaju dva, tri) čoveka i odricanje od institucionalne autonomije, kao i sve očiglednije ekonomske i društvene nepravde, čine isti veoma ranjivim - posebno u kriznim situacijama kada propaganda gubi moć uverenja.

Ono što je najbitnije je da: pad sadašnjeg sistema može biti kraj jedne faze, ali i početak nove reprodukcije istog modela. U najboljem slučaju, to je otvoreni prostor - ne garancija promene, već samo mogućnost. Ako se ta mogućnost ne popuni novim idejama, vizijom, solidarnošću i borbom za pravdu, popuniće je novi cinici, tehnokrate, populisti i oportunisti - jer politika ne trpi prazninu.

Tako je. Ovo je praktično isti zaključak kao ono što sam ranije napisao o tom članku. Apolitički studentski pokret ima apsolutno neophodnu ulogu da ponovo popularizuje bavljenje politikom, da narod izvuče iz propagandom nametnute pasivnosti i izgubljene nade u promenu, i da vrati veru u etičke vrednosti neophodne za uspešnu državu. Posle deset godina autoritarnog pranja mozga i negativne selekcije bez takve prethodne "pripreme terena" političke partije nemaju šansu.

Zato što bi bilo korisno da postoje ne samo opšti, apstraktni i pricipijelni zahtevi čije je ispunjenje teško verifikovati u kratkom roku, nego i neki konkretni i vremenski ograničeni zahtevi. Recimo rok je dva dana da se uradi nešto. Tako se održava dinamika i bolje vidi kako se sve razvija. A snimke dejstva zvučnog topa, panike, ili šta god da je to bilo, sa saobraćajnih kamera duž Kralja Milana ja nisam video. Isto kao ni dobre snimke sukoba u parku na kraju protesta. Ko je tu počeo? To mora da se vidi, tako da vide SVI, a ne da neko samo kaže šta se to po njemu desilo. To se zvanično zove "bezbednosne kamere". Eto prave prilike da tome posluže.
Ne znam kako zahtev moze biti ista jasniji od : "objavite dokumentaciju vezanu za projekat rekonstrukciju zeleznicke stanice". I oni nece da objave, tu i tamo proture ponesto i strucnjaci im odgovore ODMAH da fali X,Y,Z.

Teza da su zahtevi nejasni je spin vlasti. Nemojte da padate na to.

Slazem se, niko ovde nije i ne propagira "sjasi kurta da uzjase murta" (barem se nadam).
Slazem se i sa @Zuma na njegovoj analizi da je kod nas uspostavljeno to da mi trazimo vodju a ne sistem i da se to mora izmeniti ako necemo da kroz 20 godina raspravljamo o sledecem Vucicu.

Jedino sto jeste problem je sto nepomenika nista ne sprecava da u slucaju gasenja protesta vremenom sprovodi sve vecu represiju do mere gde takvi apoliticni pokreti ipak nemaju efekta niti prostora da zazive.
Narodni duh bi bio ekstremno slomljen ako bi se ova kriza zavrsila u SNS korist, apatija bi ponovo zavladala do sledece nadstresnice a tada bi autokrata imao jos vise alata da se izbori sa krizom jer bi u medjuvremenu jos vise konsolidovao sve poluge moci u svoju korist.

Ne znam kako zahtev moze biti ista jasniji od : "objavite dokumentaciju vezanu za projekat rekonstrukciju zeleznicke stanice". I oni nece da objave, tu i tamo proture ponesto i strucnjaci im odgovore ODMAH da fali X,Y,Z.

Teza da su zahtevi nejasni je spin vlasti. Nemojte da padate na to.

Nisam rekao da su studentski zahtevi nejasni nego da imamo vrlo jednostavan i konačni dokazni materijal i o zvučnom topu i o svim sukobima, nadzorne kamere na ulicama. Pa ne bi smetalo da studenti (ili opozicija u skupštini) svojim zahtevima dodaju i sasvim konkretan zahtev čije se ispunjenje može proveriti za jedan ili dva dana. To ne znači da ima bilo šta loše u zahtevima koje su studenti već izneli. Ali pošto vlasti optužuju sve redom i za plaćeništvo, i za obojenu revoluciju, i za izazivanje nereda, sve to se jednostavno i brzo može ukloniti kao povod za optužbe i propagandu tako što se prosto objave objektivni dokazi - video snimci saobraćajnih nadzornih kamera koje vlast sigurno ima. Onda nema posla ni za FBI i ni za sve ostale gluposti.

Očigledno je vreme da studenti dodaju još jedan zahtev, a to je da se objave sve informacije o zvučnom topu - snimke nadzornih kamera, broj ljudi koji su zatražili pomoć u zdravstvenim ustanovama usled dejstva zvučnog topa, itd. Organi države ne mogu da negiraju činjenicu da je neko dejstvovao nepoznatim oružjem po mirnim demonstrantima i to u trenutku odavanja pošte stradalima. Imamo snimke i hiljade ljudi su svedoci. Za sad smo čuli od njih da MUP, BIA i Vojska ne poseduju takvo oružje i da ga nisu upotrebili. Ali je činjenica da je to oružje upotrebljeno.

Poslednja izmena:
Razlog postojanja tih kamera je uostalom upravo zbog ovakvih situacija, i mi smo ti koji su ih platili.

I kad je kamera jedna oni ne obelodane snimak i baš ih briga, baš će da uparuju 🙂

Uopšte ne bih da se osvrćem na case closed što reče Beki samo da kažem da se sad razmišljam da li uopšte da kupim biber sprej ima li šta teže (tj. koje je najjače sredstvo) da onesposobi napadača a ne da se šeta i dalje kao da mu je ništa... Nije mi uopšte delovalo dovoljno odvraćujuće. Mislio sam da je to kao suzavac, hvataš se za oči odmah, savijaš se od bola, žmuriš itd. Ovde je rekcija na prskanje - šetam i dalje uspravljen pored tebe...

Vrh