Ako vise nema tog primarnog mita, moze li desnica da se okupi oko neceg drugog?Безброј фактора и сви су водили до истог коначишта.
Нема деснице јер више нема супстанце с којом би та десница деловала. Мит који је окупљао нацију је на најсрамнији начин избрисан. Не, горе и од брисања. Гажен је, упрљан, издан и онда такав представљен као кочница прогресу. Институција која је једина прелазила границе ове бедне републике у просторној и временској компоненти и која је једина заслужна за очување српског имена уопште, је отета од стране службе и постала инструмент режима.
Лажна десница је само дно постојања а (мало)грађанска левица или шта већ мисле да јесу, сада има и рационални разлог за презир деснице јер је неопходан састојак формуле за потпуно отуђење од сопственог културног обрасца у циљу даљег антиграђанског и недемократског деловања, где се боре за права и комфор свог дупета док периферију стављају под гиљотињу туђина. У преводу - Европски пут.
И онда, логично је да се разуман човек запита а за чије бабе здравље?
То је видовдански мит али ми имамо још барем два повезана али заокружена процеса/становишта/обрасца око којих се комотно може окупити заједница/друштво/народ а то је борба за ослобођење 1804-1918 и православље и то више у традицоналистичком/културолошком смислу. Ми смо једни од ретких народа који имамо националну цркву и која је директно везана за опстанак наше заједнице и културе и зато се овако темељно напада, како споља, тако и изнутра. А ено Пољаци направише између осталог и са религијом савремено, прогресивно друштво, додуше уз добру порцију русофобије. На, лако је њима кад су у улози излога за бивше совјетске републике и дестабилизацију руске интересне сфере.Ako vise nema tog primarnog mita, moze li desnica da se okupi oko neceg drugog?
Meni se cini da je problem bilo bas okupljanje oko samo jedjog mita. Jer oni koji su bili najglasniji u odbrani tog mita su najlakse kupljeni.
Sada kad je Srbiha vise egzistencijalno ugrozena nego ikad u poslednjih 200 godina, mislim da bi pojava nove desnice bila logicna. Mislim da je SNS u stvari pokupio sve sa desnice. Niska inteligencija i/ili potkupljivost gradjana cini da se SNS dozivljava kao patriotska desnica.
Evropskoj uniji vise nije potrebam ni privid demokratije.@Cotra
Jedan pogled na to, kako se danas "na demokratski način" EU vrhuška odnosi prema takvim mitovima.
https://x.com/RnaudBertrand/status/1865246209339986002
Opet bolje nego metak u glavu kao Njemcovu, ili smrt u zatvoru kao kod Navaljnog...@Cotra
Jedan pogled na to, kako se danas "na demokratski način" EU vrhuška odnosi prema takvim mitovima.
https://x.com/RnaudBertrand/status/1865246209339986002
Било је безброј скупова у распону од 10-20к до 1к људи последњих година. Наравно, нико ништа о томе није извештавао. "Ви" барем имате Н1 и Нову С. Десница само пар опскурних јутјуб канала. Уосталом, ти скупови су потиснути пред СПН шетњицама после трагедије у Рубникару. Није било простора и стварана је та нека гандијевска атмосфера баш у тренутку потпуне дезинтеграције Србије. Да се тад десница дрзнула да организује нешто управо би (мало)грађанство то напало са свих страна.Prosecni srpski desnicar nije nasao za shodno da izadje na ulice kada je Vucic de facto priznao Kosovo nemacko-francuskim planom.
Ovo sam propustio, ali ne znam kako bih odgovorio na to. Probaj da ne stavljas ljude u kategorije i da, kada diskutujes sa pojedincem, diskutujes o onom o cemu on prica, a ne da ubacujes stvari koje niti je ikada napisao, niti misli. Doprinece efikasnijoj diskusiji.Капирам да ћете до гроба верглати тезу о 90им и моралном западу који ето није хтео али морао је да стане у заштиту угњетених народа против великосрбочетничке хегемоније.
na zalost je tako.Izgleda mi kao da malo idealizuješ desnicu. Istorija je pokazala da je prosečan srpski desničar obožavalac dela Šešelja i ništa više.
Милану Гролу би модерна ДС, сви њени деривати, и све "грађанске" странке биле крајње одурне. А ни један модерни српски политичар, није ни близу Гролу.По данашњим стандардима нпр Борислав Пекић је чист десни центар али био је најурен из демократске странке која је заправо и сама један од деривата савеза комуниста.
Срби су се своје националне религије одрекли када су прихватили хришћанство. Православље није национална религија Срба већ међународна грана хебрејске апокалиптичне секте која је готово у потпуности затрла сваку аутентичну европску религију која је постојала, са све пратећим веровањима и народним обичајима. Покрштавање је свуда и увек био етноцид а једино што је преживело од народних обичаја и специфичности је преживело упркос а не захваљујући хришћанима и њиховим црквама. СПЦ је одувек била оруђе којим стране силе намећу своју културу Србима, раније Византија а данас Русија. Да Турци нису паузирали тај процес на неколико векова и заменили га наметањем својих културних вредности кроз другу, "арапску" хебрејску секту (ислам) вероватно би изгубили и ово мало паганских и специфично српских обичаја које смо сачували опирући се том утицају.То је видовдански мит али ми имамо још барем два повезана али заокружена процеса/становишта/обрасца око којих се комотно може окупити заједница/друштво/народ а то је борба за ослобођење 1804-1918 и православље и то више у традицоналистичком/културолошком смислу. Ми смо једни од ретких народа који имамо националну цркву и која је директно везана за опстанак наше заједнице и културе и зато се овако темељно напада, како споља, тако и изнутра. А ено Пољаци направише између осталог и са религијом савремено, прогресивно друштво, додуше уз добру порцију русофобије. На, лако је њима кад су у улози излога за бивше совјетске републике и дестабилизацију руске интересне сфере.
Оно што нуди грађанистичка струја јесте у директном сукобу са слободарском природом и традицијом српског народа и генерално националном идејом (по чему су јединствени у свету) и то не може опстати. Зато они овако жустро бране мит о некаквом уређеном, праведном и слободном западу који ће све те, иначе, одавно нестале вредности, несебично поделити са нама иако за све ове векове овде долазе скоро искључиво са силом и страдањем за нас. Но, они ће ето баш сада или баш сутра доћи нама у спас, зашто? - Зато што мени тако треба.
И наравно, један образац је неутралисан, други не може попунити ни празнину у сопственој глави а камоли целе заједнице и тако само добили вакум у ком оргијају најгори домаћи и белосветски олоши.