Noki
Advanced
- Učlanjen(a)
- 15.05.2018.
- Pohvaljen
- 7.041
Naravno Kina će doći pre ili kasnije, to je jasno kao dan, sad da li za naših života, videćemo. Već sada su u know-how lideri u 70% i to ljudi još ne kapiraju. Imaće svoje izazove, ali će doći. Neće rasti decenijama po 7, 8% kako su navikli, pa da dupliraju output svakih 10 godina, ali će rasti 5%, pa će i per capita rasti dvojako, prvo zbog samog rasta, drugo zbog smanjenja populacije.
Mislim da su već sada na 5%. Ali dobro si objasnio...
Rusija je tu osigurač bukvalno, apsolutno komplementarna i sa Kinom i sa zapadom u svakom smislu.
Sa ovim se ne slažem.
Ogromna resursna baza, ogromne neistražene površine i 10x manje stanovnika.
Sa ovim se slažem.
Kao što bi zapad to ukrao, rado bi i Kinezi popunili te rupe da mogu,
I hoće. To je bila suština mog komentara jer si govorio o nadolazećoj unipolarnoj sili i sa njom će biti vrhunski svetski sukob, a Rusija će biti samo saletit Kine.
Mesto da Evroazija bude lider biće Azija, vrlo jednostavna matematika.
Tako je. Ja se nikad nisam zalagao za debelo odvajanje od Kine. Meni se čak i njihova diplomatija donekle dopada za razliku od ruske koja se raspada. Zapravo nepostojeća. Naravno nisam ni za to da se ugledamo na njeno unutrašnje uređenje i zaboravimo da smo u Evropi, već da najbolje moguće sarađujemo.
Kina neće imati potrebu za iniciranjem direktne konfrontacije ni sa kojom super silom... Možda je nezadovljna SAD novim svetskim poretkom i neće napasti. Možda će se tada ponovo uspostaviti ravnoteža kao u blokovskoj podeli sveta... Novi hladni rat. Ali Kina je taj ključni igrač pred kojom je budućnost. Ti si je izjednačio sa Rusijom sa čim se ne slažem.