Šta je novo?

Izbori 2024

Svašta čovek može da nauči na ovoj temi, evo ja sam danas bogatiji za termin "genocidna privatizacija". Jeste, sam po sebi ne znači ništa, ali je njen tvorac svojevrsno baždaren na određenu frekvenciju da se njegova semantika ne menja, bilo da govori o popu, ili bobu.

U nedostatku boljeg izraza, mogao je napisati "za onakvu privatizaciju", ali ne, filigramski precizno ju je uporedio sa recimo genocidom u Ruandi, gde je neko išao redom i pobio do milion ljudi jer eto. Da, to je baš izraz kome teži neko ko želi da napumpa mršave argumente strašnim babarogama, "oni hoće novi Majdan" za protest opozicije, ili "pljačkaška privatizacija", čuj mene pljačkaška, "genocidna privatizacija", za nešto oko čega bi se moglo razgovarati, nažalost ne sa nekim čiji dometi su da spoji dve bombastične reči i misli da je oborio svet na teme.

Ali avaj, nema potrebe uopšte o tome razgovarati, jer "ZNA ON", nema tu šta da se priča.

Е управо то. Милион људи - Толико ако не и више је остало без посла што слободно можеш помножити са два или три пута а што чини број људи који су од тих послова директно економски зависли. Отуда и тај термин. Урушавање комплетне економије је најлакши начин како да демографски неутралишеш једну нацију без капи крви (мада, било је и крви, криминалци су тада силом отимали предузећа и банке а обесправљени радници су у судницама себи секли прсте).
Ako moze detalji tog poslednjeg intervjua.
Наравно

Kakve proizvoljmosti se ovde mogu pročitati. Srpska privreda uništena 90-tih, zahvaljujući vrhunskim vođenjem firmi od strane moćnih, nedodirljivih sps direktora. Pri tom je donet loš zakon o privatizaciji (60% : 40%), kojim je uništavanje srpske privrede samo ubrzano. Kasnije su dosovci doneli još gori zakon (70%:30%), pa je došlo do daljeg urušavanja u velikom delu već propalih firmi kojima nije bilo spasa. Direktor u agenciji za privatizaciju zadužen za tendersku prodaju je jedan od sada najmoćnijih ljudi, ministar finansija.

Е управо то. Милион људи - Толико ако не и више је остало без посла што слободно можеш помножити са два или три пута а што чини број људи који су од тих послова директно економски зависли. Отуда и тај термин. Урушавање комплетне економије је најлакши начин како да демографски неутралишеш једну нацију без капи крви (мада, било је и крви, криминалци су тада силом отимали предузећа и банке а обесправљени радници су у судницама себи секли прсте).
Ekonomija se toliko kompletno urusila da je GDP per capita za 8 godina bio sedmostruko veci.

Nezaposlenost je nakon tih 8 godina bila na manje vise istom nivou kao i 2000. Iako je doslo do rasta izmedju, taj rast nikako ne moze biti milion ljudi posto Srbija ukupno ima nesto preko 3 miliona radno sposobnih ljudi. Znaci da je nezaposlenost bila 0 (a nije, bila je 12%), ako milion ljudi ostane bez posla skocila bi na 33% (a maksimum je bio 21%).

Papir (forum) trpi sve. Slično kao i tvoj obraz. Nemaš nikakvu zadršku da barem razmisliš šta pišeš, ma koliko bio ubeđen da ti znaš sve. To je razlog zašto nisam želeo ništa konkretno da ti objašnjavam. Predlažem ti da se maneš instagram reelsova, podkasta kvazi intelektualaca, i da ako te zaista interesuje ta tema, štiva ima na tone, pa možeš da sedneš i čitaš i sam izvučeš zaključke. Ali kvalitetnog štiva, ne onog kome u naslovu piše "1 minute craft DIY" Po tvojoj prirodi, šta god ja napisao ti ćeš reagovati protivno, zato neću i napisati ništa.

Space Motion

Ти о образу? Да имаш имало образа не би се тако обраћао никоме па ни мени. Немам појма ни ко си ни шта си, нити ме занима. А цели овај низ примитивизма који си овде изручио базираш на глупом, тендециозном превиду обзиром да сам у истом посту понудио и други термин (социо-економски погром ) а први сам и сам окарактерисао као неадекватан али ипак примерен у контексту у којем је написан. Притом, у стручној економској литератури постоје аутори који су турбо либерализам у транзиционим земљама дефинисали као неку врсту хладног геноцида над становништвом.

Uopšte nije bitno ni ko sam ni šta sam. Ni da li sam muško ni da li žensko. Nije bitno da li neko piše latinicom, ili ćirilicom, bitno je da li ima nešto kvalitetno da se izvuče iz tih reči ili ne. Iz reči "genocidna privatizacija" nema ama baš ništa pametno. A sama ta umotvorina ne bi povukla moj komentar, da nije bila "ukras na vrhu jelke", gde nam je dojahao delija i prosuo nam vanvremenske mudrosti iz magazina ekspres ili kurir-press kombinacija.

Doneti olako zaključak o nekoj tako složenoj temi je svima dozvoljeno, ali to ne znači da takav zaključak neće biti ismejan.

Нисмо ми убили Ђинђића него они који су га и довели на власт.

У последњем свом интервјуу Ђинђић је изнео план о стварању велике Србије. Не знам како се то уклапа у ваше тумачење његовог лика и дела.
Ђинђић остаје као премијер најодговорнији за онакву, у недостатку боље речи, геноцидну приватизацију.

Увек ћу о људима да судим по њиховим делима а не о слаткоречивим говоранцијама пред публиком. Историја ће памтити онај социо-економски погром а не његове спретно посложене речи.

Kakvo ne razumevanje istorije i ekonomije na delu...Ima nesto jako pogubno u nasem narodu kad je u pitanje frljanje terminima i razgovori koji se vode sa nebuloznim polu-istinama. Kao prvo, "Privatizacija" je dobra stvar, a privatizacije koje su sprovedene za vreme Djindjiceve vlade od 2000-2003' su najuspesniji primeri u Srbiji (te firme, mahom, i dalje posluju). Pri tome, gde je Djindjic izneo plan "velike Srbije"? A sto se tice "socio-ekonomskog pogroma", privredni rast od 2000 - 2008 a tek iskorak Srbije i njenog drustva od 2000 - 2003 je nesporan, i ne treba uzimati ljude koji tvrde da se gore zivelo posle 5tog Oktobra nego pre njega kao ozbiljne sagovornike - promasili su univerzum, a ne temu.

I jos jedna stvar, ta fetisizacija teorije da je Djindjica ubio zapad je samo nastavak nase infantilne potrebe da nikada Srbi nisu krivi, nego je uvek neki zli zapad koji nas mrzi. Vrlo je dobro dokumentovano ko, i zbog cega, je ubio Djindjica - i *spoiler alert* sve ukazuje da je atentat bio produkt domacih slozenih interesnih grupa, da ne kazem kriminalno-DB'ovske ostavstine SPS i 90'tih...

BalkanRoyale

И како сад да те схватим озбиљно кад сам буквално 3 поста изнад окачио његов интервју где фантазира о националној српској држави у коју се укључују РС, ЦГ и СРБ? Притом прича и о скорим сукобима са западним званичницима око Косова и прозревању њиховог плана отимања истог.

Space Motion

Једино што си успео самог себе да исмејеш овде.

То да не знам ко си и шта си је био леп начин да ти кажем да су твоја лупетања о мени овде неважна и произвољна. Ја овде у повремено жустре расправе улазим искључиво са људима које лично познајем (осим Реље). Основна пристојност и логика тако налажу јер нећу да губим време на расправу са неким ко је ту из ко зна којих разлога. Фантазираш о мојим инстант изворима а по стилу писања се види да је управо вид обраћања из таквих медија једино чиме владаш.

Poslednja izmena:
Мислим да Ђинђић није имао појма о економији и да су ту главну причу водили екипица Г17+ експерата, Ђелић, Влаховић, Мали и сл. муфљузи. Просто није из света привреде и финансија да би се у то разумео.

I posle, pa iskreno i otvoreno ću reći, debakla jučerašnjeg protesta, evo isečak odličnog govora/odgovora od strane Bobana Stojanovića (zanemarite šta piše Terzić):

I na to je odgovorio jedan od predstavnika Borbe (studentske grupe), dajući broj nezavisne organizacije od tek nešto preko 3000 učesnika.
Boban je odlično sročio moje mišljenje, koje sam pre nove godine pisao ovde. Protesti u ovakvom obliku, večernje šetnje, a onda i nekakve pauze, su potpuno ludilo i ogromna glupost, zamlaćivanje naroda koji ima volju da izađe da protestuje, bez ikakvog smisla, cilja, a i konkretnog načina da se ti ciljevi ispune. Nekako mi sve izgleda kao da opozicija pokušava nešto, ali je to neuspešno i onda se žali na Vučića za svoj neuspeh. Nema prostora na medijima? Okej, nađite drugi način da doprete do većeg broja građana - na fejsbuku su aktivne starije generacije i ljudi iz ruralnih sredina (koliko god to čudno zvučalo). Napravite uživo prenose, reklamirajte se, organizujte akcije, humanitarne akcije, manifestacije.
Nekako mi je čudno da u celoj toj koaliciji nema ama baš nijedne kreativne osobe. Zato Vučić i uspeva toliko, jer, ako ćemo iskreno, ima odličan marketinški tim koji ga vrhunski prodaje - a on je očigledan spreman na sve, pa i da se blamira dok izlazi iz frižidera ili dok igra šah sa svojim dvojnikom (pu izdajnik).
A šta radi opozicija (ili deo) zbog izborne krađe? Šeta se, zviždi i pokazuje crvene kartone. Vučić je hladnokrvan i njega ništa to ne zanima, njega neće nimalo dotaći ni štrajk glađu (uz dužno poštovanje prema Mariniki) pa ni da je neko tu umro, kao što Boban reče. Vučića boli kada vidi da nekom protivniku dobro ide i kada protivnik pridobija narod.
Opozicija sad nema šta da traži na ulici. Njihov zadatak je da sada pravno obore izborne rezultate. Umesto šetkanja po Beogradu, njihov zadatak treba da bude da obilaze SVE adrese u Srbiji koje imaju sumnjive prijave prebivališta, sumnjiv broj glasača, ali i da provere sve one koji su dolazili u Srbiju na te svoje prijavljene adrese. Neće neko ko je odgovoran za izborne rezultate (mislim na neko lice, instituciju, koja usvaja rezultate kao legitimne) da sad gleda te šetnje i misli "ah vau jadni ljudi, možda jesu pokradeni izbori, baš mi ih je žao što se tako mučenički šetaju, izbori nisu legitimni i hvala im što se šetaju".
Opozicija, u kojem god obliku, neće izgubiti moj glas jer imamo zajednički cilj, ali moje poverenje u njihovu političku sposobnost hoće, ako ovako nastave.

Slazem se i sa stojanovicem i sa tobom. Za mene je vec u izbornoj noci bilo jasno da od protesta nema nista. Jajarski su nastupali, cekali da vide dal ce ipak uzeti nesto pa tek onda povikali 'kradja'. To je vise scenario za epizodu Bele Ladje i Sojica (mislim da je jedna epizoda bukvalno takva bila) nego za ozbiljnu politiku.

Nekako su uvek reaktivni i nikako da nametnu svoj ritam. Pocnu protesti, ljudi se setaju dok im ne dosadi, pocnu se prepucavaju ko je kriv i sta dalje, i taman kad raspolozenje krene na dole pljas, Vucic zvekne izbore. Taj scenario gledamo vec jedno peti put i stvarno dosta je vise. Ne moze se samo jahati i traciti energije vec se mora pristupiti sistematski, sa planom A, B, C a ne da je uvek Vucic taj koji ih nekako hvata nespremne na poteze koje je odavno trebalo da ocekuju. Raspise vanredne izbore posle celog leta masovnih protesta - oni jos nemaju ni koaliciju spremnu. Umesto da su uveliko u kampanji pa on kad raspise raspise, njih nigde nema do mesec dana pred glasanje. Pa ne moze tako. Radikali su i kad su bili opozicija uvek bili u akcijama, kad je izborna noc prvi saopstavali rezultate, sta god mislili o njima izmislili su organizaciju za ove.

Jajarski su nastupali, cekali da vide dal ce ipak uzeti nesto pa tek onda povikali 'kradja'. To je vise scenario za epizodu Bele Ladje i Sojica (mislim da je jedna epizoda bukvalno takva bila) nego za ozbiljnu politiku.
Tu je i ogroman deo problema, a i još uvek pitanje na koje nisu dali odgovor - zašto su toliko dugo čekali da objave "svoje" rezultate. Da li im je sistem zakazao? Da li su stvarno očekivali drugačije rezultate, pa su bili iznenađeni rezultatima koje su dobili? Da li nisu očekivali da obim krađe bude baš toliki? U svakom slučaju, njihov zadatak je bio da što pre izađu pred javnost i da jave bar nešto, možda "izvinjavamo se građanima Srbije i našim glasačima, trenutno nemamo konkretne preliminarne rezultate, ali smo danas bili svedoci izborne krađe". I tu je isto onda pitanje da li bi se bunili na krađu, a da su dobili Beograd. Njihov javni nastup odbija ljude, jer, da li namerno ili slučajno, pokazuju baš ono kako ih Vučić prikazuje, a to je kao nesposobne i željne vlasti. Moraju promeniti stav i uozbiljiti se, moraju početi da budu transparentni i da rade sa narodom i za narod. Oni su mi u svemu ovome ispali kao grupa u školi koja treba da drži prezentaciju, od toga samo jedan sve uradio, a ovi drugi treba samo da čitaju, pa ni to ne umeju kako treba i na kraju svi improvizuju. Nemaju plan, nisu pripremljeni na sve slučajeve i nemaju pametne odgovore niti prigodne reakcije.

Vučić je za njih Kasparov, a oni su deca iz šahovske sekcije, navodi ih na pogrešne poteze ko od šale. Nema nama pomoći dok se ne pojavi ozbiljan lik na političkoj sceni, bez putera na glavi i sa ozbiljnom logistikom iza sebe, spreman da bude provučen kroz kaljugu od strane vlasti...

Zato Vučić i uspeva toliko, jer, ako ćemo iskreno, ima odličan marketinški tim koji ga vrhunski prodaje - a on je očigledan spreman na sve, pa i da se blamira dok izlazi iz frižidera ili dok igra šah sa svojim dvojnikom (pu izdajnik).
Vučić uspeva pre svega zato što ima na raspolaganju:
- ceo državni budžet (kojim inače plaća između ostalog i te marketinške timove),
- državnu bezbednosnu strukturu (bia, mup, vojska) koji rade na održavanju njegovog rejtinga i suzbijanju protivnika uključujući i nezavisne novinare
- armiju ucenjenih i poslušnih (koju opet plaća tim državnim budžetom)
- sve nacionalne frekvencije da prenose to sve na šta je on spreman (bez njih i da dubi na glavi ceo dan ne bi mnogo odzvonilo) kao i da pljuje i blati svakoga ko se pokaže kao potencijalna pretnja..
Eto čisto da ostanemo u domenu realnosti što se tiče toga kako žvala uspeva

A što se tiče opozicije, pa to je što je, bolji neće doći sigurno jer ko bi još hteo da se izlaže rafalnoj paljbi sns-ovih pljuvača sa jedne i probirljivih glasača sa druge strane...
Ne treba mi da podržavamo opoziciju (koju god ali samo da je opozicija) zbog njih nego zbog toga da se ovaj kartelsko-sektaški monopol konačno razbije i ponovo uspostavi smenjivost vlasti koja jedina može da garantuje da institucije postoje (a i da funkcionišu) kao i da što manje državnog novca završi tamo gde ne treba..

Tu je i ogroman deo problema, a i još uvek pitanje na koje nisu dali odgovor - zašto su toliko dugo čekali da objave "svoje" rezultate. Da li im je sistem zakazao? Da li su stvarno očekivali drugačije rezultate, pa su bili iznenađeni rezultatima koje su dobili? Da li nisu očekivali da obim krađe bude baš toliki? U svakom slučaju, njihov zadatak je bio da što pre izađu pred javnost i da jave bar nešto, možda "izvinjavamo se građanima Srbije i našim glasačima, trenutno nemamo konkretne preliminarne rezultate, ali smo danas bili svedoci izborne krađe". I tu je isto onda pitanje da li bi se bunili na krađu, a da su dobili Beograd. Njihov javni nastup odbija ljude, jer, da li namerno ili slučajno, pokazuju baš ono kako ih Vučić prikazuje, a to je kao nesposobne i željne vlasti. Moraju promeniti stav i uozbiljiti se, moraju početi da budu transparentni i da rade sa narodom i za narod. Oni su mi u svemu ovome ispali kao grupa u školi koja treba da drži prezentaciju, od toga samo jedan sve uradio, a ovi drugi treba samo da čitaju, pa ni to ne umeju kako treba i na kraju svi improvizuju. Nemaju plan, nisu pripremljeni na sve slučajeve i nemaju pametne odgovore niti prigodne reakcije.
Grbovic je sam napisao na tviteru ‘iako je bilo kradje ocekivali smo da ipak dobijemo jer je bila dobra izlaznost. Kocila nas pristojnost da se javimo ranije’, mislim presmesno.

Ja iskreno mislim da kradja nije presudila (barem ne vise nego inace), i da to i oni znaju i da zbog toga ovako traljavo i insistiraju na tome, jer vec su se upetljali pa moraju kao nesto.

Ja zivim preko puta Arene kod tog famoznog logistickog centra za glasace iz BiH i muvali su se tu ljudi al mislim da ih za ceo dan nije proslo ni par stotina. Kad je SNS pravio onaj miting sa 20k ljudi autobusi su popunili sve blokove okolo a sad ih je bilo fazon dva tamo na parkingu. Ceo dan je moglo da se parkira ispred zgrade sto je misaona imenica kad se bilo sta desava u Areni.

Inace, po svemu sudeci bezvizni rezim ce veci udarac naneti Kosovu nego svi potezi Srbije za prethodnih 25 godina.

Da iole umemo pragmaticno da razmisljano pa da im damo punu podrsku i odblokiramo ih svuda. Em bi ih sustinski oslabili, em bi smanjili tenzije i opaksali zivot Srbima dole, em bi ih ekonomski kolonizovali vrlo brzo.

Vrh