Ne znam samo kako posle 4 meseca nekima i dalje nije jasno da poenta protesta i blokada nije smena "njega", nego ispravljanje i vraćanje sistema u normalu, teranje institucija da budu institucije i rade svoj posao u okviru svojih nadležnosti, a onda samim tim i da se pokrene smena i procesuiranje "njega" i "njegovih".
Nakon toga, ako sistem funkcioniše, treba održavati isti taj sistem i onda se neće ponoviti "on".
I sad naravno očekujem pesimističke argumente. Potpuno je nebitna diskusija, institucije moraju da rade svoj posao i kraj priče. Tu nema pregovora.
Ne znam više šta je poenta...Pošteno da ti kažem.
Ona poslanica, trudna, pala u nesvest, u kritičnom stanju, u bolnici, bori se za život, evo je posle dva dana, ziva, zdrava, prava, normalna...Onog napali, pa ga nisu napali, nego su se samo verbalno obračunavali. Sada se pojavljuju neki drugi studenti koji nisu protiv Vučića, a nisu ni protiv studenata u blokadi, pa su i protiv njega i protiv ovih drugih i svi su medjusobno protiv svih...Bog te pita šta će tu da bude na kraju.
Koje vracanje sistema u normalnu? Kada je sistem bio normalan? Koji? Za vreme Slobe? Dosmanlija? Sadašnji? Za vreme ostataka Titovog režima? Šta je drugacije u sistemu u poslednjih 40 godina?
Kad je bio Sloba - isto si imao stranačko zapošljavanje i blizi put do nekih stvari, ako si njima bio blizak, isto je bilo za vreme Dosmanlija, isto je i sada. Isti filmovi, samo drugi glumci.
I tako smo pre 25 godina mislili samo da se promeni Slobin režim, sve će biti bolje...I došle su Dosmanlije, a dobili smo jedne probleme, umesto drugih. Isto i kada je došla aktuelna vlast. Sjahivali jedni, drugi uzjahivali. I uvek je bio ,,on" i ,,njegovi". I svuda imaš ,,njega i njegove", samo je kod nas previše izraženo i bahato.
Ono što bi lično voleo - je promena sistema. A da me bude baš briga ko je predsednik, jer on nije (tačnije ne bi trebao da bude) sistem. I da kao običan građanin, radan i slobodan čovek, koji plaća svoje obaveze prema državi, od strane državnog sistema budem poštovan kao i svi drugi, a ne da u odnosu na mene, oni koji su članovi vladajiće stranke budu privilegovani, samo zbog toga.