Šta je novo?

Izbori 2024

MIslim da treba samo na skupu osuditi i nasilje na Kosovu,kao sto je predlozio B. Tadic.
Sto se tice ove radikalske igre i koriscenja tenzija van Srbije kao sredstvo politicke borbe u Srbiji, oni se time bave od 1991.

Sto se tice samog Kosova, kakve god zrtve da Srbi podnesu, stav zapada se ence promeniti i ustupaka z anas nece biti, bez obzira sta izjavljuju koruimpirani zvanicnici EU.
Mislim da svest o tome koliko je EU korumpirana dolazi cak i do okorelih evrotalibana u Srbiji.

Бодо Вебер: Запад сноси огромну одговорност због неравномерног приступа према Београду и Приштини – јер је према Србији и Вучићу показао благонаклоност и попустљивост

Sto se tice samog Kosova, kakve god zrtve da Srbi podnesu, stav zapada se ence promeniti i ustupaka z anas nece biti, bez obzira sta izjavljuju koruimpirani zvanicnici EU.
Ne znam zašto živimo u iluziji da možemo nešto da uradimo po tom pitanju, ne može ni Ukrajina, a ima svu pomoć ovog sveta, mi nemamo ništa. Naš narod ne treba da gine dole, ne ako i mi nismo spremni da ginemo za isti cilj.

“Bratski” ološ, treba ih deportovati nazad pa nek brane tamo “majčicu” od koje su pobegli.

I ovo sa Stanislavom isto mlako...rekoh odmah da sumnjam u to sve

“Bratski” ološ, treba ih deportovati nazad pa nek brane tamo “majčicu” od koje su pobegli.
Nemoj tako, to su oni visoko obrazovani intelektualci koji našoj ekonomiji samo mogu da pomognu kako rekoše ovi iz sns

Apropo Rusa i našeg procvata pod njima, lepo ja rekoh još u decembru nakon prvih par incidenata sa njima...
Govori nesto kada ti posle manje od 6 meseci (mislim na dan ovog dogadjaja) od priliva prvih izbeglica iz Rusije, se vec pojavljuju prve Sasine ekipe po Beogradu koje upadljivo i eksplicitno prave pi***rije po centru grada svojih domacina i upadljivo porucuju svojim domacinima da ce da rade sta god pozele. To znaci da na svaku takvu ekipu upadljivih kriminalcina, postoji jos 10 drugih ekipa koje - za sada - odlucuju da se ne eksponiraju i ne privlace paznju na sebe, ali uveliko rade svoj "posao" ovde.

Da li neko misli da mo ovde nemamo vec dovoljno svojih propaliteta i stetocina pa nam povrh svega jos trebaju i Ruski kriminalci sa stranim pasosima i polu-diplomatskim imunitetima? Kazem polu imunitetima jer mi se pravno, izmedju nasih vlada, vodimo kao "bratske zemlje" i javna je tajna da je Srbija, odnosnk deo njene vlasti bitch Kremlja te da se zato Rusima, Rusofilima i Ruskim placenicima dozvoljava sve. A uz to je tradicija srpske drzave da strancima uvek ljubi skute i dopusta sve i svasta samo zato sto su stranci.

Да имамо нормалну грађанску леву опозицију, која би имала јасан став о националним и државним интересима, Вучић не би могао да правећи поделе у друштву опстаје на власти и пао би са власти још 2013. након потписивања Бриселског споразума и уклањања скоро свих институција Републике Србије са севера Косова.

Писао сам прошле године о својим предлозима за радикалну реформу изборног система. Сада, још више сматрам да су они неопходни:

- Да се право гласа губи са навршених 70 година; Уз дужно поштовање, јер и сам имам сениоре у породици, сматрам да су они имали пуно право да се питају и одлучују о будућности друштва више од 50 година. Нека сада уживају у плодовима тих својих избора. Старији људи занемарљиво учествују у раду, развоју, науци, школству и буквално свим сферама живота, а питају се о свему томе више него ико. А то је зато што је удео тог становништва све већи и већи, и заправо преко 2 милиона пензионера, има далеко већи утицај на избор политичког правца, него 3 милиона младих и средовечних. При свему овоме, ја са апсолутно залажем за већу заштиту и права старијих у скоро свим областима, осим, ето, у праву да бирају будућност надолазећих генерација.

- Да се уведе цензус од 10% за све осим мањинских листа; Све испод 10% је циркус, и служи за уситњавање и разводњавање гласова. Потребно је да постоје 3 или 4 јаке политичке партије или коалиције, Мањи играчи нека се изборе за своје фракције унутар тих већих групација, како се то и иначе ради у развијеним демократијама. Не може се градити озбиљна политичка сцена када свака увређена млада направи своју партију, па је неко плати местом државног секретара, да би накалемио већину. Осим тога, јаке групације се окупљају око идеологије и програма, што је много здравије него да свака шуша буде председник странке.

- Да се уведе нека врста обавезног гласања. Технолошки напредак ће (пре или касније) омогућити да гласање буде и на клик, и да избори трају 7 дана.. Да би избори били што вернији, потребно је да свачији глас буде урачунат. Једна од опција би била "нико/неважећи/не знам", а не би постојала никаква казна или репресија за избегавање гласања, већ би се увео некакав симболичан стимуланс за све који испуњавају "грађанску дужност".

Treba nam većinski izborni sistem.
A to što je Šešelj pobedio Pekića u Rakovici nije argument protiv, već lekcija iz koje treba izvući pouke.

Писао сам прошле године о својим предлозима за радикалну реформу изборног система. Сада, још више сматрам да су они неопходни:

- Да се право гласа губи са навршених 70 година; Уз дужно поштовање, јер и сам имам сениоре у породици, сматрам да су они имали пуно право да се питају и одлучују о будућности друштва више од 50 година. Нека сада уживају у плодовима тих својих избора. Старији људи занемарљиво учествују у раду, развоју, науци, школству и буквално свим сферама живота, а питају се о свему томе више него ико. А то је зато што је удео тог становништва све већи и већи, и заправо преко 2 милиона пензионера, има далеко већи утицај на избор политичког правца, него 3 милиона младих и средовечних. При свему овоме, ја са апсолутно залажем за већу заштиту и права старијих у скоро свим областима, осим, ето, у праву да бирају будућност надолазећих генерација.

- Да се уведе цензус од 10% за све осим мањинских листа; Све испод 10% је циркус, и служи за уситњавање и разводњавање гласова. Потребно је да постоје 3 или 4 јаке политичке партије или коалиције, Мањи играчи нека се изборе за своје фракције унутар тих већих групација, како се то и иначе ради у развијеним демократијама. Не може се градити озбиљна политичка сцена када свака увређена млада направи своју партију, па је неко плати местом државног секретара, да би накалемио већину. Осим тога, јаке групације се окупљају око идеологије и програма, што је много здравије него да свака шуша буде председник странке.

- Да се уведе нека врста обавезног гласања. Технолошки напредак ће (пре или касније) омогућити да гласање буде и на клик, и да избори трају 7 дана.. Да би избори били што вернији, потребно је да свачији глас буде урачунат. Једна од опција би била "нико/неважећи/не знам", а не би постојала никаква казна или репресија за избегавање гласања, већ би се увео некакав симболичан стимуланс за све који испуњавају "грађанску дужност".
Ево га један редак тренутак кад морам да се "несложим" са поштованим @GOJE-ом, тј са малим делом његовог предлога. Наиме нигде у свету не постоји горње ограничење по годинама за гласање. Мислим да за то постоји и разлог. У неколико случајева где постоји обавезно гласање то важи за особе до одређих година (65 Еквадор, 70 Аргентина и Бразил...) али нигде не постоји забрана. Слажем се да постоје неки разлози за забрану, типа слабије менталне способности или потенцијано мањак интересовања за будућност државе, али није то довољно. Срео сам и те како бистрих стараца од преко 80 лета, и заинтересованих за будућност углавном због унука. Исто тако има и младих са сумњивим менталним способностима или бригом за будућност државе (поготово код нас где већина младих планира да напусти земљу), тако да би увођење поменутог лимита свакако било неправедно.
Али пошто ипак остатак предлога сматрам паметним, добијаш лајк :) .

Poslednja izmena:
Неће, наравно, бити ништа од ових (разумних) реформи које нам предлаже Гоје. Из неког перверзног разлога, сматра се светињом бирачко право госпође која на Шаровићевом снимку каже да је дошла да подржи "доживотног председника Вучића" а има пензију 130 евра, "али је то због њене болести".

Ја бих сугерисао тест најелементарнијег познавања политичког система и правног поретка земље, који би се полагао уз гласање. Типа: "Носилац законодавне власти у Р. Србији је: а) Народна скупштина; б) Апелациони суд, в) ЈП Пошта Србије". Кад размислимо, за вожњу траже много више знања, а ово је важнији посао.

Неће, наравно, бити ништа од ових (разумних) реформи које нам предлаже Гоје. Из неког перверзног разлога, сматра се светињом бирачко право госпође која на Шаровићевом снимку каже да је дошла да подржи "доживотног председника Вучића" а има пензију 130 евра, "али је то због њене болести".

Ја бих сугерисао тест најелементарнијег познавања политичког система и правног поретка земље, који би се полагао уз гласање. Типа: "Носилац законодавне власти у Р. Србији је: а) Народна скупштина; б) Апелациони суд, в) ЈП Пошта Србије". Кад размислимо, за вожњу траже много више знања, а ово је важнији посао.
Морало би да се дода "Уставни носилац власти .....", јер без тога "уставни" по садашњог пракси сви знамо да је д) ниједан од понуђених одговора :)

Али ми нису јасни што користе Z и жврљају га свуда, што им дајемо муниције за наратив, као да не знамо како медијска машинерија ради.
Zato što to bila čista provokacija protiv NATO, ali tu nije bilo mozga o posledicama. Propagandna mašinerija radi punom parom već, na društvenim mrežama već pišu stranci i strani mediji da su to bili (izostavljeno nenaoružani) "teroristi" protiv NATO, da je 30 (izostavljeno naroužanih) vojnika povređeno (izostavljeno da je povređeno 50 Srba civila). I dalje se onda izostavlja koji je povod, šta se zaista dešavalo.

Problem leži u tome što niko od tih stranaca nema reportera na licu mesta, nego kopaju informacije. I onda je za njih zaključak "aha Srbi u nezavisnoj državi Kosovo, sukob sa NATO, povređeni vojnici, bili izbori, crtali Z, itd = Srbi krivi". Mislim, budimo realni, nismo ni mi u ovoj situaciji skroz nedužni, ali propagirati da smo jedini i isključivi krivci, za nenaoružani napad na naoružane vojnike, je suludo

Narod dole nece da cuti i to je to. Dal je ovo neka kontra vucicu ili je ovo dogovor vucica i kurtija to pojma nema niko ovde od nas. Na snimku sa siptarske strane se vidi da su Nato teroristi krenuli prvi na narod nas juce i to je to. Posle su naje*******ali i jedni i drugi.

Pisao si, sećam se 😀

Да се право гласа губи са навршених 70 година;

To me je i tada podsetilo na distopijski SF film iz 1970tih, Logan's run gde se život završava u 30toj.

Ne politička prava kao u tvom primeru nego celokupan život 🙂 a do 30te milina, blagostanje... Smešno mi je zato što znam gde takve tendencije vode... Te zabrane ovoj kategoriji, onoj kategoriji, Bekiju 2 boda, Voxu 4 s obzirom na položen pravosudni ispit itd.

Takođe mislim da nam treba niži cenzus od predlozenih 10% u suprotnom ćemo imati SNS i SPS u parlamentu, mozda plus još jedna stranka, imamo razjedinjenu opoziciju koja nije kadra da dobaci toliko, možda za neki stabilniji period u budućnosti može da se vrati na 5%, a imaj i u vidu da najjača stranka u najvećoj meri neopravdano pokupi kajmak onih tik ispod cenzusa, tj. ti glasovi se rasporede strankama koje su ušle gde najveća stranka dobije najviše dodatnih mandata praktično na poklon...

Nije to sve baš najbolje rešenje...

Sviđa mi se ovo Pantografovo, al da ih u školi učimo i obaramo na popravni ako ne znaju te "leve" predmete koji služe samo nabijanju proseka onda bi sami znali i pre nego što se uhvate glasačkog listića...

Ма не вреди у школи, јер код нас не постоји обичај да се најбитније из школе запамти... Анкетирај своје колеге нпр. колико их зна основе процентног рачуна ("Чоколада кошта 100 динара, ПДВ је 20%, колики је ПДВ?"; Ђак Вуковац: "Па 20 динара, нормално!" - то је наше школство; школа се учи због оцена).

Цензус од 3% или 5% је и узрок расцепканости. Подизање на 10% би управо допринело јачању опозиције, на садашњем конкретном примеру. Лидери и странке који не могу да окупе толики број људи, би морали да нестану или да се стопе са другима. То би изродило једну јаку националну странку, једну јаку грађанску странку, и једну јаку зелено-леву опцију. СПС ће временом еволуирати у јаку леву странку (не знам да ли сте свесни колико је она чопуларна међ омладином), а СНС после Вучића шта јој бог да.

Цензус од 3% или 5% је и узрок расцепканости. Подизање на 10% би управо допринело јачању опозиције, на садашњем конкретном примеру. Лидери и странке који не могу да окупе толики број људи, би морали да нестану или да се стопе са другима. То би изродило једну јаку националну странку, једну јаку грађанску странку, и једну јаку зелено-леву опцију. СПС ће временом еволуирати у јаку леву странку (не знам да ли сте свесни колико је она чопуларна међ омладином), а СНС после Вучића шта јој бог да.
Степенасти цензус није лоша идеја:
5% за самосталне странке/групе грађана
8% за двочлане коалиције
11% за коалиције које чине три или више странака

Да ли је у оквиру твог предлога цензус проценат важећег или укупног броја гласова? По мени, бесмислено је да неважећи гласови пумпају цензус.

Имали сте живу дискусију о томе на РТС-у:

Ја би ставио 7-8% да отворимо простор иза четврту опцију - неки центар.

Моји предлози су радикални, јер гледам даље у будућност, не нужно одмах за следеће изборе.

Промена старосне структуре је морала да утиче на реформе пензионог система у целом Свету. Некада је 50% бумера издржавало 15% својих родитеља, 20% своје деце, и 15% незапослених. Сада су те цифре другачије, незамисливо је да 30% становништва издржава осталих 70%, и због тога избијају жестоки социјални немири широм Европе, јер су морали да дижу старосну границу, терали људе да раде што дуже, доводили млађу мигрантску популацију. Једноставно нема пара.

Исто тако је и са изборима. Није био проблем када је удео пензионера у гласачком телу био 10% или 15%, али 30% је озбиљан феномен.

Vrh