Šta je novo?

Izbori 2024

Pitanje za ljude koji su upuceniji od mene na temu izbora:

Da li je moguće organizovati izbore tako da je kompletan proces pod kontrolom EU i USA? Mislim na to da na svakom izbornom mestu postoji EU/USA kontrolor i da se glasovi broje uz monitoring EU/USA kontrolora.

Rekao bih da je to jedina opcija da izbori prođu kako treba i da ne postoji mogućnost krađe.
Ти ЕУ/САД контролори би били опет наши људи, тешко би они слали своје људе на гласачка места по забаченим селима.
И опет, ЕУ и САД ипак фаворизују садашњи режим.

Pitanje za ljude koji su upuceniji od mene na temu izbora:

Da li je moguće organizovati izbore tako da je kompletan proces pod kontrolom EU i USA? Mislim na to da na svakom izbornom mestu postoji EU/USA kontrolor i da se glasovi broje uz monitoring EU/USA kontrolora.

Rekao bih da je to jedina opcija da izbori prođu kako treba i da ne postoji mogućnost krađe.
U teoriji može i marsovac da bude posmatrač. U realnosti, neće se desiti. Zašto bi ameri došli da kontrolišu izbore? Zato što su dobri ljudi? Pa nije se desilo. Pritom, zašto bi išli u Srbiju, a neće na kosovo npr? Ili u Moldaviju?

Čak i kad bi došli nije da bi sad jurili bugarske vozove nego bi sedeli čisto da ne dođe neko da odnese glasačku kutiju. Kao kfor koji se ne bavi kriminalom, nego da ne dune nekom da skupi 200 ljudi i započne rat.

Jedini način je da opozicija pokrije sva glasačka mesta. Ako ne pokrije sva, nek izvadi listing biračkih mesta iz rika, i pokriva prema broju glasačkih listića, jer na nekom biračkom mestu glasa 20 ljudi, a na nekom 2200 ljudi. Normalno je da je važnije pokriti taj što ima 2200 glasača.

Tu se vraćamo na glupost opozicione javnosti, i na mantru koju im je vučić servirao. Postao je elitizam reći "neću nikog iz opozicije", iako bez opozicije nema promene vlasti. Bez opozicije nema za koga da se glasa na izborima, bez opozicionih stranaka nema kontrolora na biračkim mestima. Ideja da će neka instagram grupa da pokrije biračka mesta je blesava. Oni ne znaju ni protokol podnošenja kandidature za izbore.

Jao pa danas su protesti, u 18h. Ja idem. :love:

Ajde, manite ovu botinu, prodaje tu neku pricu da je naivan i samo jadan postavlja nevina pitanja :ROFLMAO:

Prvi post na forumu mu je da je Cuta alkos, pa nas onda samo obavestava da je Bir fest danas, cisto da podseti i da ga drugari smaraju da ne ide na proteste nego na pivo, a sada tamo pise da je BNV super, samo ga ljudi povezuju sa vlascu, a da su ga zuti napravili, svi bi voleli BNV.

Na istoj smo strani, a ne mislimo isto o tome se radi. Ako ti misliš da ne možemo biti na istoj strani ako ne mislimo isto i nazivaš me botom, onda je to isključivost i jednoumlje protiv koga se i ti i ja borimo.

ai ai aiiiii :D

aiii.jpg

Од 6.647.003 становника, према последњем попису, 5.758.719 грађана се изјаснило да су Срби. Подаци показују да, када је реч о вероисповести, 5.166.757 или 89 одсто Срба се изјаснило да је православне вере, док осталих скоро 11 одсто поштује верује у друге религије.
Скоро 12.000 Срба је католичке вероисповести, готово 4.000 су протестанти, а више од 4.200 се изјаснило да верује у ислам. Скоро 50.000 је других хришћанских вера, јудаистичке вероисповести је 114 Срба, источњачке 416.
Агностика међу Србима је 5.768, атеиста више од 47.00, а није се изјаснило 38.000.
Три протестанта и седам агностика је међу припадницима албанске националности, иако се највише Албанаца изјаснило да је исламске вероисповести.
Међу Бошњацима, којих је 153.801 према подацима Републичког завода за статистику, налази се 77 православаца и два припадника католичке вероисповести.
На прошлогодишњем попису становништва, као Југословени изјаснило се нешто мање од 30.000 међу којима је припадника различитих вероисповести а највише атеиста и православаца.
Међу 13.000 Муслимана, петоро се изјаснило као агностици.

ovo je za temu o Popisu, ali ja ne mogu da je nadjem

Од 6.647.003 становника, према последњем попису, 5.758.719 грађана се изјаснило да су Срби. Подаци показују да, када је реч о вероисповести, 5.166.757 или 89 одсто Срба се изјаснило да је православне вере, док осталих скоро 11 одсто поштује верује у друге религије.
Скоро 12.000 Срба је католичке вероисповести, готово 4.000 су протестанти, а више од 4.200 се изјаснило да верује у ислам. Скоро 50.000 је других хришћанских вера, јудаистичке вероисповести је 114 Срба, источњачке 416.
Агностика међу Србима је 5.768, атеиста више од 47.00, а није се изјаснило 38.000.
Три протестанта и седам агностика је међу припадницима албанске националности, иако се највише Албанаца изјаснило да је исламске вероисповести.
Међу Бошњацима, којих је 153.801 према подацима Републичког завода за статистику, налази се 77 православаца и два припадника католичке вероисповести.
На прошлогодишњем попису становништва, као Југословени изјаснило се нешто мање од 30.000 међу којима је припадника различитих вероисповести а највише атеиста и православаца.
Међу 13.000 Муслимана, петоро се изјаснило као агностици.

ovo je za temu o Popisu, ali ja ne mogu da je nadjem
Националност Муслиман, вероисповест агностик. Ово је за тему "Only in Serbia".

Националност Муслиман, вероисповест агностик. Ово је за тему "Only in Serbia".
Zasto?

Recimo zovete se Mustafa Ibrahimovic, iz muslimanske ste porodice, ali ste doziveli neku vrstu filozofskog razvoja i ne verujete vise u postavke islama.
Niste sigurni da li Bog postoji. Vi ste po nacionalnosti musliman, ali ste agnostik.
Nista cudno i nista strasno.

Zato što musliman nije nacionalnost.

A što se tiče verovanja, oni veruju samo kad im odgovara i ide u prilog i interes. Sve je to velika foliraža i licemerje od religije.
У теорији националност може бити било шта, било које име. И реч срб/срби је неко измислио некада давно, нешто су друго били пре тога. Са друге стране генетику не можеш измислити то је што нам је хаплогрупа I2.

Znam. Kao što na popisu za nacionalnost može da se navede bilo šta. Pa tako svaki put kad se vrši popis imamo nekolicinu pajsera neuspelih komičara i drugu nekolicinu neuspelih buntovnika koji sebe deklarišu kao Eskime, Papuance, Klovnove... Neki bolesni rezon ''borim se protiv SNSa tako što sabotiram popis i umanjujem značaj i zastupljenost Srba u Srbiji... hua hua hua... kako sam pametan, kako sam duhovit hua hua hua... '' Nešto što nikad neću razumeti. Ali dobro.

Isti taj mehanizam koriste ove male poturice u regionu, pa se izjašnjavaju kako god im se ćefne ili kako god muftija i/ili vrhovni poglavica za Balkanski kalifat - Erdogan narede.
Ali svi znamo da nacionalnost Musliman ne postoji, a da su oni koji se tako deklarišu - poturčeni Srbi. Sama nacionalnost Musliman je realna koliko i nacionalnost Hrišćanin ili Budista.

То да националност може бити било шта је прилично дискутабилно, нација подразумева дељену културу, историју, језик итд. Ми законски омогућавамо људима да се изјашњавају као припадници које год хоће националности јер је тако лакше али "национална припадност" без ичега за припасти је бесмислен појам. Као да се ја изјашњавам да сам 10 кила висок јер је то моје право да се тако идентификујем. Тако употребљен термин "висине" губи икакву поенту. Слично је једно време било у моди у Америци да се измишљају рандом родови

Градити националност *само* на религији и то без религије саме јесте прилично глупо; исто мислим и за атеисте православце који инсистирају да Србин мора бити православац а идентификују се као Срби иако су атеисти. Та идеја "муслиманске националности" је само последица управо тог сентимента након ослобођења од Турака, да Србин не може бити исламске вере што је те људе одгурало од српског идентитета и на крају кристализовало идентитет у "муслимански" а касније и "бошњачки"

Не кривим људе који се идентификују као Бошњаци јер су муслимани у земљи која их убеђује да не могу да буду Срби исламске вере

U potpunosti se slažem sa kailanom. Možda bih rekao da je ta mogućnost da biraš nacionalnost pola puta do onog "i identify as a unicorn" tripa po americi. Potpuno besmislen trip progresivnih levičara. Državu ni ne interesuje kako ćeš se izjasniti, zato je uostalom i stavljeno da ne moraš to da napišeš ako nećeš.

A to da srbi mogu biti samo pravoslavci, kroz istoriju nas je debelo koštalo.

И Амери су нација али кад погледаш то је уствари скуп немаца, ираца, италијана, западно-африканаца итд. Исто је и са србима, скуп народа и култура који се изјашњавају као срби и причају истим језиком. Нпр. србин из Црне Траве и србин из Црне Горе или Бачке јако разчичите културе и генетике али једна националност.

Нема сумње да су бошњаци настали од срба конвертита, али они као такви нису хтели више бити срби јер су од већинских срба били одбачени, били су 'они срби' 'муслимани', бракови се не нису склапали и свако мешање је било јавно осуђивано. Свакако су као такви нагињали ка новој некој етно целини и онда се појавио немац или енглез да их мало усмери.

Ту је наша служба заказала јер није исто дејствовала ка албанском цепању идентитета дуж верских линија. Да се потпале католици у Албанији да се изјашњавају другачије нпр.

Ameri jesu mešavina svega i svačega ali je nešto drugačija situacija. Tamo su došli ljudi iz raznih krajeva sveta pa su onda postali - bilo de facto bilo de jure - jedna nacija. Kod poturica se pak radi o tome da su nekada bili Srbi, i ostali Srbi u mnogo aspekata života, a onda prešli u drugu religiju samo radi određenih beneficija ili kukavičluka, a kasnije se proglasili drugom nacijom i kulturom.

A moram da priznam da je dobro ovo @Kailan -ovo zapažanje, da je tradicionalno insistiranje Srba da svi Srbi moraju da budu pravoslavci, bilo pogrešno od starta. Do sad nisam razmišljao na taj način (generalno se ni ne bavim previše pitanjima srpstva, nacionalizma i sličnih papazjanija) ali sad kad sam razmislio o tome i iz drugog ugla, ima istine i logike. A verujem da je to bila i jedna od zamki koja je bacana pod Srbiju i njene diplomate u ovom i prošlom veku. Jer to insistiranje može da se (zlo)upotrebi i u kontra smeru. I tako je već i bilo.

Муслимани као националност су последица лењинистичког самоуправљања. Што је опет претходно последица пропуштене прилике за интеграцију јужних словена те вероисповести у србе или југословене. Краљевина се ту слабо трудила, а СФРЈ им је подилазила.

nacionalni identitet moze da se gradi na bilo cemu

Може, али је овај веома трапаво изграђен од стране другова самоуправљача.

Bosna je oduvek postojala, tako da ne vidim problem da ona bude samostalna država. Kosovo nikada nije bilo država i ono nema nikakav kapacitet da to bude. Oni mogu samo da budu u sklopu neke veće države, nikako samostalni.

Bosna je oduvek postojala, tako da ne vidim problem da ona bude samostalna država. Kosovo nikada nije bilo država i ono nema nikakav kapacitet da to bude. Oni mogu samo da budu u sklopu neke veće države, nikako samostalni.
Косово и Метохија: Саставни и неотуђиви део Републике Србије.

Vrh