@Noki
Hvala na odgovoru. Naravno, svaki put kada smatram moje mišenje relevanto na neku temu ovde to i postavim
Što se tiče političke borbe pretposavljam da tražiš paralele sa 5. oktobrom. Ipak, 1996. godine opozicija je dobila lokalne izbore uključujući i Beograd. Koštunica je dobio izbore sa 50% podrške dok je Milošević imao 36%.
Bio je rat, inflacija, sankcije. Svi ti faktori su uticali i išli na korist opoziciji. Sada toga nema. Svaka vlast se zasniva ne nekim stubovima (biračko telo, vojska, policija, poreski sistem...) nijedan od tih stubova nije ni napukao.
Ovde moram da ukažem da je građanin možda i termin koji se najviše zloupotrebljava u dnevno političkim temama. Građani su i glasači SNS-a, SPN-a i ostalih lista. Ovo je politička borba i tu nema svrstavanja snaga bezbednosti.
Ajde da skinemo te bele rukavice, više ih ni saobraćajci ne nose.
Kao prvo napuklo je sve to što si naveo. A najjači stub je sudstvo, kao poslednja brana nepravdi, dok snage bezbednosti, samo sprovode političke odluke. Niko ne govori o političkom svrstavanju nego da pripazite kakve političke odluke sprovodite, i to ne vi obični službenici, nego oni pri vrhu, jer riba od glave smrdi. Oni treba da se zabrinu. Monopol sile ima država, a ne policija kao organ ili jedan vlastodržac. Mi državu po svemu sudeći nemamo, uprkos prividu normalnosti koje pokušavaš da nam tako perfidno naslikaš 2 dana posle izbora.
Ne zanima me uopšte da sad otvaram teme, koji su uslovi bili 90tih. Pojavite se tako odjednom i sad bi da filozofiraš o čemu ti se ćefne. Neuporedivo je ovo vreme s 90tim i zbog stranog faktora. I ne pokušavam da poredim ta dva politička trenutka.
Ovaj politički trenutak je zreo za reset.
Više cenim policajce koji su spremni da otkriju šta smrdi iznutra nego da mi foliraju, šatro kulerica sam, prave politički presek političkog stanja 2 dana posle izbora.
Ja sam pre 3 godine prisustvovao znaš gde, tačno prekoputa Galerije, na suprotnoj obali Save, a znas čemu? je*******anju kurvi. Prvo je jedan od vas skinuo gaće i spustio pantalone dok mu ona dudla a ja gledam u pandursku golu guzu otpozadi. A onda je došao čitav kombi vas pa su ulazile unutra jedna, pa druga, pa treća, smeškale se... Imali ste pravi mali parti u noćnoj smeni oko 2h ujutru na toj strani reke Save o nasem trošku!
Da sam ja izašao iz mraka kojim slučajem, a ne samo ćuteći posmatrao, šta bi mi se desilo? Jesi ti svestan da sam ja bio u smrtnom strahu ako me tad otkriju, šta gledam u tom mrklom mraku van glavnog šetališta?
Dok ja imam strah od vas a ne sigurnost, mene nikakva kvazi racionalnost od vas ne zanima. Menjajte sami sebe. A mi imamo puno pravo da budemo nezadovoljni stanjem u društvu po svim osnovama. I sve se brzo okrene i napukne i uruši, svi ti stubovi, cele države u trenutku nestanu, a mesec dana pre toga postojao privid stabilnosti i ekonomskog rasta i jedne od najjačih vojski (beše 5 u Evropi) i policije u koju građani imaju poverenje. Sve se to jako brzo urušilo i nikad uzdiglo na zdrave osnove, a tebi sve nirvana...
Ja ne tražim ti da danas stanes na stranu opozicije, tražio sam da u odsudnom trenutku kad se dogodi ne štitite fašistu i ne krijete se iza autokratskog sistema.
Pozdrav.