Šta je novo?

Izbori 2024

Možda ljudi ne znaju da u ovoj oblasti imamo svetski cenjenog i priznatog stručnjaka. Srđa Popović je bukvalno najeminentniji ekspert za obojene revolucije, on je zapravio bio vođa Otpora koji je doveo do prve obojene revolucije na svetu kad je oboren Milošević. Nije poznat kod nas kao Tesla ili Đoković ali zaslužuje da mu odamo priznanje a ne da ga omalovažavamo i negiramo njegove uspehe. Ako još ne znate za njega, evo par izvora za početak, ni jedan nije radikalsko informerski:

https://en.wikipedia.org/wiki/Srđa_Popović_(activist)

Obojene revolucije su najbolji način rušenja autokratske vlasti, danas se koristi i termin nenasilni otpor što je upravo ono što u Srbiji rade studenti. Vikipedija o tome, rušenje Miloševica je bukvalno prva:
https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_revolution

Detaljnije:
https://www.eurasiareview.com/06012...most-sophisticated-means-of-warfare-analysis/

Srđa Popović već dve decenije vodi organizaciju CANVAS baziranu u Beogradu koji promoviše obojene revolucije tj nenasilni otpor. Njegov tviter je pun uspeha (i ponekog neuspeha) koji su imali po celom svetu:
https://canvasopedia.org/who-we-are/
https://x.com/SrdjaPopovic

Na kraju, ako nemate vremena za ceo video, morate odgledati sledećih 5 minuta ovog dokumentarca, od 14 do 19 minuta i još jedan deo od jednog minuta. Tu Srđa i ljudi koji su pomagali rušenje Miloćevića direktno govore o tome kako su uspeli, kako su se organizovali, finansirali, obučavali itd. Sadašnji protesti studenata su daleko usavršenija verzija i tek ćemo u budućnosti saznati sve detalje kao u ovom videu, ali je iz ovoga jasno da moramo biti duboko zahvalni Srđi na ogromnom trudu i nasleđu koje nam je ostavio:

Sledećih 5 minuta:
I sledeći minut ovde:

Hvala ti Srđo!!!

giphy.gif

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će policija preusmeriti saobraćaj, tokom najavljene celodnevne studentske blokade beogradske Autokomande.

Sutra u 12 najavljeno vanredno obracanje Vucka, brnabe i Vucevica o veoma vaznoj odluci.

Sada ću ja da kažem nešto jeretički i znam da ću biti popljuvan, ali moram da kažem radi istine.
Ovo je vest
Mislim da je grupa studenata koja je upala na tribinu, uradila to nepromišljeno. Trebalo je prepustiti članovima tribine da sami kažu nešto o aktuelnoj situaciji.
Mislim da će sutra krenuti tirada protiv studenata i ovo biti iskorišćeno za podele.
Mi stariji se sećamo upada na predstavu o Svetom Savi u JDP-u 31. maja 1990, kada je pokojni Žarko Laušević održao čuveni govor.
Ovo me sada opasno smorilo.
Edit nakon objave.
Koliko sam shvatio neproverene informacije, nisu predstavnici studenata, nego XY lica, samovoljno. Što samo pokazuje koliko je fragilan protest. U svakom slučaju izlaz iz ovoga je zvanično ograđivanje od samovoljnih postupaka.

Poslednja izmena:
Biće ovo pod 8, prvih 7 fotografija su zamajavanje.

Pitanje je da li će Vučić i kada izgubi izbore predati mirno vlast, lično verujem da hoće, ali svakako bez izbora neće prepustiti vlast nekoj prelaznoj vladi kojoj niko nije dao legitimitet.

Sava i celu opoziciju bi vratio na ono:

Cilj opozicije je da ovu energiju iz mobilisanja pretoči u organizovanje. Potrebno je da cela opozicija ima najmanje 50.000 ljudi u svojim strukturama, koji će postati pokretačka snaga promena i premrežiti celu Srbiju.

Plus te neke stručnjake koje stalno spominju koji bi bili u toj nekakvoj prelaznoj vladi nek dovuku u svoje partije i pokrete.

Nek nešto rade, a ne fantaziraju. Sa 50 000 aktivnih članova, druga bi se pesma pevala. Nek se time bave. Takva brojka može uticati na razne promene, a onda i kasnije kontrolisati izbore.

Nemaju svi zajedno 1000 ljudi koji bi se pojavili gde i kad treba.

Ogroman je problem što je politika namerno napravljena tako da privlači ološe od ljudi, i ti ološi koji u nju ulaze svojik izborom znaju to vrlo dobro. Oni sami znaju da su svinje, ne beže od toga (bar ne pred sebi samima) i onda naprave sebi svinjac od tog okruženja, tako da nikome normalnom i zdravom ne pada na pamet da ulazi u sve to.

To nije problem samo u opičenoj Srbiji, to je danas problem širom sveta. Samo u nekolicini zemalja nije tako.

Naravno taj problem je zabeležen još u doba Rima, ali je danas višestruko gori i izraženiji.

Studenti i svi koji su protiv ponora u koji SNS gura Srbiju (da ne kažem opozicija, pošto odmah se nađe neko pametan da oplete po njima) moraju da vide šta će dalje i koga će da predlože i postave ako se ikad, na ovaj ili onaj način, pojavi mogućnost da se biraju novi ljudi i funkcije. Inače će ovaj ološ samo da popusti privremeno i onda posle vrati Srbiju u isti brlog kao što je i bila. Tu je Sava u pravu i razmišlja dugoročnije nego mnogi.

Sada ću ja da kažem nešto jeretički i znam da ću biti popljuvan, ali moram da kažem radi istine.
Ovo je vest
Mislim da je grupa studenata koja je upala na tribinu, uradila to nepromišljeno. Trebalo je prepustiti članovima tribine da sami kažu nešto o aktuelnoj situaciji.
Mislim da će sutra krenuti tirada protiv studenata i ovo biti iskorišćeno za podele.
Mi stariji se sećamo upada na predstavu o Svetom Savi u JDP-u 31. maja 1990, kada je pokojni Žarko Laušević održao čuveni govor.
Kurta i Murta u akciji. NEBITNI!

Nema veze sa studentima, nijedan plenum ovo nije odobrio.

Mada, opet, poređenje sa JDP-om 1990. godine je niđe veze, ljudi čitali pesmu koju je napisao upravnik i onda su oni napadnuti.

Nek privatno rasprave šta imaju, pozovu policiju ako treba itd.

Nema više toga da će nešto biti upotrebljeno protiv studenata, može biti samo bedan i neuspeo pokušaj da se upotrebi.

Ogroman je problem što je politika namerno napravljena tako da privlači ološe od ljudi, i ti ološi koji u nju ulaze svojik izborom znaju to vrlo dobro. Oni sami znaju da su svinje, ne beže od toga (bar ne pred sebi samima) i onda naprave sebi svinjac od tog okruženja, tako da nikome normalnom i zdravom ne pada na pamet da ulazi u sve to.

To nije problem samo u opičenoj Srbiji, to je danas problem širom sveta. Samo u nekolicini zemalja nije tako.

Naravno taj problem je zabeležen još u doba Rima, ali je danas višestruko gori i izraženiji.

Studenti i svi koji su protiv ponora u koji SNS gura Srbiju (da ne kažem opozicija, pošto odmah se nađe neko pametan da oplete po njima) moraju da vide šta će dalje i koga će da predlože i postave ako se ikad, na ovaj ili onaj način, pojavi mogućnost da se biraju novi ljudi i funkcije. Inače će ovaj ološ samo da popusti privremeno i onda posle vrati Srbiju u isti brlog kao što je i bila. Tu je Sava u pravu i razmišlja dugoročnije nego mnogi.
Imamo stvarno istorijsku šansu da izguramo direktnu demokratiju i vladu stručnjaka.

Teško da će se stvarno desiti, ali mislim da smo sada bliže nego što ćemo ikada biti.

Time bi praktično mogli i da ukinemo politčare jer ne bi služili ničemu.

Znate na sta me podseca ovaj skup u Jagodini i intervjuisani?

Pre nekih 17-18 godina, odrzavao se amaterski kik boks turnir u Pinkiju. Izmedju ostalog, borio se Dusan Dzakic, koji je posle bio jedan od prvih MMA boraca. Sad je smeksao pricu i okrenuo plocu, ali u to vreme teska lozana.

Uglavnom, uoci njegovog meca, u, inace, pitomoj atmosferi amaterskog turnira, dolazi 7-8 klinaca- gancija i krece bez prestanka da vice "Dzaakic Dzaakic Dzaakic...". I sad, ono, transfer blama, lik je platio tu nekim mucenicima da navijaju za njega kao da se bore Tajson i Holifild, u publici su drugari i bliza familija klinaca koji se bore.

I krece konacno borba. Deset sekundi. Prva razmena. Lik udara Dzakica. Tezak nokaut. Retkost na amaterskoj borbi klinaca sa ful zastitom. I ulecu doktori, vracaju ga iz mrtvih, publika zabrinuta, a ovi cigancici i dalje posteno i za sve pare : Dzaakic, Dzaakic, Dzaaakic...:ROFLMAO:

Imamo stvarno istorijsku šansu da izguramo direktnu demokratiju i vladu stručnjaka.

Teško da će se stvarno desiti, ali mislim da smo sada bliže nego što ćemo ikada biti.

Time bi praktično mogli i da ukinemo politčare jer ne bi služili ničemu.
Mi kao vlasnici biramo kako cemo da vodimo nasu firmu zvanu Srbija. Raspisemo konkurse na koje svi mogu da se prijave i biramo najbolje. Bez sektaskog, stranackog, poznavanja od ranije nece im ni pasti na pamet da muljaju, a pogotovo ne uz nepotkupljive babaroge u pravosudju. I to je to- vec 95% problema reseno.

Да би неко добио изборе мора да кандидује политички програм.

Grad postavlja cisterne, toalete, hitnu pomoć na protest. Verujem da smišljaju kako lojalistima prodati priču da je i protest zasluga Vučića. Studenti su u pravu :D

Ovo je vest
Edit nakon objave.
Koliko sam shvatio neproverene informacije, nisu predstavnici studenata, nego XY lica, samovoljno. Što samo pokazuje koliko je fragilan protest. U svakom slučaju izlaz iz ovoga je zvanično ograđivanje od samovoljnih postupaka.
Сад ми овај случај искаче као спонзорисан садржај на инстаграму од стране неког СНС посланика, биће да је сцениран инцидент.

Сава у моје време била 600 грама, сада 400 или 450. Тако да, остајем при 3 динара. Дозволите, 3 динара уз она 22 динара, да не једемо баш јаја на суво.

Grad postavlja cisterne, toalete, hitnu pomoć na protest. Verujem da smišljaju kako lojalistima prodati priču da je i protest zasluga Vučića. Studenti su u pravu :D
Jel su objavili svu dokumentaciju koju su studenti tražili? Nigde nisam uspeo da pronađem tu informaciju.

Uglavnom mislim da će možda na kraju i ispuniti sve zahteve, samo da se razvodne protesti pre do 26. februara.

Čisto sumnjam da će danas izaći u javnost sa planom za NIS.

Vrh